Ga terug
7 december 2020
Parketloods

Parket en vloerverwarming, alles wat u moet weten in 3 blogs! Deel 1: Welk type vloerverwarming is geschikt?

De Parketloods is trots op het feit dat zij het vignet ‘Parket op Vloerverwarming’ mag dragen. De Parketloods is hiermee niet alleen erkend specialist voor de combinatie houten vloer en vloerverwarming, maar ook voor de combinaties houten vloer en warmte-win én houten vloer en vloerkoeling.

In een serie blogs zetten we alles wat u over deze onderwerpen moet weten op een rij. We beginnen met een serie van drie blogs over een houten vloer en vloerverwarming. In deel 1 geven we antwoord op de vraag welke soorten vloerverwarming geschikt zijn onder een houten vloer.

Houd onze website en sociale mediakanalen in de gaten voor de volgende blogs!

Deel 1: Welk type vloerverwarming is geschikt?

Er zijn verschillende vloerverwarmingsystemen, maar niet alle typen zijn even geschikt onder een houten vloer.

De volgende systemen zijn wél geschikt onder een parketvloer:

 • Natte (conventionele) vloerverwarming
  Dit is het meest voorkomende systeem en kan vaak ook gebruikt worden voor vloerkoeling. Voor dit systeem kiest u wanneer nog geen cementdekvloer in uw woning aanwezig is. De verwarmingsleidingen worden op de betonvloer gelegd, vaak doordat ze vastgeknoopt worden aan netten of gemonteerd. De leidingen worden vervolgens afgedekt door een afdekvloer van bijvoorbeeld zandcement of anhydriet.
   
 • Droogbouwsysteem
  Als er al een vloer ligt, bijvoorbeeld in het geval van renovatie, is dit systeem een optie. Op de bestaande (bouw)vloer worden noppenplaten of estrichplaten aangebracht waarin de verwarmingsleidingen worden vastgeklikt. De afdekking gebeurt dan door een egalisatie vloeivloer of door middel van een afwerkvloer, vaak van het merk Fermacell of Unifloor.
  Het is belangrijk dat de isolatie aan de onderzijde van de renovatievloer zo hoog mogelijk is zodat de warmte de goede kant op gaat en er geen verlies is.
   
 • Infrezen
  Wanneer er al een bestaande afwerkvloer ligt, is het infrezen van de vloerverwarming een goede andere optie. Dit kan in een afwerkvloer van anhydriet, zandcement of estrich. Er worden dan sleuven in de bovenkant van de bestaande vloer gefreesd en daarin worden de verwarmingsleidingen aangebracht. De sleuven worden daarna dan weer dichtgemaakt met een vulmiddel, zoals egaline of reparatiemortel. Voordeel van deze methode is dat er geen extra opbouwhoogte nodig is, waardoor deuren niet hoeven te worden ingekort en de hoogte van het keukenblad ten opzichte van de vloer hoeft ook niet te worden aangepast.
  Let op: het is wel noodzakelijk dat er minimaal 3mm druk- én trekvaste egaline boven de leidingen wordt verwerkt. Dit in verband met de werking van de vloer.

 

De volgende systemen zijn minder of helemaal niet geschikte voor onder een parketvloer:

 • Elektrische vloerverwarming
  Dit type vloerverwarming gebruikt niet de warmte van uw cv-installatie, maar genereert warmte op basis van stroom. Elektrische vloerverwarming is daardoor erg makkelijk te plaatsen en neemt veel minder ruimte in beslag doordat de verwarmingselementen veel dunner zijn. Voor de combinatie met parket heeft deze vorm echter een groot nadeel: de warmte wordt minder geleidelijk en gelijkmatig vrijgegeven, waardoor er grote temperatuurverschillen kunnen ontstaan. Dit vindt uw parketvloer niet prettig en kan schade veroorzaken. Deze verwarming wordt daarom vaker in badkamers gebruikt waar deze maar kort aan staat (en waar geen parket ligt ;-)).
  Een ander nadeel van elektrische vloerverwarming is dat het energieverbruik heel hoog is, wat leidt tot een grotere ecologische footprint, maar uiteraard ook veel hogere kosten.
   
