Ga terug
9 december 2022

Een houten vloer of pvc vloer: hoe maakt u de juiste keuze?

Veel mensen stellen ons deze vraag, maar een goede keuze is pas te maken met de juiste informatie. In dit blog zetten we alle specificaties en de voor- en nadelen voor u op een rij!

Onderhoud 
Een pvc* vloer wordt vaak een onderhoudsvriendelijke vloer genoemd en dat klopt. Maar vaak wordt hij dan vergeleken met een slecht onderhouden geoliede houten vloer. En dat is niet helemaal eerlijk, hij zou vergeleken moeten worden met een gelakte houten vloer. Pvc (vinyl) vloeren zijn immers ook gelakt. Een gelakte houten vloer is even onderhoudsvriendelijk als een pvc vloer.

Voor elke gelakte vloer, dus zowel een gelakte houten vloer als een pvc vloer, geldt het advies om de vloer jaarlijks te reinigen met een dieptereiniger en af te werken met een polish. De polish beschermt en herstelt de laklaag en vereenvoudigt het reguliere onderhoud. Beide vloeren, dus de gelakte houten vloer en de pvc vloer, zijn dus even onderhoudsvriendelijk. En ja, uiteraard betekent dit ook dat een geoliede houten vloer in vergelijking tot een gelakte (houten of pvc) vloer iets meer onderhoud nodig heeft.

Opknappen / opnieuw lakken
Een gelakte houten vloer kan natuurlijk geschuurd en opnieuw gelakt worden, dat maakt de houten vloer heel duurzaam (hier kom ik later nog op terug). Tegenwoordig zijn er veel ‘gezondere’ pvc vloeren op de markt. Zo zijn de pvc vloeren van Parketloods vrij van Ftalaten, Formaldehyde en zware metalen. Een pvc vloer kan dan ook voorzien worden van een nieuwe laklaag. We verwachten dan ook dat de komende tijd er meer aandacht zal zijn voor het weer opknappen en beter onderhouden van de pvc vloer.

Maar let op, dit gaat dan puur over het vernieuwen van de beschermlaag van de pvc vloer. Er verandert dan niets aan het design en dit is dus niet te vergelijken met het schuren en lakken van een houten vloer. In dat laatste geval kunnen ook alle deukjes en beschadigingen weggewerkt worden, een nieuwe kleur worden gekozen enz. Maar op het punt van onderhoud worden de houten vloer en de pvc vloer dus steeds meer vergelijkbaar.

Design
Tja, op dit punt liep de pvc vloer erg achter bij de houten vloer. Hout is een natuurproduct en dus qua design altijd authentiek en origineel. Pvc is een nabootsing van hout, waarbij een print van een houtpatroon wordt gemaakt. Dit zag er lange tijd, naar onze mening, niet zo fraai uit. Echter, de designs van de pvc vloeren zijn enorm verbeterd. Zo zijn de meeste pvc vloeren voorzien van een zogenaamde embossed in register (EIR). Embossed in register is een reliëfdruk systeem dat ervoor zorgt dat de structuur van de pvc strook perfect overeenstemt met de print/het hout ontwerp, waardoor een uitzonderlijk realistische afwerking ontstaat.

Wat wel een belangrijk verschil is, is dat er per decor, per type pvc vloer, +/-8 verschillende planken zijn. Die worden door de legger gemixt gelegd, maar er zit in een pvc vloer dus altijd een herhaling. Bij een houten vloer heeft elke plank zijn eigen unieke patroon. De pvc vloer zal dus nooit helemaal kunnen concurreren met de authentieke uitstraling van een houten vloer, maar het verschil is bij lange na niet meer zo groot als het was. Ook pvc heeft nu een heel realistische houtlook, weliswaar met de herhaling in het patroon van de planken, maar het is op dit punt een steeds waardigere vervanger van de houten vloer geworden.

Dit zijn dus vooral veel overeenkomsten, maar hoe maakt u nu dan die keuze? Deels is het uiteraard simpelweg een kwestie van smaak, maar er zijn toch ook wel echt grote verschillen.

Vloerverwarming
Pvc vloeren zijn zeer goed geschikt voor vloerverwarming, maar over pvc vloeren wordt ten onrechte gezegd dat ze beter geschikt zijn voor vloerverwarming dan houten vloeren.

De specificaties van een pvc vloer geven aan dat hij door de lage warmteweerstand snel opwarmt (pvc heeft een R-waarde van 0,025 m2 K/W). Dit wordt dan als voordeel gezien, echter is dat maar de helft van het verhaal. Wat er niet bij wordt verteld is dat de pvc vloer ook weer snel afkoelt. Dat is een nadeel en maakt de pvc vloer minder energiezuinig.

