Ga terug
16 december 2020

Parket en vloerverwarming, alles wat u moet weten in 3 blogs! Deel 2: Welke houtsoorten en welke soorten parketvloeren zijn geschikt op vloerverwarming?

De Parketloods is trots op het feit dat zij het vignet ‘Parket op Vloerverwarming’ mag dragen. De Parketloods is hiermee erkend specialist met betrekking tot de combinaties houten vloer en vloerverwarming, houten vloer en warmte-win en houten vloer en vloerkoeling.

In een serie blogs zetten we alles wat u over deze onderwerpen moet weten op een rij. We beginnen met een serie van drie blogs over een houten vloer op vloerverwarming. In deel 1 gaven we antwoord op de vraag welke soorten vloerverwarming geschikt zijn onder een houten vloer. Hieronder, in deel 2, leggen we uit waar u bij het kiezen van uw houten vloer op moet letten: Welke houtsoorten zijn geschikt? Kiest u beter voor lamelparket of voor een massieve houten vloer?

Houdt onze website en sociale mediakanalen in de gaten voor de volgende blogs!

Deel 2: Welke houtsoorten en welke soorten parketvloeren zijn geschikt op vloerverwarming?

We beginnen met de verschillende types houten vloeren. Kort door de bocht zijn alle niet te dikke vloeren die direct aan de ondervloer worden verlijmd het meest geschikt. De warmteweerstand is dan het laagst, waardoor de warmte goed wordt doorgegeven. In een handig overzicht ziet dat er als volgt uit.

Wél geschikt voor vloerverwarming:

  • Traditioneel parket (gelijmd en gespijkerd van bovenaf)

Dit wordt ook wel tapis genoemd. Dit type vloer wordt in twee lagen op de bestaande ondervloer gelijmd en daarna geschuurd en afgewerkt met olie of lak. De mozaïek ondervloer wordt dan eerst met een flexibele lijm aan de aanwezige vloer verlijmd, waarna de tapis wordt verlijmd en gespijkerd op de mozaïek ondervloer. Met tapis kunnen verschillende patronen gemaakt worden, zoals visgraat of Hongaarse punt. Uiteraard dient een lijmsoort gebruikt te worden die geschikt is voor vloerverwarming.

  • Multiplank

De multiplank (of duoplank) is standaard opgebouwd uit twee lagen: berken multiplex met een massieve toplaag van 3mm of dikker. Hierdoor kan de multiplank direct verlijmd worden op de aanwezige ondervloer. Ook hier geldt dat de lijm geschikt moet zijn voor vloerverwarming en daarbij moet de ondervloer goed vlak en stofvrij zijn (en we adviseren meestal om deze te voorzien van een primer). De multiplank is niet dik en daardoor uitermate geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Van de meeste multiplankvloeren die wij verkopen is de warmteweerstand (de RC-waarde) niet hoger dan 0,09. Net als tapis kan de multiplank in verschillende patronen worden gelegd, zoals stroken, visgraat en Hongaarse punt worden gelegd.

Wel geschikt, met de juiste tussenlaag:

  • Zwevende parketvloeren of lamelparket
    Dit type vloer is bedoeld om zwevend, met een tussenlaag, op de basisvloer te leggen. Doordat deze vloer los van de ondervloer ligt het rendement van deze vloeren vaak tegen de kritische grens va het maximale rendemenstverlies aan. Hierdoor zou deze vloer minder geschikt zijn om op vloerverwarming te leggen. Dit is uiteraard op te lossen door het lamelparket direct te verlijmen op de ondervloer. Op die manier worden de rendementsverliezen beperkt. Soms moet een vloer zwevend gelegd worden, bijvoorbeeld wanneer een VVE (vereniging van eigenaren) dit verplicht heeft gesteld in de VVE overeenkomst. Wij adviseren dan een Isosilence ondervloer als tussenlaag te gebruiken. Deze ondervloer heeft ook een weerstandswaarde en moet dus ook in de som worden meegenomen, maar het biedt wel een oplossing als verlijmen niet mogelijk is.

Niet geschikt voor vloerverwarming:

  • Massieve planken / massief parket

Massieve planken worden ook wel landhuisdelen genoemd. Deze planken zijn massief en daarmee ook dik (15-22 mm). Die dikte zorgt voor een groot rendementsverlies, de warmteweerstand is simpelweg te groot. Daarbij komt dat massieve delen niet verlijmd worden, waardoor het hout meer kan werken (werken = krimpen en uitzetten door vocht en temperatuurverschillen). Het is daarom niet aan te raden om deze planken op vloerverwarming te leggen.

