Ga terug
21 december 2020

Parket en vloerverwarming, alles wat u moet weten in 3 blogs! Deel 3: De vloerverwarming is geplaatst, uw vloer is gelegd. Waar moet u nu nog op letten?

De Parketloods is trots op het feit dat zij het vignet ‘Parket op Vloerverwarming’ mag dragen. De Parketloods is hiermee erkend specialist met betrekking tot de combinaties houten vloer en vloerverwarming, houten vloer en warmte-win en houten vloer en vloerkoeling.

In een serie blogs zetten we alles wat u over deze onderwerpen moet weten op een rij. We zijn inmiddels aangekomen bij deel 3 van de serie over houten vloeren en vloerverwarming. In deel 1 gaven we antwoord op de vraag welke soorten vloerverwarming geschikt zijn onder een houten vloer. Vervolgens hebben we in deel 2 uitgelegd welke houtsoorten en welk soort vloer het meest geschikt zijn. Hieronder, in deel 3, vertellen we u waar u op moet letten als uw houten vloer op vloerverwarming eenmaal is gelegd.

Houd onze website en sociale mediakanalen in de gaten voor de volgende blogs over parket op vloerkoeling en parket en warmte-win installaties!

Deel 3: De vloerverwarming is geplaatst, uw vloer is gelegd. Waar moet u nu nog op letten?

In de eerdere blogs legden we al uit dat hout reageert op schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur. De ene houtsoort is daar gevoeliger voor dan de andere, maar hout is hout en zal altijd in een bepaalde mate reageren op (grote) schommelingen.

Hoe houdt u de temperatuur en luchtvochtigheid op het juiste peil?

Uw houten vloer heeft een vochtgehalte van ongeveer 9 % als het gelegd wordt. Dit vochtgehalte is gebaseerd op een gemiddelde kamertemperatuur van 21 graden en een luchtvochtigheid van 45-60%. Als het vochtgehalte en/of de temperatuur stijgt of daalt buiten deze gestelde 45-60%, dan zal de vloer hier op reageren. Dit kan dan zichtbaar worden doordat de vloer iets omhoogkomt als het uitzet of dat er kieren tussen de planken ontstaan als het krimpt. Het is dus belangrijk om de temperatuur en de luchtvochtigheid te controleren én te reguleren!

Tijdens de zomer en de herfst is de luchtvochtigheid vaak boven de 45% en de temperatuur boven de 20 graden. Zodra het buiten kouder wordt en de vloerverwarming aan wordt gezet, dan verandert er veel. De vloer wordt warm door de vloerverwarming en de luchtvochtigheid in uw woning daalt (met name tijdens periodes van vorst), onder andere doordat ramen en deuren meer gesloten blijven. Dit alles zorgt ervoor dat de vloer kan uitdrogen en er krimpnaden zichtbaar kunnen worden.

Zo voorkomt u het krimpen van de vloer:

  • zorg ervoor dat uw vloer nooit warmer wordt dan 26 graden (gemeten aan de bovernkant van de vloer);
  • zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet onder de 45% komt;
  • gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid te meten, en
  • plaats een luchtbevochtiger (deze zijn er in diverse maten en designs) of zet regelmatig een raam open om de luchtvochtigheid op peil te houden;
  • of maak gebruik van een Fidbox. Deze Fidbox meet om de 8 uur het warmte- en vochtgehalte van uw vloer, de gegevens leest u af via een app op uw mobiele telefoon of tablet.

Pas op met een vloerkleed!

Wanneer u een vloerkleed op uw parketvloer legt waar vloerverwarming onder zit dan zal de warmte zich ophopen in het vloerkleed. Het hout kan hierdoor extra krimpen, waardoor er schade kan ontstaan aan uw parketvloer. Dit gebeurt vooral bij de standaard vloerkleden met een latex of andere dichte onderlaag. Een open geknoopt vloerkleed zonder latex onderlaag laat de warmte al veel beter door en is daardoor een betere oplossing.


Dit is het einde van onze serie blogs over houten vloeren en vloerverwarming. In veel nieuwbouwhuizen wordt tegenwoordig gekozen voor een combinatie van vloerverwarming en vloerkoeling. Ook vloerkoeling gaat goed samen met een houten vloer. In onze volgende blog besteden we hier aandacht aan. Houdt onze sociale mediakanalen en website dus in de gaten!

Hebt u nu al een vraag hierover? Uiteraard kunt u voor advies altijd bij ons terecht. Dit kan per e-mail, telefoon en per 3 maart a.s. bent u ook weer welkom in onze showroom! Dit kan voorlopig alleen op afspraak, maakt u hiervoor een afspraak in onze afsprakenplanner
Of maak een afspraak voor een live advies gesprek via videobellen

Reacties

Lees de reacties op Parket en vloerverwarming, alles wat u moet weten in 3 blogs! Deel 3: De vloerverwarming is geplaatst, uw vloer is gelegd. Waar moet u nu nog op letten?

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Vriendelijke service, goed advies en kundige experts die meedenken in het hele proces. Wij zijn super tevreden met onze prachtige houten vloer, die tevens snel gelegd kon worden.

Marianne Kraai

Hierom ga je naar een winkel. Hele vriendelijke vakmensen. Goed advies en niet opdringerig. Voor de volgende vloer kom ik zeker terug.

Jonas Roukema

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Kom naar een van onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!

Bekijk uw nieuwe vloer in onze showroom!
In Amsterdam en Rhenen (Veenendaal), lees meer.