 • Infrarood vloerverwarming
  Infrarood werkt met stralingswarmte en dit systeem wordt net als een droogbouwsysteem op een bestaande vloer geplaatst en aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Infrarood vloerverwarming wordt eigenlijk bijna alleen als verwarming in kleine ruimtes gebruikt, zoals een badkamer. Ook is het alleen geschikt voor zwevende vloeren, bij voorkeur onder laminaat of pvc.
  Onder parket wordt het afgeraden, omdat het rendement al snel minder wordt bij een vloerdikte van meer dan 1 cm.
  Een ander belangrijk nadeel is de kans op brandgevaar, doordat er geen gesloten meubels of goederen lang op de vloer kunnen staan. We hebben al gezien dat dit goed mis kan gaan. Infrarood verwarming is dan ook meer geschikt voor wanden of plafonds.

Hiermee is voor u hopelijk duidelijk welke vloerverwarming geschikt is onder uw houten vloer. Uw installateur zal u informeren over het bij de door u gekozen vloerverwarming behorende opstookprotocol.
Let op!! Het opstookprotocol van uw vloerverwarmingssysteem moet doorlopen zijn vóórdat de vloer gelegd kan worden.

Maar er spelen meer factoren een rol bij het kiezen van een houten vloer die geschikt is op vloerverwarming. In deel 2 van deze serie zullen we ingaan op de vraag welke houtsoorten geschikt zijn en welke soorten parket gecombineerd kunnen worden met vloerverwarming.

Houd onze website en sociale mediakanalen in de gaten voor de volgende blogs!

Hebt u nu al een vraag hierover? Uiteraard kunt u voor advies altijd bij ons terecht. Dit kan per e-mail, telefoon en per 3 maart a.s. bent u ook weer welkom in onze showroom! Dit kan voorlopig alleen op afspraak, maakt u hiervoor een afspraak in onze afsprakenplanner
Of maak hier een afspraak voor een live advies gesprek via videobellen. 

Reacties

Lees de reacties op Parket en vloerverwarming, alles wat u moet weten in 3 blogs! Deel 1: Welk type vloerverwarming is geschikt?

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Advies & info

Reviews
Parketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Wat een fijne service en advies! Hoewel het duidelijk is dat het hart van de Parketloods meer ligt bij echt hout, was het geen enkel probleem om mij te adviseren voor een door mij gewenste -goedkopere- optie van laminaat. Ik heb ook helemaal niet het gevoel gekregen dat ze me liever een houten vloer wilden verkopen ofzo. Ik had helemaal geen ervaring met het leggen van laminaat maar er is me heel geduldig uitgelegd wat ik moest doen en welke materialen ik nodig had. Als ik ooit wel geld heb voor een houten vloer, kom ik zeker terug!

Fleur Tromp

Mijn gerookte eikenhouten vloer had wat kleurproblemen maar die werden prima opgelost door Jai en John. Het uiteindelijke diagonale resultaat is fantastisch. Ik ben nog elke dag blij dat ik met de Parketloods in zee ben gegaan en beveel ze van ganse harte aan iedereen aan.

Ineke Jolink

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Tekst popup in beeld

De showroom van de Parketloods is vijf dagen per week open!

Waarvoor kunt u een afspraak maken?

Door het succes van onze afsprakenplanner hebben we besloten dat we voorlopig op afspraak blijven werken. U boekt eenvoudig een afspraak op de datum en tijd die u het beste uitkomt. U bent ook zonder afspraak welkom, maar vooral op zaterdag én in de aankomende vakantieperiode bestaat dan de kans dat we u niet (meteen) kunnen helpen.

Advies & uitzoeken van uw nieuwe vloer:

Eenmaal in de showroom wordt u direct geholpen en we nemen ruim de tijd voor u. We houden voor u een uur vrij om u onze uitgebreide collectie vloeren te laten zien en u alles uit te leggen over onze vloeren. Lees hier meer over het adviesgesprek of maak direct een afspraak in onze afsprakenplanner.

Wilt of kunt u niet naar de showroom komen, dan is het ook nog steeds mogelijk om een live adviesgesprek via videobellen in te plannen.

Maak direct een videobel of showroom afspraak

Levering van uw reeds bestelde vloer:
Alle reeds bestelde vloeren worden op de afgesproken datum geleverd door onze vaste transporteurs.

Uw bestelling ophalen:
Heeft u bij de bestelling van uw nieuwe vloer of onderhoudsproducten aangegeven dat u de bestelling zelf komt ophalen? Dan nemen wij contact met u op om een ophaaldatum en/of tijdstip af te spreken.
 

Tot ziens in onze showroom!

 

 

Parketloods logo
Parketloods
De Parketloods is open!
Lees hier meer