Ga terug
1 december 2017
Parketloods

Wat is een goede houten vloer voor huisdieren?

Als je huisdieren hebt zal je weten dat je naast de liefde en plezier je direct ook een grote verantwoordelijkheid hebt voor je viervoeter en heel soms gebeuren er ook minder leuke dingen. Denk hierbij aan het overgeven (haarballen katten) of het niet zindelijk zijn van puppy’s of zieke huisdieren. We kunnen je niet vertellen hoe je voor je huisdieren moet zorgen, maar we kunnen je wel adviseren over houten vloeren die het beste en/of het makkelijkst zijn voor huisdier. Wat een goede houten vloer is en hoe kan je problemen met ongelukjes van uw huisdier voorkomen. Hierbij het belangrijk is om de juiste houten vloer en afwerking voor uw huisdier te kiezen.

Wat zijn de problemen met een houten vloer en huisdieren?

De meeste houten vloeren in Nederland zijn eiken houten vloeren. In eiken zit looizuur/tannine en dat is iets waar je eventueel problemen mee kan krijgen met je huisdier. Het looizuur/tannine kan eiken laten verkleuren als het in aanraking komt iets met een hoge of lage PH waarde. Normaal wordt het looizuur/tannine gebruikt in eiken houten vloeren voor het zogenaamde roken van de houten vloer. Een gerookte eiken houten vloer is misschien anders dan je verwacht niet in aanraking geweest met rook, maar het wordt in aanraking gebracht met een stof meteen hoge ph waarde. Dit wordt vaak gedaan met ammoniak damp. Hier komt direct een probleem met niet zindelijke huisdieren om de hoek kijken. Urine en braaksel kan soms een erg hoge PH waarde hebben. Als dit in het eikenhout kan trekken kan je donkere vlekken krijgen, eigenlijk wordt het eiken hier plaatselijk gerookt. Het is dan zaak dit snel op te ruimen zodat het geen kans heeft om in het hout te trekken, onderstaand tips om deze verkleuring te verminderen cq voorkomen. Andere problemen kan het krassen van nagels op de vloer en water van de drinkbak of natte pootjes bij een regenbui.

Hoe de problemen met de houten vloer te voorkomen of verminderen

De afwerking en het onderhoud kunnen veel problemen voorkomen. In principe kunnen de drie basis afwerking voor een houten vloer gebruikt worden bij huisdieren. Deze drie afwerkingen zijn de olie, hardwax en lak afwerking.

  • Bij een olieafwerking is het van belang dat de vloer periodiek goed onderhouden wordt en de aanwijzingen in de onderhoudswijzer moeten voor 100% opgevolgd worden. Een olie is impregnerend en zal  sneller slijten dan hardwax en gelakte vloeren. Als de olie is plaatselijk weggesleten is ook de stand tijd tegen zuren (lage PH) en basische oplossingen (hoge PH) veel korter dan een verzadigde olievloer. Voordeel van olie vloer is dat bij krassen door nagels deze eenvoudig weg te werken zijn met een onderhoudsbeurt. Een ander voordeel is dat de vloer vaak stroever is dan een gelakte vloer waardoor de viervoeter meer grip heeft.
  • Bij een hardwax vaak een 2 laags systeem (bv 2 laags Led uv olie) is de stand tijd tegen het doordringen van vochtige oplossingen hoger dan bij de olie vloeren. We raden nog steeds aan de onderhoudswijzer 100% op te volgen, maar weten uit ervaring dat vloeren met hardwax minder problemen hebben met vlekken. Voordeel van een hardwax vloer is dat bij krassen door nagels deze eenvoudig weg te werken zijn met een onderhoudsbeurt. Een ander voordeel is dat de vloer vaak stroever is dan een gelakte vloer waardoor de viervoeter meer grip heeft.
  • Bij een lakvloer is er geen periodiek onderhoud en de stand tijd tegen het doordringen van vochtige oplossingen is het hoogst, maar ook een lak is poreus en indien er lang iets op blijft liggen kan ook hier verkleuring optreden in het eikenhout. Het nadeel van lak is dat een kras een kras is en deze eigenlijk niet weg te werken zijn zonder de vloer te schuren en opnieuw te lakken. Een lak kan te glad zijn voor je huisdier waardoor het moeilijk grip heeft met zijn pootjes.

