Ga terug
18 oktober 2011

Voor- en nadelen van een geoliede houten vloer

Een houten vloer afgewerkt met olie is de klassieke afwerking van een houten vloer. Deze behandeling is nog steeds zeer gewild en dat is niet zonder reden. Een houten vloer afgewerkt met olie voelt fijn aan en ziet er prachtig uit, maar heeft zowel voor- als nadelen ten opzichte van een gelakte vloer. Om een gedegen beslissing te kunnen nemen over welke vorm van afwerking geschikt is voor jouw nieuwe houten vloer, hebben we de eigenschappen van deze afwerking hier op een rijtje gezet.

Wij leveren kant-en-klaar parket dat al in de fabriek geolied is en blanke houten vloeren die je zelf nog in elke kleur olie kan zetten.

Voordelen houten vloer afgewerkt met olie:

 • Direct in te richten en beloopbaar na het leggen
 • Gemakkelijk in dagelijks onderhoud
 • Geen gebruik van schadelijke stoffen
 • Eventuele krassen zijn makkelijk te camoufleren
 • Bij consequent onderhoud is renoveren bijna overbodig
 • Wij leveren parket dat in de fabriek geolied is

Bekijk de houten vloeren van Parketloods

Nadelen houten vloer afgewerkt met olie:

 • Veel periodiek onderhoud. Je moet de vloer regelmatig in olie zetten
 • Wordt de vloer niet regelmatig in de olie gezet, dan droogt de vloer uit en dient er veel sneller gerenoveerd te worden dan bij een gelakte vloer

Goed om te weten: Krassen op een olievloer zijn makkelijk te camoufleren, maar het is een fabeltje dat diepe krassen zonder renoveren geheel weg te werken zijn. Wil je een diepe kras wegwerken dan moet je de kras vullen met vloeibaar hout, en daarna opnieuw in de olie zetten. Door alleen de kras te oliën is de vloer weer beschermd.

Veel mensen vinden juist dat krassen en putjes de vloer karakter geven. Een kras in parket is zo goed als onvermijdelijk, maar er zijn wel mogelijkheden dit te beperken. Zorg dat zand en vuil niet in huis kan komen. Gebruik goede inloopmatten en draag binnen eventueel ander schoeisel.

Onderhoud geoliede houten vloer

Periodiek (jaarlijks) onderhoud – in de olie

Om een houten vloer die afgewerkt is met olie goed te onderhouden moet je de vloer regelmatig opnieuw in de olie zetten.

De beste werkwijze hiervoor is:

 • Maak de vloer eerst schoon met een deepcleaner (bijv. client-S van Aquamarijn) om vuil uit de poriën van het hout te halen
 • Neem de vloer af met schoon water
 • Laat de vloer goed laten drogen
 • Breng een nieuwe laag olie aan

Dit onderhoud moet bij normaal huishoudelijk gebruik eenmaal per jaar gebeuren. Omdat dit voor veel gezinnen teveel van het goede is wordt er vaak voor een gelakte houten vloer gekozen.

Dagelijks onderhoud

Geoliede houten vloeren zijn makkelijk in het dagelijks onderhoud. Om stof af te nemen kan een bezem, stofzuiger of kunnen kleefdoekjes gebruikt worden. Voor een grondige schoonmaak kan de vloer met een goed uitgewrongen mop of dweil met lauw water worden afgenomen, eventueel met een scheut groene zeep of Client-Z (van Aquamarijn) vloerzeep.

PAS OP dat de vloer niet te nat wordt! De lak kan hier wel tegen, maar het water kan tussen de naden van de houten vloer lopen met als gevolg dat hier op den duur zwarte randen ontstaan. Er zijn ook speciale schoonmaakproducten op de markt zoals bv de Bona Spraymopset. Deze reinigingset voorkomt de zwarte naadjes door te vochtig afnemen.

Voorbeelden mooie geoliede vloeren:

Of bekijk alle olievloeren

Alternatief: mat geborstelde lakvloeren

Zie je op tegen het jaarlijkse onderhoud van een geoliede houten vloer? Dan is een mat geborstelde lakvloer een goed alternatief. Deze vloer heeft het gevoel en de uitstraling van een olievloer maar het gemak van een gelakte houten vloer. Wij hebben nu een gelakte eiken houten vloeren geborsteld en afgewerkt met matte lak:

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!