Ga terug
14 december 2017

Onderhoud tips van Parketloods

Dagelijks onderhoud van uw houten parketvloer.

De grootste gevaren voor beschadiging van parket zijn:

• Zand en vuil
• Water en vocht
• Droogte
• Krassen door meubels

Zand en vuil

Zand en vuil werken als schuurpapier en geven lelijke krassen. Dit kan eenvoudig bestreden worden door verschillend schoeisel te dragen in huis en buitenshuis. Niet iedereen wil dit en op kantoren, scholen, winkels en bijvoorbeeld in de kinderopvang is het gewoon niet haalbaar.  Gebruik dan matten bij alle deuropeningen die van buiten of toegang hebben tot de vuile ruimten. Het beste is een grove mat buiten en een droogloopmat binnen. Zorg dat de mat zo lang is dat, wanneer men de mat beloopt minsten beide voeten op mat hebben geraakt.
Stofzuigen of regelmatig de vloer aanvegen met een zachte bezem houdt de houten vloer vrij van het krassende zand en stof. Gebruik bij het stofzuigen van het parket wel een speciale parket zuigmond om krassen bij het stofzuigen te voorkomen. Deze mond wordt meestal standaard geleverd bij nieuwe stofzuigers. Weet u niet zeker of uw stofzuiger geschikt is vraag het even aan uw stofzuigerleverancier.

Water en vocht

Water en vocht zijn een nog schadelijker voor parket dan zand en vuil. Hout, en dus ook parket zet uit als het vochtig wordt. (het zogenaamde: werken van het hout). Door het werken zet de vloer uit. Dit kan als de vloer te nat wordt er toe leiden dat de houten vloer niet meer in de ruimte past waar ze gelegd is en bol gaat staan.
Dit is makkelijk te voorkomen wanneer de vloer gelegd wordt volgens de aanwijzingen en u de relatieve luchtvochtigheid met behulp van een hygrometer in de gaten houdt. De luchtvochtigheid moet altijd tussen de 45% en 60% liggen.

Droogte

Vooral in de winter kan  het hout door gebruik van de CV nog wel eens te droog worden waardoor er krimpscheuren in uw parket kunnen ontstaan. Die daarna weer snel vocht op kunnen nemen bij het dweilen omdat de olielaag en of vernislaag gebroken is. Bij de aanschaf van een parketvloer is het daarom raadzaam om er een luchtbevochtiger en een hygrometer bij aan te schaffen.  Deze zijn niet zo kostbaar en ze houden de relatieve luchtvochtigheid automatisch tussen de 45% en 60%  en dat is ook goed voor de gezondheid van mens en dier.  Met de hygrometer kunt u ook in de gaten houden of  het niet te vochtig wordt in uw huis. Dit komt in een klein percentage van de huizen in Nederland voor, maar het is zeker de moeite waard om dit in de gaten te houden. Te vochtig geeft meer problemen dan te droog en is op te lossen met een luchtontvochtiger.
Tip: Hang de hygrometer naast de thermostaat. Deze leest u dagelijks en in een oogopslag ziet u de relatieve luchtvochtigheid. Als deze laag is kunt moet u overwegen om een luchtbevochtiger aan te schaffen.

Een parketvloer dweilen lijkt tegenstrijdig: ze mag niet vochtig worden maar moet wel worden schoongemaakt. Gelukkig is hout van nature vuilafstotend dus het schoonhouden zal voornamelijk bestaan uit vegen en stofzuigen en af en toe dweilen. Dweilen moet dan ook gebeuren met een goed uitgewrongen dweil of mop. De dweil of mop mag de vloer maar een beetje vochtig maken. Het beste is om met een droge doek het parket na te wrijven om de rest van het vocht op te nemen. Ramen en/of deuren open zetten na het dweilen zodat het vocht snel verdampt  is ook een goede manier. De vloer moet gedweild worden met schoon water  en een speciaal schoonmaakmiddel voor parket. Gebruik geen Andy, Ajax of andere algemene schoonmaak middelen omdat deze na verloop van tijd de lak of vernislaag dof maken.

Krassen door meubels

Ook meubels kunnen krassen in uw parket maken. Zorg ervoor dat er aan de onderkant van uw meubels vilt geplakt zit  zodat deze niet krassen bij het verschuiven. Een extra aandachtspunt is een verhuizing, de meeste grote en diepe krassen in parket worden tijdens een verhuizing gemaakt.

Reacties

Lees de reacties op Onderhoud tips van Parketloods

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Vriendelijke service, goed advies en kundige experts die meedenken in het hele proces. Wij zijn super tevreden met onze prachtige houten vloer, die tevens snel gelegd kon worden.

Marianne Kraai

Hierom ga je naar een winkel. Hele vriendelijke vakmensen. Goed advies en niet opdringerig. Voor de volgende vloer kom ik zeker terug.

Jonas Roukema

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!

Kom naar onze showrooms!
In Amsterdam en Rhenen (Veenendaal), lees hier meer.
Op Koningsdag, 27 april, en
Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.