Ga terug
3 december 2022

De 10 voordelen van lamelparket

Lamelparket, veel mensen kennen het van naam, maar weten niet precies wat het is. In deze blog leggen we u graag uit wat het is, wat het verschil is met een massieve houten vloer en wat de 10 voordelen zijn van lamelparket.

Lamelparket, wat is dat precies?

Lamelparket heeft een massieve toplaag van echt hardhout en heeft een onderlaag van snelgroeiend en goedkoper ander hout, vaak berken of populieren. Doordat het hout in de onderlaag vaak kruislings verlijmd wordt en er daardoor uitziet als lamellen (strookjes) heeft het de naam lamelparket gekregen. In de afbeelding hieronder wordt dat geïllustreerd. Het mooie aan lamelparket: zodra het gelegd is ziet het er hetzelfde uit als een massief houten vloer (massief parket).

 

opbouw lamelparket A = onderlaag van naaldhout, B = kruislingse tussenlaag van naaldhout, C = toplaag van hardhout, D = afwerking (lak of olie)

Wat is het verschil tussen lamelparket en een massief houten vloer (gewoon parket)?

Zoals hierboven uitgelegd bestaat lamelparket uit een massief houten toplaag op een kruislings verlijmde onderlaag van ander, goedkoper hout. Een massief houten vloer bestaat juist uit planken die volledig bestaan uit de gekozen houtsoort. Massief houten planken hebben hierdoor een grotere warmteweerstand dan lamelparket planken. Dit heeft als grote nadeel dat een massief houten vloer niet gecombineerd kan worden met vloerverwarming. De RC-waarde (warmteweerstand) is simpelweg te hoog. Hier leest u daar alles over.

Een ander verschil dat vaak benoemd wordt, is dat een massief houten vloer vaker geschuurd kan worden dan lamelparket en daardoor langer meegaat. Dit is maar gedeeltelijk waar. Een massieve vloer kun je niet verder schuren dan 2 mm boven het mes en groef. Dit komt er in de praktijk op neer dat je van de meeste massieve vloeren maximaal 3 á 4 mm kunt wegschuren.

De massieve toplaag van lamelparket is doorgaans 3 of 4 mm dik. Een 3 mm toplaag op een lamelparket vloer lijkt misschien weinig maar als u weet dat een professionele parketteur zo’n 0,7 mm tot 0,8 mm weg schuurt dan is 3 mm ineens best veel :-). Uitgaande van het wegschuren van 0,7 mm betekent dit namelijk dat lamelparket met een toplaag van 3 mm gemakkelijk 2 keer geschuurd en gerenoveerd kan worden. Gemiddeld genomen wordt een houten vloer eens in de 10 à 15 jaar gerenoveerd. Dit betekent dat het lamelparket met een toplaag van 3 mm al 30 tot 45 jaar meegaat. Kiest u voor een 4 mm toplaag, dan komt daar nog minimaal 10 a 15 jaar bij!

Wilt u precies weten wat de verschillen zijn tussen een massief houten vloer en lamelparket? In ons blog ‘Verschil tussen lamelparket en massief parket’ zetten we alle verschillen voor u op een rij.

De 10 voordelen van lamelparket.

Hierboven benoemde we indirect al twee voordelen van lamelparket, maar er zijn er nog veel meer. Lamelparket is niet voor niets al jaren de populairste keuze binnen de houten vloeren.

Hieronder zetten we de 10 voordelen van lamelparket voor u op een rij.

1. Lamelparket is goedkoper in aanschaf.

In vergelijking met massieve houten vloeren is lamelparket normaal gesproken goedkoper. Dit komt doordat lamelparket is opgebouwd uit 3 lagen. De onderste twee lagen zijn van goedkoper (naald)hout en alleen de toplaag waar u op loopt en leeft, is van het duurdere hardhout zoals eiken, jatoba, merbau enz. Inmiddels is een massief houten vloer bijna 2x zo duur als een lamelparket vloer van dezelfde breedte.