Welke houtsoorten kunnen op vloerverwarming worden gelegd?

Belangrijk bij de keuze van een houtsoort voor uw nieuwe vloer is in welke mate het hout reageert op veranderingen in luchtvochtigheid en temperatuur. Door te grote schommelingen in vochtigheid en temperatuur ontstaat er meer kans op krimp en scheurvorming. De ene houtsoort reageert echter sneller op dergelijke veranderingen dan de ander. Dus welke houtsoort kunt u het beste kiezen (en welke beter niet)?

De eiken parketvloer (zoals de Boho Chic, de Rustiek Natural of deze Eiken 3 strook gelakt) wordt gezien als de meest geschikte houtsoort voor een parketvloer in combinatie met vloerverwarming. Maar ook meer exotische houtsoorten zoals teak, kambala en merbau doen het goed in een houten vloer op vloerwarming. Van de lichtere houtsoorten, zoals beuken en essen, wordt vaak gezegd dat deze minder geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. En het is inderdaad zo dat deze houtsoorten sneller reageren op schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur, maar met de juiste vocht balans kan schade aan uw beuken of essenvloer prima voorkomen worden. We adviseren hiervoor een luchtbevochtiger gebruiken.

De RC-waarde van parket

Zoals eerder al genoemd speelt de warmteweerstand een belangrijke rol. De warmteweerstand wordt uitgedrukt in een RC-waarde. Een hoge RC-waarde betekent dat het langer duurt voordat uw vloer is opgewarmd. Met een lage RC-waarde warmt uw vloer sneller op.

Wilt u de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken, dan adviseren we u om een maximale RC-waarde van 0,13 te kiezen voor de houten vloer én de ondervloer / lijmlaag samen. Dient de vloerverwarming enkel als bijverwarming dan kan een maximale rc-waarde van 0,18 gekozen worden.

Bij nagenoeg elke vloer op onze website staat de RC-waarde aangegeven, zo ziet u dat de Rustiek eiken lamelparket vloer een hogere RC waarde heeft dan de Balsamico gekleurd eiken vloer. Al onze lamelparket vloeren zijn geschikt om als hoofdverwarming of als bijverwarming te leggen.

Warmteverklikkers: voorwaarde voor garantie

Wanneer een houten vloer gecombineerd wordt met vloerverwarming is het noodzakelijk dat er warmteverklikkers onder de houten vloer gemonteerd worden. Er dient één verklikker op elke 10 m2 geplaatst te worden. Deze verklikkers zijn er om erop toe te zien dat de vloer niet warmer wordt gestookt dan 28 graden Celsius. Vrijwel alle fabrikanten van houten vloeren hebben deze verklikkers verplicht gesteld. Wordt de vloer namelijk te warm, dan kan er schade aan uw vloer ontstaan en schade als gevolg van een te warm gestookte vloerverwarming valt niet onder de garantie. Kort gezegd: boven de 28 graden Celsius vervalt de garantie. Zorg er dus bij het leggen voor dat de vloerverwarming goed is afgesteld. Uw installateur of loodgieter kan dit voor u doen.


Zo aan het einde van blog 2 over houten vloeren en vloerverwarming weet u welk type vloerverwarming en welk type vloer het meest geschikt is. In deel 3 van deze serie blogs leggen we uit waar u op moet letten als de vloer eenmaal is gelegd.

Hebt u nu al een vraag hierover? Uiteraard kunt u voor advies altijd bij ons terecht. Dit kan per e-mail, telefoon en per 3 maart a.s. bent u ook weer welkom in onze showroom! Dit kan voorlopig alleen op afspraak, maakt u hiervoor een afspraak in onze afsprakenplanner
Of maak een afspraak voor een live advies gesprek via videobellen

Reacties

Lees de reacties op Parket en vloerverwarming, alles wat u moet weten in 3 blogs! Deel 2: Welke houtsoorten en welke soorten parketvloeren zijn geschikt op vloerverwarming?

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Vriendelijke service, goed advies en kundige experts die meedenken in het hele proces. Wij zijn super tevreden met onze prachtige houten vloer, die tevens snel gelegd kon worden.

Marianne Kraai

Hierom ga je naar een winkel. Hele vriendelijke vakmensen. Goed advies en niet opdringerig. Voor de volgende vloer kom ik zeker terug.

Jonas Roukema

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!