Zoeken gehele website...
Zoek!
ParketLoods

Vlekken van geoliede houten vloer verwijderen

13 september 2013

Hoe krijg je vlekken uit een geoliede of hardwas behandelde vloer. Vlekken zijn bijna niet te vermijden zeker niet met kinderen en of huisdieren, of wanneer de houten vloer in de keuken ligt. Tegenwoordig zijn veel vloeren ook behandeld met lichte oliën, zoals wit en licht grijs. Deze zijn extra besmettelijk. Gelukkig is er goed nieuws omdat veel vlekken te behandelen en verwijderen zijn. (de uitzondering zijn diep ingetrokken vlekken van zuren, maar ook deze zijn voor een deel uit te bleken met ontweringswater, oxaalzuur) .
 
Voor je aan de gang gaat met het verwijderen van vlekken lees eerst onderstaande tekst goed door om zekker te weten om wat voor vlek het gaat. Ben je niet zeker van je zaak en weet je niet wat voor vlek het is raadpleeg een parketteur of de winkel waar de vloer aangeschaft en bespreek met hem de mogelijkheden. Dit laatste raden wij ook aan bij vlekken de vallen onder kopje 3,4,5 en 6.
 

Hoe vlekken van een hardwas of olie behandelde vloer verwijderen:

1. Zwarte vlekken cq vegen door rubber van schoenzolen. Deze zijn te verwijderen met een vlakgom. Gum voorzichtig over het rubber, samen met de gum gaan ze (d)rolletjes vormen. Deze kun je opzuigen of -vegen.(neem wel een ouderwetse witte vlakgom zonder schuurmiddel erin) indien de olie of hardwaslaag beschadigd is het aan te raden de vloer ter plekken even met onderhoudsolie bij te werken.
 
2. Vetvlekken, koffie, wijn en overige vlekken. Deze kunnen meestal goed of grotendeels verwijderd worden met water en vloerenzeep die bij de vloer geleverd is (Bv Woca Natuurzeep of Client-Z van Aquamarijn). Volg de aanwijzingen op de verpakking en maak het aan in de aanbevolen verhouding met water en boen de vlek weg (boen altijd met de richting van de nerf mee). Wanneer de vlek zeer hardnekkig is kan je het ook proberen met een Intensief reiniger voor houten vloeren dit middel is net wat agressiever en reinigt dieper (bv Woca intensief reiniger of Clien-S van Aquamarijn). Gebruik de zeep of intensief reiniger van hetzelfde merk als de olie of hardwax. 
 
Indien de vlek nog niet weggaat gebruik in het uiterste geval dan de groene kant van een schuursponsje met de intensiefreiniger. De vloer spoelen met een beetje schoon water en direct zeer goed droog maken. Door met het schuursponsje te boenen heeft de vloer een schuurplek deze moet na het drogen direct bijgewerkt worden met onderhoudsolie of de originele basisolie. Gebruik de olie van de originele fabrikant in de juiste kleur. (lukt het niet met deze methode zie 3 en 4) 
 
Glanzende vetvlekken in een olievloer (dus niet een hardwax vloer) kunnen weggehaald worden door te deppen met doek gedrenkt in schoonmaakazijn. Daarna direct schoonmaken met schoon water en droog maken.
 
3. Kleine vlekken verwijderen die niet weggaan met schoonmaken zoals beschreven onder kopje 2. Deze vlekken moeten eruit geschuurd worden, dit kan alleen bij oppervlakkige vlekken en zal waarschijnlijk niet werken bij vlekken veroorzaakt door een reactie met het looizuur zoals beschreven bij kopje 4.
Schuren kan ter plaatse en niet de hele vloer hoeft geschuurd te worden. Schuur met fijn schuurpapier k120 in de lengterichting van de plank cq nerf over de vlek tot je bij het blanke hout bent. Bij 50% van de gevallen is vlek er dan uit geschuurd. Soms moet je nog iets doorschuren, maar als dan de vlek niet weg gaat, is deze te diep in het hout getrokken en dan moet je ermee leren leven of de plank moet vervangen worden door een nieuwe. (of zie kopje 4)  Na het schuren moet je de vloer goed stofvrij maken en weer impregneren met de basisolie van de vloer in de juiste kleur. Meestal kan je de olie/hardwas opzetten met een doek, na 5 minuten de plek goed droog wijven en dit na een dag nogmaals herhalen. Indien de aanwijzingen op de verpakking afwijken volg de aanwijzingen op de verpakking. Het kan zijn dat de geschuurde plek in het begin lichter is dan de rest van de vloer. Dit komt omdat de vloer door invloed van UV al wat verkleurd is. Door het schuren van het hout kan het zijn dat de verkleuring eruit geschuurd is. Na verloop van tijd zal ook de plek weer bijkleuren. 
 
4.Donkere vlekken (taninne vlekken) van zuren of een alkalisch product in eiken door bv urine of kots van huisdieren. Kost van en urine van dieren kan zowel een zuur als een base zijn dat hant af van wat er ze gegeten of gedronken heeft. Aan de vlek kun je zien of de urine cq kots zuur of een base was. 
 
Door zuren of een base wordt bij eiken looizuur geactiveerd hierdoor krijg je zogenaamde taninne vlekken (dit wordt is eigenlijk het roken van eiken genoemd) Als er zuur of een base op een behandelde eiken vloer komt is het zaak dit zo snel mogelijk op te ruimen.
 
Alle producten die niet PH neutraal zijn activeren het natuurlijke looizuur in eiken. Goed geoliede en zelfs vloeren behandeld met lak zijn een beetje porreus, als er te lang een zuur of basisch product op heeft gelegen zal het door de toplaag heen trekken en het natuurlijke looizuur in het eiken activeren, waardoor je een lichte of donkere vlek krijgt in de vloer. Om de vlek eruit te krijgen zal de vloer net als bij kopje 3 behandeld dienden te worden.
 
Taninne vlekken kunnen met Woca Neutralizer behandeld worden, bij ongeveer 50% van de vlekken worden deze minder of verdwijnen bij de oveige 50% gebeurd er niets, maar het kan de moeite waard zijn om te proberen.
 
Een andere manier is, de vlek behandeld moeten met ontweringswater (oxaalzuur) bij een donkere vlek zal er na het schuren de vlek behandeld moeten worden met ontweringswater (oxaalzuur) om het donkere hout terug te bleken. Smeer in met ontweringswater en laat het een uurtje intrekken zorg dat alleen de vlek behandeld wordt en niet het hout eromheen. Met een kwast of penceel kan je het makkelijk het ontweringswater alleen op de vlek smeren. als de vloer niet genoeg gebleekt is de de behandeling herhalen. Na de behandeling de vloer schoonmaken met water en weer behandelen met olie of hardwax. (volg aanwijzegingen op de verpakking) In 50% van de gevallen zal de vlek mooi uitbleken.Daarna nog eenmaal schoonmaken en afwerken met olie/ of hardwax zoals omschreven in kopje 3. (PAS OP EEN GEROOKTE VLOER NIET MET ONTWERINGSWATER, OXAALZUUR BEHANDELEN)
 
 
5.Watervlekken verwijderen. Als je watervlekken krijgt in je eiken vloer is het vaak een van de drie onderstaand beschreven oorzaken.
  1. De vloer is net in de olie gezet, aangezien er vaak met oxiderende oliën wordt gewerkt, zou een watervlek betekenen dat de olie nog niet uitgehard is (uitharden van olie gaat normaal binnen 3 weken). Dit zijn vaak witachtige vlekken op de olielaag. De oplossing is de vlek even opnieuw behandelen met olie uitpoetsen en de vlek is weg.
  2. De vloer is verwaarloosd en heeft te weinig olie, hierdoor wordt het hout niet beschermd. Als het oppervlakkige watervlekken zijn kan je ze eruit krijgen door de vloer opnieuw in de olie te zetten. Als het diepere donkere vlekken zijn kan je de vlekken eerst behandelen met ontweringswater (oxaalzuur) en daarna de vloer opnieuw in de olie zetten. Doe dit door eerst de te behandelen plank kaal te schuren en dan oxaalzuur met een penseel op de vlek aanbrengen. Kijk na een uur of de vlek al is weggetrokken, zo niet herhaal het nog een keer, Bij echte diepe blauwe watervlekken is er een grote kans dat de vlek er niet 100% uitgaat. 50% van de vlekken zijn niet te verwijderen. (PAS OP EEN GEROOKTE VLOER NIET MET ONTWERINGSWATER, OXAALZUUR BEHANDELEN), omdat het dan ook het roken teniet doet.
  3. Een watervlek doordat er bv en plantenbak op de vloer heeft gestaan kan je er ook op bovenstaande manier uithalen zoals kopje 5.2 Deze vlekken onstaan ook bij goed onderhouden vloeren.
6.Grote vlekken verwijderen die niet weggaan met schoonmaken zoals beschreven onder kopje 2. Bij grote vlekken is het beter 1, 2 of meer planken geheel in een keer op te schuren. Plak de te schuren planken af zodat je niet per ongeluk de planken die geen vlek hebben schuurt (beschadigd) aan de randen. Volg verder de aanwijzingen zoals bij kopje 3 omschreven.
 
Ben je niet zeker van je zaak en weet je niet wat voor vlek het is raadpleeg een parketteur of de winkel waar de vloer aangeschaft en bespreek met hem de mogelijkheden.
 

Vlekken voorkomen: 

Voorkomen is beter dan genezen dit geld zeker voor vlekken in houten vloeren.

1. Maak een vlek zo snel mogelijk schoon, dan is de kans op een blijvende vlek minimaal. Ook als bijvoorbeeld een huisdier ’s nachts een ongelukje heeft gehad is het beter om deze ’s ochtends goed schoon te maken en indien nodig te behandelen volgens kopje 2 van vlek verwijderen. Als er al verkleuring van het eiken is opgetreden, dan liefst direct behandelen met ontweringswater.(zie kopje 4)
 
2. Wees voorzichtig met nieuw geoliede vloer. Een geoliede of gewaste vloer is na het aanbrengen vaak al naar 12uur droog en beloopbaar. Toch duurt het vaak 3 weken voor dat de olie/was goed is uithard en bestendiger is tegen water en vlekken. Dit geld ook voor bijgewerkte plekken waar een nieuwe olielaag op is gegaan.
 
3. Onderhoud de vloer regelmatig met vloerzeep en de juiste onderhoudsolie en of kleur verfrisser.  Zeker in de keuken of op veel belopen stukken is het aan te raden eens in de 3 tot uiterlijk 6 maanden te doen andere ruimtes is 1 maal per jaar voldoende. Veel fabrieken van olie en hardwax hebben onderhouds pakketten voor dagelijks onderhoud en periodiek onderhoud. Een goed onderhouden vloer is beter beschermd tegen vlekken.

Reactie plaatsen

Lees eerst de reacties even door voordat u zelf een reactie plaatst. Misschien staat het antwoord op uw vraag al tussen de reacties.

Reacties

Reactie geplaast op: 18-03-2019 door Alida Ditmer

Ik ben mevrouw Alida Ditmer, ik wil iedereen een getuigenis van mijn leven geven. ik was getrouwd met mijn man Andro, ik hou zoveel van hem dat we de afgelopen 8 jaar met twee kinderen zijn getrouwd. toen hij voor een vakantie naar Frankrijk ging, bedoelde hij een dame genaamd Maria, hij vertelde me dat hij niet langer meer geïnteresseerd is in het huwelijk. ik was zo in de war en op zoek naar hulp, ik weet niet wat ik moet doen totdat ik mijn vriend Miss Pasha heb ontmoet en haar over mijn probleem heb verteld. Ze zei me dat ik me geen zorgen hoefde maken over het feit dat ze al eerder een soortgelijk probleem had en introduceerde me aan een man genaamd Dr. Isikolo liefdesbetovering die zijn ex betoverde en hem na 2 dagen terugbracht. Miss Ivana vraagt ​​me contact op te nemen met Dr. Isikolo, de liefdesbetovering voor hulp. Ik nam contact met hem op om me te helpen mijn man terug te brengen en hij vroeg me er geen zorgen over te maken dat de goden van zijn viervaders voor me zullen vechten. Hij vertelde me dat hij me twee dagen lang opnieuw samen zal verenigen met mij en mijn man. Na twee dagen belde mijn man en vertelde hij dat hij terug zou komen om dingen met mij uit te zoeken, ik was verrast toen ik hem zag en hij begon te huilen om vergeving. Op dit moment ben ik de gelukkigste vrouw op aarde voor wat deze geweldige spreukgieter deed voor mij en mijn man, je kunt contact opnemen met Dr. Isikolo email; isikolosolutionhome@gmail.com Je kunt hem ook WhatsAppen op +2348133261196

