Ga terug
26 mei 2023

Click of Dryback PVC vloeren: Wat zijn de verschillen?

Dryback PVC en Click PVC zijn beide PVC vloeren die veel gelegd worden in woningen, kantoren en winkels. PVC vloeren hebben veel voordelen en worden dan ook steeds populairder bij onze klanten. Maar wanneer kiest u nu voor Dryback PVC en wanneer voor Click PVC? Om een keuze voor een PVC vloer te kunnen maken is het belangrijk om te weten wat de verschillen zijn. In dit blog zetten we de verschillen voor u op een rij!

Hoe wordt de PVC vloer gelegd?
 

  • De Dryback PVC vloer wordt ook wel lijm of plak PVC genoemd. De stroken (of tegels) worden direct op de ondervloer gelijmd. Dit kost vaak meer tijd en we raden altijd aan om dit door een professionele legger te laten doen, bijvoorbeeld via onze legservice. Bovendien kan het bij het verwijderen van de vloer schade toebrengen aan de ondervloer en het materiaal zelf.
     

  • Bij Click PVC vloeren klemmen de stroken zich door middel van een clickverbinding aan elkaar vast zonder verlijming aan de ondervloer. Hierdoor ontstaat een zwevende vloer. Een Click PVC vloer is eenvoudig zelf te leggen, uit elkaar te halen en mee te verhuizen.

Wat zijn de vereisten voor de ondervloer (werkvloer) van de PVC vloer?
 

  • Voor een Dryback PVC vloer moet de ondervloer egaal glad zijn, anders worden de oneffenheden zichtbaar in de PVC vloer. De ondervloer moet altijd geëgaliseerd worden voor het leggen van de PVC vloer. Niet alleen met het oog op eventuele zichtbare oneffenheden, maar egaliseren is ook van belang voor de hechting van de PVC vloer aan de ondervloer. Egaliseren kunt u (laten) doen met een egaliseermiddel of een speciaal voor PVC vloeren geschikte ondervloer. Een veel gebruikte ondervloer is de Jumpax classic 10 mm. Nog beter is het om een zelfklevende ondervloer te gebruiken, waardoor de PVC vloer min of meer zwevend wordt gelegd. Hierdoor heeft de eventuele werking van de constructievloer geen invloed op de PVC vloer. Voor houten draag/constructievloeren is er Jumpax acoustic, deze geeft 10db geluidsreductie. Deze ondervloer is dan ook zeer geschikt voor Dryback PVC en uw vloer voldoet dan ook aan de eisen welke worden gesteld in de meeste VVE’s.
     

  • Voor een Click PVC vloer is het wel belangrijk dat de ondervloer vlak is, maar kleine oneffenheden in de ondervloer - een verschil van 2 mm per 2 meter - zijn bij Click PVC toegestaan. Zuiver egaal is dus niet nodig, maar de vloer moet wel vlak zijn.

Zijn Dryback PVC en Click PVC even geluiddempend?
 

  • Dryback PVC is door de directe verlijming ook geluiddempend, maar op een andere manier dan bij Click PVC. Er is meer risico op contactgeluid, waardoor het niet geschikt is voor appartementen. Verlijming van de vloer is in oudere appartementen overigens sowieso vaak niet toegestaan! In nieuwbouw worden de dekvloeren tegenwoordig vaak zwevend gestort, waardoor Dryback PVC juist wel verlijmd mag worden. Gaat u in een nieuwbouw appartement wonen, check dat dan goed voor u uw nieuwe voer uitkiest. Uiteraard vragen wij hier ook naar wanneer u bij ons in de showroom bent! (U bent tijdens openingstijden welkom in een van onze showrooms in Amsterdam of Rhenen/Veenendaal. Een afspraak maken kan ook, klik dan hier.)
     

  • Click PVC heeft een geïntegreerde onderlaag die geluiddempend werkt. Hierdoor is Click PVC perfect voor appartementen.

Welk type PVC vloer is het meest geschikt voor vloerverwarming?
 

  • Dryback PVC is door de directe verlijming een goede geleider voor vloerverwarming. In vergelijking met Click PVC zijn de stroken of tegels namelijk dunner, waardoor de warmte van de vloerverwarming nauwelijks weerstand ondervind en uw woning dus sneller opwarmt.

     
  • Click PVC is nog steeds geschikt voor vloerverwarming, maar het opwarm proces is wat trager dan bij Dryback PVC. Click PVC is zoals gezegd voorzien van een geluiddempende en licht egaliserende onderlaag en is dus simpelweg wat dikker dan Dryback PVC. De warmteweerstand is daardoor hoger dan bij Dryback PVC.

Is er verschil in kwaliteit tussen een Dryback en Click PVC vloer?
 

Er is feitelijk geen verschil in kwaliteit: op beide typen vloer wordt even lang garantie gegeven. In de praktijk is het wel zo dat er meer klachten zijn bij Click PVC zijn. Dit komt vooral doordat de vloer zelf gelegd wordt, maar daarbij niet de ilegvoorschriften in acht worden genomen. Vaak blijkt dan dat de Click PVC vloer toch gelegd is op een ondervloer die niet vlak genoeg was.

Is er verschil in de prijs van Dryback en Click PVC?
 

Ja en nee, er zit verschil in de aanschafprijs en in de bijkomende kosten, maar onder de streep scheelt het uiteindelijk niet zoveel.

  • Voordat een Dryback PVC vloer gelegd kan worden moet de ondervloer geëgaliseerd worden. Dat is een extra stap, wat kosten met zich meebrengt (materiaal en arbeid). Conform het prijspeil van 2023 komt dit op zo’n € 16,- per m2 extra. Dryback PVC wordt bovendien verlijmd, dus de kosten van de lijm zelf komen erbij. Ook is voor het leggen van Dryback PVC een professionele legger nodig, wat uiteraard ook geld kost. Het leggen van een Dryback PVC vloer luistert nauw, zowel door de egalisatie van de ondervloer als het verlijmen. Wanneer u hier geen ervaring mee hebt, dan raden we u aan om dit niet zelf te doen. Wilt u weten wat het leggen van een PVC vloer kost? Wanneer u bij ons een offerte aanvraagt geven we u naast het totale plaatje van alle bijkomende materialen, ook altijd een indicatie van de legkosten. Zo weet u van tevoren precies wat uw nieuwe vloer kost!

     
  • Click PVC vloer is gemiddeld zo’n 20 tot 25% duurder dan Dryback PVC qua aanschafprijs. Bij Click PVC is echter egalisatie van de ondervloer (meestal) niet nodig, er is geen lijm nodig én de vloer kan wel door u zelf gelegd worden. Dit maakt de Click PVC vloer (bij zelf leggen) net iets goedkoper dan een Dryback PVC vloer.

Wilt u de verschillen tussen Dryback PVC en Click PVC zelf zien? Kom dan naar een van onze showrooms in Amsterdam of Rhenen/Veenendaal. We leggen graag alles uit in een persoonlijk advies gesprek. Maak hier een afspraak of kom langs tijdens openingstijden!

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!