Ga terug
14 december 2017
Parketloods

Houten vloer op vloerverwarming

Parket op vloerverwarming

Parket en vloerverwarming is een prima combinatie. Maar niet alle soorten houten vloeren zijn geschikt om op vloerverwarming te leggen.

Wel geschikt voor voerverwarming:

Niet geschikt voor vloerverwarming:

Dit komt omdat bij vloerverwarming de vloeren meer dan gemiddeld werken (werken = het krimpen en uitzetten van het hout) door temperatuursverschillen. Bij lamelparket wordt het werken grotendeels opgevangen door de kruislingse verlijming van het hout. Bij massief parket gebeurt dit niet. Ook heeft massief parket meestal een te hoge R waarde m2.K/W

De R waarde van parket en de geschiktheid voor vloerverwarming

De R waarde (thermische weerstand) van parket is een getal dat aangeeft hoe goed of slecht het parket warmtegeleidt. Hoe lager de R waarde van het parket, hoe beter het parket warmtegeleidt. Bij vloerverwarming moet dit getal zo laag mogelijk zijn, om zo snel mogelijk de warmte van de verwarming door te geven aan de ruimte.

Bij parket op vloerverwarming maken we een scheiding in hoofd- en bijverwarming. Vloerverwarming als hoofdverwarming is een systeem waarbij alleen gebruik gemaakt wordt van vloerverwarming om een ruimte te verwarmen. Vloerverwarming in de vorm van bijverwarming is een systeem waarbij naast de vloerverwarming ook radiatoren aanwezig zijn in de ruimte.

 • Bij hoofdverwarming dient de maximale R waarde van parket en ondervloer / lijmlaag kleiner te zijn dan 0,13 m2.K/W
 • Bij bijverwarming dient de maximale R waarde van parket en ondervloer / lijmlaag kleiner te zijn dan 0,18 m2.K/W

Ons goedkoop budget lamelparket heeft een R waarde van 0,084 m2.K/W en ons overige lamelparket van 0,12  m2.K/W (dus al onze lamelparket vloeren zijn qua R waarde geschikt om op zowel hoofdverwarming als bijverwarming te leggen)

Hoe leg je lamelparket op vloerverwarming

Het lamelparket kan zowel verlijmd als zwevend over vloerverwarming gelegd worden. Bij verlijmen heb je wel een lijmsoort nodig die speciaal voor vloerverwarming geschikt is. Bij het zwevend leggen is een speciale ondervloer nodig onder het lamelparket die een lage R waarde heeft en geschikt is voor vloerverwarming. Uiteraard hebben kunnen wij zowel de juiste lijm als ondervloeren leveren.

Voor het leggen in appartementen raden we een Thermosound ondervloer met perforatie aan om de warmte door te laten. Het heeft een R waarde van 0.038 m2.K/W en isoleert contactgeluid met 12 dB. (minimaal 10 dB is verplicht in appartementen). Is het niet nodig is om ook contactgeluid te isoleren, dan kun je kiezen voor Heat Foil. Deze dunne ondervloer van 1.2mm heeft een dampwerende laag en een R waarde van 0.014 m2.K/W.

 

Welke houtsoorten kunnen op vloerverwarming gelegd worden

De volgende lamelparket houtsoorten zijn geschikt:

 • Eiken
 • Rood eiken
 • Essen
 • Beuken
 • Esdoorn (ahorn)
 • Berken
 • Kersen
 • Jatoba
 • Merbau
 • Tali
 • Walnoot (noten)
 • Padoek
 • Iroko

Garantie

Om voor garantie in aanmerking te komen, moet je warmteverklikkers onder de houten vloer monteren. Er dient één verklikker op elke 10m2 geplaatst te worden. Deze verklikkers zijn er om er op toe te zien dat de vloer niet warmer wordt gestookt dan 26 graden Celsius. Boven de 26 graden Celsius vervalt de garantie. Zorg er bij het leggen voor dat de vloerverwarming goed is afgesteld, uw loodgieter kan dit voor u doen.

Reacties

Lees de reacties op Houten vloer op vloerverwarming

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Advies & info

Reviews
Parketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Wat een fijne service en advies! Hoewel het duidelijk is dat het hart van de Parketloods meer ligt bij echt hout, was het geen enkel probleem om mij te adviseren voor een door mij gewenste -goedkopere- optie van laminaat. Ik heb ook helemaal niet het gevoel gekregen dat ze me liever een houten vloer wilden verkopen ofzo. Ik had helemaal geen ervaring met het leggen van laminaat maar er is me heel geduldig uitgelegd wat ik moest doen en welke materialen ik nodig had. Als ik ooit wel geld heb voor een houten vloer, kom ik zeker terug!

Fleur Tromp

Mijn gerookte eikenhouten vloer had wat kleurproblemen maar die werden prima opgelost door Jai en John. Het uiteindelijke diagonale resultaat is fantastisch. Ik ben nog elke dag blij dat ik met de Parketloods in zee ben gegaan en beveel ze van ganse harte aan iedereen aan.

Ineke Jolink

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Tekst popup

Onze showroom is open!

Lees welke maatregelen we hebben genomen in het kader van het COVID-19 / Corona virus.

Info COVID-19 Maak een afspraak in de showroom

Skype-gesprek met de showroom!

Uw nieuwe vloer uitzoeken vanuit uw eigen huis, dat kan vanaf nu bij de Parketloods.

Meer info Maak een Skype of Hangouts afspraak

Parketloods logo
Parketloods