Reactie geplaast op: 16-03-2019 door Lucas Eden

Ik geef een getuigenis over Dr. Isikolo. ik won 100.000 euro in mijn spelloterij, ik nam een ​​advies van een persoon die sprak over deze grote spreukgieter genaamd DR ISIKOLO de persoon plaatste een getuigenis op een blog en vertelde hoe DR ISIKOLO hem hielp de loterij te winnen door hem het winnende nummer i te sturen was nieuwsgierig en ik dacht dat het allemaal een grapje was, niet totdat ik contact opnam met deze spreukgieter om zelf te weten hoe dit werk veroorzaakt dat ik veel heb uitgegeven om kaartjes te kopen en ik win nooit. Ik nam contact met hem op en hij vertelde me dat het noodzakelijk was dat gedaan moest worden en dat hij het deed en hij vertelde me om drie dagen te wachten en echt gaf hij me de winnende nummers om de loterij te spelen die ik deed, kun je geloven dat mijn naam de eerste onder de winnaars. Hij vertelde mij (mijn zoon, alles wat ik je moet doen voor mij is, zorg ervoor dat je deze getuigenissen deelt met anderen zodat ze ook de loterij kunnen winnen, want ik heb niet veel tijd om op het internet te spellen), daarom ben ik deze getuigenis delen met u dat als u de loterij wilt winnen, dit de manier is waarop online tips u kunnen helpen, neem contact met hem op zijn isikolosolutionhome@gmail.com of WhatsApp hem op +2348133261196 is het enige antwoord op uw probleem met het winnen van de loterij

Reactie geplaast op: 15-03-2019 door Catharina Geert

ik wil graag mijn getuigenis aan jullie delen alle mensen in de wereld waar ik met mijn man trouwde. Ongeveer 2 jaar geleden beginnen we thuis problemen te krijgen, zoals we stoppen met slapen op hetzelfde bed, vechten tegen kleine dingen, hij komt altijd laat thuis 's avonds thuis , te veel drinken en met andere vrouwen buiten slapen, ik heb nooit iemand in mijn leven lief, behalve hij. hij is de vader van mijn kind en ik wil hem niet verliezen omdat we zo hard hebben samengewerkt om te worden wat we vandaag zijn en hebben. een paar maanden geleden besloot hij nu om voor mij en de jongen te gaan wonen, een alleenstaande moeder zijn kan soms moeilijk zijn en dus heb ik niemand om naar toe te gaan en ik was hart gebroken. ik heb mijn moeder gebeld en alles aan haar uitgelegd, mijn moeder vertelde me over DR.Isikolo hoe hij haar hielp om het probleem tussen haar en mijn vader op te lossen. Ik was verrast omdat ze al drie en een half jaar zonder elkaar zijn geweest en het was als een wonder hoe ze bij elkaar terugkwamen. ik werd doorgestuurd naar Dr. Isikolo op zijn e-mail: (isikolosolutionhome@gmail.com) en leg hem alles uit, dus belooft hij me geen zorgen te maken dat hij een betovering zal uitspreken en dingen zal doen terugkomen naar hoe we weer zo verliefd waren en dat het een andere vrouwelijke geest was die mijn man controleerde, vertelde hij me dat mijn probleem binnen twee dagen zal worden opgelost, als ik geloof dat ik het zei OK Dus hij sprak een betovering voor mij uit en na twee dagen kwam mijn liefde terug om me te vragen hem te vergeven ik ben nu zo gelukkig. dus dat waarom ik besloot mijn ervaring te delen met elk lichaam dat zo'n probleem heeft, neem contact op met Dr. Isikolo, de grote betoverancier op zijn e-mailadressen isikolosolutionhome@gmail.com Je kunt hem ook WhatsApp op +2348133261196

Reactie geplaast op: 13-03-2019 door Bisera Dalibor

Ik deel deze getuigenis met partners die lijden aan hun relaties, omdat er een duurzame oplossing is. Mijn man liet me en onze 2 kinderen voor een andere vrouw voor 3 jaar. Ik probeerde sterk te zijn alleen voor mijn kinderen, maar ik kon de pijnen die mijn hart kwellen niet beheersen. Ik was gekwetst en verward. Ik had hulp nodig, dus ik deed een onderzoek op het internet en vond een site waar ik zag dat dr. Isikolo een spellcaster is, kan helpen om minnaars terug te krijgen. Ik nam contact met hem op en hij deed een speciaal gebed en spreuken voor mij. Tot mijn verbazing kwam mijn man na enkele dagen weer thuis. Dat was hoe we weer herenigd werden en er was veel liefde, vreugde en vrede in het gezin. Je kunt ook contact opnemen met Dr. Isikolo, een krachtige betoverancier van oplossingen voor zijn contact isikolosolutionhome@gmail.com Je kunt WhatsApp ook op +2348133261196

Reactie geplaast op: 11-03-2019 door Vedrana Obrad

BEDANKT Dr. Isikolo VOOR HET HERSTEL VAN MIJN GELUK EN MIJN FAMILIE SAMEN. WHATSAPP / CALL +2348133261196Hallo, ik ben Vedrana Obrad. Ik woon in België. Nadat ik jaren in een Unie heb gezeten die mijn huwelijk met mijn man heet, was hij beledigend en vernietigde hij de liefde die we deelden en achterlieten. Ik heb al het mogelijke gedaan om bij hem terug te komen, maar alles was tevergeefs, ik wilde hem zo graag terug omdat ik van hem hield. dus ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en zij stelde voor dat ik contact zou opnemen met een spreukgieter die haar hielp een spreuk uit te brengen die haar zwanger maakte en haar man terugbracht. Ik had geen keus dan het te proberen. Ik verstuurde de spreukgieter Dr Isikolo op WhatsApp en hij verzekerde me dat er geen probleem was en dat alles goed komt. Hij vertelde me alles wat ik nodig had en dus wierp hij de betovering voor me en verrassend na 48 uur belde mijn man me voor alles wat er kwam als een enorme en overweldigende vreugde. Ik was zo verbaasd dat ik de oproep beantwoordde en het enige wat hij zei was dat hij zoveel medelijden had met alles wat er gebeurd was. Hij wilde dat ik naar hem terugkeerde. Hij zei ook dat hij zoveel van me hield. Ik was zo blij en ging naar hem, dat was hoe we weer gelukkig samen zijn gaan leven. dus iedereen die hulp nodig heeft bij problemen, kan ook contact opnemen met deze echte en zeer echte spell caster op isikolosolutionhome@gmail.com. Je kunt WhatsApp hem ook op +2348133261196 vandaag contacteren om deze geweldige man te bereiken en je problemen 100% opgelost te krijgen.

Reactie geplaast op: 09-03-2019 door Ina Groeneveld

Hoe krijg ik alcoholvlekken uit mijn parketvloer.

Reactie geplaast op: 08-03-2019 door Zara Danijel

Dit jaar was 2019 zo gelukzalig voor mij, want God heeft me een reden gegeven om gelukkig weer te leven nadat ik 3 maanden lang hartbreuk had gehad toen mijn man me verwaarloosde en terugkeerde naar zijn minnares. Ik leed en onderging allerlei soorten emotionele martelingen, want ik kon geen enkele hulp krijgen om mijn man terug te krijgen, totdat ik door mijn collega, dr. ISIKOLO, werd aangesproken die mij haar volledige zekerheid gaf dat hij van hulp kon zijn. naar mij. Ik nam contact op met Dr. ISIKOLO en ik luisterde naar zijn woorden en volgde de instructies die ik van hem kreeg. Zou je kunnen geloven dat mijn man binnen 48 uur thuiskwam zoals hij zei en vandaag is mijn huwelijk hersteld en ben ik zo dankbaar, dankbaar en dankbaar dat ik Dr. ISIKOLO heb gebruikt om mijn man terug te krijgen na 3 maanden gebroken huwelijk . Is er iemand die terug moet naar zijn of haar minnaar, of hulp nodig heeft? Dan stel ik voor dat u nu contact opneemt met Dr. ISIKOLO via zijn e-mail-ID: isikolosolutionhome@gmail.com U kunt WhatsApp hem ook op +2348133261196 voor meer informatie. God zegene u mijnheer.

Reactie geplaast op: 05-03-2019 door Theresa Walker

Hallo allemaal, mijn naam is Theresa Walker, ik ben 20 jaar getrouwd met mijn man en we hebben twee zoon. Ouderling één 16 en jonger is 11 jaar. Mijn man hield veel van me, maar hij had een affaire met een 32-jarige vrouw die haar collega is. Ik had het me nooit voorgesteld, maar op de een of andere manier deed zijn houding tegenover mij en kinderen, zijn late komst uit het ambt mij nadenken over de zaak en 15 dagen voordat hij bekende dat hij er inderdaad bij betrokken was en zij ook seks hadden gehad. Hij bracht haar in mijn bed toen ik op kantoor was. Zelfs op mijn 20-jarig jubileum op mars, houd ik mezelf uit de buurt van seks zoals wij dat doen op de dag van het jubileum, het zal onze huwelijksreis opnieuw zijn, hij weet dat, maar hij deed het voor de jubileumdag op mijn bed, het betekent dat mijn gevoelens waren totaal waardeloos voor hem, mijn mentale toestand is vol van pijn, hij is eigenlijk een goede man. Ik hield heel veel van hem, maar voelde me nu onteerd door hem. Ik denk dat ik de pijn niet kan vergeten en herstellen, en hem soms kan bedreigen. Soms informerend hem als hij zijn familie kan verlaten, zal zij hem huwen en zij wil hem overtuigen ik ben als een vrouw niet gepast voor hem. Ik kan ook affaire hebben. Ik zou niet met hem moeten leven. In feite wil ze me winnen als ze gescheiden is, ze zei dat ze jaloers was op onze relatie en dat ze me zou ruïneren door mijn man te nemen. Ik moest het bespreken met een vriend die me vroeg om een ​​goede spreukgieter te vinden, in de eerste plaats heb ik nooit in deze Cast-spelling geloofd, maar ik moet het proberen totdat ik BABA JOSEPH UGO op internet tegenkwam over hoe hij heeft zoveel mensen geholpen hun ex terug te krijgen en de relatie te helpen herstellen en mensen gelukkig te maken in hun relatie, ik legde mijn situatie aan hem uit en hij hielp me binnen 7 dagen, ben blij vandaag dat hij me heeft geholpen en ik kan trots zeggen dat mijn man nu weer bij mij is en nu is hij verliefd op mij als nooit tevoren. Heb je hulp nodig in je relatie, zoals het terughalen van je man, vrouw, vriend, vriendin, het winnen van loterijen, kruidengeneesmiddelen tegen ziekte of het bevorderen van werk, kijkers die mijn bericht lezen en die hulp nodig hebben met betrekking tot levensproblemen, moeten contact met hem opnemen.CONTACT - E-mail: doctorjosephugo@gmail.com WhatsApp: +34631686040

Reactie geplaast op: 03-02-2019 door Corry vleugel

Houten vloer gereinigd met intensiefreiniger van Osmo en daarna behandelt met osmo onderhoudswas. Op dit moment zie je op 3 lange planken elke voetstap. Wat is daar asn te doen?

Reactie geplaast op: 30-11-2018 door Trieni

Groenenzeep een dag lang op de houten vloer gelekt nu heb ik een donkeren vlek in mijn vloer kan u me helpen

Reactie geplaast op: 12-10-2018 door Marga Ruhl

Goedemiddag,Wij hebben zo'n 29 jaar geleden een ouderwets dikke eikenhouten parketvloer door onze hele benedenverdieping laten liggen en deze was gelakt. We hebben hem in de loop der jaren nog 2 x gelakt maar dit jaar was de vloer duidelijk toe aan schuren. Nadat wij met een speciale machine 4 dagen hebben staan schuren was de vloer blank gelegd en hebben wij besloten deze met Woca in de olie te zetten. We hebben op advies van een parketteur de vloer nog niet in de Woca zeep laag gezet om af te sluiten omdat de olie diep in moet trekken. Helaas ontstaan er nu overal witte watervlekken m.n. in de keuken terwijl als er maar 1 spatje geknoeid wordt ik deze gelijk goed verwijder. Vanmorgen heeft onze kat ook nog een gespuugd in de hal en ondanks dat ik het direct heb verwijderd is er ook daar een witte vlek ontstaan. Is het nu beter om nog een week uit te zitten en dan in te zepen of moeten we oliën op deze plekken? We moeten toch kunnen leven op de vloer i.p.v. constant met een doekje in je hand door de woonruimte te lopen? Duidelijk uw advies nodig groetjes, Marga

Reactie geplaast op: 22-09-2018 door Diana

Hallo daar, ik heb alle vragen gelezen. Wel wat tips eruit gehaald. Het volgende is er aan de hand. Wij hebben een bedrijf onze houten parket laten schuren en in d devonaturel oil laten zetten. Ik ben er niet echt blij mee. Een donkere vlek, waarschijnlijk van de hond is niets aan gedaan, ook niets geprobeerd alleen geschuurd. Als ik hier verschillende dingen lees om dit lichter maken, had ik dit graag geprobeerd. Ook iets diepere krassen zitten er nog in. Devonaturel oil, is een eenlaags olie. Hij is mat, dat is super mooi, we hebben de kleur pure genomen, hier zit een iets grijze tint in, nu is mijn vraag.. sommige planken zijn gewoon ruw en daar is de vloer gewoon grijs, de planken die glad zijn die zijn mooier van kleur. Ook zou ik graag willen weten of ik deze vloer ,als ik eerst een intensief reiniger gebruik, met een ander merk olie kan behandelen? Vind de kleuren van Woca veel warmer. Hoor graag van je. Sorry voor het hele verhaal, maar baal hier best van.

Reactie geplaast op: 30-05-2018 door annemie kuijpers

mijn poets heeft de bus lekkende glorix op mijn houtenvloer gezet waar door er op er een grote witte kring is ontstaan, wat kan ik doen?

Reactie geplaast op: 22-03-2018 door Sarah

Hallo,We hebben een eiken houten vloer met hardwax . Nu is er een witte vlek op ontstaan doordat we per ongelukt dikke bleek op hebben gemorst. Hebben jullie misschien tips hoe we dat het beste kunnen verwijderen of behandelen?Alvast bedankt!

