Ga terug
6 oktober 2011

Voor- en nadelen van een gelakte houten vloer.

Om een gedegen beslissing te kunnen nemen of parket cq een houten vloer afgewerkt met lak / vernis  het beste bij u past, dient u de eigenschappen van deze afwerking te kennen.

Van oudsher worden in Nederland houten vloeren afgewerkt met olie pas sinds de jaren 70 is gelakt parket in opkomst. Tot 10 jaar geleden werden er zwaar giftige lakken gebruikt die je nog weken na het lakken van de vloer bleef ruiken. Tegenwoordig mogen deze lakken gelukkig niet meer gebruikt worden en zijn de vloerlakken watergedragen. Wij leveren ook kant en klaar parket dat in de fabriek afgelakt is.

kijk ook op: voor- en nadelen geoliede houten vloer

Voordelen houten vloer lak / vernis 

  • ons parket is al in de fabriek gelakt
  • direct in te richten / beloopbaar na het leggen
  • gemakkelijk in dagelijks onderhoud
  • geen gebruik schadelijke stoffen

Nadelen houten vloer lak/ vernis

  • krassen zijn niet of moeilijk weg te werken
  • om te renoveren dient de gehele vloer geschuurd te worden

Goed om te weten: dat krassen beter zichtbaar zijn op donkere houten vloeren, zoals merbau en jatoba gelakt parket. Een kras zie je natuurlijk ook op een lichtere eiken of essen vloer, alleen tekent de kras minder. Een kras in gelakt parket is zo goed als onvermijdelijk, maar er zijn wel mogelijkheden dit te beperken. Zorg dat zand en ander straatvuil wat krassen in de lak van de houten vloer kan maken niet in huis kan komen. Dit kan met goede inloopmatten en/of gebruik binnen eventueel ander schoeisel. Bescherm u meubulair met vilt, denk aan stoel- en tafelpoten, zodat deze geen krassen meer kunnen maken. Er zijn middelen op de markt die over lak gezet kunnen worden, om zonder te renoveren krasjes te verdoezelen. Het helpt, maar verwacht geen wonderen, kleine krasjes worden gemaskeerd, maar diepe krassen blijven helaas gewoon zichtbaar. Bij normaal gebruik kan een laklaag zo’n 10 á 15 jaar mee voordat renovatie nodig is.

Gelakte houten vloeren zijn makkelijk in het dagelijks onderhoud. Om stof af te nemen kan een bezem, stofzuiger of kleefdoekjes gebruikt worden. Voor een grondige schoonmaak kan de vloer met een goed uitgewrongen mop of dweil met lauw water worden afgenomen en eventueel kan er groene zeep of Blue Wonder voor vloeren (van Sorbo) gebruikt worden. PAS OP dat de vloer niet te nat  wordt de lak kan hier wel tegen maar het water kan tussen de naden van de houten vloer lopen met als gevolg dat hier op den duur zwarte randen ontstaan. Er zijn ook speciale schoonmaak producten op de markt zoals bv de Bona Spraymopset. Deze reinigingset voorkomt de zwarte naadjes door te vochtig afnemen.

Mat geborstelde lakvloeren met het gevoel van een olie vloer maar het gemak van een gelakte houten vloer.  De uitstraling en het gevoel van een houten vloer afgewerkt met olie, is waarom nog steeds geoliede vloeren veel verkocht worden. Wij hebben nu 4 gelakte eiken houten vloeren geborsteld en afgewerkt met matte lak.

Reacties

Lees de reacties op Voor en nadelen van een gelakte houten vloer

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Vriendelijke service, goed advies en kundige experts die meedenken in het hele proces. Wij zijn super tevreden met onze prachtige houten vloer, die tevens snel gelegd kon worden.

Marianne Kraai

Hierom ga je naar een winkel. Hele vriendelijke vakmensen. Goed advies en niet opdringerig. Voor de volgende vloer kom ik zeker terug.

Jonas Roukema

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Onze showrooms zijn open!

Onze tweede showroom in Rhenen (Veenendaal) is nu ook open! Maar u blijft natuurlijk ook van harte welkom in onze showroom in Amsterdam.

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op de zaterdagen) wel handig als u zeker wil zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Ook blijft het mogelijk om de showroom virtueel te bezoeken door middel van een live adviesafspraak via videobellen. Tijdens dit live adviesgesprek krijgt u ons uitgebreide en écht deskundige advies en na afloop sturen we de staaltjes van de vloeren die u mooi vindt naar u op.

Wilt u eerst meer weten over een adviesgesprek via videobellen? Hier leest u er alles over! Direct een afspraak maken? Klik op de button hierboven en kies voor de optie 'videobel afspraak'.

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
We hebben verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Kom langs of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!

De Parketloods is open!
Lees hier meer