Ga terug
11 september 2023

Hoe is een PVC vloer opgebouwd?

Een PVC vloer is momenteel een populaire keuze, maar wat is een PVC vloer nu precies en hoe weet je welk type vloer en welke kwaliteit u moet kiezen voor uw woning, winkel of kantoor?

De opbouw van een PVC vloer.

Om goed te snappen welke kwaliteit u het beste kan kiezen is het belangrijk om te begrijpen hoe een PVC vloer is opgebouwd. PVC staat voor polyvinylchloride, dat is een type kunststof. Een PVC vloer is samengesteld uit verschillende lagen die samen zorgen voor de structuur, stabiliteit en het design van de vloer. PVC-vloeren zijn opgebouwd uit verschillende lagen:

 • de onderlaag (ook wel backing of rug genoemd);
 • de stabiliserende laag
 • de bedrukte filmlaag (dit is het dessin)
 • de beschermende toplaag. Tijdens het productieproces worden deze drie lagen op elkaar geperst tot een robuuste en strakke vloer.
 • Alleen bij Click PVC: geïntegreerde ondervloer

Opbouw Dryback PVC vloer

 • Eerste laag van een PVC vloer: de onderlaag of rug.

De rug – het onderste deel – is bepalend voor de kwaliteit van de complete PVC-vloer. Dit deel bestaat uit zuiver PVC en geeft de vloer zijn stabiliteit. De rug maakt dus ook het verschil tussen een kwaliteitsvloer en een goedkoop-is-duurkoop- vloer. Bij Parketloods selecteren we onze PVC vloeren in eerste instantie op de kwaliteit van de rug. Uiteraard speelt het design (de filmlaag) en de toplaag ook een belangrijke rol, maar als de rug, de basis van de vloer, niet stevig genoeg is, dan werkt dat in de gehele vloer door.

 • Tweede laag van een PVC vloer: de stabiliserende laag.

Bovenop de onderlaag bevindt zich de stabiliserende laag. Deze laag is bedoeld om de vloer extra stabiliteit te geven en om te voorkomen dat de vloer kromtrekt of vervormt. Deze laag bestaat uit een sterk type materiaal, zoals vinyl of glasvezel

 • Derde laag van een PVC vloer: de filmlaag.

De filmlaag bepaalt de uitstraling van de vloer. Het dessin wordt op speciale PVC-film gedrukt volgens de hotpressmethode; die zorgt ervoor dat de kleuren helder en levendig blijven.

 • Vierde laag van een PVC vloer: de toplaag.

De beschermende toplaag (ook wel slijtlaag genoemd) kan een dikte hebben van 0,3 mm (voor een vloer thuis) tot 0,55 mm (voor intensief belopen vloeren). Dikte top / slijtlaag per per ruimte ziet er als volgt uit:

 •  0,20 mm (weinig belopen vloeren, zoals een kelder of zolder);
 •  0,30 mm (slaapkamer of weinig gebruikte woonkamer);
 •  0,40 mm (intensief gebruikte kamers, zoals een keuken);
 •  0,55 mm tot 0,70 mm (voor intensief belopen vloeren, woonhuis met kinderen en/of huisdieren, een winkel of kantoor).

De dikte van een complete PVC-vloer hangt dus af van de dikte van de toplaag en varieert van 2 mm tot 2,5 mm.

In de meeste kwalitatieve PVC vloeren wordt in de toplaag gebruik gemaakt van een systeem dat embossed in register heet. Embossed in register is een reliëfdruk systeem dat ervoor zorgt dat de structuur van de pvc strook perfect overeenstemt met de print/het hout ontwerp, waardoor een uitzonderlijk realistische afwerking ontstaat. Zie je noesten of nerven, dan voel je ze ook :-). Bovenop deze toplaag komt nog een matte polyurethaan laag. Deze beschermende coating voorkomt dat de vloer gaat spiegelen of overmatig glanst.

 • Vijfde laag van een PVC vloer (alleen bij Click PVC): de geïntegreerde ondervloer.

Voor Click PVC geldt daarnaast nog dat het een geluiddempende onderlaag heeft. Deze onderlaag helpt om impactgeluiden te absorberen, zoals het geluid van voetstappen of vallende voorwerpen. Doordat Click PVC zwevend wordt gelegd en niet rechtstreeks op de ondervloer wordt gelijmd, ontstaat een extra geluiddempende werking omdat er een luchtlaag tussen de vloer en de ondervloer wordt gecreëerd. Hierdoor wordt geluidstransmissie ook verminderd. Meer lezen over de voordelen van (Click) PVC? Lees dan ons blog: 8 voordelen en 5 nadelen van een PVC vloer.

Opbouw Click PVC vloer

 

Welke kwaliteit PVC vloer kiest u?

Nu we de opbouw van de PVC vloer hebben besproken, is het belangrijk om te begrijpen welke factoren van invloed zijn op de kwaliteit van een PVC vloer.

Stap 1: Kies de juiste dikte van de toplaag van de PVC vloer.

De levensduur van een kwalitatieve PVC vloer is gemiddeld 25 jaar bij huishoudelijk gebruik, wat het een duurzame keuze maakt. Kies hiervoor wel altijd de juiste dikte top/slijtlaag. Hoe dikker de slijtlaag, des te intensiever kan de vloer belopen/gebruikt worden en des te langer gaat de vloer mee. Wij adviseren om een slijtlaag van minimaal 0,55 mm te kiezen.

Stap 2: Let op de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Let erop dat de voor de PVC vloer gebruikte PVC geen ftlaten bevatten. Ftalaten zijn oplosmiddelen/weekmakers die worden gebruikt om het PVC flexibeler te maken. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat blootstelling aan ftlaten gezondheidsrisico’s geeft, vooral bij kinderen, zwangere vrouwen en dieren. Alle PVC vloeren die we bij Parketloods verkopen zijn ftlaat-vrij en er is alleen gebruik gemaakt van biologische weekmakers.

Stap 3: Kies de juiste legmethode voor uw nieuwe PVC vloer.

Wanneer uw nieuwe PVC vloer niet op de juiste manier is gelegd en/of de ondervloer niet geschikt (is gemaakt) voor de gekozen PVC vloer, dan heeft dat direct resultaat op de uiteindelijke kwaliteit van uw vloer. Lees hier wat de verschillen zijn qua legmethode en eisen aan de ondervloer voor Dryback PVC en Click PVC. Écht deskundig advies over uw nieuwe PVC vloer betekent dat er ook gekeken wordt naar de situatie in uw (nieuwe) woning en de vloer en bijbehorende producten worden daarop aangepast. Een professionele vloerenlegger zorgt vervolgens voor een goede installatie en afwerking en verlengt daarmee de levensduur van de vloer. Lees hier meer over onze legservice.

We hopen u hiermee een beter beeld te hebben gegeven van hoe een PVC vloer is opgebouwd en wat er nodig is om een goede keuze te maken. Toch is onze ervaring dat het ook belangrijk is om even te zien en zelfs even te voelen aan een nieuwe vloer voordat u een keuze maakt. Wanneer u dat komt doen in een van onze showrooms in Amsterdam of Rhenen / Veenendaal dan krijgt u er gratis en voor niets ons écht deskundige advies bij :-).

Maak hier een afspraak of kom langs tijdens openingstijden.

 

 

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!