Ga terug
18 juni 2023

Een Dryback PVC vloer leggen: Hoe doe je dat?

Zoals we al in eerdere blogs hebben aangegeven, raden we het niet aan om zelf een Dryback PVC vloer te leggen. De verlijming en het leggen luistert zo nauw dat alleen een professionele legger dit naar onze mening echt goed en mooi kan doen. Toch zijn er wel een aantal dingen waar u zich aan moet houden voorafgaand aan het leggen van de vloer. Deze voorschriften zetten we in dit blog op een rij. Hebt u geen Dryback PVC vloer, maar een Click PVC vloer, lees dan het blog: Hoe leg je een Click PVC vloer?
 

Legvoorschriften Dryback PVC vloer:
 

Ondervloercheck:

Een Dryback PVC vloer wordt aan de ondervloer (draagvloer) verlijmd. Als de ondervloer niet zuiver egaal is, dan wordt elke kleine oneffenheid zichtbaar. Dat is niet alleen niet mooi, maar verkort ook de levensduur van uw nieuwe vloer. De ondervloer zal daarom eerst zuiver egaal moeten worden gemaakt met een speciaal hiervoor bestemd egaliseermiddel of een speciaal voor PVC vloeren geschikte ondervloer. Lees er hier meer over.

Deze stap wordt ook doorlopen tijdens het adviesgesprek in onze showroom. Wij vragen altijd wat de omstandigheden in uw woning zijn en controleren zo of uw ondervloer geschikt is voor de door u gekozen vloer. Ook wanneer u gebruik maakt van onze legservice, wordt dit nog gedubbelcheckt door de vloerenlegger die op locatie een aantal controles doorloopt. Let wel: komt er eerst een nieuwe natte draagvloer zoals een zandcement-, anhydriet- of magnesietdekvloer in uw woning? Check dan goed wat de droogtijd van de ondervloer is en plan de plaatsing van uw nieuwe PVC vloer niet te strak in. Als bij de controle door de vloerenlegger blijkt dat de vloer nog niet droog is, dan kan hij de vloer niet leggen. Het is dan afhankelijk van uw agenda en de agenda van de legger wanneer de vloer opnieuw ingepland kan worden.

Wanneer u dit blog leest en uw Dryback PVC vloer niet bij ons in de showroom hebt gekocht, controleer dan zelf of de ondervloer geschikt is voor het leggen van een Dryback PVC vloer. Hiervoor kunt u de specificaties opvragen bij de fabrikant van de Dryback PVC vloer.

Controle van de vloerdelen (stroken of tegels):

Controleer de Dryback PVC vloerdelen vooraf op fouten en gebreken. Wanneer er een beschadigde strook of tegel bij zit, meld dit dan direct bij ons én bij de vloerenlegger. Een strook of tegel met een gebrek mag uiteraard niet worden gelegd. Zodra een vloer gelegd is kunnen wij niet meer terug met de vloer naar de fabrikant bij gebreken die vooraf zichtbaar waren of hadden moeten zijn.

Acclimatisatie:

Laat de Dryback PVC vloer acclimatiseren in de ruimte waar deze gelegd zal worden. Stapel de in de vorige stap gecontroleerde vloerdelen in lage stapels recht op elkaar op een vlakke ondergrond. Laat de vloerdelen minimaal 48 uur rusten in de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de ruimte. Zorg dat de temperatuur tussen de 15 en 20 graden is en de ruimte dient wind- en waterdicht te zijn. Let op: Leg de vloerdelen niet in direct zonlicht (niet in de buurt van een raam of daklicht) of in de buurt van verwarmingselementen zoals een bouwverwarming, kachel, open haard etc..

Voorbereiding van de ondervloer:

De ondervloer moet schoon, droog en vrij van vuil, stof en andere verontreinigingen zijn voordat de vloerenlegger kan starten met het egaliseren van de ondervloer.

Gaat u zelf de vloer egaliseren? Lees dan de instructies van het door u gekozen egaliseermiddel goed en zorg dat de vloer zuiver egaal vlak wordt. Op die manier ligt uw Dryback PVC vloer er straks het mooiste in.

Bepaal de legrichting:

Bepaal de gewenste legrichting van de Dryback PVC vloer. Dit kan in de lengte of breedte van de ruimte zijn, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de vorm van de ruimte. Over het algemeen wordt aanbevolen om PVC stroken in de looprichting (en dan vaak ook de lichtrichting) te leggen en parallel aan de langste muur voor een visueel aantrekkelijk resultaat. Kiest u voor PVC tegels of een patroon, dan zijn er verschillende legverbanden en patronen mogelijk. Bespreek dit vooraf goed met de vloerenlegger!

Legt u de vloer zelf? Maak dan een proefstukje met losse tegels of stroken (zonder lijm ;-)) om het verband / patroon te bepalen en te visualiseren. Meet ook altijd eerst uit of het door u gewenste patroon ‘uitkomt’ in de ruimte en/of goed doorloopt in aangrenzende ruimtes.

Lijmen en plaatsing:

Hiervoor durven we u geen instructies te geven, omdat dit te afhankelijk is van de door u gekozen lijm en vloer. Bovendien zijn wij van mening dat een Dryback PVC vloer gelegd moet worden door een professionele vloerenlegger. Maar vaak leveren zowel de fabrikant van de lijm als de vloer een leginstructie mee. Gaat u zelf u vloer leggen: volg die instructies dan goed!
 

Dryback PVC vloer leggen: een goede voorbereiding is het halve werk!
 

Zoals gezegd adviseren wij om een Dryback PVC vloer door een professionele vloerenlegger te laten leggen voor het mooiste resultaat. Het leggen van een Dryback PVC vloer vereist precisie en aandacht voor detail. Een professionele vloerenlegger weet als geen ander hoe een Dryback PVC vloer gelegd moet worden, maar dat kan hij niet zonder een goede voorbereiding door u. De legger zal namelijk op locatie ook een aantal van de bovengenoemde onderdelen nalopen, maar wanneer hij er op dat moment achter komt dat de vloer niet op de juiste manier geacclimatiseerd is of dat de ondervloer bijvoorbeeld nog niet droog (genoeg) is, dan kan de vloer wellicht niet gelegd worden op het moment dat u dat had ingepland. Volg alle legvoorschriften dus goed om vertragingen te voorkomen en het mooiste resultaat te behalen!

Wilt u goed voorbereid uw nieuwe Dryback PVC vloer kopen? Kom dan langs in een van onze showrooms in Amsterdam of Rhenen / Veenendaal! Bij Parketloods krijgt u écht deskundig advies en met het grootste assortiment slaagt u altijd. Maak hier een afspraak of kom langs tijdens openingstijden.

Reacties

Lees de reacties op Een Dryback PVC vloer leggen: Hoe doe je dat?

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Vriendelijke service, goed advies en kundige experts die meedenken in het hele proces. Wij zijn super tevreden met onze prachtige houten vloer, die tevens snel gelegd kon worden.

Marianne Kraai

Hierom ga je naar een winkel. Hele vriendelijke vakmensen. Goed advies en niet opdringerig. Voor de volgende vloer kom ik zeker terug.

Jonas Roukema

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!