Ga terug
14 december 2017
Parketloods

Onderhoud tips van Parketloods

Dagelijks onderhoud van uw houten parketvloer.

De grootste gevaren voor beschadiging van parket zijn:

• Zand en vuil
• Water en vocht
• Droogte
• Krassen door meubels

Zand en vuil

Zand en vuil werken als schuurpapier en geven lelijke krassen. Dit kan eenvoudig bestreden worden door verschillend schoeisel te dragen in huis en buitenshuis. Niet iedereen wil dit en op kantoren, scholen, winkels en bijvoorbeeld in de kinderopvang is het gewoon niet haalbaar.  Gebruik dan matten bij alle deuropeningen die van buiten of toegang hebben tot de vuile ruimten. Het beste is een grove mat buiten en een droogloopmat binnen. Zorg dat de mat zo lang is dat, wanneer men de mat beloopt minsten beide voeten op mat hebben geraakt.
Stofzuigen of regelmatig de vloer aanvegen met een zachte bezem houdt de houten vloer vrij van het krassende zand en stof. Gebruik bij het stofzuigen van het parket wel een speciale parket zuigmond om krassen bij het stofzuigen te voorkomen. Deze mond wordt meestal standaard geleverd bij nieuwe stofzuigers. Weet u niet zeker of uw stofzuiger geschikt is vraag het even aan uw stofzuigerleverancier.

Water en vocht

Water en vocht zijn een nog schadelijker voor parket dan zand en vuil. Hout, en dus ook parket zet uit als het vochtig wordt. (het zogenaamde: werken van het hout). Door het werken zet de vloer uit. Dit kan als de vloer te nat wordt er toe leiden dat de houten vloer niet meer in de ruimte past waar ze gelegd is en bol gaat staan.
Dit is makkelijk te voorkomen wanneer de vloer gelegd wordt volgens de aanwijzingen en u de relatieve luchtvochtigheid met behulp van een hygrometer in de gaten houdt. De luchtvochtigheid moet altijd tussen de 45% en 60% liggen.

Droogte

Vooral in de winter kan  het hout door gebruik van de CV nog wel eens te droog worden waardoor er krimpscheuren in uw parket kunnen ontstaan. Die daarna weer snel vocht op kunnen nemen bij het dweilen omdat de olielaag en of vernislaag gebroken is. Bij de aanschaf van een parketvloer is het daarom raadzaam om er een luchtbevochtiger en een hygrometer bij aan te schaffen.  Deze zijn niet zo kostbaar en ze houden de relatieve luchtvochtigheid automatisch tussen de 45% en 60%  en dat is ook goed voor de gezondheid van mens en dier.  Met de hygrometer kunt u ook in de gaten houden of  het niet te vochtig wordt in uw huis. Dit komt in een klein percentage van de huizen in Nederland voor, maar het is zeker de moeite waard om dit in de gaten te houden. Te vochtig geeft meer problemen dan te droog en is op te lossen met een luchtontvochtiger.
Tip: Hang de hygrometer naast de thermostaat. Deze leest u dagelijks en in een oogopslag ziet u de relatieve luchtvochtigheid. Als deze laag is kunt moet u overwegen om een luchtbevochtiger aan te schaffen.

Een parketvloer dweilen lijkt tegenstrijdig: ze mag niet vochtig worden maar moet wel worden schoongemaakt. Gelukkig is hout van nature vuilafstotend dus het schoonhouden zal voornamelijk bestaan uit vegen en stofzuigen en af en toe dweilen. Dweilen moet dan ook gebeuren met een goed uitgewrongen dweil of mop. De dweil of mop mag de vloer maar een beetje vochtig maken. Het beste is om met een droge doek het parket na te wrijven om de rest van het vocht op te nemen. Ramen en/of deuren open zetten na het dweilen zodat het vocht snel verdampt  is ook een goede manier. De vloer moet gedweild worden met schoon water  en een speciaal schoonmaakmiddel voor parket. Gebruik geen Andy, Ajax of andere algemene schoonmaak middelen omdat deze na verloop van tijd de lak of vernislaag dof maken.

Krassen door meubels

Ook meubels kunnen krassen in uw parket maken. Zorg ervoor dat er aan de onderkant van uw meubels vilt geplakt zit  zodat deze niet krassen bij het verschuiven. Een extra aandachtspunt is een verhuizing, de meeste grote en diepe krassen in parket worden tijdens een verhuizing gemaakt.

Reacties

Lees de reacties op Onderhoud tips van Parketloods

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Advies & info

Reviews
Parketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Wat een fijne service en advies! Hoewel het duidelijk is dat het hart van de Parketloods meer ligt bij echt hout, was het geen enkel probleem om mij te adviseren voor een door mij gewenste -goedkopere- optie van laminaat. Ik heb ook helemaal niet het gevoel gekregen dat ze me liever een houten vloer wilden verkopen ofzo. Ik had helemaal geen ervaring met het leggen van laminaat maar er is me heel geduldig uitgelegd wat ik moest doen en welke materialen ik nodig had. Als ik ooit wel geld heb voor een houten vloer, kom ik zeker terug!

Fleur Tromp

Mijn gerookte eikenhouten vloer had wat kleurproblemen maar die werden prima opgelost door Jai en John. Het uiteindelijke diagonale resultaat is fantastisch. Ik ben nog elke dag blij dat ik met de Parketloods in zee ben gegaan en beveel ze van ganse harte aan iedereen aan.

Ineke Jolink

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Tekst popup in beeld

De showroom van de Parketloods is vijf dagen per week open!

Waarvoor kunt u een afspraak maken?

Door het succes van onze afsprakenplanner hebben we besloten dat we voorlopig op afspraak blijven werken. U boekt eenvoudig een afspraak op de datum en tijd die u het beste uitkomt. U bent ook zonder afspraak welkom, maar vooral op zaterdag én in de aankomende vakantieperiode bestaat dan de kans dat we u niet (meteen) kunnen helpen.

Advies & uitzoeken van uw nieuwe vloer:

Eenmaal in de showroom wordt u direct geholpen en we nemen ruim de tijd voor u. We houden voor u een uur vrij om u onze uitgebreide collectie vloeren te laten zien en u alles uit te leggen over onze vloeren. Lees hier meer over het adviesgesprek of maak direct een afspraak in onze afsprakenplanner.

Wilt of kunt u niet naar de showroom komen, dan is het ook nog steeds mogelijk om een live adviesgesprek via videobellen in te plannen.

Maak direct een videobel of showroom afspraak

Levering van uw reeds bestelde vloer:
Alle reeds bestelde vloeren worden op de afgesproken datum geleverd door onze vaste transporteurs.

Uw bestelling ophalen:
Heeft u bij de bestelling van uw nieuwe vloer of onderhoudsproducten aangegeven dat u de bestelling zelf komt ophalen? Dan nemen wij contact met u op om een ophaaldatum en/of tijdstip af te spreken.
 

Tot ziens in onze showroom!

 

 

Parketloods logo
Parketloods
De Parketloods is open!
Lees hier meer