Wanneer een houten vloer goed wordt onderhouden is de kans op vlekken een stuk kleiner. Wanneer er toch een vlek is ontstaan dan is de vraag Hoe krijg ik die vlek uit een geoliede of met hardwax behandelde vloer? Vlekken zijn bijna niet te vermijden zeker niet met kinderen of huisdieren in huis. Of de houten vloer in de keuken? Een vetspetter is snel gemaakt. Tegenwoordig zijn veel vloeren behandeld met lichte oliën, zoals wit en lichtgrijs.Super mooi! En zeker helemaal van nu, maar deze zijn natuurlijk wel extra besmettelijk.
Gelukkig is er goed nieuws omdat veel vlekken te behandelen en verwijderen zijn. (met als uitzondering de diep ingetrokken vlekken van zuren. Deze zijn wel voor een deel uit te bleken met ontweringswater, oxaalzuur.
Voor je aan de gang gaat met het verwijderen van vlekken lees eerst onderstaande tekst goed door om zeker te weten om wat voor vlek het gaat. Ben je niet zeker van je zaak en weet je niet wat voor vlek het is raadpleeg een parketteur of de winkel waar de vloer aangeschaft en bespreek met hem de mogelijkheden. Dit laatste raden wij ook aan bij vlekken de vallen onder kopje 3,4,5 en 6.
Vlekken door schoenzolen zijn te verwijderen met een vlakgom. Hiermee kun je voorzichtig over de veeg gommen. De gom voegt samen met de vlek en vormen samen met bolletjes. Deze kun je daarna opzuigen. TIP! Neem wel een ouderwetse witte vlakgom zonder schuurmiddel erin!
Indien de olie of hardwax laag beschadigd is, is het aan te raden de vloer ter plekke even met onderhoudsolie bij te werken.
Vlekken door het morsen van vet of drinken kunnen meestal goed verwijderd worden met water en vloerzeep. Vaak is deze zeep bij de vloer geleverd. (Bv Woca Natuurzeep of Royl vloerzeep #9130 voorheen de Client-Z van Aquamarijn). Volg simpelweg de aanwijzingen op de verpakking en maak de zeep aan in de aanbevolen verhouding. Boen de vlek weg met de richting van de nerf mee. Wanneer de vlek zeer hardnekkig is, kan je het ook met een Intensief reiniger voor houten vloeren proberen te boenen. Dit middel is net wat agressiever en reinigt dieper (bv Woca intensief reiniger of Royl intensiefreiniger #9120 voorheen Clien-S van Aquamarijn). Advies: Gebruik de zeep of intensief reiniger van hetzelfde merk van de olie of hardwax welke op uw vloer is aangebracht. De meest voorkomende merken zijn, Woca, Royl, Monocoat, Osmo, Lecol, Floorservice, Bona, en Pallmann.
In het uiterste geval kun je de groene kant van een schuursponsje met de intensiefreiniger gebruiken om de vlek te verwijderen. Hierna moet je de vloer spoelen met een beetje schoon water en direct goed drogen. Door met het schuursponsje te boenen heeft de vloer een schuurplek deze moet, na het drogen, direct bijgewerkt worden met onderhoudsolie of de originele basisolie. Gebruik de olie van de originele fabrikant in de juiste kleur. (Lukt het niet met deze methode? Bekijk dan tip 3 en 4)
Glanzende vetvlekken in een olievloer (dus niet een hardwax vloer!) kunnen weggehaald worden door te deppen met doek gedrenkt in schoonmaakazijn. Daarna direct schoonmaken met schoon water en droog maken.
Gaan de vlekken niet weg met de eerder genoemde tips?
Dan moet je de vlekken uit de vloer schuren. Dit kan alleen bij oppervlakkige vlekken en zal waarschijnlijk niet werken bij vlekken veroorzaakt door een reactie met het looizuur.
Schuren kan ter plaatse. Je hoeft niet gelijk de hele vloer te schuren. Schuur met fijn schuurpapier van k120 in de lengterichting van de plank en nerf over de vlek tot je bij het blanke hout bent. Bij 50% van de gevallen is de vlek er dan uit geschuurd. Soms moet je nog iets doorschuren, maar dit is vaak geen verbetering voor de vloer. Je kunt dan of de gehele plank laten vervangen, of de vlek minder laten opvallen door het schuren en verder behandelen.
Na het schuren moet je de vloer goed stofvrij maken en weer impregneren met de basisolie van de vloer in de juiste kleur. Meestal kan je de olie/hardwax opzetten met een doek, na 5 minuten de plek goed droog wrijven en dit na een dag nogmaals herhalen. Volg altijd de aanwijzingen op de verpakking.
Het kan zijn dat de geschuurde plek in het begin lichter is dan de rest van de vloer. Dit komt omdat de vloer door invloed van UV al wat verkleurd is. Door het schuren van het hout kan het zijn dat de verkleuring eruit geschuurd is. Na verloop van tijd zal ook de plek weer bijkleuren.
Braaksel en urine van dieren kan zowel een zuur als een base zijn dat hangt af van wat er ze gegeten of gedronken heeft. Aan de vlek kun je zien of de urine cq braaksel, zuur of een base was.
Door zuren of een base wordt bij eiken looizuur geactiveerd hierdoor krijg je zogenaamde tannine vlekken (dit wordt eigenlijk het roken van eiken genoemd) Als er zuur of een base op een behandelde eiken vloer komt is het zaak dit zo snel mogelijk op te ruimen.
