Duurzaam parket

Duurzaamheid en de Parketloods

De Parketloods vindt duurzaamheid belangrijk. Dit vindt u terug in onze producten: nagenoeg alle vloeren die we bij de Parketloods produceren en leveren zijn FSC en/of PEFC en/of Cradle to Cradle gecertificeerd (u leest daar hieronder meer over). Maar ook in de manier waarop we onze klanten adviseren en onze showroom inrichten. Zo hebben we waar mogelijk elektrische apparaten vervangen door een zuinigere versie. Hebben we de lampen in onze showroom vervangen voor duurzame led-lampen en wordt er niet gestookt als we er niet zijn. De inrichting van onze showroom is zoveel mogelijk gebouwd met gerecycelde materialen. En als een klant bij ons komt voor een nieuwe vloer terwijl in het gesprek blijkt dat er nog een prachtige houten vloer in het huis ligt, dan zullen we ook adviseren hoe de bestaande vloer opgeknapt kan worden dan wel elders hergebruikt kan worden.

FSC

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen.

Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo erop geplaatst worden.

PEFC

Het internationale PEFC-keurmerk garandeert dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos en dat het bos in stand blijft.

 • PEFC werkt bottom-up en zorgt daarmee in het land van herkomst voor een groot en duurzaam draagvlak voor duurzaam bosbeheer.
 • Sinds haar oprichting wordt PEFC sterk gesteund door boseigenaren met een klein bosbezit.
 • PEFC vereist dat de sociale arbeidsnormen van ILO (International Labour Organization) worden nageleefd bij het bosbeheer, waar ook ter wereld en óók al is het ILO verdrag niet ondertekend door de lokale regering.
 • PEFC heeft volledige scheiding tussen het zetten van standaarden, accreditatie en certificering. Alleen onafhankelijke certificerende instellingen kunnen een certificaat afgeven, dus niet PEFC zelf. Deze certificerende instelling moet geaccrediteerd zijn door een accreditatiebureau dat aangesloten is bij het International Accreditation Forum (IAF) of één van haar regionale organisaties.

Cradle to Cradle

De filosofie achter dit internationaal erkende milieukeurmerk is dat alle materialen van een product kunnen worden hergebruikt in een nieuw product of als grondstof kunnen dienen. Bij een Cradle to Cradle-certificering wordt een product beoordeeld op vijf punten: samenstelling van de materialen, mogelijkheden tot hergebruik, gebruik van hernieuwbare energie, duurzaam waterbeheer, sociale rechtvaardigheid.

  Een keuze voor een houten vloer is een ecologisch verantwoorde en duurzame keuze.

  Al onze houten vloeren zijn gemaakt van nagenoeg 100% hout en worden milieuvriendelijk geproduceerd. Meer dan 95% van de bossen waar het hout voor onze parketvloeren vandaan komt, staan in Europa. De zagerijen die de bomen verzagen tot planken staan bovendien in vrijwel alle gevallen direct naast de bossen. En de fabrieken van onze parketvloeren staan in Nederland. Het hout hoeft daardoor maar één keer binnen Europa vervoerd te worden, dat maakt de transportlijnen dus kort. Er wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke giffen zoals formaldehyde en  oplosmiddelen. Houten vloeren zijn daarnaast 100% recyclebaar, wat ook de duurzaamheid ten goede komt.

  Een ander voordeel van een houten vloer is dat het een aantal keren opnieuw geschuurd en gelakt of geolied kan worden. Bij beschadiging of vlekken hoeft de vloer dus niet vervangen te worden, maar kan het simpelweg opgeknapt worden. Bij bijvoorbeeld laminaat is dat niet mogelijk. Bij een houten vloer zou u er zelfs voor kunnen kiezen om na een aantal jaren uw vloer te schuren en opnieuw te lakken of oliën in een andere kleur.

  Van alle parketsoorten is lamelparket het meest ecologisch verantwoord, omdat lamelparket uit drie lagen is opgebouwd. De onderste twee lagen zijn gemaakt van snelgroeiend naaldhout en alleen de toplaag is gemaakt van langzaam groeiend hardhout. Dit is een duurzame methode omdat op deze manier veel meer parket gemaakt kan worden van het langzaam groeiende hardhout.

  Een houten vloer is dus ook qua duurzaamheid een goede keuze. En wanneer u voor een houten vloer van de Parketloods kiest, dan weet u zeker dat u met uw nieuwe vloer een ecologisch verantwoorde en duurzame keuze maakt!

  Écht deskundig advies nodig?

  Neem nu vrijblijvend contact op!

  Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

  U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

  Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

  Maak nu een afspraak

  Onze openingstijden:
  Amsterdam
  Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
  Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

  Rhenen (Veenendaal)
  Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
  Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

  Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

   

  Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
  In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

  Tot ziens in onze showroom!