Reactie geplaast op: 21-03-2018 door Marjo

Hallo, Wij hebben een eiken lamelparket, gerookt en in hardwaxolie (half white wash/half naturel). 9 maanden geleden tijdens onze verhuizing opnieuw geschuurd en behandeld. We hadden eetkamer stoelen met wieltjes maar hebben nu nieuwe stoelen. Met de wieltjes nooit problemen gehad maar nu zitten er viltjes onder de stoelen die allemaal strepen geven op de vloer. Ze zijn met een natte doekje zo weg te vegen. Is dit een blijvend iets of wordt dit na een tijdje minder? Het ziet er na elke maaltijd niet uit met al die strepen maar om nou 3x per dag met een nat doekje aan de slag te gaan.... Wat kunnen we hieraan doen?

Reactie geplaast op: 17-03-2018 door JW de Lange

Vandaag eikenhouten vloer zwarte vlekken ontstaan door hondenpoep ingesmeerd met citroenzuur (gewoon zo'n geel plasstic flesje uit de supermarkt (49 cent). Vervolgens een stukje keukenrol erop deppen en zo een uurtje of 2 laten inwerken. Daarna keukenrolpapier verwijderen en dan nabewerken met een vochtige doek. En weg zijn de vlekken. Goed en erg goedkoop. Zeker proberen! JW

Reactie geplaast op: 28-02-2018 door Elisabeth

Hi Bert, Ik heb onze eikenhouten vloer in de olie gezet maar heb er best veel overheen gelooen terwijl de olie nog niet hard was ... niet alim! Hoe kan ik de voetafdrukken wegkrijgen? Opnieuw in de olie zetten? Alvast veel Dank, Elisabeth
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Het hangt een beetje van het merk af hoe dit op te lossen, elk merk reageert anders helaas kan ik niet in het algemeen zo zeggen wat te doen.

Het beste ga je even met de olie naar de winkel waar je het gekocht heb en vraag om advies of bel je even met het kantoor van het merk. Heb je bv Woca dan bel je even met Woca nederland.

Reactie geplaast op: 30-04-2016 door sanne berg

ik heb mijn haar met crepepapier geverft. maar het zit nu op de witte houten vloer, hoe moet ik het schoonmaken?? help!😟😦
Antwoord
Reactie van: Parketloods

In dit geval is het waarschijnlijk het beste om er een parketteur bij te halen. Omdat er veel kleurstoffen in crepepapier zitten en dat misschie weggeschuurd moet worden. 

Mij advies vraag een proffecional om er naar te kijken.

Reactie geplaast op: 17-04-2016 door Gerrit

Beste Bert,Wij hebben een eiken vloer met monocoat afwerking. Nu vertoond deze met name bij de eettafel wolken en witte strepen. We zepen de vloer maandelijks en dweilen overige momenten (wekelijks) met schoon water. Wat is het probleem en hoe kunnen we dit het beste oplossen?
Antwoord
Reactie van: Parketloods
 
Het zepen gaat goed, een probleem kan zijn dat er teveel gezeept wordt, maar wat ik denk is dat de vloer een onderhoudsbeurt met olie nodig heeft.

Reactie geplaast op: 06-03-2016 door Renate

Beste Bert,Wat veel informatie! Compliment! Mijn vraag heb ik er echter nog niet tussen zien staan. Er wordt binnenkort een eiken-houten vloer gelegd met een Monocoat (olie)-toplaag. We hebben nog een ouderwetse kamer-en-suite met deuren die glijden over een ijzeren of stalen vloerrail uit 1935. De rail kunnen we moeilijk verwijderen dus we willen de vloer onder de rail door laten leggen. Er is genoeg ruimte om er onder door te werken. Een kennis vertelde ons dat haar was geadviseerd om de oude rail te laten vervangen door een aluminium rail omdat de oude rail zou kunnen roesten en vlekken op de eiken vloer zou kunnen veroorzaken. Ik kan hierover niets vinden op het internet en vind het zonde om de authentieke rail te vervangen door glimmend nieuw aluminium als het verhaal onjuist zou blijken te zijn. Op de houten parketvloer die er 20 jaar heeft gelegen (bij de vorige bewoners) was geen spatje roest te bekennen, maar we weten niet welke afwerking die vloer die ooit heeft gekregen.Mijn vraag is, heb je ooit meegemaakt dat een ouderwetse ensuite-rail vlekken heeft veroorzaakt? En wat zou je advies zijn aan ons?
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Het klopt dat ijzeren rail op eikenhout vlekken kan geven. Vochtig ijzer activeert het tannine en kleurt het eiken donker. Het zelfde gebeurd als je eiken rookt met ammoniakdamp.Er kunnen dus vlekken onstaan als de vloer nat wordt schoongemaakt of de vloer wordt gedweild.

 
Nu zou je het tegen kunnen gaan door de onderkant van de rails 2 keer in de ijzermenie te lakken en daarna de rail te lakken (waarschijnlijk in zwart of de kleur die je wenst. Dan kan het blanke ijzer niet meer in contact komen met het eiken en heb je het probleem niet meer.
 
Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 24-01-2016 door eveline

Beste BertIk heb een vloer laten leggen : europees eiken multiplank met een rustiek a/b sortering met een top van 4mm dubbel gerookt en naturel geoliëd . Nu zitten er op veel plaatsen witte vetachtige vlekken op de vloer, die ik niet weggepoetst krijg. Degene die vloer gelegd heeft, is niet meer bereikbaar dus daar kan ik geen advies van krijgen. Heb jij een idee wat het is en hoe ik het weg kan krijgen?alvast bedankt, eveline
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste Eveline,

 
Dank voor uw vraag,maar helaas is uw vraag vanaf een toetsenbord niet te beoordelen. Als uw legger niet meer bereikbaar is raad ik aan een andere parketteur in de hand te nemen om de situatie te beoordelen. Dan kan die ook direct zeggen wat eer aan zou moeten gebeuren.
 
Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 12-01-2016 door Renier

Beste,Ik heb enkele hardnekkige zwarte strepen in mijn parket. Deze zijn afkomstig van rubber zwarte doppen onder een Ikea bank. Het zit diep in het hout getrokken, ik kan een foto mailen eventueel. Hebben jullie een tip hoe ik dit kan reinigen? Zonder de vloer te beschadigen natuurlijk. Ik heb het al geprobeerd met een puntje wasbenzine, een klein beetje op een schuursponsje. Dit lijkt te agressief. Alvast dank!!Vr.grt. Renier
Antwoord
Reactie van: Parketloods

zie Tip 1 helemaal booven aan de pagina.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 26-10-2015 door bert

Beste ,

Als de vloer na 10 dagen glansplekken en matte plekken heeft dan is dit het probleem:

U  heeft waarschijnlijk verzuimd de vloer 20 minuten na het opzetten helemaal droog te wrijven. Als u dat niet gedaan heeft met Woca krijg je inderdaad een glanzende vloer of glanzende plekken in de vloer. Een olie is een impregneermiddel en moet in de vloer zitten en niet erop liggen.

Als u de vloer niet droog heeft gewreven licht het erop en blijft het glanzen. Het probleem is dat je de vloer nu waarschijnlijk niet meer mat krijgt zonder de vloer te polijsten.

Polijsten is dat de vloer opgeschuurd wordt zodat alleen het teveel aan olie weggeschuurd wordt. (Ik zou dit door een professional laten doen).

Dan de vloer opnieuw in de olie zetten en wel direct droogwrijven.

Bert parketloods

Reactie geplaast op: 25-10-2015 door mw root

wij hebben eengeoliede maple houten vloer; ik heb hem met woca intensief reiniger schoongemaakt en daarna met de hand ge olied. daarna 10 dagen met vakantie en laten drogen; kwam ik terug en toen bleken er allerlei vlekken, op sommige plekken is de vloer glanzend en op andere plekken mat. wat kan ik nu doen om de vloer te herstellen? de matte vlekken reinigen en weer bijwerken met klein beetje olie op een sponsje? graag uw advies!!

Reactie geplaast op: 20-10-2015 door bert

Beste Jaap,

Altijd een vervelende verassing als de kerstboom weggehaald wordt en door het lekken zie je zo’n watervlek op het eiken, waarschijnlijk grijs zwart.

Dit zijn niet de makkelijkste vlekken om weg te halen en succes is zeker niet altijd verzekerd, maar je zou het kunnen proberen met neutralizer spray van Woca.

Het water heeft een tannine vlek veroorzaakt en dat wil je nog wel eens weghalen of verminderen met deze spray.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 18-10-2015 door Jaap Weij

Beste Bert,

Wij hebben de Kerstboom vorig jaar weggehaald. Nu blijft er een donkere ronde vlek zichtbaar, waarschijnlijk is er water door de grond op het parket terecht gekomen. Vandaar die donkere plek. Hoe zouden wij deze plek weer weg kunnen krijgen.

Parket is blank eiken.

Vr.Groet, Jaap

Reactie geplaast op: 16-10-2015 door b

Dat kun je natuurlijk proberen, maar ik ben bang dat de vloer toch gepolijst moet worden.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 16-10-2015 door Janneke

Bedankt voor u antwoord. De vloer is idd niet droog gewreven en dat was ook niet gezegd..

U denk dus niet als ik een de vloer een keer met intensiefreiniger schoonmaakt dat het wat minder wordt?

 

Wij hebben idd het merk Woca gebruikt.

 

H gr Janneke van Vliet

Reactie geplaast op: 13-10-2015 door Bert

Beste Janneke,

Ik ga er even vanuit dat de vloer gedaan is met Woca of Aquamarijn, andere merken kunnen andere manieren van behandeling hebben.

Als u 3 dagen heeft gewacht voordat de vloer droog was, heeft u waarschijnlijk verzuimd de vloer 20 minuten na het opzetten helemaal droog te wrijven. Als u dat niet gedaan heeft met bovenstaande merken krijg je inderdaad een glanzende vloer. Een olie is een impregneermiddel en moet in de vloer zitten en niet erop liggen.

Als u de vloer niet droog heeft gewreven licht het erop en blijft het glanzen. Het probleem is dat je de vloer nu waarschijnlijk niet meer mat krijgt zonder de vloer te polijsten.

Polijsten is dat de vloer opgeschuurd wordt zodat alleen het teveel aan olie weggeschuurd wordt. (Ik zou dit door een professional laten doen).

Dan de vloer opnieuw in de olie zetten en wel direct droogwrijven.

Bert parketloods

Reactie geplaast op: 13-10-2015 door Bert

Beste,

De informatie is te summier om hier iets over te kunnen zeggen. Mijn raad is altijd ga eerst naar de parketteur die de vloer geschuurd heeft. Hij weet wat hij gedaan heeft en welke producten er gebruikt zijn.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 13-10-2015 door Carola

Beste Bert,

Onze vloer is opnieuw geschuurd en in de wax gezet, maar aan de zijkanten zitten allemaal nog witte kale plekken. Wat zou er gebeurt kunnen zijn?

Reactie geplaast op: 12-10-2015 door Janneke

Goedemiddag,

 

Ook ik heb een vraag over mijn houten vloer ( lamelpark)

De vloer zetten we 1x per jaar in de onderhoudsolie. Na het reinigen met intensiefreiniger. Ons was nooit gezegd dat we de vloer moesten opwrijven en wij hebben de vloer dus laten drogen ( duurde zeker wel 3 dagen!!) Nu glimt de vloer zo erg het lijk wel een danszaal ;) Heeft u voor mij een makkelijke tip waardoor ik de vloer weer wat doffer krijgt?

Misschien een keer schoonmaken met intensief reiniger?

Reactie geplaast op: 10-10-2015 door Bert

Beste Patrick,

Wat je hebt gelezen is waarschijnlijk juist. Dit is afhankelijk van het merk, maar bij bijna alle merken moet de vloer geolied worden en daarna drooggewreven. (dit staat altijd op de verpakking)

Olie is een impregneermiddel en moet in het hout zitten en niet erop.

Om het op te lossen moet de vloer goed droog zijn dan kan de vloer gepolijst worden, daarmee wordt het overtollige olie eraf gehaald en moet er een nieuw laagje bijgezet worden.

Polijsten kan je het beste overlaten aan een parketteur.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 09-10-2015 door patrick

beste , wij hadden een nieuwe bewerkte grijze parket . door de verbouwingen is deze helemaal bevuild met kalk , verf en mastiek . hebben hem geprobeerd te poetsen en de resten te verwijderen . gevolg heel veel lichte plekken waar de olie van de parket is .had de raad gekregen om wocaolie grijs op de parket te doen , door eerst te reinigen met een dieptereiniger . het reinigen lukte heel goed . dan moesten we de olie rijkelijk aanbrengen met een aplikator en dan 24h wachten en met een droge doek afwrijven .met gevolg na 24h krijg ik de overtollige verf er niet meer af .wat kan ik hier nog aan doen om die er op een fatsoenlijke manier af te krijgen ?nu lees ik op verschillende pagina's de olie opwrijven en dan er terug afwrijven , maar is me anders verteld .wat kan ik doen ? met vriendelijke groeten patrick

Reactie geplaast op: 05-10-2015 door Bert

Beste Nathalie

U heeft 2 verschillende merken gebruikt en een olie over een hardwax gezet.

2 dingen die niet aan te raden zijn. Normaal kan een olie niet over hardwax dan wordt het dof. En wij raden ook aan om een systeem (merk0 te gebruiken op een vloer.

