Ga terug
28 februari 2021
Parketloods

Parket en vloerkoeling, een goede combinatie of niet?

In steeds meer Nederlandse nieuwbouwwoningen wordt een combinatie van vloerverwarming en vloerkoeling aangelegd. Vooral bij duurzame installaties, zoals een warmtepomp, wordt de koeling gebruikt om energie te winnen en op te slaan. Die energie wordt dan in de winter gebruikt als verwarming. In eerdere blogs legden we al uit dat een houten vloer en vloerverwarming goed samengaat, maar hoe zit dat met parket en vloerkoeling?

Wat is vloerkoeling en hoe werkt het?
Vloerkoeling is een systeem dat ervoor zorgt dat de betonvloer of constructievloer onder uw parketvloer tijdens de warmere periodes niet opwarmt of zelfs iets afkoelt. Hierdoor blijft de temperatuur in huis aangenaam.

Dit gebeurt allemaal in hetzelfde leidingensysteem dat gebruikt wordt voor de vloerverwarming. In plaats van warm water wordt het gevuld met water met een minimumtemperatuur van 18 graden. De vloerconstructie wordt hiermee gekoeld tijdens warme periodes. Doordat de vloer koeler is dan de lucht in de ruimte, zal de temperatuur in de ruimte zakken en aangenamer aanvoelen.

Is elk type vloerkoeling geschikt onder parket?
Er zijn twee soorten vloerkoeling:

  • systemen die koelen tot een minimum van 18 graden en
  • systemen die koelen tot een minimum van 15 graden.

Let op! Dit laatste systeem is niet geschikt onder een houten vloer, omdat er een kans op condensvorming is en daar houdt uw parketvloer niet van. U leest hieronder meer over het gevaar van condensvorming.

Waar moet u op letten wanneer u vloerverwarming en vloerkoeling combineert?

1. Maximum én minimum temperatuur.

In onze blogs over vloerverwarming legden we al uit dat het belangrijk is dat uw houten vloer niet warmer wordt dan 27 graden. Het is belangrijk dat u dit goed laat inregelen door uw installateur.

De exacte invoertemperatuur is afhankelijk van de manier waarop de vloerverwarmingsleidingen zijn gelegd. Wanneer de leidingen dichter bij elkaar worden gelegd gelden andere waardes dan wanneer de leidingen verder van elkaar worden gelegd. Bij de combinatie vloerverwarming en vloerkoeling worden de leidingen vaak dichter op elkaar gelegd om de vloerkoeling zo effectief mogelijk te laten functioneren. Het is daarom belangrijk om een goede regelunit, mét een beveiliging tegen te hoge en te lage temperaturen, te hebben. Bespreek dit altijd met uw installateur!

Voor vloerkoeling geldt dat het water bij invoer niet kouder mag zijn dan 18 graden. Nog belangrijker is echter dat de watertemperatuur in de leidingen slechts enkele graden onder de ruimtetemperatuur mag liggen. Is het verschil te groot, dan kan er condens ontstaan. Vergelijk het met een koude fles wijn die in een warme ruimte op tafel wordt gezet. Er komt dan al snel condens op de fles. Dit kan ook gebeuren met uw vloer. Als de vloer te koud is en de temperatuur in de ruimte te hoog, dan kan er een condenslaag op uw houten vloer komen en de vloer beschadigen. Het punt waarop condens kan ontstaan, wordt ook wel het dauwpunt of het condenspunt genoemd.

2. Let (ook) op de luchtvochtigheid!
Bij het condenspunt (dauwpunt) van de vloer speelt ook de luchtvochtigheid een rol. Het condenspunt zal lager zijn, wanneer de luchtvochtigheid in een ruimte hoger is. Oftewel: er zal sneller condens ontstaan in een ruimte met een hogere luchtvochtigheid.

Condensbewaking is bij een houten vloer op vloerkoeling eigenlijk onmisbaar. Helaas is dit niet in alle vloerkoelingsystemen standaard ingebouwd. Uw installateur kan het in sommige gevallen echter achteraf alsnog inbouwen. U kunt daarnaast met een luchtvochtigheidsmeter (hygrometer) zelf ook in de gaten houden hoe de luchtvochtigheid in uw huis is.

Hoewel de condens veelal ontstaat aan de bovenkant van de vloer, is het in sommige situaties raadzaam om de vloer ook aan de onderkant te beschermen tegen vocht door een vochtscherm aan te brengen. Wanneer u een vloer bij ons koopt, bespreken we dit altijd met u.