Een houten vloer bestaande uit duoplanken (de meest verkochte variant) heeft een R-waarde van 0,08 a 0,09 m2 K/W en is veel stabieler/langzamer in zowel de opname/afgifte van warmte. Dit maakt de houten vloer daarom energiezuiniger, wat een voordeel is ten opzichte van de pvc vloer. 

In een recente test zijn een pvc vloer, een tegelvloer en een houten vloer vergeleken op vloerverwarming. Hierin kwam de houten vloer naar voren als beste keuze, niet alleen omdat deze het beste scoorde op energieverbruik, maar de houten vloer in combinatie met vloerverwarming werd ook het prettigst qua warmteafgifte ervaren.

De kosten
Er wordt gezegd dat een pvc vloer goedkoper is, maar klopt dat wel? We geven een voorbeeld gebaseerd op de gemiddelde prijzen van november 2022.

De aanschafprijs van een pvc vloer inderdaad ligt lager dan een houten vloer. Een gemiddelde dryback pvc vinyl vloer ligt rond de € 85,- per m2, incl. btw. Dat is inclusief alle materialen, het egaliseren van de werkvloer, het leggen van de pvc vloer en plinten plaatsen.

De prijs van een houten vloer ligt bij aanschaf hoger. Een gemiddelde houten vloer ligt rond de € 115,- per m2, incl. btw. Ook dat is inclusief alle materialen, het leggen van de houten vloer en plinten plaatsen.

Een houten vloer is dus gemiddeld € 30,- per m2 duurder dan een pvc vloer. Maar dat is niet het hele verhaal. Op de lange termijn is een houten vloer namelijk een stuk goedkoper. Hoe zit dat dan?

Een houten vloer is waardevast en wordt door een makelaar dan ook meegenomen in de verkoopprijs van de woning. Bij de verkoop van de woning kan de koper de houten vloer namelijk laten schuren en desgewenst voorzien van een andere kleur. De vloer is dan weer helemaal als nieuw en aangepast aan de wens en smaak van de nieuwe eigenaar, wat als grote plus wordt gezien. Een houten vloer maakt uw huis dus meer waard en daarmee verdient u ‘m in feite weer (grotendeels) terug bij de verkoop van uw huis.

Een pvc vloer wordt vrijwel altijd door de nieuwe eigenaar van een woning eruit gehaald en vervangen. Dit omdat de pvc vloer vaak dan niet meer voldoet aan de smaak of trends van dat moment en dit ook niet kan worden aangepast. De pvc vloer wordt daarom ook niet door een makelaar meegenomen in de verkoopprijs van de woning en die verdient u dus bij verkoop niet terug.

De levensduur (duurzaamheid en kosten)
Een houten vloer kan minimaal 2x geschuurd worden (vaker bij een dikkere toplaag). Het schuren is bij goed onderhoud pas nodig na gemiddeld 15 jaar, waardoor de houten vloer minimaal 45 jaar meegaat.

Een pvc vloer heeft op papier een levensduur van 25 jaar. Schuren en lakken is daar geen optie. Een pvc vloer gaat dus op papier lang mee, maar heeft helaas in de praktijk geen lange levensduur. Dit komt doordat Nederlanders, volgens het CBS, gemiddeld niet langer dan 10 jaar in een woning wonen. Zoals hiervoor aangegeven wordt de pvc vloer bij verkoop vrijwel altijd verwijderd, terwijl de houten vloer (indien nodig/gewenst) alleen wordt opgeknapt. De levensduur van een houten vloer is daarmee aanzienlijk langer dan die van een pvc vloer.

Een woning met een pvc vloer zou in 40 jaar dus 4 keer een nieuwe pvc vloer krijgen, terwijl een woning met een houten vloer diezelfde 40 jaar dezelfde houten vloer behoudt. Voor de verkoper van pvc vloeren is dat natuurlijk goed nieuws, maar voor uw portemonnee niet.

Dan komen we namelijk weer terug bij de kostenvergelijking. Bij het gelijk blijven van de prijzen wordt de som als volgt:

Aan een woning van 60m2 met pvc vloer wordt in 40 jaar € 24.400,- aan pvc vloeren uitgegeven (4 x € 85,- x 60 m2 + € 4.000,- voor het steeds verwijderen van de oude vloer).

Aan een woning met 60 m2 houten vloer wordt 1x € 6.900,- aan een houten vloer uitgegeven plus de kosten van 2x schuren en behandelen a € 1.500,= per keer. Een houten vloer kost dan € 9.900,- in 40 jaar.