De oplossing lijkt me dat de vloer nu moet drogen (2 weken) dan kan de vloer gepolijst worden, zodat de olie eraf gaat. Dan kan deze opnieuw een topcoat krijgen van Osmo. Dan is het dat er even gekeken moet wordt of dit de 3041 of 3062 moet zijn afhankelijk van hoe de vloer eruit ziet na het polijsten.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 03-10-2015 door Natalie

Beste,Wij hebben afgelopen maandag onze nieuwe onbehandelde houten vloer in de olie gezet. Dit was een naturel hardwax olie van osmo welke een lichte witte tint gaf. Hierover hebben we 2 dagen later een naturel olie van woca gebruikt. Nu zagen we vandaag dat er witte vlekken op de vloer zitten en ook langs de randen, die we handmatig hebben gedaan, was de vloer witter dan de rest. Hoe kunnen we dit het best oplossen? We willen geen white wash maar een natuurlijke eiken uitstraling.Alvast bedankt voor uw reactie.Met vriendelijke groet, Natalie

Reactie geplaast op: 01-10-2015 door Bert

Beste Marjan Horvers,

De spetters kun je waarschijnlijk voorzichtig met een plastic krabber verwijderen. Het restje moet dan met terpentine (indien de plint daar tegen kan) weggehaald worden.

Helaas lukt het bijna nooit het 100% weg te halen.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 29-09-2015 door Marjan Horvers

Beste Heer B.Parketloods,

 Wat te doen bij"spetters "hard wax op een geverfde witte plint ,doot het overmatig aanbrengen van de wax. Graag uw advies over het verwijderen van de spetters.

Bijvoorbaat dank,

Vriendelijke groet,

Marjan Horvers

Reactie geplaast op: 22-09-2015 door Bert

Beste,

De voetstappen komen doordat de vloer nog niet droog was, dan kan door verschillende redenen. Meestal doordat de vloer niet goed genoeg droog gemaakt is na het inwrijven van de onderhoudsolie. Maar soms omdat de olie niet meer goed is. Wat de reden ook was als je over een natte plakkerige vloer loopt krijg je dat er niet meer zomaar uit. 

Nu zal de vloer gepolijst moeten worden en dan opnieuw in de olie gezet worden. het is aan te raden dit door een vakman te laten doen.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 22-09-2015 door Aleida

Wij hebben 5 week terug onze houten vloer schoongemaakt met intensief houtreiniger en daarna in de onderhoudsolie (naturel) gezet. De dag erna plakten we aan de vloer vast. volgens de parketteur komt dat door de hars laag, omdat het "oude" olie was. Deze had ik een paar keer gebruikt voor kleine vlekken. Nu staan er overal voetstappen. Hoe krijg ik dit weer "schoon"? Met intensief reiniger (volgens de parketteur) lukt het niet.

Reactie geplaast op: 17-09-2015 door Bert

Beste Natasja,

Als een agressief middel (in dit geval een zuur) in het hout is gevreten is er helaas niet veel aan te doen. Behalve inderdaad snel opruimen, heb beste was met water geweest omdat dat neutraliseert.

Nu kan je alleen de vloer op de plekken met olie behandelen, maar dat beschermd de vloer alleen en haalt de vlekken niet weg.

Om de vlekken weg te halen zal de plank vervangen moeten worden.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 16-09-2015 door Natasja

Geachte meneer/mevrouw,Zonet heeft er een fles 'keukenontvet schoonmaakmiddel' gelekt op de geoliede houten vloer, we hebben gelijk met water en alles reiniger geprobeerd het weg te halen. Maar helaas zijn er vlekken in de vloer gaan trekken op de plek waar de fles heeft gelekt. Heeft u nog tips? Groet Natasja

Reactie geplaast op: 16-09-2015 door Bert

Beste Ineke,

Wij zijn geen fan van universele middelen. Het middel Caroline parket ken ik niet dus kan geen advies geven.

Het beste kunt u een parketteur in de buurt uitnodigen om naar de vloer te kijken, om zo het juiste advies te geven. Helaas kan ik geen beter advies geven dan dat de vloer onderhouden moet worden met de juiste onderhoudsmiddelen (het merk olie waar de vloer oorspronkelijk mee behandeld is) als dat onbekend is kan een parketteur het misschien zien zodat u dan het juiste kunt doen.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 16-09-2015 door ineke

Hoi, Dit is een huis wat zij heeft gekocht en waar deze vloer dus al lag. Zij kuist ze wekelijks met Caroline parket. En 1 keer per 2 maanden gebruikt ze dit puur zodat de vloer wordt gevoed. Voor de rest doet ze er niets aan. Bestaat er misschien iets anders/beter wat universeel is? Groetjes Ineke

Reactie geplaast op: 16-09-2015 door Bert

Beste Ineke,

Het lijkt me zover ik het probleem goed inschat dat de vloer daar een onderhoudsbeurt nodig heeft. Als het goed is heeft u bij de vloer het merk van de olie gekregen. Daar kunt u de onderhoudsbeurt mee doen.

Volg de aanwijzingen op de verpakkingen van de olie en intensiefreiniger,

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 16-09-2015 door ineke

Mijn vriendin heeft een geoliede donkere parket liggen. Nu heeft zij daar een antislipmat gelegd gehad zodat de bureaustoel geen strepen maakte op de vloer. Echter is wel dat de antislipmat is afgetekend op de vloer. Hoe krijgt zij de aftekening weg? Groetjes Ineke

Reactie geplaast op: 14-09-2015 door Bert

Beste,

Elk merk olie heeft een andere onderhoudsprocedure, dus ik kan hier alleen in algemeenheden antwoorden.

Het eerste advies is: bel de leverancier van de olie of indien mogelijk de fabriek deze weten exact hoe hun product reageert en wat er eventueel fout kan zijn gegaan.

Als olie net is aangebracht kan het niet tegen water dan slaat het wit uit. olie is normaal na 2 dagen droog, maar het uitharden duurt 2 tot wel 4 weken. In deze tijd mag er geen water op vloer komen, anders krijg je vlekken. (ook geen vochtige doek). Schoonmaken moet dan met een stofzuiger en droge doek.

De glans plekken van de onderhoudsolie is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de olie na 20 minuten niet helemaal droog gewreven is. Dan ontstaan er glansplekken. Olie is een impregneermiddel dat in het hout trekt en mag niet op de vloer liggen zoals verf.

Waarschijnlijk zal de vloer in de keuken gepolijst moeten worden en dan een nieuwe laag olie aangebracht worden.

Wel moet u rekening houden dat u een lichte houten geoliede vloer in de keuken nooit in nieuwstaat houd. 

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 12-09-2015 door Carolien

Beste,

In maart jl is onze eikenvloer helemaal kaalgeschuurd, gerookt en in witte kleurolie gezet. Daarna met een hardwasolie afgewerkt. In de keuken onstonden allemaal druppels van water. Begin augustus is de parketeur langs geweest. Hij adviseerde om de vloer in de onderhoudsolie te zetten en dan zouden de druppels weg gaan. Dat hebben we gedaan, maar de vlekken gaan totaal niet weg. Sterker nog, ze zijn nu extra geaccentueerd. Het is een vies vlekkerig gezicht, maar het is toch echt alleen van water. Ook glimt de vloer nu, terwijl die eerst zo mooi mat was. De onderhoudsolie zou mat moeten zijn, aldus de parketeur. Hij is opnieuw geweest en begrijpt het ook niet, hij gaat zich beraden en elders advies inwinnen. Weet u soms raad?  

Reactie geplaast op: 10-09-2015 door Bert

Beste Suzy,

Waarschijnlijk gaat het om rubber strepen van de wielen.

Zie kopje 1)  Zwarte vlekken cq vegen door rubber van schoenzolen

Helemaal bovenin. 

Als dat het niet is moet je weten van welk merk de olie is en dan is het waarschijnlijk met het schoonmaakmiddel van dat merk zo weg te krijgen. 

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 09-09-2015 door cornelis suzy

beste,

ik werk bij een jong gezin met pas een baby. Hun rubberen wieltjes van de kinderwagen hebben donkere, precies olievlekken, op de lichte parket gemaakt.

Hoe kan ik dit best verwijderen, heb al met zeep geprobeerd, maar ben bang om andere vlekken te veroorzaken.

met vriendelijke groeten,

Suzy

Reactie geplaast op: 02-09-2015 door Bert

Beste Angelique,

Zie de aanwijzingen zoals bij kopje 4 omschreven.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 02-09-2015 door Angélique

Beste,

Begin augustus zijn wij verhuisd samen met onze 2 katten en deze hebben ervoor gekozen om hun territorium op onze nieuwe parket af te bakenen. Aangezien ze dit meestal 's nachts deden waren we er niet op tijd bij om alles schoon te maken en hebben we nu donkere vlekken op onze parket. Wat is de beste oplossing om deze donkere vlekken toch een beetje te verbleken? Het gaat om een wit geoliede eiken parketvloer.

Bedankt!

mvg,

Angélique

Reactie geplaast op: 01-09-2015 door Bert

Beste,

Altijd vervelend als er wat verkeerd gaat met leggen, maar ook professionals maken fouten.

Een plank vervangen is dan een goede optie wij doen dit ook vaker als het nodig is. Als de vloer vol verlijm is het makkelijk om deze te vervangen, maar zelfs midden in een zwevend gelegde vloer kan een plank vervangen worden.

Het nadeel van een plank vervangen is dat de plank niet altijd uit dezelfde batch is dan kan er miniem kleurverschil optreden of dat de vloer al een tijdje ligt dan is de vloer al verkleurd door UV invloeden en de te vervangen plank nog niet (dit kleurt na verloop van tijd wel weer naar elkaar toe). Hopelijk heeft u nog reserve planken, dan wordt er waarschijnlijk daar een van vervangen. 

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 31-08-2015 door Geke

Onze houten vloer is door een professional gelegd. Tijdens het leggen is 1 van de planken op 4 plekken beschadigd. Zeer waarschijnlijk daardoor er teveel kracht is uitgeoefend om de plank goed aan te laten sluiten. 2 X is er een reparateur geweest om de schade bij te werken maar de beschadigingen blijven zichtbaar. Nu heeft de leverancier gezegd dat de plank eruit gezaagd kan worden en vervangen kan worden door een nieuwe plank. Mijn vraag is of dit vaker gebeurd en of het zo gedaan kan worden dat het onzichtbaar is.

Reactie geplaast op: 27-08-2015 door Bert

Beste Marion,

Beste Marion,

Het is moeilijk te zien wat het echte probleem is met je vloer dit kunnen verschillende redenen hebben. Te schrale olielaag, tannine vlekken, maar ik denk het onderstaande. Als je er bij dit soort problemen niet zelf uit komt kan je het beste een professional inhuren die komt kijken, of even de winkel bellen waar de vloer gekocht is.

Watervlekken kan je beter niet behandelen met zeep, maar met onderhoudsolie.Waarschijnlijk is de olielaag aan een onderhoudsbeurt toe. Omdat de zeep wat donkere plekken maakt, betekend dat het door de olielaag is heengegaan. Het beste kan je de vloer nu met intensiefreiniger schoonmaken en daarna in de onderhoudsolie zetten. Dan zal zullen de vlekken wat verminderd zijn.

Het beste kunt u advies vragen waar de vloer gekocht is die weet ook wat voor olie, zeep en intensiefreiniger gebruikt moet worden. Het is aan te raden hetzelfde merk te gebruiken waar de vloer in eertse instantie ook mee behandeld is.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 25-08-2015 door marion

Geachte Bert,Ik heb de vloer met puur groene zeep de waterplekjes ingezeept en laten intrekken op vele plekken is het verkleurd donker. ik heb een geolied pakket vloer licht eiken. Wat kan ik er mee doen. dat de plekken verdwijnen.Met vriendelijke groet Marion Tijman

Reactie geplaast op: 17-08-2015 door Bert

Beste Henk,

Als je met pigmenten werkt en speciaal wit pigmenten, moet je een vloer in één keer afwerken, omdat als je halverwege stopt ga je dit bijna altijd zien. Ook de eventuele tweede laag moet in een keer aangebracht worden.

Ook had u de hele vloer moeten schuren ipv de helft. Piment pakt alleen goed op ruwe delen en met pigment is het ook van belang dat de vloer overal dezelfde grofheid heeft. Als de grofheid van de vloer verschild krijg je pigment vervlekking, of in uw geval afwijking van de opname van pigmenten, hierdoor zijn de kleurverschillen ontstaan.

U probleem is waarschijnlijk alleen op te lossen door de vloer helemaal opnieuw te (laten) schuren/polijsten en dan in een keer de hardwaxolie aan te brengen.

Schuren is een vak, zeker gelijkmatig schuren wat voor white wash nodig is om niet teveel vervlekking te krijgen. Als u een hoge standaard van afwerking wenst is het raadzaam om er over te denken een parketschuurder in de arm te nemen. Zodat u straks niet na de derde behandeling weer teleurgesteld bent.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 17-08-2015 door Bert

Beste T en A,

Om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen moet ik weten van welke fabriek deze afkomt en welk merk olie gebruikt is.

Als u dat door kunt geven dan weet ik wat mogelijk is.

