Ga terug
2 februari 2013

Wat is een gerookte houten vloer?

Als u op zoek bent naar eiken houten vloeren komt u regelmatig gerookte en dubbel gerookte houten vloeren tegen, maar wat houdt het roken eigenlijk in.

Een origineel gerookte eiken houten vloer is vloer die donkerder is gemaakt doormiddel van een chemisch procedé. Het procedé is dat ammoniak een reactie aangaat met looizuur in het hout, waardoor een verkleuring optreed.  Het hout wordt tijdens het roken een bepaalde tijd in een hermetisch afgesloten kamer gelegd, de vluchtige ammonia dampen kunnen dan gaan reageren met het looizuur.

  • Eiken hout kan gerookt worden
  • Spint (saphout)in eiken hout kan niet gerookt worden
  • Gerookte vloeren bleken (kleuren lichter) door invloed van UV
  • Origineel roken is een reactie van looizuur met ammoniak
  • Hoe langer de vloer gerookt wordt des te donkerder de houten vloer wordt
  • Niet origineel roken wordt gedaan met behulp van pigment

Eiken is een van de weinige houtsoorten die gerookt kan worden omdat het looizuur bevat. Des te meer looizuur het hout bevat  des te donkerder het hout kan verkleuren.  Als u een gerookte vloer wilt hebben kunt u normaal of dubbel gerookt krijgen. Het verschil is de tijd dat de vloer in de rookkamer heeft gelegen.

Bij roken kunnen makkelijk kleurverschillen optreden, dit komt omdat niet elke plank evenveel looizuur bevat en dus de ene plank meer reageert op ammoniak dan de ander. Ook zijn er verschillen hoeverre eiken hout gerookt kan worden waar het gekapt is. Russisch eiken heeft minder looizuur dan bv Frans eiken.

Ook kan spint niet of nauwelijks gerookt worden door afwezigheid van looizuur. Dit is wel handig om te weten als u een eiken rustiek extra besteld die u gerookt wilt hebben. Dan zal u een vloer krijgen met donkere en lichte stukken. (spint is saphout, licht van kleur dat vaak in eiken planken zit bij een lage gradatie)

Om eventuele problemen met het verschillend kleuren van houten planken onderling, wordt er ook al enige tijd gebruik gemaakt van roken met pigment. Dit is natuurlijk niet echt roken maar op deze manier kan vaak wel een constante kleur verkregen worden. 

Reacties

Lees de reacties op Wat is een gerookte houten vloer

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Vriendelijke service, goed advies en kundige experts die meedenken in het hele proces. Wij zijn super tevreden met onze prachtige houten vloer, die tevens snel gelegd kon worden.

Marianne Kraai

Hierom ga je naar een winkel. Hele vriendelijke vakmensen. Goed advies en niet opdringerig. Voor de volgende vloer kom ik zeker terug.

Jonas Roukema

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Kom naar een van onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!

Bekijk uw nieuwe vloer in onze showroom!
In Amsterdam en Rhenen (Veenendaal), lees meer.