Ga terug
1 december 2017

Wat is een goede houten vloer voor huisdieren?

Als je huisdieren hebt zal je weten dat je naast de liefde en plezier je direct ook een grote verantwoordelijkheid hebt voor je viervoeter en heel soms gebeuren er ook minder leuke dingen. Denk hierbij aan het overgeven (haarballen katten) of het niet zindelijk zijn van puppy’s of zieke huisdieren. We kunnen je niet vertellen hoe je voor je huisdieren moet zorgen, maar we kunnen je wel adviseren over houten vloeren die het beste en/of het makkelijkst zijn voor huisdier. Wat een goede houten vloer is en hoe kan je problemen met ongelukjes van uw huisdier voorkomen. Hierbij het belangrijk is om de juiste houten vloer en afwerking voor uw huisdier te kiezen.

Wat zijn de problemen met een houten vloer en huisdieren?

De meeste houten vloeren in Nederland zijn eiken houten vloeren. In eiken zit looizuur/tannine en dat is iets waar je eventueel problemen mee kan krijgen met je huisdier. Het looizuur/tannine kan eiken laten verkleuren als het in aanraking komt iets met een hoge of lage PH waarde. Normaal wordt het looizuur/tannine gebruikt in eiken houten vloeren voor het zogenaamde roken van de houten vloer. Een gerookte eiken houten vloer is misschien anders dan je verwacht niet in aanraking geweest met rook, maar het wordt in aanraking gebracht met een stof meteen hoge ph waarde. Dit wordt vaak gedaan met ammoniak damp. Hier komt direct een probleem met niet zindelijke huisdieren om de hoek kijken. Urine en braaksel kan soms een erg hoge PH waarde hebben. Als dit in het eikenhout kan trekken kan je donkere vlekken krijgen, eigenlijk wordt het eiken hier plaatselijk gerookt. Het is dan zaak dit snel op te ruimen zodat het geen kans heeft om in het hout te trekken, onderstaand tips om deze verkleuring te verminderen cq voorkomen. Andere problemen kan het krassen van nagels op de vloer en water van de drinkbak of natte pootjes bij een regenbui.

Hoe de problemen met de houten vloer te voorkomen of verminderen

De afwerking en het onderhoud kunnen veel problemen voorkomen. In principe kunnen de drie basis afwerking voor een houten vloer gebruikt worden bij huisdieren. Deze drie afwerkingen zijn de olie, hardwax en lak afwerking.

  • Bij een olieafwerking is het van belang dat de vloer periodiek goed onderhouden wordt en de aanwijzingen in de onderhoudswijzer moeten voor 100% opgevolgd worden. Een olie is impregnerend en zal  sneller slijten dan hardwax en gelakte vloeren. Als de olie is plaatselijk weggesleten is ook de stand tijd tegen zuren (lage PH) en basische oplossingen (hoge PH) veel korter dan een verzadigde olievloer. Voordeel van olie vloer is dat bij krassen door nagels deze eenvoudig weg te werken zijn met een onderhoudsbeurt. Een ander voordeel is dat de vloer vaak stroever is dan een gelakte vloer waardoor de viervoeter meer grip heeft.
  • Bij een hardwax vaak een 2 laags systeem (bv 2 laags Led uv olie) is de stand tijd tegen het doordringen van vochtige oplossingen hoger dan bij de olie vloeren. We raden nog steeds aan de onderhoudswijzer 100% op te volgen, maar weten uit ervaring dat vloeren met hardwax minder problemen hebben met vlekken. Voordeel van een hardwax vloer is dat bij krassen door nagels deze eenvoudig weg te werken zijn met een onderhoudsbeurt. Een ander voordeel is dat de vloer vaak stroever is dan een gelakte vloer waardoor de viervoeter meer grip heeft.
  • Bij een lakvloer is er geen periodiek onderhoud en de stand tijd tegen het doordringen van vochtige oplossingen is het hoogst, maar ook een lak is poreus en indien er lang iets op blijft liggen kan ook hier verkleuring optreden in het eikenhout. Het nadeel van lak is dat een kras een kras is en deze eigenlijk niet weg te werken zijn zonder de vloer te schuren en opnieuw te lakken. Een lak kan te glad zijn voor je huisdier waardoor het moeilijk grip heeft met zijn pootjes.

Bij het uitkiezen van een houten vloer die geschikt is het voor een huisdier ook handig om een houten vloer te kiezen die één of meerdere keren totaal gerenoveerd kan worden. Dit betekend dat we aanraden een eiken lamelparket te kiezen met een toplaag van minimaal 4mm.

Nog steeds zijn white wash en andere lichte vloer de best verkochte houten vloeren, maar als het om  huisdieren gaat zou het in principe handiger zijn om een donkere kleur te kiezen. We weten dat over smaak niet te twisten valt, maar het is toch handig om te weten.  Mocht er dan een vlek inkomen wordt deze door de donkere kleur gecamoufleerd. Een rustieke vloer met veel noesten doet hetzelfde, deze camoufleert ook eventuele vlekken beter.

Tips

  • Gebruik een dienblad of iets anders onder de drinkbak om water op de houten vloer te vermijden.
  • Verwijder eventueel tijdelijk vloerkleden op de houten vloer bij niet zindelijke dieren, zodat je kan zien dat er een ongelukje gebeurd is en dit kan je dan op tijd opruimen. Urine op een vloerkleed kan lang nat blijven en vlekken veroorzaken die je pas ziet als je ooit het kleed weggehaald.
  • Zorg voor deurmatten en droog de pootjes van de hond goed af na het wandelen.
  • Stofzuig regelmatig om zand en vuil dat aan de pootjes van de huisdieren naar binnenkomt te verwijderen. Zand werkt als schuurpapier daardoor slijt de vloer sneller.
  • Volg de onderhoudsprotocollen die bij uw vloer horen, om de olie en of hardwax laag verzadigd te houden.
  • Ruim eventuele ongelukjes van je huisdier direct op

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!