Dit omdat er zoveel verschillende afwerkingen zijn en bij het ene merk is het heel eenvoudig met wat onderhoudsolie op te lossen en bij een ander merk zal heel de vloer gerenoveerd moeten worden.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 17-08-2015 door A & T

Goedendag, de (invaller vd) parketeur heeft na het leggen van de al in de fabriek geoliede vloer, de lijmresten verwijderd met Bison Alcohol Schuurdoekjes. Nu ontstaat (2 weken naderhand) op al die plekken allerlei vuil aanhechting. Alsof het hout daar 'open is gelegd'. Met speciale vloer reiniger gaan de vlekken niet weg.Dit is op ongelofelijk veel plekken en we maken ons ernstig zorgen of dit duurzaam en kwalitatief op te lossen is. (het liefst zonder opschuren, want het is een twinplank met 4mm toplaag)Zouden heel graag van u horen, ivm uw expertise en adviezen zoals op deze site te lezen. Vriendelijke groet T & A

Reactie geplaast op: 15-08-2015 door Henk

Beste?Ik heb mijn nieuwe houten eiken vloer in de Hardwax (white)gezet. Eerste helft niet goed gegaan, namelijk veel td dik aangebracht. Dit deel geschuurd met fijne schijf en torn hele vloer opnieuw in de hardwax gezet. Nu is het deel wat 2x is behandeld erg lelijk. De vloer tekent enorm tov de andere helft. Ook zijn de v naden te zichtbaar omdat hier dd witte hardwax in zit. Zijn er nog herstelopties behalve opnieuw schuren?

Reactie geplaast op: 26-07-2015 door Bert

Beste Christiane,

Zelf heb ik dit nog niet meegemaakt, maar in batterijen zit een heftig bijtend zuur en die heeft de vlekken gemaakt, dit is naar ik weet niet te verwijderen.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 26-07-2015 door Herman Christiane

Beste

 

We zitten met spatten van een batterij die is uitgelopen,van een télé geleide auto

hoe kunnen we dat wegkrijgen aub.

Alvast bedankt

Gr Christiane

Reactie geplaast op: 09-07-2015 door Bert

Beste Sonja,

Als het echt oranje is heb ik er geen verklaring voor, maar ik denk dat u de naturel oliekleur bedoeld waar de vloer geen pigment gepakt heeft.

Piment pakt alleen goed op ruwe delen en met pigment is het ook van belang dat de vloer overal dezelfde grofheid heeft. Als de grofheid van de vloer verschild krijg je pigment vervlekking. Waarschijnlijk is de vloer op de oranje plekken te glad geschuurd te opzichte van de rest. Daardoor heeft de vloer wel olie gepakt maar geen pigment en vandaar de oranje/geel kleur van naturel olie.

Helaas is dit alleen op te lossen door de vloer opnieuw te schuren. Het gevaar als je plaatselijk schuurt is dat je weer te fijn of te grof schuurde waardoor de vloer te wit of te geel wordt.

Als je opnieuw gaat schuren zou u +/- 2 a drie weken moeten wachten alvorens te schuren dan is de olie uitgehard. Als je niet wacht kost het heel veel schuurpapier omdat deze vol loopt.

Zelf parketteurs hebben moeite om een vloer zo gelijkmatig te schuren dat deze egaal wordt met white wash.

Succes

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 07-07-2015 door Sonja

Hoi,

Ik heb mijn parket net opnieuw geschuurd en er olie op aangebracht. Nu merk ik dat er bepaalde delen oranje kleuren. Is daar een verklaring voor? Ik zou niet weten wat ik mis heb gedaan!

Intensieve reiniger, geschuurd, proper gemaakt, olie white.

Bedankt!

Sonja

Reactie geplaast op: 06-07-2015 door Bert

Beste,

Het beste wat u nu kunt doen is advies bij een parqueteur ter plaatse inwinnen.

Want die kan zien hoe erg het is. Waarschijnlijk moet de vloer worden gereinigd met Linotyn of een andere verdunner en een rode pad onder de boenmachine , hiermee (polijst) haal je het overtollige olie en pigment weg. Dan zou wel de vloer opnieuw in de onderhoudsolie gezet moeten worden.

Dit is iets wat ter plaatse bekeken moet worden om te zien of het op bovenstaande manier opgelost kan worden.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 06-07-2015 door wouter

Beste,

Ik heb een paar dagen geleden, mn parket vloer opnieuw met hardwax behandelt

(woca hardwax wit), vooraf behandelt met intensief reiniger

na het aanbrengen blijven er licht witte vlekken achter (kleur is niet egaal) en door onvoorzichtigheid na het drogen staan er afdrukken van schoenzolen op. misschien is de hardwax door mij slecht aangebracht.

Is er een manier voor dit op te lossen? 

Reactie geplaast op: 04-07-2015 door Bert

Beste Willem,

Als de vloer niet onderhouden is de afgelopen 10 jaar, is het waarschijnlijk verstandiger dat de vloer opgeschuurd wordt, omdat het vuil naar alle waarschijnlijkheid niet met een intensiefreiniger geheel weg gaat. Maar dat is nog wel het proberen waard.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 04-07-2015 door Willem

Hallo, We hebben een vloer van wengé van 10 jaar. Nu wil ik hem weer in de olie zetten. Heeft dat zin zonder te schurenWillem

Reactie geplaast op: 30-06-2015 door Bert

Beste,

Dank voor uw vraag, maar zonder het te zien is het moeilijk een goed advies te geven. Ook weet ik niet wat voor verf er op de vloer ligt. Het beste een professional naar de vlekken laten kijken zeker als het een kostbare vloer betreft.

Als het latex is wil het nog wel eens lukken met een groen schuursponsje. Bij lak lukt het misschien om het voorzichtig met een verfkrabber te verwijderen.

Zeer waarschijnlijk krijg je dan wel beschadigingen. Een andere optie is plaatselijk schuren, dan krijg je het ook weg alleen schuur je dan ook de UV invloeden weg en heb je ook beschadigingen.

Na het verwijderen van de verf zal de vloer weer opnieuw in de olie gezet moeten worden.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 28-06-2015 door Bianca

Goed middag. Ik heb een vraag over vervlekken op mijn geoliede haddhouten vloer. Er zijn vervlekken op gekomen tijdens het schilderen hoe krijg ik dit eraf en ook uit de groeven. Heeft u een tip?Mvg

Reactie geplaast op: 05-06-2015 door Bert

Beste Sil,

Je zou kunnen proberen met Woca neutralizer de vlekken weg te krijgen, maar als de vlekken diep zitten dan is het waarschijnlijk niet mogelijk deze weg te krijgen.

De vale plekken kan je inderdaad zo bijwerken met onderhoudsolie, het is wel aan te raden de onderhoudsolie van hetzelfde merk als de basisolie te gebruiken.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 04-06-2015 door Bert

Beste Nathan,

Helaas moet ik je teleurstellen als je iets vettigs hebt gemorst of andere vlekken op een onbehandelde houten vloer hebt gemaakt, mag je blij zijn als de vlek er na opnieuw schuren uit gaat.

Werk een onbehandelde vloer zo snel mogelijk af met olie, lak of hardwax.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 04-06-2015 door Sil

Hallo Bert,

Wat een fijne website met veel info! Wij hebben een woning gekocht waar een massief eiken vloer in ligt. Nu zijn wij door de verkoper geinformeerd dat de donkere vlekken die in de vloer zitten door een hond (pisvlekken) zijn gemaakt. Hij heeft mij ook verteld dat de vloer (professioneel) opnieuw geschuurd is waarna de vlekken weg waren. Toen de vloer daarna in de donkere olie gezet was waren de vlekken weer erg goed zichtbaar.

Nu lees ik over het ontweringswater op uw website, ik heb niet gehoord dat dit tijdens na het schuren gebruikt is (ik weet dit dus niet zeker). Het is natuurlijk een kwestie van proberen, maar geeft u het nog een grote kans dat de pisvlekken er nog uit te halen zijn nadat bovenstaande reeds is gedaan?

Daarnaast ben ik (onervaren met een houten vloer) met een te hard sponsje op sommige plekken gaan boenen waardoor er vale plekken zijn ontstaan. Kan ik dit gewoon plaatselijk bijwerken met bepaalde olie?

Alvast bedankt!

Groeten, Sil

Reactie geplaast op: 03-06-2015 door nathan peellaert

Beste

We hebben cocktailsaus gemorst op zowel ongeoliede plankenvloer (donkere vlekken) en natuursteen (lichte vlekken). Kunt u zeggen welke producten we het best gebruiken en hoe? U zou me hier een enorm plezier mee doen. 

Mvg, Nathan Peellaert

Reactie geplaast op: 03-06-2015 door Bert

Beste Frances,

Helaas denk ik niet dat je de witte strepen weg krijgt zonder ook een groot deel van de witte olie te verwijderen.

De strepen komen denk ik door “schuur fouten” waarschijnlijk is er te grof geschuurd en zit het pigment nu diepere delen (krassen). Pigment hecht beter aan grof hout en dat is wat je ziet.

Om het weg te halen zou je kunnen proberen de vloer bv met Linotyn schoon te maken met een paarse of zwarte polijst pad. Dan haal je wel een groot deel van de olie weg en dan zou je opnieuw moeten olien. Als je dan opnieuw oliet met witte olie is de kans groot dat je de strepen dan opnieuw ziet.

Beter is om na het schoonmaken de vloer helemaal opnieuw te schuren zodat de strepen eruit geschuurd worden.

Maar dan nog is de vraag of het gaat lukken, schuren is een vak en zelfs Parqueteurs hebben moeite om een white wash mooi egaal te krijgen. 

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 02-06-2015 door frances

BesteIk heb gisteren mijn blokjesparket opgeschuurd en met witte parketolie behandeld. Ik heb de vloer 24uur laten drogen en nu vind ik precies dat er strepen in staan. Enig idee hoe ik dit kan wegkrijgen? Het lijkt wel alsof de witte olie niet overal even goed verdeeld werd. Is hier nog een oplossing voor? J Groetjes Frances

Reactie geplaast op: 26-05-2015 door Bert

Beste Carolina,

Laat me beginnen dat het moeilijk is werk te beoordelen volgens een tekst beschrijving en dat ik het niet heb gezien.

Het merk Boifa zegt me niets wij werken eigenlijk altijd met Royl Bio olie van Aquamarijn. Elke olie heeft zijn  eigen manier van opzetten en afwerken. Het lijkt me dan ook het beste dat u contact opneemt met de leverancier/fabrikant van Biofa en vraagt wat er aan de hand kan zijn.

Als ik dit probleem wat u schetst projecteer op vloer behandeld met Royl bio olie. Dan zou het kunnen zijn dat de olie na het opzetten niet geheel droog is gewreven. Daar zou je bij Royl glansplekken van kunnen krijgen.

Ook zou het probleem kunnen liggen dat de vloer plaatselijk niet diep genoeg afgeschuurd is en dat er toch nog restjes lak is blijven zitten. Zat zou de donkere glansplekken ook kunnen verklaren.

Het is ook mogelijk dat de donkere plekken al in de vloer zaten. Dit noemen we tannine verkleuringen. Dit is een reactie van het looizuur in eiken met bv een zuur. Omdat uw vloer al 15 jaar oud was was deze donkerder geworden door het UV licht. En dan kan het zijn dat deze vlekken niet opgevallen zijn. En nu de vloer weer licht is vallen ze extra op.

Waarschijnlijk zijn  er nog meer mogelijkheden van wat er aan de hand is met uw vloer. Mijn advies bel Biofa.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 24-05-2015 door Carolina Telo

Beste,

Onze eikenhouten vloeren in de slaap- en studeerkamers zijn vijftien jaar geleden gelakt en zagen er nog steeds fantastisch uit. We wilden overstappen op een geoliede vloer (mat in plaats van glanzend en dus natuurlijker) en het resultaat is helaas in bijna alle vertrekken (op één na) een regelrechte ramp: er zijn donkere vlekken zichtbaar die er eerst helemaal niet waren en de vloeren ogen vettig. We hadden gevraagd om natuurlijke produkten te gebruiken en het bedrijf denkt dat het aan de olie ligt (Biofa harde olie, twee à drie lagen na de vloer te hebben geschuurd).

Heeft u misschien advies? Moeten we opnieuw schuren en weer oliën? Een dieptereiniging laten uitvoeren? 

U begrijpt dat we er spijt van hebben dat we de vloer hebben laten behandelen...

Met vriendelijke groeten,

Carolina Telo

Reactie geplaast op: 14-04-2015 door Bert

Beste,

Het is mij niet duidelijk welk merk het is, maar dit zijn vaak uithardingsproblemen. Ook onderhoudsolie heeft 3 weken nodig om goed uit et harden. Tot die tijd is het verstandig zo min mogelijk te schuiven met de poten.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 13-04-2015 door Jan

Vraagje: Wij hebben een geoliede eiken vloer. Na 15 jaar nog steeds mooi, echter, na reinigen en opnieuw olien rondom de eetkamertafel trekken de houten stoeltjes met vilten pootjes doffige strepen in het parket (toplaag) 

Viltpootjes vervangen een optie? (welke zouden jullie adviseren?)

Intensiever uitpoetsen?

Langer wachten met uitharden na het olierefreshen?

 

Hoor graag jullie tips.

