Ga terug
26 mei 2023

8 voordelen en 5 nadelen van een PVC vloer.

Fabrikanten van PVC vloeren lukt het de laatste jaren steeds beter om het op hout te laten lijken. Dat maakt het aantrekkelijk voor mensen die een onderhoudsarme vloer zoeken met de uitstraling van hout. In dit blog zetten we de voor- en nadelen van een PVC vloer op een rij.

Wat zijn de voordelen van een PVC vloer?
 

De voordelen op een rij:                                                      

  • Onderhoudsvriendelijk;
  • Duurzaam door een lange levensduur;
  • Geluidsarm;
  • Vochtwerend;
  • Budgetvriendelijk;
  • Beschadigde planken kunnen worden vervangen;
  • Geschikt voor vloerverwarming;
  • Comfortabel & hygiënisch.


1. Een PVC vloer is onderhoudsvriendelijk.

Een PVC vloer is een gelakte vloer en gelakte vloeren zijn relatief gemakkelijk te onderhouden. Voor elke gelakte vloer geldt het advies om de vloer jaarlijks te reinigen met een dieptereiniger en af te werken met een polish. De polish beschermt en herstelt de laklaag en vereenvoudigt het reguliere onderhoud. Het reguliere onderhoud bestaat uit stofzuigen en dweilen. Hoe vaak is uiteraard afhankelijk van uw woonsituatie (wel/geen huisdieren, kinderen etc). Klik hier voor meer informatie over het onderhoud van uw PVC vloer!

2. Een PVC vloer is duurzaam door een lange levensduur.

De levensduur van een kwalitatieve PVC vloer is gemiddeld 25 jaar bij huishoudelijk gebruik, wat het een duurzame keuze maakt. Kies hiervoor wel altijd de juiste dikte top/slijtlaag. Hoe dikker de slijtlaag, des te intensiever kan de vloer belopen/gebruikt worden en des te langer gaat de vloer mee. Wij adviseren om een slijtlaag van minimaal 0,55 mm te kiezen. Let wel, in de praktijk blijkt dat bij een verhuizing een PVC vloer er vrijwel altijd door de nieuwe bewoners uitgehaald wordt en vervangen. De levensduur van een PVC vloer is daardoor in de praktijk korter. Maar als u kiest voor een kwaliteitsvloer met een wat tijdlozer design en u niet binnen 25 jaar verhuisd ;-), dan is de PVC vloer op dit punt wel degelijk een duurzame keuze.

Een ander voordeel op het punt van duurzaamheid is dat er steeds meer recycleprogramma’s voor PVC vloeren komen. Pvc leggers kunnen op dit moment het schone pvc / snijverlies bij ons inleveren en wij zorgen dat het bij het recyclebedrijf terecht komt. Tevens wordt er gewerkt aan het recyclebaar maken van gelegd/verwijderd pvc (vuil pvc met lijmresten) wat uit een woning gehaald wordt.

3. Een PVC vloer is geluidsarm.

Een PVC vloer heeft van nature geluiddempende eigenschappen. Het materiaal zelf absorbeert namelijk geluidsgolven, waardoor het geluidsniveau in de ruimte wordt verminderd. Dit helpt om echo's en nagalm te voorkomen, wat resulteert in een rustigere akoestische omgeving.

Voor Click PVC geldt daarnaast nog dat het een geluiddempende onderlaag heeft. Deze onderlaag helpt om impactgeluiden te absorberen, zoals het geluid van voetstappen of vallende voorwerpen. Bovendien wordt Click PVC zwevend gelegd en niet rechtstreeks op de ondervloer gelijmd. Dit zorgt voor een extra geluiddempende werking omdat er een luchtlaag tussen de vloer en de ondervloer wordt gecreëerd, waardoor geluidstransmissie ook wordt verminderd. Een deel van onze PVC vloeren collectie heeft een 10db reducerende onderlaag, vraag hier naar in onze showroom! U kunt hier direct een afspraak maken, maar langskomen tijdens openingstijden kan natuurlijk ook.

4. Een PVC vloer is vochtwerend.

PVC (polyvinylchloride) is een synthetisch materiaal dat geen water opneemt, waardoor het van nature vochtbestendig is. Dit betekent dat een PVC-vloer niet zal uitzetten, krimpen of vervormen bij blootstelling aan vocht. Daarnaast worden al onze PVC vloeren voorzien van een lak, een beschermende coating, wat naast bescherming van de vloer ook zorgt voor extra vochtbestendigheid. Let wel, PVC vloeren zijn niet waterdicht bij de naden. Bij langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden water kan er nog steeds vocht onder de vloer komen, dit gebeurt dan vooral bij de naden.