In 40 jaar is de aanschaf van een pvc vloer dan € 14.500,- duurder. Los van de kosten is een houten vloer daardoor ook ecologisch een betere en duurzamere keuze. Dat laatste zal ik hieronder verder toelichten

Duurzaamheid
Wanneer een pvc vloer gemiddeld om de 10 jaar vervangen wordt, geeft dat veel afval. Op dit moment is vuil pvc nog een moeilijk product om te recyclen wat niet goed past bij deze tijd. De totale footprint van een pvc vloer is dan ook vele malen hoger dan die van een houten vloer. Vooral de productie, grondstoffen en zeetransport van pvc vloeren drukken zwaar.

De Royal Danish Academy, school of architecture en kunsten heeft in 2020 een CO2 impact piramide (**zie link) gemaakt van diverse materialen. In deze piramide is goed te zien dat de CO2 impact footprint zich bijna in de top van de piramide bevindt, terwijl hout zich helemaal onderin de piramide bevindt. De piramide is bedoeld om ons bewust te maken van de materialen waarmee we werken en de impact die het heeft op onze aarde.

Ten opzichte van een aantal jaar geleden is er gelukkig wel het een en ander verbeterd op dit punt. Zo zijn er initiatieven waarbij men schoon (niet gelegd) pvc kan inleveren wat weer gerecycled kan worden. Pvc leggers kunnen op dit moment het schone pvc / snijverlies bij ons inleveren en wij zorgen dat het bij het recyclebedrijf terecht komt. Tevens wordt er gewerkt aan het recyclebaar maken van gelegd/verwijderd pvc (vuil pvc met lijmresten) wat uit een woning gehaald wordt. Zodra dat er is, komt pvc qua duurzaamheid weer een stapje dichterbij, maar helemaal gelijk met hout zal het nooit komen op dit punt.

De conclusie
Misschien is het voor u inmiddels al duidelijk, maar we zetten alles nog even op een rij.

Op het punt van onderhoud, opnieuw aflakken en design zitten niet (meer) de grootste verschillen. Het komt dan ook echt neer op smaak, wat vindt u mooier?

Wanneer u duurzaamheid belangrijk vindt, dan is een houten vloer de beste keuze. Hout scoort simpelweg beter qua energiezuinigheid (wanneer het wordt gecombineerd met vloerverwarming) en daarbij heeft de houten vloer een veel kleinere footprint. Op beide vlakken is hout dus een duurzamere keuze dan pvc.

En last but not least, de kosten. Op de korte termijn is pvc goedkoper, maar op de lange termijn is het juist flink duurder. Neem dit dan ook mee in uw keuze bij aanschaf van een nieuwe vloer. Hoelang bent u van plan in uw nieuwe huis te gaan wonen? Is dat het gemiddelde van 10 jaar, dan is een houten vloer in financieel opzicht de beste keuze. Bij de verkoop van uw woning verdient u de aankoop, minimaal het verschil tussen de aanschafprijs van pvc en hout, vrijwel zeker terug. Blijft u zeker 25 jaar in uw nieuwe woning wonen, dan kan de aanschaf van een pvc vloer voor u de beste keuze zijn. Kies dan wel voor een tijdloos design, want – in tegenstelling tot de houten vloer – kan het design in die 25 jaar niet aangepast worden. Wel kan de beschermende laklaag vernieuwd worden, waardoor de vloer er weer als nieuw uitziet. Wilt u wel de optie hebben om in die 25 jaar de vloer te veranderen, dan zal een houten vloer voor u de beste keuze zijn.

Het belangrijkste verschil hebben we echter nog nergens genoemd: met pvc vloeren wordt geprobeerd zo goed mogelijk een houten vloer na te maken, maar er is nog nooit geprobeerd om met hout een pvc vloer na te maken ;-)

Hopelijk hebben we u met deze uitleg meer duidelijkheid gegeven. We wensen u veel succes met het maken van uw keuze. Wanneer u zelf de verschillen tussen een houten vloer en pvc vloer wil zien, kom dan naar een van onze showrooms in Amsterdam of Rhenen. Wij voorzien u graag van écht deskundig advies!

* pvc is een afkorting van polyvinyl chloride, wanneer u hier meer over wilt weten kunt u op de Wikipedia link klikken: https://nl.wikipedia.org/

** https://materialepyramiden.dk/ 

 

Reacties

Lees de reacties op Een houten vloer of pvc vloer: hoe maakt u de juiste keuze?

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Vriendelijke service, goed advies en kundige experts die meedenken in het hele proces. Wij zijn super tevreden met onze prachtige houten vloer, die tevens snel gelegd kon worden.

Marianne Kraai

Hierom ga je naar een winkel. Hele vriendelijke vakmensen. Goed advies en niet opdringerig. Voor de volgende vloer kom ik zeker terug.

Jonas Roukema

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Kom naar een van onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!

Bekijk uw nieuwe vloer in onze showroom!
In Amsterdam en Rhenen (Veenendaal), lees meer.