Reactie geplaast op: 08-04-2015 door Bert

Beste Suzanne,

Het antwoord is makkelijk de vloer is aan een onderhoudsbeurt toe. De oie is er een beetje vanaf gesleten. De vloer zou schoongemaakt moeten worden met Client-S (dat is de intensiefreiniger die ook zeepresten zoals de Client-Z weghaalt) en dan moet de vloer met Revol onderhoudsolie in de olie gezet worden. Lees goed de aanwijzingen op de verpakking.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 08-04-2015 door Suzanne

beste Bert, Wij hebben vorig jaar januari onze eikenhoutenvloer laten schuren en in de whitewash olie laten zetten. We houden de vloer goed schoon door stofzuigen en maandelijks dweilen met clien-Z. Tot nu toe konden we gemorst drinken etc. gemakkelijk verwijderen met een doekje met water, maar nu merk ik dat die plekken witter worden dan de rest van de vloer. Alsof ik die plekken heel licht geschuurd heb, terwijl ik niet hard boen of schoonmaakmiddelen gebruik. Kan het zijn dat er door het dweilen te weinig olie op deze plekken zit? Ik hoor je advies graag, groet Suzanne

Reactie geplaast op: 30-03-2015 door B

Beste,

Uw vlekken zijn de oorzaak zoals bovenstaand beschreven in kopje 4.

U zou kunnen proberen dit met Woca Neutraliser weg te halen. Maar er is geen garantie dat dat lukt.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 29-03-2015 door Evy

Mijn katten hebben op het parket geplast, wat donkere vlekken heeft gegeven. Met wat schuren is deze vlek iets lichter geworden maar, nog steeds duidelijk zichtbaar. Ik heb geen idee wat te doen? Ons parket is met was behandeld. 

Reactie geplaast op: 28-03-2015 door bert

Beste Agna

Ik heb even proberen uit te zoeken of de creme een zuur is of alkalisch, maar ik kom er niet achter. Dat betekend dan ook helaas dat ik u ook geen zekere oplossing kan geven.

Klovenzalf is waarschijnlijk een vet product en dan heb je grote kans dat je de vlek kan verminderen of wegkrijgen door te deppen met schoonmaakazijn.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 26-03-2015 door Agna

Beste,

ik heb op mijn parket 2 vlekken van klovenzalf sinds 5 dagen. Ik had gehoopt dat ze zouden vervagen maar dat is niet het geval. Kan u mij zeggen hoe ikd eze kan behandelen aub?

 

Erg bedankt voor uw antwoordt.

Groetjes,

Agna

Reactie geplaast op: 16-03-2015 door Bert

Beste Brigitte,

U geeft aan dat de vloer na het leggen nooit behandeld is geweest. Om een wit geoliede vloer goed te houden is het van belang, dat de vloer minimaal 1x per jaar met witte olie bijgehouden wordt. En het is ook goed om de vloer schoon te maken met zeep met daarin witpigmenten om de vloer op kleur te houden.

Omdat de vloer niet goed in de olie stond is het zuur direct in de plank getrokken, het zuur heeft waarschijnlijk een reactie veroorzaakt met het looizuur in het eiken waardoor de vloer wat donkerder cq geler is geworden. Daarna heeft u met schuren het laatste restje witpigment weggeschuurd waardoor het nog extra benadrukt wordt.

U zou kunnen proberen de vlek weg te halen met Woca neutralizer deze haalt vlekken door o.a. roest en zuur weg. Het werkt helaas niet altijd, maar het is het proberen waard.

Dan is het noodzakelijk de vloer weer goed in de white wash te zetten. Waarschijnlijk moet het stuk wat u geschuurd heeft opnieuw geolied worden. Om het echt weer mooi te krijgen denk ik dat de hele vloer geschuurd moet worden en opnieuw geolied.

Het is aan te raden om er dan een professional bij te halen, omdat het een kunst is om een vloer bij te werken.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 15-03-2015 door Brigitte van de Kimmenade

Beste

Ik heb een geoliede eiken white wash vloer, van al tien jaar oud, die nooit behanleld is, nu heb ik daar een pot augurkenzuur op laten vallen en dit gaf een gelige ,oranje plek, uit paniek ben ik overheen gaan schuren met schuurpapier (met de hand), en ik heb het gevoel dat het de gelige/oranje kleur heeft versterkt, ik durf ook niet verder te schuren.....waarschijnlijk heb ik het behoorlijk verknalt, het is een opvallende plek midden in de gang....ik zou graag willen weten wat ik kan doen om de plek, misschien een andere kleur tegen, want weghalen zal niet meer gaan ben ik bang, maar het is nu ontzettend opvallend de kleur, heeft u misschien een tip voor mij...

Mvg Brigitte van de Kimmenade

Reactie geplaast op: 04-03-2015 door B

Beste,

Als je alles al geprobeerd heb denk ik niet dat ik het antwoord heb.

Maar normaal zou je vet moeten kunnen deppen met schoonmaakazijn. En wijn is moeilijk, maar dat zou je kunnen proberen met groene zeep. Sommige vlekken zijn te hardnekkig en kunnen niet verwijderd worden. Dan is nog de optie om de planken te vervangen moeten worden.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 04-03-2015 door josee

hoe moet ik wijn en vet plekken uit een geboende vloer doen

heb al alles geprobeerd

gr.josee

Reactie geplaast op: 28-02-2015 door b

Beste,

Als de vloer met olie behandeld was kan je de kale plekken met onderhoudsolie weer behandelen om deze donkerder te krijgen. Waarschijnlijk zullen de lichte vlekken dan weg zijn.

Het zou kunnen zijn dat je iets van de UV invloed heb weggeschuurd, dan zal zullen de plekken na behandelen nog steeds iets lichter zijn, maar in de loop van de tijd zal dit dan weer bijkleuren door de invloed van het (zon) licht.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 27-02-2015 door rory de groot

Op onze houten vloer heb ik een aantal hardnekkige zwarte strepen weggepoetst (uiteindelijk met de groene kant van een huis-tuin-en keukensponsje) en nu zijn er hele licht vlekken achter gebleven. Bijna lichtgevend. Hoe krijg ik deze vlekken uit mijn vloer? Met olie na behandelen?

Reactie geplaast op: 21-02-2015 door Be

Beste,

Er is sinds kort een nieuw vlekken middel van Woca op de markt.

Easy Neutralizer wordt gebruikt om zwarte vlekken in eiken te verwijderen, die veroorzaakt zijn door reacties met het looizuur in het hout. Bijvoorbeeld vlekken van metaal, roest, urine, bloempotten, etc..

Resultaat Easy Neutralizer verwijdert effectief zwarte vlekken, veroorzaakt door reacties met looizuur.Gebruiksaanwijzing Easy Neutralizer op de vlek sprayen en 30-60 minuten in laten werken. Afnemen met een vochtige doek. Indien noodzakelijk de behandeling herhalen.Nabehandeling Als het hout volkomen droog is moet de oorspronkelijke bescherming met olie, was of zeep bijgewerkt worden met het bijbehorende onderhoudsmiddel.• Verwijdert zwarte vlekken veroorzaakt door reacties met looizuur • In sprayflacon • Kant-en-klaar • Eenvoudig aanbrengen • Voor kleine oppervlakken • Verpakking: 250 ml

Dit kunt u altijd proberen te gebruiken voordat u gaat denken aan planken vervangen. Als dit niet werkt en u wilt van de vlekken af is dat nog de enige optie.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 17-02-2015 door Janni

Hallo

 

Wij hebben een eiken gewaxte vloer. Hier is echter water met ammoniak opgemorst zodat er zwarte vlekken zijn ontstaan. Sommige plekken zijn lichter geworden. Ik heb gelezen over houtverlichter. Is dat een oplossing ? Of moeten de planken vervangen worden ?

Reactie geplaast op: 09-02-2015 door bert

Beste Stefan,

Vervelend te lezen dat een feestje vlekken heeft gemaakt.

Confetti en serpentine hebben kleurstoffen in zich en met drank kunnen deze eruit vloeien. Helaas weet ik niet wat voor kleurstoffen het zijn, maar ik zou proberen met een klodder groene zeep en met flink boenen, kijken of de vlek verminderd of verwijderd.

Als dat niet lukt zullen de planken met de vlekken geschuurd moeten worden en dan weer opnieuw in de olie of lak gezet worden.

Bij twijfel raadpleeg een parketteur.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 07-02-2015 door stefan

Beste,

Wij hadden een feestje met confetti en serpentine, nu is er drank op gemorst waardoor de kleur in de gerookte eiken delen is terecht gekomen, valt hier nog iets aan te doen?

 

Met vriendelijke groet,

Stefan

Reactie geplaast op: 06-02-2015 door bert

Beste,

Waarschijnlijk heb je het probleem omschreven bij kopje 5.3 en kan je het behandelen zoals beschreven in 5.2. Er is helaas geen garantie dat het lukt als je een diepe blauwe vlek hebt zal het moeilijk worden en zullen de planken misschien vervangen moeten worden.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 06-02-2015 door Eline

Beste,Onze houten vloer verzorgen wij goed. Alleen nu hebben wij een bijzettafel na het dweilen op de natte vloer laten staan en nu is de mandafdruk helemaal zichtbaar op de vloer.... Heeft u enig idee hoe ik deze kan behandelen? Alvast vriendelijk dank!

Reactie geplaast op: 26-01-2015 door b

Beste,

Je zou eerst kunnen proberen om lokaal de lijmresten weg te schuren (met de nerf mee) en dan met de basis olie en onderhoudsolie af te werken.

Er is wel een grote kans dat er op die plekken kleurverschillen ontstaan, omdat pigmenten zich beter of slechte hechten aan hout naarmate de grofheid van schuren. En het is moeilijk om exact dezelfde schuurafwerking te krijgen als hout dat door een fabriek is geschuurd.

Als er inderdaad kleurverschil ontstaat (grote kans), dan is het aan u te beoordelen hoe erg u dat vind. Als u er niet mee kunt leven dan zal alsnog de hele vloer kaal geschuurd moeten worden om dan opnieuw te oliën. Als u op dit punt bent is het raadzaam om een professional on te schakelen, omdat het erg moeilijk is om gelijkmatig te schuren als het niet je dagelijks werk is.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 25-01-2015 door Rene

Hallo,

Wij hebben onlangs een parketvloer zelf zwevend gelegd. De kopse kanten heb ik verlijmd. Nu zijn er bij een aantal naden alsnog lijmresten (thomsit p640) blijven zitten. Overtollige lijmresten heb ik meteen met een natte doek verwijderd, maar helaas blijkbaar niet overal goed genoeg.  De vloer hebben we met witte basis en daarna met witte onderhoudsolie behandeld. Hoe krijg ik deze lijmresten er alsnog uit? Kan ik deze lokaal weg schuren en opnieuw oliën (basis en daarna onderhoudsolie) of krijg ik dan kleurverschil? Of moet ik de hele vloer opnieuw schuren of is er een andere oplossing?

Reactie geplaast op: 22-01-2015 door d

Dag Bert,

Super bedankt nog voor je snelle reactie!!!

De olie is eruit!!!

Groet,

Desiree

Reactie geplaast op: 18-01-2015 door bert

@ Coby,

Beste Coby, 

Dank voor de vraag, Het is en blijft moeilijk te oordelen over een vloer die ik niet heb gezien. In eerste instantie raad ik aan om terug te gaan naar de Parqueteur die de vloer geschuurd en geolied heeft. 

Maar bij de Woca “natural” ofwel de blekende olie heb je nog wel eens last van vlekken. Wij hebben dit ook een keer aan de hand gehad. Dit hebben we toen opgelost de vloer te schrobben met Woca intensief reiniger en dit met een schrobmachine met een rode pad.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 17-01-2015 door bert

Beste Desiree,

Normaal zou een vlek van een olielamp niet zo’n probleem moeten zijn. Lampenolie is PH neutraal dus gaat geen reactie aan met het looizuur in de vloer.

De reden dat er een donkere olie vlek is waarschijnlijk dat uw vloer te droog was. (deze heeft naar alle waarschijnlijkheid een onderhoudsolie nodig) omdat een verzadigde vloer geen olie opneemt.

U kunt de vlek waarschijnlijk verminderen of wegkrijgen door te deppen met  een doek doordrenkt met schoonmaakazijn.

Als u de vlek weg is raad ik aan te kijken om de vloer te bewerken met grijze onderhoudsolie. Zodat uw vloer weer goed bestand is tegen vlekken, ook andere vlekken dan olievlekken.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 17-01-2015 door b

@ Anneriet Straver,

De problemen met uw vlekken zijn beschreven in kopje 4 van de tekst boven aan deze pagina.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 17-01-2015 door Desiree Meisters

Hallo,Wij hebben een grijs geoliede multiplayer met eiken toplaag. Afgelopen nacht heeft onze kat een olielamp omgestoten waardoor een grote plas lampenolie op de vloer terecht gekomen is. Gelukkig hebben we het gehoord en direct de olie opgestopt met keukenrol. Daarna een aantal keren gedweild met maandelijkse reinigingswas. Helaas is er nog een enorm grote (zeker m2) donkere, duidelijk vette plek te zien. Wat kan ik er nu nog aan doen?Groet, Desiree

Reactie geplaast op: 16-01-2015 door Anneriet Straver

Hallo, Ik heb een eikenhouten vloer met een harde waslaag . Ik heb een pup deze is een beetje aan de diare,en daardoor zijn er lelijke vlekken op mijn vloer .

Dezwe zijn uitgebeten . Ik heb het geprobeerd met wasverwijderaar van Bruinzeel,toch blijf je het goed zien .Ben ik dan toch genoodzaakt mijn eikenhoutenvloer te laten schuren .Is er nog een andere manier om deze vlekken te verwijderen ?

Vriendelijke groeten ,hopelijk krijg ik hierop een goede reactie .