5. Een PVC vloer is budgetvriendelijk.

Een PVC vloer kan een budgetvriendelijkere keuze zijn. Het is in het algemeen iets duurder dan een laminaat vloer en gemiddeld genomen goedkoper dan een houten vloer. Kiest u voor een Click PVC vloer en legt u deze zelf? Dan is een PVC vloer een zeer budgetvriendelijke keuze. Kiest u voor Dryback PVC dan is zelf leggen eigenlijk geen optie en komen er dus legkosten bij. Ook moet er bij Dryback PVC altijd eerst geëgaliseerd worden, maar dat leest u hieronder bij de nadelen van een PVC vloer. Een uitgebreid antwoord op de vraag welke vloer duurder is: hout of PVC, leest u in onze blog: Is een houten vloer (veel) duurder dan een PVC vloer?

6.Beschadigde stroken / planken kunnen bij een PVC vloer worden vervangen.

Een belangrijk voordeel van een PVC vloer is dat een onverhoopt beschadigde strook of tegel vrij eenvoudig vervangen kan worden. Met name bij Click PVC is dat goed (zelf) te doen. Maar wanneer bij Dryback PVC de juiste lijm wordt gebruikt, kan een beschadigde strook bij een Dryback PVC vloer ook goed vervangen worden.

7. Een PVC vloer is geschikt voor vloerverwarming

Een PVC vloer heeft een lage rc waarde, wat betekent dat het een lage warmteweerstand heeft en dus snel opwarmt. Dat is erg fijn wanneer er vloerverwarming onder ligt, want uw woning wordt dan snel behaaglijk. Een nadeel van zo’n lage rc waarde is wel, dat een PVC vloer relatief snel afkoelt. Wat dat precies betekent, kunt u hier lezen bij het onderdeel 'vloerverwarming'.

8. Een PVC vloer is comfortabel & hygiënisch.

Dit zijn eigenlijk twee voordelen :-). Een PVC vloer voelt zacht en warm aan de voeten, waardoor ze comfortabel zijn om te lopen. Bovendien zijn PVC vloeren gemakkelijk schoon te houden, waardoor ze heel hygiënisch zijn. Dit maakt een PVC vloer zeer geschikt in huishoudens met huisdieren en/of kinderen. Parketloods heeft daarnaast bewust gekozen voor een PVC vloeren collectie waar alleen gebruik wordt gemaakt van biologische weekmakers. Doordat al onze PVC vloeren ook nog eens ftlaten vrij zijn, is het bovendien volkomen veilig voor kind en huisdier!

 

Wat zijn de nadelen van een PVC vloer?
 

Uiteraard zitten er aan elk product ook nadelen, maar gelukkig zijn de nadelen van een PVC vloer een stuk kleiner geworden in de afgelopen jaren! Een overzicht:

  • Beperktere designkeuze (vergeleken met hout);
  • Herhalende prints;
  • De ondervloer moet egaal zijn (voor Dryback PVC);
  • Niet alle soorten kunt u zelf leggen;
  • Minder duurzaam (qua materiaal en i.c.m. vloerverwarming).

1. Een PVC vloer heeft een beperktere designkeuze.

Ten opzichte van een houten vloer is de keuze qua design iets beperkter. De kleur en het design van een PVC vloer wordt door de fabrikant bedacht en exact zo gemaakt in de fabriek. Daar is achteraf niets aan te veranderen. Bij een houten vloer zijn de mogelijkheden qua bewerkingen (roken, schaven, verouderen enz.) en afwerking (kleur olie of lak) nagenoeg oneindig. Gelukkig is de collectie PVC vloeren bij Parketloods zo groot, dat er altijd wel iets naar uw wens en smaak bij zit : -).

2. In een PVC vloer zitten herhalende prints.

In een PVC vloer zit altijd een soort van herhaling in de planken/stroken. PVC is een nabootsing van hout, waarbij een print van een houtpatroon wordt gemaakt. Per decor/design zijn er gemiddeld ongeveer 8 verschillende planken. Bij hout is geen enkele plank hetzelfde, hout is immers een natuurproduct. Bij een houten vloer komt dus nooit herhaling voor, in een PVC vloer wel. Dit is echter niet meer zo’n groot nadeel als in het verleden. De designs van de pvc vloeren zijn enorm verbeterd. Zo zijn de meeste pvc vloeren voorzien van een zogenaamde embossed in register (EIR). Embossed in register is een reliëfdruk systeem dat ervoor zorgt dat de structuur van de pvc strook perfect overeenstemt met de print/het hout ontwerp, waardoor een uitzonderlijk realistische afwerking ontstaat. Tel daarbij op dat het assortiment steeds groter wordt. De keuze qua design is dus weliswaar niet onbeperkt, maar wel zeer ruim!