2. Lamelparket is duurzamer en milieuvriendelijker.

Omdat lamelparket is opgebouwd uit lagen en alleen de toplaag is gemaakt van het langzaam groeiende hardhout is lamelparket een duurzame en milieuvriendelijkere keuze. Door deze opbouw van het parket wordt er wel tot 80% (!) minder hardhout verbruikt dan in een massieve houten vloer. En het mooie is, aan de bovenkant is er geen verschil te zien tussen de twee vloeren. Als het lamelparket dan ook nog gemaakt is van hout uit verantwoord beheerde bossen (FSC), zoals bij Parketloods het geval is, dan kan het niet groener en meer verantwoord!

3. Lamelparket werkt minder.

Door de 90 graden kruislingse verlijming van de lagen onderling wordt de werking van het lamelparket grotendeels tegengegaan en dit resulteert in een hele stabiele plank. Hout werkt (zet uit en krimpt) voornamelijk in de breedte. Door bovengenoemde kruislingse verlijming gaat de onderste laag en bovenste laag de werking van de middelste tegen en visa versa. Lamelparket werkt dan ook tot 80% minder dan een massieve houten vloer.

4. Lamelparket is goedkoper om te (laten) leggen.

Lamelparket is uitermate geschikt om zwevend te leggen. Het voordeel daarvan is dat u het in principe ook goed zelf kan doen. Maar als u het laat leggen, dan zijn de legkosten doorgaans wat lager. Dit zit 'm vooral in de arbeid: het kost iets meer tijd om een verlijmde vloer te leggen dan een zwevende vloer.

5. Lamelparket is zeer geschikt voor vloerverwarming.

Lamelparket is uitermate geschikt om op vloerverwarming te leggen. Lamelparket kan in tegenstelling tot een massieve houten vloer (massief parket) veel beter tegen temperatuurverschillen. De warmteweerstand van lamelparket is bovendien een stuk lager. Wij raden massief parket dan ook pertinent af op vloerverwarming! Wilt u uw nieuwe vloer combineren met vloerverwarming? Parketloods is houder van het keurmerk Vignet parket op vloerverwarming en we weten er echt alles over. We schreven er ook al uitgebreid over: in deze serie blogs leest u er alles over.

6. Lamelparket met clickverbinding is makkelijk te verhuizen.

Een groot deel van het lamelparket dat wij verkopen is een eenvoudig te verhuizen click lamelparket. Door de klikverbinding is zelfs bij zwevend leggen verlijming tussen de planken onderling niet nodig. Een eenmaal gelegde vloer kan daarom kinderlijk eenvoudig weer uit elkaar gehaald worden en worden hergebruikt.

Hebt u een vloer op het oog zonder klikverbinding? Bij planken met een mes en groef verbinding kan gebruik gemaakt worden van zogenaamde spanveren langs de randen, die de vloerdelen dan (zonder verlijming) bij elkaar houden. Kan dit ook met een massief houten vloer? Nee, een massief houten vloer moet eigenlijk altijd verlijmd worden aan de draagvloer en is dus niet zwevend te plaatsen en niet mee te nemen bij een verhuizing.

7. Lamelparket kan eenvoudig met zeer brede planken geïnstalleerd worden

Lamelparket kan zonder gevaar voor schotelen tot een 22cm brede plank worden gelegd. Schotelen is het hol of bol trekken van planken. Het enige vereiste hiervoor is wel dat de relatieve luchtvochtigheid in de woning tussen de 45% en 60% wordt gehouden. Dit geldt overigens voor alle houten vloeren. Houten vloeren zijn het meest stabiel wanneer de relatieve luchtvochtigheid tussen de 50% en 55% blijft. Wij adviseren daarom om een hygrometer in uw woning te plaatsen. Hierop leest u eenvoudig de luchtvochtigheid af, waardoor u kunt ingrijpen (even het raam openzetten bijvoorbeeld) als het te droog in huis dreigt te worden. Hier profiteert overigens niet alleen uw vloer van ;-).

