Ga terug
2 september 2014

Wat is beter? Een houten vloer zwevend of vol verlijmd leggen?

Een parketvloer kun je zwevend of verlijmd leggen. Wat zijn de voor- en nadelen van beide methodes en wat houdt zwevend en verlijmd precies in? Wij leggen het hier in eenvoudige bewoordingen uit.

Zwevend leggen van een houten vloer.

Het zwevend leggen van een houten vloer houdt in dat de vloer niet vast (met lijm of spijkers) komt te zitten aan de vaste vloer (bijvoorbeeld de cementdekvloer of vloerdelen) waar de houten vloer op gelegd wordt.

De normale opbouw van een zwevende vloer is de vaste vloer met daarop een ondervloer. De ondervloer zorgt voor een egale vloer én dat het loopgeluid gereduceerd wordt. Omdat bij het leggen van de ondervloer wel vaak lijm gebruikt wordt kan dit nog wel eens voor verwarring zorgen.

De zwevende vloer kan op 3 manieren worden gelegd:

  • met nadenlijm
  • met plintveren
  • met een klikverbinding

De lijm (nadenlijm) bij een zwevende vloer wordt gebruikt om het mes en groef aan elkaar te verbinden, zodat de houten vloer een grote zevende plaat wordt. Hiermee worden naden vermeden.

Zwevend leggen kan ook gedaan worden met zogenaamde plintveren. Deze veren zijn onder de plinten geïnstalleerd en zorgen er ook voor van de onderlinge planken bij elkaar gedrukt blijven, met hetzelfde doel als nadenlijm.

Dan zijn er houten vloeren met een klikverbinding deze worden altijd zonder nadenlijm of veren gelegd.

Voordelen van zwevend leggen:

  • Het is vaak net iets goedkoper qua materialen en eventuele legkosten als je de vloer door een parketteur laat leggen.
  • Indien er besloten wordt voor zelf leggen is zwevend iets makkelijker te leggen.
  • Een zwevende parketvloer, is eventueel weer te verwijderen om bijvoorbeeld met een verhuizing mee te nemen. De vloer met plintveren is het makkelijkst te verwijderen. Maar ook een vloer waar het mes en groef is verlijmd is te verwijderen.
  • Er kan met speciale ondervloeren een geluidsreductie worden gerealiseerd. Dat is verplicht is in sommige appartementen.

Nadelen van zwevend leggen:

  • Een vloer waarop een houten vloer zwevend gelegd wordt is vaak niet 100% vlak. Zelfs als er een ondervloer onder ligt die bedoeld is om een vloer uit te vlakken. Het kan zijn dat er bij een zwevende vloer beweging in een vloer blijft zitten. Bij een kuil van een paar millimeter zakt de vloer en dat kan vervelend voelen. Dit komt voornamelijk voor bij oudere huizen die nog vloerdelen hebben liggen.
  • Bij een te lichte vloer (qua gewicht) kan zich een probleem voordoen bij de seizoenswisselingen. In de winter wordt door de CV de lucht in huis drooggestookt. Hierdoor krimpt een vloer een beetje. Als in de lente en zomer de ramen en deuren weer opengaan en er niet meer wordt gestookt, komt er weer meer vocht in huis. Dat vocht zorgt ervoor dat de vloer weer een beetje uit gaat zetten. Hierdoor kan het zijn dat de houten vloer zich weer moet zetten en tijdelijk niet meer overal de ondervloer raakt, waardoor de vloer wat wiebelig en los aanvoelt.

Tip: Bij een zwevende vloer is het beter om een zo zwaar mogelijke vloer te kopen. Hoe zwaarder de vloer des te minder problemen je krijgt zoals hier bij de nadelen beschreven. Een zware vloer zich zet in de eventuele kuilen en bulten door zijn eigen gewicht. Bij seizoenswisselingen is de vloer te zwaar om los te komen van de ondervloer. Een zware vloer weegt meer dan 12 kg per m2. Hieronder valt de multiplank van minimaal 16 mm of liever 18 mm dik. Een dunnere vloer kan je daarom beter verlijmd leggen.

Verlijmd leggen van een houten vloer

Het vol verlijmd leggen van een houten vloer.  Dit houdt in dat de parketvloer vast verlijmd wordt aan de vaste vloer (bijvoorbeeld de cementdekvloer of vloerdelen). De normale opbouw van een verlijmde vloer is de vaste vloer, zoals de zandcementdekvloer, met daarop eventueel een epoxyvochtscherm, en vervolgens de lijm met de houten multivloer of lamelparket.

