Ga terug
14 november 2011

Te droog parket (houten vloer) door centrale verwarming.

Sinds een week is de herfst nu echt begonnen en de centrale verwarming staat nu regelmatig aan. Zoals bekend is warmte van een CV (centrale verwarming) erg droog en als je een hygrometer hebt zie je deze de afgelopen week dalen.  Door de droge lucht droogt ook uw houten vloer uit, met alle gevolgen van dien. Dit is wat u kunt doen om het uitdrogen van uw houten vloer te voorkomen.

Het eerste wat u kunt doen om uitdroging van het parket te voorkomen is regelmatig uw hygrometer checken. Of als u deze nog niet heeft een goede hygrometer of weerstation aanschaffen. Hang de hygrometer naast uw thermostaat dan kijk u er automatisch elke dag op. De relatieve vochtigheid moet tussen de 45% en 60% zijn. Dit is het beste voor uw houten vloer, meubels en schilderijen, maar ook voor uw gezondheid en het ongemak van droge lippen en huid.  Wanneer de meter een dagje iets lager aangeeft dan 45% is het niet zo’n ramp, maar wanneer het structureel te droog is dient u aanvullende maatregelen te nemen om uitdroging tegen te gaan.

De lucht bevochtigen wanneer het  te droog is de manier om de relatieve luchtvochtigheid omhoog te krijgen. De goedkoopste manier is met een radiator waterbakje, dit zijn keramische waterbakjes die je aan de radiator kan hangen en moet vullen met water. Door de warmte verdampt het water en gaat de luchtvochtigheid omhoog. Als alternatief kan je ook een lage bak gevuld met water op de radiator zetten.

Een andere manier is de lucht bevochtigen met een elektrische bevochtiger. Het nadeel is dat dit extra kosten met zich meebrengt in de aanschaf (prijzen variëren van € 150,00 tot €300,00 voor een goede luchtbevochtiger) en ze verbruiken ook nog elektriciteit. Het voordeel is dat de betere luchtbevochtigers volautomatisch zijn en vanzelf aangaan als het te droog is en weer afslaan als de relatieve luchtvochtigheid weer op peil is.

De gevolgen voor u houten vloer wanneer het te droog is lopen uiteen.

  • Bij een duovloer of lamelparket kan de vloer delamineren. Doordat deze vloeren zijn opgebouwd uit lagen hebben de lagen onderling een andere werkingscoëfficiënt. Een vloer werkt als ze de droog of te vochtig is. Deze vloeren kunnen ook krimpscheuren, kieren tussen de planken onderling krijgen, hol of bol gaan staan als ze te droog zijn.
  • Massieve vloeren kunnen zo krimpen als ze te droog zijn dat er krimpscheuren in het hout komen en dat er tussen de planken onderling behoorlijke kieren kunnen komen. Ook kunnen de planken kieren tussen de planken onderling krijgen, hol of bol gaan staan als ze te droog zijn.

Als de houten vloer eenmaal beschadigd is door delamineren of krom zijn getrokken komt het hout meestal niet terug in zijn originele staat ook al wordt de relatieve luchtvochtigheid weer terugbracht naar de juiste waarden.

Reacties

Lees de reacties op Te droog parket houten vloer door centrale verwarming

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Vriendelijke service, goed advies en kundige experts die meedenken in het hele proces. Wij zijn super tevreden met onze prachtige houten vloer, die tevens snel gelegd kon worden.

Marianne Kraai

Hierom ga je naar een winkel. Hele vriendelijke vakmensen. Goed advies en niet opdringerig. Voor de volgende vloer kom ik zeker terug.

Jonas Roukema

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Kom naar een van onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!

Bekijk uw nieuwe vloer in onze showroom!
In Amsterdam en Rhenen (Veenendaal), lees meer.