8. Lamelparket kent geen kieren tussen de planken.

Lamelparket planken met een klikverbinding hebben geen last van kieren. Door de klikverbinding sluiten de lamelparket planken naadloos op elkaar aan waardoor ze als het ware één geheel vormen.  Wanneer een massieve houten vloer goed gelegd wordt, dan ontstaan in eerste instantie ook geen naden. Massief hout werkt echter (aanzienlijk) meer waardoor de kans op kieren groter is. In de winter krimpen de afzonderlijke planken van de massieve vloer namelijk door de drogere lucht. Hierdoor kunnen er naden ontstaan tussen de planken. Bij het lamelparket met een klikverbinding werkt de vloer ook, maar door de klikverbinding zijn de planken onderling een plaat uit één stuk geworden, waardoor er geen naden tussen de planken ontstaan. Deze uit planken opgebouwde plaat krimpt in zijn geheel in plaats van dat iedere plank afzonderlijk gaat werken. Een belangrijk voordeel dus!

9. Lamelparket wordt kant en klaar geleverd: u kunt direct beginnen met inrichten!

Lamelparket wordt vrijwel altijd kant en klaar geleverd. Dat betekent dat de olie of lak er al op zit. Daardoor kan er 24 uur na het leggen direct begonnen worden met verhuizen. Dat is een groot verschil met massieve houten vloeren die na het leggen vaak nog gelakt of geolied moeten worden, waarbij de droogtijden op kunnen lopen tot wel 2 weken.

10. Lamelparket kan op een oppervlakte van 160m2 gelegd worden zonder werkingsgroef.

Het laatste voordeel van lamelparket heeft ook te maken met het weinig werken door de kruislingse verlijming. Zoals hierboven al vermeld werd, werkt het lamelparket veel minder dan massief hout. Door deze eigenschap kan er met het lamelparket een veel groter oppervlak in één stuk gelegd worden. Bij massieve vloeren is het noodzakelijk om bij grote oppervlakken de vloer in kleinere delen op te splitsen. Dit is om de werking van de vloer te voorkomen. In de praktijk komt dit erop neer dat er naden in de vloer gemaakt worden, de zogenaamde dilataties. Onnodig om te zeggen dat een dergelijke naad niet altijd even fraai is. Parketloods levert lamelparket dat tot een afstand van 20 meter in de lengte en 8 meter in de breedte gelegd kan worden. Dat is dus tot 160 m2 en dit is bijna het dubbele aan oppervlakte dat met massief parket gelegd kan worden.

Tot zover de 10 voordelen van lamelparket. Bent u nu na het lezen van dit blog overtuigd van de voordelen van lamelparket en bent u benieuwd naar ons assortiment? Bekijk dit dan hier of kom naar een van onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal) om onze lamelparket vloeren in het echt te bekijken. U bent welkom tijdens openingstijden met of zonder afspraak!

Reacties

Lees de reacties op De 10 voordelen van lamelparket

Dank voor de info. We zijn verhuisd en in het nieuwe huis liggen lamelparketvloeren met eiken toplaag van ca 5-6 mm. Hoe kan ik zien of ze gelakt, geölied of naturel zijn? Ze zijn zijn nu mat glanzend. Met dank voor uw reactie.

A.G. Bonekamp
18 november 2019

Hallo meneer of mevrouw Bonekamp.

Een gelakte vloer is vaak te herkennen dmv een zogenaamde krastest. waneer u voorzichtig op de “lak”bovenlaag krast en deze krasjes worden ligt zonder dat u het hout raakt dan is het vaak lak.
Een de olie van geoliede vloer kunt u vaak verwijderen dmv een zogenaamde intensief reiniger.

U kunt het wellicht ook zien wanneer u bepaalde onderhoud producten heeft overgenomen van de vorige eigenaar, deze verwijzen vaak naar de afwerking van de vloer.

mvg,

John

Parket Loods
19 november 2019

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Vriendelijke service, goed advies en kundige experts die meedenken in het hele proces. Wij zijn super tevreden met onze prachtige houten vloer, die tevens snel gelegd kon worden.

Marianne Kraai

Hierom ga je naar een winkel. Hele vriendelijke vakmensen. Goed advies en niet opdringerig. Voor de volgende vloer kom ik zeker terug.

Jonas Roukema

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Kom naar een van onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!

Bekijk uw nieuwe vloer in onze showroom!
In Amsterdam en Rhenen (Veenendaal), lees meer.