Ga terug
7 december 2020

Parket en vloerverwarming, alles wat u moet weten in 3 blogs! Deel 1: Welk type vloerverwarming is geschikt?

De Parketloods is trots op het feit dat zij het vignet ‘Parket op Vloerverwarming’ mag dragen. De Parketloods is hiermee niet alleen erkend specialist voor de combinatie houten vloer en vloerverwarming, maar ook voor de combinaties houten vloer en warmte-win én houten vloer en vloerkoeling.

In een serie blogs zetten we alles wat u over deze onderwerpen moet weten op een rij. We beginnen met een serie van drie blogs over een houten vloer en vloerverwarming. In deel 1 geven we antwoord op de vraag welke soorten vloerverwarming geschikt zijn onder een houten vloer.

Houd onze website en sociale mediakanalen in de gaten voor de volgende blogs!

Deel 1: Welk type vloerverwarming is geschikt?

Er zijn verschillende vloerverwarmingsystemen, maar niet alle typen zijn even geschikt onder een houten vloer.

De volgende systemen zijn wél geschikt onder een parketvloer:

  • Natte (conventionele) vloerverwarming
    Dit is het meest voorkomende systeem en kan vaak ook gebruikt worden voor vloerkoeling. Voor dit systeem kiest u wanneer nog geen cementdekvloer in uw woning aanwezig is. De verwarmingsleidingen worden op de betonvloer gelegd, vaak doordat ze vastgeknoopt worden aan netten of gemonteerd. De leidingen worden vervolgens afgedekt door een afdekvloer van bijvoorbeeld zandcement of anhydriet.
     
  • Droogbouwsysteem
    Als er al een vloer ligt, bijvoorbeeld in het geval van renovatie, is dit systeem een optie. Op de bestaande (bouw)vloer worden noppenplaten of estrichplaten aangebracht waarin de verwarmingsleidingen worden vastgeklikt. De afdekking gebeurt dan door een egalisatie vloeivloer of door middel van een afwerkvloer, vaak van het merk Fermacell of Unifloor.
    Het is belangrijk dat de isolatie aan de onderzijde van de renovatievloer zo hoog mogelijk is zodat de warmte de goede kant op gaat en er geen verlies is.
     
  • Infrezen
    Wanneer er al een bestaande afwerkvloer ligt, is het infrezen van de vloerverwarming een goede andere optie. Dit kan in een afwerkvloer van anhydriet, zandcement of estrich. Er worden dan sleuven in de bovenkant van de bestaande vloer gefreesd en daarin worden de verwarmingsleidingen aangebracht. De sleuven worden daarna dan weer dichtgemaakt met een vulmiddel, zoals egaline of reparatiemortel. Voordeel van deze methode is dat er geen extra opbouwhoogte nodig is, waardoor deuren niet hoeven te worden ingekort en de hoogte van het keukenblad ten opzichte van de vloer hoeft ook niet te worden aangepast.
    Let op: het is wel noodzakelijk dat er minimaal 3mm druk- én trekvaste egaline boven de leidingen wordt verwerkt. Dit in verband met de werking van de vloer.

 

De volgende systemen zijn minder of helemaal niet geschikte voor onder een parketvloer:

  • Elektrische vloerverwarming
    Dit type vloerverwarming gebruikt niet de warmte van uw cv-installatie, maar genereert warmte op basis van stroom. Elektrische vloerverwarming is daardoor erg makkelijk te plaatsen en neemt veel minder ruimte in beslag doordat de verwarmingselementen veel dunner zijn. Voor de combinatie met parket heeft deze vorm echter een groot nadeel: de warmte wordt minder geleidelijk en gelijkmatig vrijgegeven, waardoor er grote temperatuurverschillen kunnen ontstaan. Dit vindt uw parketvloer niet prettig en kan schade veroorzaken. Deze verwarming wordt daarom vaker in badkamers gebruikt waar deze maar kort aan staat (en waar geen parket ligt ;-)).
    Een ander nadeel van elektrische vloerverwarming is dat het energieverbruik heel hoog is, wat leidt tot een grotere ecologische footprint, maar uiteraard ook veel hogere kosten.
     
  • Infrarood vloerverwarming
    Infrarood werkt met stralingswarmte en dit systeem wordt net als een droogbouwsysteem op een bestaande vloer geplaatst en aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Infrarood vloerverwarming wordt eigenlijk bijna alleen als verwarming in kleine ruimtes gebruikt, zoals een badkamer. Ook is het alleen geschikt voor zwevende vloeren, bij voorkeur onder laminaat of pvc.
    Onder parket wordt het afgeraden, omdat het rendement al snel minder wordt bij een vloerdikte van meer dan 1 cm.
    Een ander belangrijk nadeel is de kans op brandgevaar, doordat er geen gesloten meubels of goederen lang op de vloer kunnen staan. We hebben al gezien dat dit goed mis kan gaan. Infrarood verwarming is dan ook meer geschikt voor wanden of plafonds.

Hiermee is voor u hopelijk duidelijk welke vloerverwarming geschikt is onder uw houten vloer. Uw installateur zal u informeren over het bij de door u gekozen vloerverwarming behorende opstookprotocol.
Let op!! Het opstookprotocol van uw vloerverwarmingssysteem moet doorlopen zijn vóórdat de vloer gelegd kan worden.

Maar er spelen meer factoren een rol bij het kiezen van een houten vloer die geschikt is op vloerverwarming. In deel 2 van deze serie zullen we ingaan op de vraag welke houtsoorten geschikt zijn en welke soorten parket gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming.

Houd onze website en sociale mediakanalen in de gaten voor de volgende blogs!

Hebt u nu al een vraag hierover? Uiteraard kunt u voor advies altijd bij ons terecht. Dit kan per e-mail, telefoon en per 3 maart a.s. bent u ook weer welkom in onze showroom! Dit kan voorlopig alleen op afspraak, maakt u hiervoor een afspraak in onze afsprakenplanner
Of maak een afspraak voor een live advies gesprek via videobellen

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!