Ga terug
26 november 2022

Lamelparket of duoplank?

Een duovloer, ook wel duoplank, multiplank, multivloer of lamelparket genoemd, is een samengestelde houten vloer. Hiermee wordt bedoeld dat de vloer uit twee delen is opgebouwd: een massieve toplaag, meestal eiken en een multiplex onderlaag, meestal berken multiplex.

Wat zijn de voordelen van een duoplank / lamelparket vloer?

De voordelen van een duoplank (lamelparket) met berken multiplex drager:

  • Zeer stabiel;
  • Geschikt voor vloerverwarming;
  • Geschikt voor zwevende of verlijmde installatie;
  • Trekt (onder normale omstandigheden) niet krom;
  • Werkt tot 80% minder dan een massief houten plank;
  • Goedkoper dan massief hout;
  • Duurzaam: er is minder eiken nodig, want er komt 4x zoveel vloer uit één boom.

 

Multiplank, duovloer, multivloer

Door de opbouw van twee lagen wordt er een zeer stabiele plank gecreëerd. Daarbij komt dat de duoplank bestaat uit dunne lagen hout welke kruislings aan elkaar zijn verlijmd wat een gunstige invloed heeft op de werking van de plank. Hout heeft namelijk de neiging om in de breedte te werken (inkrimpen/uitzetten als gevolg van wisseling in vochtpercentage en/of temperatuur) en de kruislingse verlijming zorgt ervoor dat de ene laag het werken van de andere laag opheft en andersom.

Lamelparket met berken multiplexdrager is een must!

Let er wel op dat u een lamelparket vloer aanschaft met een berken multiplex drager. Dit type vloer is uitermate geschikt voor plaatsing op vloerverwarming, doordat de warmte goed wordt doorgegeven. Bovendien zorgt het berken multiplex voor een stevige basis en samen met een hardhouten toplaag van 3 of 4 mm hebt u een stevige vloer die minder gevoelig is voor deuken door vallende voorwerpen.

Dit in tegenstelling tot de duovloer met een populieren en/of grenen (of vuren) multiplex drager (ook wel underlayment genoemd). Dit type duovloer is wat goedkoper, maar doordat deze planken lichter zijn missen ze enkele belangrijke eigenschappen. De planken zijn minder stevig en minder stabiel. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor deuken als u per ongeluk iets zwaars op de vloer laat vallen. Dit zorgt er ook voor dat ze minder geschikt zijn voor zwevende installatie. En als u deze vloer zwevend legt, dan is het niet goed te combineren met vloerverwarming. Dit type vloeren hebben doorgaans namelijk een te hoge RC waarde. De RC waarde laat zien wat de warmteweerstand van een vloer is. Hoe hoger de RC-waarde, des te moeilijker geeft het de warmte door. U leest er hier alles over.

Hoe herkent u een goede (of een slechte) duoplank vloer?

  • Een goede eiken duovloer op een berken multiplex drager herkent u aan het multiplex dat een lichtroze tint heeft en een plank voelt zwaar aan. De onderzijde is doorgaans glad. De plank zou iets lichter of bijna hetzelfde moeten wegen als een massief eiken variant.
  • De minder goede eiken duovloer op populieren en of grenen/vuren (underlayment) multiplex herkent u aan de kleur en hoe de plank aanvoelt. Vaak voelen deze planken namelijk wat ruw of harig aan de onderzijde. Is de vloer gemaakt met een populieren drager, dan ziet u erg licht, bijna wit hout. Soms wordt het verward met berken multiplex, alleen met populieren multiplex voelt de plank erg licht aan. Een drager van grenen en/of underlayment is duidelijk te herkennen aan de gele kleur. Ook deze planken voelen wat ruw of harig aan de onderzijde.

We snappen dat dit voor ons waarschijnlijk een stuk makkelijker te herkennen is, omdat wij dagelijks vloeren in onze handen hebben. Bij twijfel kunt u daarom altijd contact met ons opnemen en kijken we graag met u mee.

Wilt u meer informatie over houten vloeren, duoplank, multivloer of massief houten vloeren? Neem dan contact met ons op. Of bekijk hier ons assortiment duovloeren / lamelparket. Uiteraard bent u ook van harte welkom in een van onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal) om onze duovloeren in het echt te bekijken. Kom langs tijdens openingstijden of maak een afspraak in onze afsprakenplanner!

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!