3. RC waarde van uw parketvloer
Net als bij vloerverwarming is het belangrijk om de RC-waarde van uw nieuwe houten vloer te berekenen. (Lees hier terug hoe het zit met de RC-waarde bij vloerverwarming.) De RC waarde geeft de (warmte)weerstand aan. Hoe hoger de warmteweerstand, hoe langer het duurt voordat uw vloer is opgewarmd. Een (te) hoge RC waarde zorgt bij vloerkoeling er dus voor dat het langer duurt voordat uw vloer is afgekoeld. Ook voor vloerkoeling is het daarom van belang dat de RC waarde van uw houten vloer en ondervloer / lijmlaag samen maximaal 0,13 is.

De conclusie: parket en vloerkoeling, een goede combinatie of niet?
Een houten vloer gaat zeer zeker goed samen met vloerkoeling als u de bovenstaande aandachtspunten maar goed in de gaten houdt!
Zorg dus voor 1) een goede bewaking van temperatuur en luchtvochtigheid door een goede installatie en de juiste instelling van de minimum en maximum watertemperaturen en 2) een goede bewaking van die temperaturen om onverwachte uitschieters tegen te gaan.

Bijkomend voordeel is dat temperatuurbewaking er ook voor zorgt dat uw installatie het beste rendement geeft en zorgt voor een comfortabele leefomgeving. Ook niet onbelangrijk ☺.
 
Meer weten over houten vloeren en vloerverwarming? Lees dan hier alles wat u moet weten. Onze volgende blog gaat over houten vloeren en warmte-win installaties. Houdt onze sociale mediakanalen en website dus in de gaten!

Hebt u nu al een vraag hierover? Uiteraard kunt u voor advies altijd bij ons terecht. Dit kan per e-mail, telefoon en per 3 maart a.s. bent u ook weer welkom in onze showroom! Dit kan voorlopig alleen op afspraak, maakt u hiervoor een afspraak in onze afsprakenplanner
Of maak hier een afspraak voor een live advies gesprek via videobellen. 

 

Reacties

Lees de reacties op Parket en vloerkoeling, een goede combinatie of niet?

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Advies & info

Reviews
Parketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Wat een fijne service en advies! Hoewel het duidelijk is dat het hart van de Parketloods meer ligt bij echt hout, was het geen enkel probleem om mij te adviseren voor een door mij gewenste -goedkopere- optie van laminaat. Ik heb ook helemaal niet het gevoel gekregen dat ze me liever een houten vloer wilden verkopen ofzo. Ik had helemaal geen ervaring met het leggen van laminaat maar er is me heel geduldig uitgelegd wat ik moest doen en welke materialen ik nodig had. Als ik ooit wel geld heb voor een houten vloer, kom ik zeker terug!

Fleur Tromp

Mijn gerookte eikenhouten vloer had wat kleurproblemen maar die werden prima opgelost door Jai en John. Het uiteindelijke diagonale resultaat is fantastisch. Ik ben nog elke dag blij dat ik met de Parketloods in zee ben gegaan en beveel ze van ganse harte aan iedereen aan.

Ineke Jolink

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Tekst popup in beeld

De showroom van de Parketloods is vijf dagen per week open!

Waarvoor kunt u een afspraak maken?

Door het succes van onze afsprakenplanner hebben we besloten dat we voorlopig op afspraak blijven werken. U boekt eenvoudig een afspraak op de datum en tijd die u het beste uitkomt. U bent ook zonder afspraak welkom, maar vooral op zaterdag én in de aankomende vakantieperiode bestaat dan de kans dat we u niet (meteen) kunnen helpen.

Advies & uitzoeken van uw nieuwe vloer:

Eenmaal in de showroom wordt u direct geholpen en we nemen ruim de tijd voor u. We houden voor u een uur vrij om u onze uitgebreide collectie vloeren te laten zien en u alles uit te leggen over onze vloeren. Lees hier meer over het adviesgesprek of maak direct een afspraak in onze afsprakenplanner.

Wilt of kunt u niet naar de showroom komen, dan is het ook nog steeds mogelijk om een live adviesgesprek via videobellen in te plannen.

Maak direct een videobel of showroom afspraak

Levering van uw reeds bestelde vloer:
Alle reeds bestelde vloeren worden op de afgesproken datum geleverd door onze vaste transporteurs.

Uw bestelling ophalen:
Heeft u bij de bestelling van uw nieuwe vloer of onderhoudsproducten aangegeven dat u de bestelling zelf komt ophalen? Dan nemen wij contact met u op om een ophaaldatum en/of tijdstip af te spreken.
 

Tot ziens in onze showroom!

 

 

Parketloods logo
Parketloods
De Parketloods is open!
Lees hier meer