In het geval van een massieve houten vloer, of een vloer op vloerdelen, die verlijmd gelegd wordt, is een tussenvloer noodzakelijk. Dit is bijna altijd 12 mm spaanplaat. Deze tussenvloer dient om het weken op te vangen en de vloer te stabiliseren.

De opbouw is dan de vaste zandcementvloer met daarop eventueel het epoxyvochtscherm. Vervolgens de spaanplaat tussenvloer verlijmd en daarop de massieve vloer verlijmd.

Bij vloerdelen wordt de spaanplaat vernageld met krammen en daarop wordt de massieve vloer vernageld en verlijmd. Een multiplank of lamelparket kan direct zonder vernageling op de spaanplaat verlijmd worden.

Een vol verlijmde vloer is erg stabiel omdat het door de vaste verbinding geen kant op kan. Een vol verlijmde vloer werkt 50% minder dan dezelfde vloer zwevend gelegd.

Voordelen van verlijmd leggen:

  • De verlijmde vloer voelt kwalitatief hoogwaardig, dit geld ook voor dunne vloeren. Dit komt omdat de vloer één wordt met de vaste vloer. Er is bijna geen loopgeluid.
  • Een verlijmde vloer geeft met vloerverwarming sneller warmte door.
  • Een verlijmde vloer komt niet meer los te liggen van de vaste vloer tijdens de seizoenswisselingen en voelt het hele jaar door stabiel aan.
  • Een verlijmde vloer werkt 50% minder dan dezelfde vloer zwevend gelegd.

Nadelen van verlijmd leggen:

  • Verlijmd leggen is duurder, doordat er duurdere materialen nodig zijn en de arbeidskosten hoger zijn. Verlijmd leggen is simpelweg meer werk dan zwevend leggen.
  • Wil je zelf leggen, dan is verlijmd leggen ingewikkelder dan zwevend leggen.
  • Een verlijmde parketvloer is niet meer te verwijderen zonder de hele houten vloer te slopen. De ervaring leert dat een vol verlijmde vloer niet heel blijft.
  • Indien een geluidsreductie verplicht is in een appartement kan er geen extra geluidsreductie met verlijmd leggen gerealiseerd worden.

Tip: Als je niet van plan bent een houten vloer ooit te verwijderen, en de meerkosten zijn geen probleem, kies dan voor verlijmd leggen. Vanuit kwaliteitsoogpunt is verlijmd leggen de beste manier van installeren.

Verzekering

Goed om te weten: Een zwevende vloer valt onder de inboedelverzekering en een vol verlijmde of verspijkerde vloer valt onder de opstalverzekering.
Indien je een vloer wilt laten financieren door een bouwdepot dan moet je de vloer verlijmd leggen.

Reacties

Lees de reacties op Wat is beter Een houten vloer zwevend of vol verlijmd leggen

Beste John (of collega),

Duidelijk verhaal, bedankt! Kan je me wat vertellen over de dekvloer bij droogbouw (noppenplaten)? Ik heb nog geen helder beeld wat het beste is qua kosten, stevigheid en rendement. Zijn dit de Fermacell platen die over de slangen worden gelegd of is dit het afgieten van anhydriet of egaline of geen van allen?

Bouke

Bouke
14 oktober 2020

Ik wil graag in mijn keken en woonkamer (*/- 50m2) een multiplank van 18mm over een bestaande tegelvloer leggen. Wat is hiervoor de beste ondervloer? Ik van die oranje schuim achtige folie met gaten erin, maar dat is enkel tegen geluid van het lopen werd mij verteld.

m.vr.gr.
P.Janssen

Philipp Janssen
14 oktober 2020

als als je een vloer geheel verlijmd moet je dan 1cm speling houden bij de kanten?

hans
8 november 2019

Hallo Hans,

Veel afwerkvloeren vereisen een expansieruimte. Uitzonderingen hierop zijn veelal tapis-vloeren, mozaïekvloeren en verlijmde kurkvloeren. De expansie- ruimte, verdeeld over beide zijden, bedraagt doorgaans 0,5 à 1% van de breedte van de vloer, afhankelijk van het te leggen materiaal. Volg hierbij de aanwijzingen van leverancier/fabrikant.
Doorgaans is voor lamelparket verlijmd aan de constructievloer 1cm rondom voldoende.

mvg,

John

Parket Loods
9 november 2019

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Vriendelijke service, goed advies en kundige experts die meedenken in het hele proces. Wij zijn super tevreden met onze prachtige houten vloer, die tevens snel gelegd kon worden.

Marianne Kraai

Hierom ga je naar een winkel. Hele vriendelijke vakmensen. Goed advies en niet opdringerig. Voor de volgende vloer kom ik zeker terug.

Jonas Roukema

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!