Ga terug
18 juni 2023

Een Click PVC vloer leggen: Hoe doe je dat?

Zoals we al in eerdere blogs hebben aangegeven, is het relatief eenvoudig om zelf een Click PVC vloer te leggen. Uiteraard zijn er wel een aantal dingen waar u zich aan moet houden voorafgaand aan het leggen van de vloer. Deze voorschriften zetten we in dit blog op een rij. Hebt u geen Click PVC vloer, maar een Dryback PVC vloer, lees dan het blog: Hoe leg je een Dryback PVC vloer? 

Legvoorschriften Click PVC vloer:
 

Ondervloercheck:

De ondervloer (draagvloer) moet vooral voldoende vlak zijn. Het is een misverstand dat Click PVC op een niet vlakke ondervloer gelegd kan worden. Zuiver egaal, zoals bij een Dryback PVC vloer, is niet nodig: heel lichte oneffenheden worden wel opgevangen. Alle Click PVC stroken egaliseren oneffenheden namelijk tot 2 mm per 2 meter. Let op, dit is het maximale qua oneffenheden!

Deze stap wordt ook doorlopen tijdens het adviesgesprek in onze showroom. Wij vragen altijd wat de omstandigheden in uw woning zijn en controleren zo of uw ondervloer geschikt is voor de door u gekozen vloer. Ook wanneer u gebruik maakt van onze legservice, wordt dit nog gedubbelcheckt door de vloerenlegger die op locatie een aantal controles doorloopt. Let wel: komt er eerst een nieuwe natte draagvloer zoals een zandcement-, anhydriet- of magnesietdekvloer in uw woning? Check dan goed wat de droogtijd van deze ondervloer is en plan de plaatsing van uw nieuwe Click PVC vloer niet te strak in. Als bij de controle door de vloerenlegger blijkt dat de vloer nog niet droog is, dan kan hij de vloer niet leggen. Het is dan afhankelijk van uw agenda en de agenda van de legger wanneer de vloer opnieuw ingepland kan worden.

Wanneer u dit blog leest en uw Click PVC vloer niet bij ons in de showroom hebt gekocht, controleer dan zelf of de ondervloer geschikt is voor het leggen van een Click PVC vloer. Hiervoor kunt u de specificaties opvragen bij de fabrikant van de Click PVC vloer.

Controle van de vloerdelen (stroken of tegels):

Controleer de Click PVC vloerdelen vooraf op fouten en gebreken. Wanneer er een beschadigde strook of tegel bij zit, meld dit dan direct bij ons én bij de vloerenlegger. Een strook of tegel met een gebrek mag uiteraard niet worden gelegd. Zodra een vloer gelegd is kunnen wij niet meer terug met de vloer naar de fabrikant bij gebreken die vooraf zichtbaar waren of hadden moeten zijn.

Acclimatisatie:

Laat de Click PVC vloer acclimatiseren in de ruimte waar deze gelegd zal worden. Stapel de in de vorige stap gecontroleerde vloerdelen in lage stapels recht op elkaar op een vlakke ondergrond. Laat de vloerdelen minimaal 48 uur rusten in de ruimte waar de Click PVC vloer gelegd wordt, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Zorg dat de temperatuur tussen de 15 en 20 graden is en de ruimte dient wind- en waterdicht te zijn. Let op: Leg de vloerdelen niet in direct zonlicht (niet in de buurt van een raam of daklicht) of in de buurt van verwarmingselementen zoals een bouwverwarming, kachel, open haard etc..

Voorbereiding van de ondervloer:

De ondervloer moet schoon, droog en vrij van vuil, stof en andere verontreinigingen zijn en voldoende vlak. Zuiver egaal zoals bij een Dryback PVC vloer is niet nodig, maar er mogen per 2 strekkende meter geen grotere oneffenheden dan 2 mm voorkomen. Zie ook het blog Click of Dryback PVC vloeren: wat zijn de verschillen?.

Bepaal de legrichting:

Bepaal de gewenste legrichting van de Click PVC vloer. Dit kan in de lengte of breedte van de ruimte zijn, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en de vorm van de ruimte. Over het algemeen wordt aanbevolen om PVC stroken in de looprichting (en dan vaak ook de lichtrichting) te leggen en parallel aan de langste muur voor een visueel aantrekkelijk resultaat. Kiest u voor PVC tegels of een patroon, dan zijn er verschillende legverbanden en patronen mogelijk. Meet altijd eerst uit of het door u gewenste patroon ‘uitkomt’ in de ruimte en/of goed doorloopt in aangrenzende ruimtes. Bespreek dit vooraf goed met degene die de vloer gaat leggen! Het is handig om vooraf een proefstukje te leggen met losse tegels of stroken om het verband / patroon te bepalen en te visualiseren.

Plaatsing:

De fabrikant van uw nieuwe Click PVC vloer levert in de verpakking vaak een zogenoemde leginstructie mee. We adviseren u om deze te volgen.
 

Click PVC vloer leggen: een goede voorbereiding is het halve werk!
 

Of u uw nieuwe Click PVC vloer nu zelf gaat leggen of dit door een professionele vloerenlegger laat doen: een goede voorbereiding is essentieel. Wanneer namelijk bij de start van het leggen vastgesteld wordt dat de vloerdelen niet op de juiste manier geacclimatiseerd zijn of dat de ondervloer bijvoorbeeld nog niet droog (genoeg) is, dan kan de vloer wellicht niet gelegd worden op het moment dat u dat had ingepland. Volg alle legvoorschriften dus goed om vertragingen te voorkomen en het mooiste resultaat te behalen!

Wilt u goed voorbereid uw nieuwe Click PVC vloer kopen? Kom dan langs in een van onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)! Bij Parketloods krijgt u écht deskundig advies en met het grootste assortiment slaagt u altijd. Maak hier een afspraak of kom langs tijdens openingstijden.

 

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!