Bij het uitkiezen van een houten vloer die geschikt is het voor een huisdier ook handig om een houten vloer te kiezen die één of meerdere keren totaal gerenoveerd kan worden. Dit betekend dat we aanraden een eiken lamelparket te kiezen met een toplaag van minimaal 4mm.

Nog steeds zijn white wash en andere lichte vloer de best verkochte houten vloeren, maar als het om  huisdieren gaat zou het in principe handiger zijn om een donkere kleur te kiezen. We weten dat over smaak niet te twisten valt, maar het is toch handig om te weten.  Mocht er dan een vlek inkomen wordt deze door de donkere kleur gecamoufleerd. Een rustieke vloer met veel noesten doet hetzelfde, deze camoufleert ook eventuele vlekken beter.

Tips

  • Gebruik een dienblad of iets anders onder de drinkbak om water op de houten vloer te vermijden.
  • Verwijder eventueel tijdelijk vloerkleden op de houten vloer bij niet zindelijke dieren, zodat je kan zien dat er een ongelukje gebeurd is en dit kan je dan op tijd opruimen. Urine op een vloerkleed kan lang nat blijven en vlekken veroorzaken die je pas ziet als je ooit het kleed weggehaald.
  • Zorg voor deurmatten en droog de pootjes van de hond goed af na het wandelen.
  • Stofzuig regelmatig om zand en vuil dat aan de pootjes van de huisdieren naar binnenkomt te verwijderen. Zand werkt als schuurpapier daardoor slijt de vloer sneller.
  • Volg de onderhoudsprotocollen die bij uw vloer horen, om de olie en of hardwax laag verzadigd te houden.
  • Ruim eventuele ongelukjes van je huisdier direct op

Reacties

Lees de reacties op Wat is een goede houten vloer voor huisdieren

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Wat een fijne service en advies! Hoewel het duidelijk is dat het hart van de Parketloods meer ligt bij echt hout, was het geen enkel probleem om mij te adviseren voor een door mij gewenste -goedkopere- optie van laminaat. Ik heb ook helemaal niet het gevoel gekregen dat ze me liever een houten vloer wilden verkopen ofzo. Ik had helemaal geen ervaring met het leggen van laminaat maar er is me heel geduldig uitgelegd wat ik moest doen en welke materialen ik nodig had. Als ik ooit wel geld heb voor een houten vloer, kom ik zeker terug!

Fleur Tromp

Mijn gerookte eikenhouten vloer had wat kleurproblemen maar die werden prima opgelost door Jai en John. Het uiteindelijke diagonale resultaat is fantastisch. Ik ben nog elke dag blij dat ik met de Parketloods in zee ben gegaan en beveel ze van ganse harte aan iedereen aan.

Ineke Jolink

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Tekst popup in beeld

De showroom van de Parketloods is vijf dagen per week open!

Waarvoor kunt u een afspraak maken?

Door het succes van onze afsprakenplanner hebben we besloten dat we voorlopig op afspraak blijven werken. U boekt eenvoudig een afspraak op de datum en tijd die u het beste uitkomt. U bent ook zonder afspraak welkom, maar vooral op zaterdag én in de aankomende vakantieperiode bestaat dan de kans dat we u niet (meteen) kunnen helpen.

Advies & uitzoeken van uw nieuwe vloer:

Eenmaal in de showroom wordt u direct geholpen en we nemen ruim de tijd voor u. We houden voor u een uur vrij om u onze uitgebreide collectie vloeren te laten zien en u alles uit te leggen over onze vloeren. Lees hier meer over het adviesgesprek of maak direct een afspraak in onze afsprakenplanner.

Wilt of kunt u niet naar de showroom komen, dan is het ook nog steeds mogelijk om een live adviesgesprek via videobellen in te plannen.

Maak direct een videobel of showroom afspraak

Levering van uw reeds bestelde vloer:
Alle reeds bestelde vloeren worden op de afgesproken datum geleverd door onze vaste transporteurs.

Uw bestelling ophalen:
Heeft u bij de bestelling van uw nieuwe vloer of onderhoudsproducten aangegeven dat u de bestelling zelf komt ophalen? Dan nemen wij contact met u op om een ophaaldatum en/of tijdstip af te spreken.
 

Tot ziens in onze showroom!

 

 

Parketloods logo
Parketloods
De Parketloods is open!
maak hier een afspraak