Alle producten die niet PH neutraal zijn activeren het natuurlijke looizuur in eiken. Goed geoliede of met lak behandelde vloeren zijn een beetje poreus. Dit betekent dat als lang een zuur of basisch product te lang in aanraking is geweest met de vloer, dit door de toplaag heen trekt. Dit activeert het natuurlijke looizuur in het eiken, waardoor je een lichte of donkere vlek krijgt in de vloer. Om de vlek eruit te krijgen zal de vloer net als bij kopje 3 behandeld dienen te worden.
Tannine vlekken kunnen met Woca Neutralizer behandeld worden, bij ongeveer 50% van de vlekken worden deze minder of verdwijnen. Echter blijft er een kans dat er de vlek niet verdwijnt.
Een andere manier is de vlek behandelen met ontweringswater (oxaalzuur). Bij een donkere vlek dien je na het schuren de vlek te behandelen met ontweringswater (oxaalzuur) dit om het donkere hout te bleken. Smeer de vloer in met ontweringswater en laat het een uurtje intrekken. Zorg dat je alleen de vlek behandelt en niet het hout eromheen. Met een kwast of penseel kan je makkelijk het ontweringswater alleen op de vlek smeren. Mocht de vloer hierna nog niet genoeg gebleekt zijn, kun je de behandeling herhalen. Na de behandeling de vloer schoonmaken met water en weer behandelen met olie of hardwax. (volg aanwijzingen op de verpakking) In 50% van de gevallen zal de vlek mooi uitbleken.Daarna nog eenmaal schoonmaken en afwerken met olie/ of hardwax zoals omschreven in kopje 3. PAS OP! Een gerookte vloer nooit met ontweringswater, tannine spot verwijderaar of oxaalzuur behandelen!
Watervlekken in je vloer, worden vaak veroorzaakt door onderstaande:
1.De vloer is net in de olie gezet. Het kan zijn dat een olie niet goed is uitgehard, er wordt vaak met oxiderende oliën gewerkt. Het uitharden hiervan duurt normaal 3 weken. Deze watervlekken, gemengd met olie, zijn vaak witachtige vlekken op de olielaag. De oplossing hiervoor is de vlek even opnieuw behandelen met olie: uitpoetsen en de vlek is weg.
2.De vloer is verwaarloosd en heeft te weinig olie, hierdoor wordt het hout niet beschermd. Als het oppervlakkige watervlekken zijn kan je ze eruit krijgen door de vloer opnieuw in de olie te zetten. Als het diepere donkere vlekken zijn kan je de vlekken eerst behandelen met ontweringswater (oxaalzuur) en daarna de vloer opnieuw in de olie zetten. Doe dit door eerst de te
3.behandelen plank kaal te schuren en dan oxaalzuur met een penseel op de vlek aanbrengen. Kijk na een uur of de vlek al is weggetrokken, zo niet herhaal het nog een keer, Bij echte diepe blauwe
watervlekken is er een grote kans dat de vlek er niet 100% uitgaat. 50% van de vlekken zijn niet te verwijderen. PAS OP! Een gerookte vloer nooit met ontweringswater of oxaalzuur behandelen! Dit omdat het rookeffect dan teniet wordt gedaan.
4.Een watervlek doordat er bv en plantenbak op de vloer heeft gestaan kan je er ook op bovenstaande manier uithalen zoals kopje 5.2 Deze vlekken ontstaan ook bij goed onderhouden vloeren.
Bij grote vlekken is het beter 1, 2 of meer planken geheel in een keer op te schuren. Plak de te schuren planken af zodat je niet per ongeluk de planken die geen vlek hebben schuurt (beschadigt) aan de randen. Volg verder de aanwijzingen zoals bij kopje 3 omschreven.
Ben je niet zeker van je zaak en weet je niet wat voor vlek het is raadpleeg een parketteur of de winkel waar de vloer aangeschaft en bespreek met hem de mogelijkheden.
Door een vlek zo snel mogelijk te verwijderen beperk je de blijvende schade. Ook als bijvoorbeeld een huisdier ’s nachts een ongelukje heeft gehad, is het beter om deze ’s ochtends goed schoon te maken en indien nodig te behandelen volgens kopje 2 van vlek verwijderen. Als er al verkleuring van het eiken is opgetreden, dan het liefst direct behandelen met ontweringswater.(zie kopje 4)
Een geoliede of gewaxte vloer is na het aanbrengen vaak al naar 12 uur droog en beloopbaar. Toch duurt het vaak 3 weken voor dat de olie/was goed is uitgehard en bestand is tegen water en vlekken. Dit geldt ook voor bijgewerkte plekken waar een nieuwe olielaag op is gegaan.
Zeker in de keuken of op veel belopen stukken is het aan te raden eens in de 3 tot uiterlijk 6 maanden te doen andere ruimtes is 1 maal per jaar voldoende. Veel fabrieken van olie en hardwax hebben onderhoudspakketten voor dagelijks onderhoud en periodiek onderhoud. Een goed onderhouden vloer is beter beschermd tegen vlekken.
Heeft u vragen? Neem direct contact op via
Neem nu vrijblijvend contact op!
Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!
U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).
Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!
Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur
Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur
Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.
Tot ziens in onze showroom!