 Anneriet Straver

Reactie geplaast op: 07-01-2015 door Coby

Goedenavond, Onze hardmapelvloer is 3weken geleden geschuurd en in blekende wocaolie gezet. Na twee maal inzepen blijft de vloer vlekkerig! Heeft dit te maken met de olieafwerking of met het inzepen? Graag advies of tips hoe de strepen en vlekken eruit te halen. Alvast erg bedankt voor u reactie.Met vriendelijke groet, Coby

Reactie geplaast op: 07-01-2015 door bert

Beste HG gebruiker,

Het HG product natriumhydroxide of natronloog is een sterke base en het product heeft ervoor gezorgd dat het een reactie is aangegaan met het looizuur in eikenhout. Dit heeft voor de donkere plek gezorgd. De vloer is op die plaats gerookt.

Ik denk indien mogelijk dat het het beste is de plank te vervangen.

Of er met de vlek leren leven, de vlek zal nog wel iets lichter worden door invloed van UV, maar zal altijd te zien blijven zijn.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 07-01-2015 door bert

Beste lijer en roker,

Helaas is er niets aan de vlek te doen, op een of andere manier is er toch een filmpje lijm blijven zitten. Deze had weggeschuurd moeten worden.

Deze filmlaag lijm heeft als katalysator gewerkt tijdens het roken en is op die plek extra donker gerookt.

Gelukkig bleken rookplekken het eerste jaar +/- 30% uit. De vlek zal in de loop van de tijd lichter worden en daardoor minder opvallen.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 07-01-2015 door Marianne

Zie voorgaande mail bedoel geen was maar geoliede vloer,sorry. Hij is blauwig en gebleekt uitgeslagen

Reactie geplaast op: 07-01-2015 door Van der sluijs

Goedemiddag,Vanmorgen de kachelruit schoongemaakt met HG kachelruitjes reiniger. Vergeten fles weg te zetten in de kast en lelijke kring en wat vlekken eromheen op onze dubbelgerookte eiken white-grey was vloer. Kan wel janken.... Bevat natriumhydroxide en niet iogene en anionogene oppervlakteactieve stoffen. Zou u raad weten?Alvast heel erg bedankt voor uw reactie

Reactie geplaast op: 07-01-2015 door niels van dongen

Donkere vlek in de vloer. Vloer was lichtjes gerookt. Daarna zijn er 2 planken tegen elkaar aangezet,omdat hier een opening zat op de kopse kant van ca 2 mm. Deze is gesloten d.m.v. het aan elkaar drukken van de beide planken. Er is een streepje houtlijm aangebracht tussen beide planken. Overtollige houtlijm is weggepoetst met een licht vochtig vaatdoekje. Deze is daarna per direct droog gepoets met een droge doek . De vloer is daarna een 30 min gaan roken.op de plaats waar met een vochtig doekje is gepoetst, is nu een donkere vlek te zien. na het roken is de olielaag erop gedaan. Wat te doen?

Reactie geplaast op: 06-01-2015 door niels van dongen

Donkere vlek in de vloer. Vloer was lichtjes gerookt. Daarna zijn er 2 planken tegen elkaar aangezet,omdat hier een opening zat op de kopse kant van ca 2 mm. Deze is gesloten d.m.v. het aan elkaar drukken van de beide planken. Er is een streepje houtlijm aangebracht tussen beide planken. Overtollige houtlijm is weggepoetst met een licht vochtig vaatdoekje. Deze is daarna per direct droog gepoets met een droge doek . De vloer is daarna een 30 min gaan roken.op de plaats waar met een vochtig doekje is gepoetst, is nu een donkere vlek te zien. na het roken is de olielaag erop gedaan. Wat te doen?

Reactie geplaast op: 06-01-2015 door bert

Beste,

Het is moeilijk van een afstand te zeggen wat de reden is van de verkleuring, maar 9 van de 10 keer heeft het te maken met UV licht ofwel de zon.

Bijvoorbeeld een gerookte eiken vloer bleekt uit dat zou inhouden dat de vloer niet donker is geworden maar dat de vloer om het kleed is uitgebleekt. Als dat zo is hoef je alleen te wachten want als het kleed weg is bleekt dat deel ook vanzelf uit.

Sommige andere houtsoorten bleken ook uit,

Ik zou niet gaan schuren zonder dat u weet wat er aan de hand is. Misschien moet u een parqueteur inhuren om te kijken wat er bij u aan de hand is.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 06-01-2015 door bert

Beste Diane,

Het probleem dat je schetst heeft denk ik te maken dat de vloer niet goed genoeg in de olie staat. De eerste laag is toch te schraal geweest. Dit is nu waarschijnlijk de reden dat de vloer nu bruin afgeeft bij het dweilen.

Het beste wat u kunt doen is de vloer met een speciale intensief reiniger schoonmaken. Bv Client-S van Aquamarijn of de Intensiefreiniger van Woca. Daarmee strip je de zeeplaag van de vloer. En dan kan de vloer opnieuw in de olie gezet worden. zodat er wel een goede olielaag op zit.

Volg met het oliën de aanwijzing op de verpakking dit is per merk verschillend.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 26-12-2014 door Diana

Beste Bert

We wensen jullie en je gezin fijne eindejaarswensen. Jammer ondanks we happy moeten klinken tijdens de eindejaarsfeesten, blijven we nog steeds zorgen hebben over onze geoliede parketvloer.

We vinden persoonlijk dat de onze nieuwe parketvloer niet leeft. We zijn reeds een half jaar verder en elke week wordt deze vloer volgens de voorschirften gedweild met wash en wax van Basin. We gebruiken zelfs meer zeep dan nodig is.

Na een half jaar gedeild te hebben, blijven de looizuren vrijkomen. Het dweilwater blijft bruin (= geen vuil bruin van de voeten), maar echt door de looizuren, die nog steeds vrijkomen.

Is dit wel normaal dat looizuren nog steeds vrijkomen na een half jaar dweilen? Wat is hier de oorzaak van en wat kunnen we hieraan doen?

Groeten

Diana

Reactie geplaast op: 23-12-2014 door Emile

Beste Bert,Vandaag wilden wij ons interieur veranderen en hebben het vloerkleed verschoven. Echter kwamen wij erachter dat de vloer onder het kleed helaas donker verkleurd is... Is dit op te lossen door de vloer opnieuw te schuren en te lakken?

Reactie geplaast op: 27-10-2014 door bert

Beste,

Helaas heb ik een vervelend bericht want ik zou niet weten hoe je vlekken van bleekwater kunt verwijderen. Als u van de vlekken af wilt zouden de planken met bleekvlekken vervangen moeten worden.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 26-10-2014 door Victor

Goedemorgen, Op mijn geoliede vloer van hard Amerikaans eiken is flink wat bleekwater of chloor terechtgekomen met als effect dat vloer wit/licht is uitgeslagen. Wat kan ik beste doen? Dank alvast voor antwoord

Reactie geplaast op: 20-10-2014 door bert

Beste Danielle,

Het beste is om de vloer opnieuw te behandelen met onderhoudsolie, na alle waarschijnlijkheid worden de doffe strepen dan weer mooi.

Door het glijden is waarschijnlijk de olie daar opgenomen in zijn sokken waardoor het weer mooi wordt als er weer nieuwe olie op komt.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 18-10-2014 door Danielle

Beste Bert, wij hebben een eikenhouten plankenvloer die met olie is behandeld. Nu heeft onze zoon gevoetbald in huis op zijn sokken. Op de plaatsen waar hij heeft gegleden zijn doffe strepen zichtbaar die ik niet weg krijg. Hoe kan ik deze strepen weg krijgen? Mvrgr danielle

Reactie geplaast op: 10-10-2014 door bert

Beste Jan boeren,

Ik snap je probleem maar vanuit hier is het niet goed te zien wat en met welke producten er gewerkt wordt. Het beste is dat je even contact opneemt met de leverancier waar je de producten gekocht hebt. Deze weet als het goed is de eigenschappen en kan u verder helpen.

Als ik moet gokken, heb ik geen goed bericht voor je en zal de vloer opnieuw opgeschuurd moeten worden om het weg te krijgen.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 09-10-2014 door jan boeren

Hebben een vloer gewhietwashed nu zijn er aanzetten te zien we hebben hem nog niet gelakt is er een manier om deze aanzetten weg te werken.M.v.gr Jan Boeren

Reactie geplaast op: 01-10-2014 door b

Beste,

Volg de aanwijzigingen vanaf kopje 2.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 01-10-2014 door cordromp

goede morgen,

 

ik heb een flinke vlek veroorzaakt door printerinkt. De vloer is in de olie gezet.

Welk reinigingsmiddel zou ik kunnen gebruiken?

Reactie geplaast op: 29-09-2014 door b

Beste,

Vervelen om te lezen dat het is misgegaan. Het is mij niet duidelijk of je de vloer zelf gelegd hebt of hebt laten leggen. Het eerste advies is ga terug naar de winkel waar je de vloer en lijm gekocht hebt die weten wat voor merk en soort lijm je hebt. Daar zit nogal wat verschil in.

Mocht het een PU 2k lijm zijn dan kunnen de vlekken nogal hardnekkig zijn, omdat ik niet weet wat voor vloer het is en wat voor behandeling, moet ik oppervlakkig blijven. Mijn parketeurs gebruiken nog wel eens smartcleaner van SPS. Probeer het eerst op een stukje zaagafval om te zien of het geen reactie aangaat met het gerookte eiken of de afwerking. Als dit niet zo is kun je het gebruiken om voorzichtig de lijmresten te verwijderen. In de meeste gevallen lukt dit.

Bert parketLoods

Reactie geplaast op: 28-09-2014 door karim

geachte,

wij hebben net ontdekt dat er bij de plaatsing van onze meerlagige gerookte eiken parketvloer op verschillende lijmrestanten zijn blijven kleven (die savonds dus niet afgewreven zijn). deze zijn ondertussen grootendeels verwijderd, maar je ziet nog heel duidelijk witte "wasen" / vlekken. ik heb al met vanalles geprobeerd, maar krijg die echt niet weg en durf niet goed "doorschuren" wegens meerlagig parket zijnde. ik hoop echt zo hard dat er een oplossing mogelijk is, aangezien deze prachtige parketvloer nu echt ontsierd is (met krassen zou ik nog kunnen leven, maar deze witte aftekenigen zij echt niet ok) alvast HARTELIJK bedankt voor een reactie...

Reactie geplaast op: 27-09-2014 door bert

Beste Lisan,

Het beste kan je even wachten tot de verf droog is en deze er dan voorzichtig met de nerf mee afschuren (schuurpapier k120) en dan weer oliën.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 27-09-2014 door Lisan

Wij hebben een opgeschuurde/geoliede parketvloer, nu zijn daar 2 druppels lakverf op gevallen. We hebben er groene zeep op gedaan en geboend. Nu is de verf er wel af maar zitten er 2 donkere plekken op de vloer. Wat te doen? Opschuren en onderhoudsolie er overheen of eerst proberen dat t weggaat met dweilen (doen we op advies 1x in de 2 weken met wocca witte zeep). Of heeft u een ander advies?

Mvg Lisan

Reactie geplaast op: 27-09-2014 door Lisan

Wij hebben een opgeschuurde/geoliede parketvloer, nu zijn daar 2 druppels lakverf op gevallen. We hebben er groene zeep op gedaan en geboend. Nu is de verf er wel af maar zitten er 2 donkere plekken op de vloer. Wat te doen? Opschuren en onderhoudsolie er overheen of eerst proberen dat t weggaat met dweilen (doen we op advies 1x in de 2 weken met wocca witte zeep). Of heeft u een ander advies?

Mvg Lisan

Reactie geplaast op: 24-09-2014 door bert

Beste, Viakal is een zuur zie beschrijving boven vanaf kopje 4

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 23-09-2014 door Daan

Op mijn geoliede vloer is Viakal gekomen. Vreselijke vlekken. Wie weet raad?

Reactie geplaast op: 14-09-2014 door Pien

Beste,Wij hebben onze vloer laatst opnieuw in de Waco onderhoudsolie gezet. Nu zitten er vlekken in ons aanrechtblad. Hoe kunnen we die verwijderen?Alvast dank voor uw antwoord.Groet, Pien

Reactie geplaast op: 06-09-2014 door bert

Beste Anthony,

De rede waarom de krasjes nu beter zichtbaar zijn is, omdat de krasjes wat dieper lagen en er tijdens het oliën meer olie is blijven zitten in de krasjes. Als olie dik is opgebracht zoals in de krassen dan droogt het een stuk langzamer.

Dus wat je ziet is niet uitgedroogde olie. Normaal vervaagd dit na een 4 tot 6 weken als de olie in de krasjes droog en uithard is.

Als het niet het geval is zou je de planken waar de krasjes zitten kunnen afplakken de plank schuren en de krasjes eruit schuren en de geschuurde planken weer in de olie zetten zoals omschreven in kopje 3.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 06-09-2014 door Anthony

Hallo,Ik heb een eiken parket vloer, nu zaten op sommige plekjes wel wat krassen maar ze vielen nooit op. Nu heb ik van de week de vloer in de olie gezet, nu zie je de krassen heel goed (donkere kleur). Kan ik met speciale reiniging de vloer weer lichter maken van kleur? Of moet de vloer geschuurd worden?Gr. Anthony

Reactie geplaast op: 02-09-2014 door bert

Beste Charel,

Zie kopje 4 in bovenstaande tekst.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 02-09-2014 door Charel

Geachte,De hond heeft geplast op mijn geoliede houten vloer. Hoe krijg ik dit het beste verwijderd?Alvast bedankt,Groetjes Charel

Reactie geplaast op: 26-08-2014 door bert

Beste Pascal,

Dank voor de reactie. De omschrijving van de vlekken is te sumier om er iets over te kunnen zeggen. Dit zal ter plekke bekeken moeten worden. Als u 100% zekerheid wenst raad ik u aan een parketteur in te schakelen.