3. Voor het leggen van een PVC vloer moet de ondervloer egaal zijn (voor Dryback PVC).

Dryback PVC wordt direct op de ondervloer (constructievloer) gelijmd. Als de ondergrond niet helemaal vlak is, dan zijn die oneffenheden zichtbaar. Dit verkort de levensduur en is simpelweg niet mooi. De ondervloer zal daarom eerst zuiver egaal moeten worden gemaakt met een speciaal hiervoor bestemd egaliseermiddel of een speciaal voor PVC vloeren geschikte ondervloer. Dit is overigens niet alleen nodig om de vloer egaal te maken, maar ook voor de hechting van de vloer! Egaliseren zorgt voor extra werkzaamheden en materialen en dus voor hogere kosten. Een veel gebruikte ondervloer is de Jumpax classic 10 mm. Nog beter is het om een zelfklevende ondervloer te gebruiken, waardoor de PVC vloer min of meer zwevend wordt gelegd. Hierdoor heeft de eventuele werking van de constructievloer (werkvloer/ondervloer) geen invloed op de PVC vloer.

Click PVC vloeren hebben dit nadeel meestal niet. Een Click PVC vloer wordt niet verlijmd aan de ondervloer, maar 'zwevend' gelegd. Dit betekent niet dat het op een ondervloer met grote oneffenheden gelegd kan worden, ook bij een Click PVC vloer dient de ondervloer vlak te zijn, maar heel lichte oneffenheden worden wel opgevangen. Alle Click PVC stroken egaliseren oneffenheden namelijk tot 2 mm per 2 meter. Zuiver egaliseren is bij lichte oneffenheden in de ondervloer (bij een PVC click vloer) dus niet nodig, maar zorg wel voor een vlakke ondervloer!

4. Niet alle soorten PVC vloer kunt u zelf leggen.

Voor de handige doe-het-zelver is een Click PVC vloer prima te leggen. Deze vloer heeft een handig kliksysteem dat te vergelijken is met dat van een laminaat vloer. Het zelf leggen van een Dryback PVC vloer is een ander verhaal. Zoals gezegd moet de ondervloer zuiver egaal zijn en dus eerst geëgaliseerd worden. De stroken worden vervolgens verlijmd op de geëgaliseerde ondervloer, waardoor elke strook direct goed moet liggen. De stroken moeten perfect op elkaar aansluiten en een foutje is direct zichtbaar. We adviseren om voor het leggen van uw Dryback PVC vloer dan ook gebruik te maken van een gespecialiseerde vloerenlegger. Parketloods heeft een legservice en we kunnen u in contact brengen met een professionele vloerenlegger uit ons netwerk. U leest er alles over!

5. Een PVC vloer is minder duurzaam (qua materiaal en i.c.m. vloerverwarming).

De totale footprint van een pvc vloer is vele malen hoger dan die van een houten vloer. Vooral de productie, grondstoffen en zeetransport van pvc vloeren drukken zwaar. Daarnaast is het recyclen van een PVC vloer moeilijker dan een houten vloer, maar zoals we hierboven al uitlegden komen er gelukkig steeds meer fabrikanten met recycleprogramma’s.

Ook kan een PVC vloer niet geschuurd en opnieuw (in dezelfde of een andere kleur) gelakt worden, zodat een PVC vloer bij grote beschadigingen niet kan worden opgeknapt én bij een verhuizing in vrijwel alle gevallen door de nieuwe bewoners wordt verwijderd en vervangen.

In combinatie met vloerverwarming is een PVC vloer net als hout zeer geschikt. Het is echter niet zo dat ze meer geschikt zijn voor vloerverwarming, zoals ten onrechte wordt beweerd. Door de lage warmteweerstand (R-waarde) warmt een PVC vloer snel op, wat fijn is. Een belangrijk nadeel is echter dat de PVC vloer ook weer snel afkoelt, wat ‘m minder energiezuinig maakt. Wanneer u hier meer over wil lezen lees dan onze blog ‘Een houten vloer of pvc vloer: hoe maakt u de juiste keuze?’.

Dit brengt ons bij het einde van dit blog. Sommige nadelen zijn voor de een groter dan voor de ander, net als dat sommige voordelen voor de een minder relevant zijn dan de ander. We hopen hiermee een duidelijk beeld te hebben geschetst welke eigenschappen een PVC vloer heeft en wat dit voor u kan betekenen. Op die manier kiest u uw nieuwe vloer met de benodigde informatie en maakt u een betere keuze!

Bent u er al uit, vraag hier dan direct een offerte aan! Nog meer vragen of wilt u meer weten over andere vloeren in onze collectie? Maak hier een afspraak in een van onze showrooms of kom gewoon langs!

 

 

 

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!