Ga terug
6 oktober 2011
Parketloods

Voor- en nadelen van een gelakte houten vloer.

Om een gedegen beslissing te kunnen nemen of parket cq een houten vloer afgewerkt met lak / vernis  het beste bij u past, dient u de eigenschappen van deze afwerking te kennen.

Van oudsher worden in Nederland houten vloeren afgewerkt met olie pas sinds de jaren 70 is gelakt parket in opkomst. Tot 10 jaar geleden werden er zwaar giftige lakken gebruikt die je nog weken na het lakken van de vloer bleef ruiken. Tegenwoordig mogen deze lakken gelukkig niet meer gebruikt worden en zijn de vloerlakken watergedragen. Wij leveren ook kant en klaar parket dat in de fabriek afgelakt is.

kijk ook op: voor- en nadelen geoliede houten vloer

Voordelen houten vloer lak / vernis 

  • ons parket is al in de fabriek gelakt
  • direct in te richten / beloopbaar na het leggen
  • gemakkelijk in dagelijks onderhoud
  • geen gebruik schadelijke stoffen

Nadelen houten vloer lak/ vernis

  • krassen zijn niet of moeilijk weg te werken
  • om te renoveren dient de gehele vloer geschuurd te worden

Goed om te weten: dat krassen beter zichtbaar zijn op donkere houten vloeren, zoals merbau en jatoba gelakt parket. Een kras zie je natuurlijk ook op een lichtere eiken of essen vloer, alleen tekent de kras minder. Een kras in gelakt parket is zo goed als onvermijdelijk, maar er zijn wel mogelijkheden dit te beperken. Zorg dat zand en ander straatvuil wat krassen in de lak van de houten vloer kan maken niet in huis kan komen. Dit kan met goede inloopmatten en/of gebruik binnen eventueel ander schoeisel. Bescherm u meubulair met vilt, denk aan stoel- en tafelpoten, zodat deze geen krassen meer kunnen maken. Er zijn middelen op de markt die over lak gezet kunnen worden, om zonder te renoveren krasjes te verdoezelen. Het helpt, maar verwacht geen wonderen, kleine krasjes worden gemaskeerd, maar diepe krassen blijven helaas gewoon zichtbaar. Bij normaal gebruik kan een laklaag zo’n 10 á 15 jaar mee voordat renovatie nodig is.

Gelakte houten vloeren zijn makkelijk in het dagelijks onderhoud. Om stof af te nemen kan een bezem, stofzuiger of kleefdoekjes gebruikt worden. Voor een grondige schoonmaak kan de vloer met een goed uitgewrongen mop of dweil met lauw water worden afgenomen en eventueel kan er groene zeep of Blue Wonder voor vloeren (van Sorbo) gebruikt worden. PAS OP dat de vloer niet te nat  wordt de lak kan hier wel tegen maar het water kan tussen de naden van de houten vloer lopen met als gevolg dat hier op den duur zwarte randen ontstaan. Er zijn ook speciale schoonmaak producten op de markt zoals bv de Bona Spraymopset. Deze reinigingset voorkomt de zwarte naadjes door te vochtig afnemen.

Mat geborstelde lakvloeren met het gevoel van een olie vloer maar het gemak van een gelakte houten vloer.  De uitstraling en het gevoel van een houten vloer afgewerkt met olie, is waarom nog steeds geoliede vloeren veel verkocht worden. Wij hebben nu 4 gelakte eiken houten vloeren geborsteld en afgewerkt met matte lak.

Reacties

Lees de reacties op Voor en nadelen van een gelakte houten vloer

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Advies & info

Reviews
Parketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Wat een fijne service en advies! Hoewel het duidelijk is dat het hart van de Parketloods meer ligt bij echt hout, was het geen enkel probleem om mij te adviseren voor een door mij gewenste -goedkopere- optie van laminaat. Ik heb ook helemaal niet het gevoel gekregen dat ze me liever een houten vloer wilden verkopen ofzo. Ik had helemaal geen ervaring met het leggen van laminaat maar er is me heel geduldig uitgelegd wat ik moest doen en welke materialen ik nodig had. Als ik ooit wel geld heb voor een houten vloer, kom ik zeker terug!

Fleur Tromp

Mijn gerookte eikenhouten vloer had wat kleurproblemen maar die werden prima opgelost door Jai en John. Het uiteindelijke diagonale resultaat is fantastisch. Ik ben nog elke dag blij dat ik met de Parketloods in zee ben gegaan en beveel ze van ganse harte aan iedereen aan.

Ineke Jolink

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Tekst popup in beeld

De showroom van de Parketloods is vijf dagen per week open!

Waarvoor kunt u een afspraak maken?

Door het succes van onze afsprakenplanner hebben we besloten dat we voorlopig op afspraak blijven werken. U boekt eenvoudig een afspraak op de datum en tijd die u het beste uitkomt. U bent ook zonder afspraak welkom, maar vooral op zaterdag én in de aankomende vakantieperiode bestaat dan de kans dat we u niet (meteen) kunnen helpen.

Advies & uitzoeken van uw nieuwe vloer:

Eenmaal in de showroom wordt u direct geholpen en we nemen ruim de tijd voor u. We houden voor u een uur vrij om u onze uitgebreide collectie vloeren te laten zien en u alles uit te leggen over onze vloeren. Lees hier meer over het adviesgesprek of maak direct een afspraak in onze afsprakenplanner.

Wilt of kunt u niet naar de showroom komen, dan is het ook nog steeds mogelijk om een live adviesgesprek via videobellen in te plannen.

Maak direct een videobel of showroom afspraak

Levering van uw reeds bestelde vloer:
Alle reeds bestelde vloeren worden op de afgesproken datum geleverd door onze vaste transporteurs.

Uw bestelling ophalen:
Heeft u bij de bestelling van uw nieuwe vloer of onderhoudsproducten aangegeven dat u de bestelling zelf komt ophalen? Dan nemen wij contact met u op om een ophaaldatum en/of tijdstip af te spreken.
 

Tot ziens in onze showroom!

 

 

Parketloods logo
Parketloods
De Parketloods is open!
Lees hier meer