Aan de andere kant als u de vloer gaat schuren zal naar alle waarschijnlijkheid de vlekken er wel uit geschuurd worden, maar 100% garantie heeft u niet.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 23-08-2014 door Pascal

Geachte,Ik heb enkele kleine rosse vlekken( precies een natuurlijke roestvormige kleur )in mijn parket. Ik weet niet wat de oorzaak is maar kan dit verwijderd worden? Heeft dit iets met het hout te maken?Tevens heb ik tussen de planken( aan de zijkanten) een gele kleur uitval van de zeep denk ik.Volgende week ga ik mijn parket volledig opnieuw behandelen met intensiefreiniger en de dag nadien 2x inolien. Zal dit beiden oplossen?Alvast bedankt voor uw reactieMvg Pascal

Reactie geplaast op: 15-08-2014 door Bert

Beste Arnoud,

Roestvlekken zijn vervelende vlekken zeker als ze wat dieper ingetrokken zien.

Omdat de vlekken nog vers zijn heeft u kans dat ze er nog uitgaan door een doek te drenken in schoonmaakazijn en te deppen op de vlekken. (PAS OP: als u een gerookte white wash vloer heeft mag u geen zuur gebruiken zoals azijn omdat dit het roken wegbleekt)

Ik denk dat het handig is om eerst contact op te nemen met degene die u de vloer geleverd heeft, omdat hij weet of de vloer wel of niet gerookt is. Anders kunt u contact opnemen met Fetim dit is de groothandel van Solidfloor.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 14-08-2014 door Arnoud

Beste,

Onze dochter is met haar kleine fietjes binnen geweest. Welke buiten had gestaan en nat was geworden van de regen. Nu is er vermoedelijk roest water uit de fiets op onze vloer van hout  (white wash olie) SolidFloor gekomen. Heeft u een idee hoe we dit weer uit de vloer kunnen krijgen?

Groet,

Arnoud

 

 

Reactie geplaast op: 13-08-2014 door Bert

Beste Jannie,

Het lijkt misschien gek, maar vlekken van hete olie op een eiken vloer zijn er wel uit te schuren maar komen helaas na verloop van tijd weer terug. Ik kan niet verklaren hoe dat komt.

Het lijkt me een goed idee om de planken van de vlek te laten vervangen, als de vloer dan geschuurd wordt en daarna opnieuw behandeld heeft u zeker weer een mooie vloer.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 12-08-2014 door Bert

Beste Wendy,

Het is vanaf hier moeilijk te zien of het vet is ingebrand. Zo ja dan is de vraag hoe diep. Is het te diep dan is het niet uit te schuren eb kun je het beste de planken (laten) vervangen.

Als het gewoon oppervlakkige vetvlekken zijn kun je proberen met een doek gedrenkt in schoonmaakazijn ze weg te deppen.

Lukt dat niet en de vlekken zijn niet en de vlekken zijn niet te diep dan kun het stuk (laten) opschuren en opnieuw behandelen.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 04-08-2014 door Wendy

Beste,

Zijn de hogerbeschreven tips ook van toepassing op meerlagig parket (Franse eik)? We hebben onze vloer vorig jaar geplaatst, ook in de keuken en hier zijn er helaas wat vlekken van frituurvet op ontstaan. Kunnen we daar nog iets tegen doen? De vloer is niet gekleurd.

Alvast bedankt,

Wendy

Reactie geplaast op: 29-07-2014 door Jannie van Wingerden

Goedemiddag,

Ik heb een vraagje: Wij hebben een enkel gerookte geoliede vloer. Nu is er een pan met brandend vet over de vloer gegaan. Wij dachten dat de vloer geschuurd en opnieuw geolied zou kunnen worden, maar er is iemand van Chapel bij geweest en die vertelde dat dan na verloop van tijd na het schuren de olie waarschijnlijk weer zichtbaar wordt. Nu zijn we bezig met het uitzoeken van een nieuwe vloer, maar vinden onze eigen vloer eigenlijk nog zo mooi dat we niet tot een besluit kunnen komen. Nu is er een parketeur bij ons geweest die beweert met schuren en opnieuw roken en olien van de vloer, de vloer wel weer mooi te krijgen. Dat zou een hele mooie oplossing zijn. Toch ben ik bang dat we dan na verloop van tijd de vetvlekken weer terug zullen gaan zien zoals men zei van Chapel. Wat is wijsheid?

Graag uw reactie.

Jannie Geuke

 

Reactie geplaast op: 01-07-2014 door Bert

Beste,

Zo te lezen was het haarverf met waterstofperoxide, omdat het blekende vlekken heeft gegeven.

Ik moet je teleurstellen, aan deze vlekken is niets te doen, zover mijn kennis rijkt. Het enige wat je kunt doen is de planken met de plek vervangen.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 30-06-2014 door jolanda bolder

Goedemiddag,

Vanmiddag heb ik helaas haarverf gespetterd op onze houten vloer die behandeld is met hardwax. Omdat ik heb geprobeerd om de vlek eruit te krijgen is de vloer op deze plekken lichter geworden en de vlek is er niet uit. Wat nu te doen?

Reactie geplaast op: 14-05-2014 door Bert

Beste,

De door u omschreven vlek kan je er waarschijnlijk uithalen. Door te doen wat er bij punt 5.2 omschreven is.

Lees het hele stuk aandachtig door en waarschijnlijk zal het met oxaalzuur (ontweringswater voor een groot deel of helemaal eruit gaan)

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 13-05-2014 door karolien

Geachte heer/mevrouw,Op de bovenverdieping hebben wij een eikenvloer die geolied is in Blank, naturel kleur. Nu zit er een grote zwarte plek op de vloer. Dit komt omdat de Standaard van het baby badje is omgevallen. Er zat brak water in de poten Wat ik niet wist. Hoe krijg ik zon vlek uit de vloer?Groeten karolien

Reactie geplaast op: 05-05-2014 door Bert

Beste,

Helaas heeft u te maken met een vlek die er niet goed uit te krijgen is. Omdat u een gerookte vloer heeft, kunt u de vloer eigenlijk niet met oxaalzuur behandelen, omdat je nooit exact de contouren van de vlek kan volgen. Dat houd in dat je de vlek misschien wel kunt terug bleken, maar om de vlek ga je het dan ook uitbleken waardoor je daar een licht kring krijgt. En dat is waarschijnlijk net zo storend als de donkere vlek nu.

Natuurlijk kunt u wel proberen om de vlek er met bleken uit te krijgen en als het niet luk, is het beste advies met de vlek leren te leven of een nieuwe plank op de plek instaleren.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 04-05-2014 door Jan

Onze hond heeft gepoept op onze houten vloer. Dit heeft een donkere vlek achtergelaten. Het is een gerookte vloer, dus bovengenoemde oplossingen zijn lastig. Ik denk dat bleken de beste optie is en vervolgens weer goed in de olie zetten. Klopt dat of is er een andere/betere manier?Bvd, Jan

Reactie geplaast op: 25-04-2014 door Bert

Beste Marly,

Als je watervlekken krijgt in je eiken vloer is het vaak een van de drie onderstaand beschreven oorzaken.

1.      De vloer is net in de olie gezet, aangezien er vaak met oxiderende oliën wordt gewerkt, zou een watervlek betekenen dat de olie nog niet uitgehard is (uitharden van olie gaat normaal binnen 3 weken). Dit zijn vaak witachtige vlekken op de olielaag. De oplossing is de vlek even opnieuw behandelen met olie uitpoetsen en de vlek is weg.

2.      De vloer is verwaarloosd en heeft te weinig olie, hierdoor wordt het hout niet beschermd. Als het oppervlakkige watervlekken zijn kan je ze eruit krijgen door de vloer opnieuw in de olie te zetten. Als het diepere donkere vlekken zijn kan je de vlekken eerst behandelen met ontweringswater (oxaalzuur) en daarna de vloer opnieuw in de olie zetten. Doe dit door eerst de te behandelen plank kaal te schuren en dan een in oxaalzuur gedoopte doek op de vlek te leggen. Kijk na een uur of de vlek al is weggetrokken, zo niet herhaal het nog een keer, Bij echte diepe blauwe watervlekken is er een grote kans dat de vlek er niet 100% uitgaat. 20% van de vlekken zijn niet te verwijderen. PAS OP bij een gerookte vloer geen ontweringswater gebruiken, omdat het dan ook het roken teniet doet.

3.      Een watervlek doordat er bv en plantenbak op de vloer heeft gestaan kan je er ook op bovenstaande manier uithalen.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 25-04-2014 door Marly

Hallo,Hoe krijg ik watervlekken uit mijn eiken parket vloer ??Mvg Marly

Reactie geplaast op: 14-01-2014 door Bert

Beste Elles,

Wax heeft normaal gesproken een uithardingstijd van 2 a 3 weken dit is afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en doorluchten van de ruimte. Als was nog niet uitgehard is krijg je bij water witte vlekken. Het beste kan je dit weer oppoetsen met wax en de vloer echt 3 weken geven alvorens je voorzichtig kan proberen of je de vloer met een vochtige doek kan schoonmaken.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 13-01-2014 door Elles

Mijn parketvloer is met wax geboend. Omdat er in dezelfde kamer ook geschuurd en geverfd was, ben ik een kast gaan schoonmaken. Ondanks mijn voorzichtigheid zijn er water vlekken op de vloer terecht gekomen. Die blijf je zien. Wat nu?

Reactie geplaast op: 13-01-2014 door Bert

Beste Marlies,

Met pigment olie krijg je een eiken vloer niet dekkend wit, dit lukt alleen met verf. Het heeft geen zin een extra laag extra witte olie aan te brengen omdat het witte pigment in olie alleen houd op geschuurd houd in de eerste laag. In extra lagen wordt de vloer wel iets witter, maar dat is verwaarloosbaar. dat werkt alleen god als een vloer aan onderhoud toe is en de huidige olielaag al is afgesleten.

Witte olie op eiken en zelfs extra witte olie op eiken geeft een beetje rozige kleur.

Als u naar wit wilt zal u de vloer compleet moeten schuren en dan wit verven met dekkende vloeren lak.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 12-01-2014 door Marlies

Is het mogelijk mijn eiken vloer die in de dubbele witte olie staat nog witter te maken. Ik vind hem erg Rose omdat de originele houtkleur er doorheen schijnt

Reactie geplaast op: 24-12-2013 door Bert

Beste Mar,

Rode vlekken van wijn, bessen en aardbeien etc. in hout zijn vaak de moeilijkste vlekken om te verwijderen.

Als u de aanwijziging 2 t/m 4 heeft gevolgd en de vlek gaat er niet uit , dan is er weinig aan te doen. De meeste rode vlekken gaan er normaal gesproken wel uit als u ze plaatselijk behandeld met oxaalzuur/ontweringwater. (PAS OP EEN GEROOKTE VLOER NIET MET ONTWERINGSWATER, OXAALZUUR BEHANDELEN)

1.       Breng op het kale hout waar de vlek zit (de vlek moet al een beetje opgeschuurd zijn zie aanwijziging 3) Oxaalzuur aan met doek. Laat de doek met oxaalzuur op de vlek liggen en laat dit een uurtje bleken.

2.       Borstel of wrijf met een schone doek en wat vers oxaalzuur over de vlek. Als de vlek er nog niet voledig uit is herhaal deze deze stappen.

3.       Als de vlek eruit is de plar goed schoonmaken met een schone doek en heet water, en daarna de vloer heel goed droog maken.

4.       na 24 uur drogen kan de kale plek weer met olie behandeld worden.

U kunt nog proberen de vlek te camoufleren. Of camoufleren kan is een beetje afhankelijk van uw vloer. Heeft u bv een rustieke vloer met veel knoesten is het misschien een optie om de vlek donkerder te maken zodat het een knoest lijkt. Als u een white wash vloer heeft is het misschien een optie de vlek met pigment iets witter te maken. (indien u gaat camoufleren, weet wat u doet want u kunt de vlek van kwaad tot erger maken)

De enige optie dan is de plank te vervangen door een nieuwe, of met de vlek leren leven.

Om deze vlekken in de toekomst op de rest van uw vloer te voorkomen is het zaak uw vloer regelmatig te onderhouden met onderhoudsolie. Zo blijft uw vloer in topconditie en kunnen er minder makkelijk vlekken doordringen in het hout.

Bert ParketLoods 

Reactie geplaast op: 22-12-2013 door Mar

Hallo,

Erg bedankt, maar ik heb een vraag. We hebben een vlek ontdekt van een aarbei. Hij is helemaal rood. Hebben jullie misschien een tip om hem te verwijderen of kan dat niet meer.

Vriendelijke groet,

Mar

Tekst naw
ParketLoods020 - 261 39 07info@parketloods.nlKeienbergweg 27, 1101 EX Amsterdam Zuid-Oost

Voorwaarden | Disclaimer

De prijzen in de webshop staan standaard op Incl. btw 

ParketLoods logo
ParketLoods