Zoeken gehele website...
Zoek!
ParketLoods

Parket en houten vloeren in de keuken

5 september 2011

Een veelgestelde vraag is of parket in een keuken wordt aanbevolen en hoe het dan gelegd dient te worden! Wat is beter gelakt of geolied parket in de keuken. Hoe moet parket in de keuken onderhouden worden.

 
 
Parket en houten vloeren kunnen zeker in een keuken gelegd worden. Alleen dient er wel rekening gehouden te worden dat hout kwetsbaarder is dan bijvoorbeeld tegels, vooral met water rond de gootsteen, vallende pannen, bestek en servies. Vallend servies en bestek geeft deukjes in het parket. Omdat parket vaak van eiken is heb je ook nog kans op tannine vlekken. In eikenhout zit tannine en dit kan een reactie aangaan met zuren waardoor het hout donkerder wordt. Bij keukens heb je dus grote kans op dit soort tannine vlekken waar zuren zijn gemorst. Deze vlekken die moeilijk tot niet te verwijderen zijn. Verder is een donkere eiken vloer makkelijker in de keuken dan een naturel of white wash vloer. Hoe lichter het hout des moeilijker de vloer schoon cq netjes te houden is en op en donkere vloer zie je de tanninen vlekken bijna niet. Als u met bovenstaand problemen heeft is het niet aan te raden parket in de keuken te nemen, maar een ander materiaal. Of om een rand tegels om het aanrecht te laten leggen, waar de houtenvloer tegenaan gelegd wordt. Sommige mensen nemmen wat extra vloer om de mogelijkheid te hebben enkele planken rondom het aanrechtblad te vervangen indien dit nodig mocht zijn.
 
Houten vloeren in de keuken hebben meer aandacht nodig dan parket in de rest van het huis. Mocht de vloer nat worden tijdens het koken of bij het afwassen zorg dan dat deze weer zo snel mogelijk gedoogd wordt met bijvoorbeeld een goed uitgewrongen mop of dweil.  Eveneens is aan te raden de vloer regelmatig met te dweilen of moppen met een speciaal schoonmaak middel dat is aanbevolen bij de aankoop van de vloer, dit om vet en etensresten van het parket te verwijderen. Meer info oven dagelijks ondehoud van de parketvloer.
 
Gelakt of geolied parket in de keuken? Voor beide vloeren is wat te zeggen. 
Gelakte vloeren hebben het voordeel dat ze weinig onderhoud behalve regelmatig schoonmaken nodig hebben. Het nadeel is dat de laklaag in de keuken waarschijnlijk iets sneller slijt dan in de rest van het huis.
Een geoliede vloer moet zeker in de keuken regelmatig in de olie gezet worden +/- elke 3 maanden. Als je dit strikt doet zal de vloer een lange tijd meegaan. Bij verzuim wordt zeker in de keuken vuil snel in de poriën van het hout gelopen en dan dient de vloer gerenoveerd te worden om hem er weer mooi uit te laten zien. Klik hier als u meer wilt weten over alle voor en nadelen van olie en gelakte houten vloeren.
 
Parket leggen in de keuken. Onze voorkeur voor het leggen van parket of houten vloeren is om vloer NIET door  leggen onder de kastjes, maar tegen de pootjes van de kastje aan, zodat de onderplint (schopplaat onder de kastjes) het parket afdekt en het wel lijkt of de parket geheel doorloopt.
 
Er zijn 3 belangrijke redenen om het parket niet onder de keukenkastjes door te leggen.
 
1. Geld en materiaal verspilling
2. Een parketvloer werkt en als een keuken op de vloer geplaatst wordt gaat de keuken mee met het werken (bewegen)  van de vloer. Dit kan problemen geven met kitnaden en met kastje die op de vloer staan en ook bevestigd zijn aan de wand.
3. Een parketvloer die onder de keuken doorloopt kan niet gedemonteerd worden, bij eventuele water problemen zoals een lekkende sifon of problemen met vaatwasser . Wanneer een vloer in de keuken zwevend tegen de pootjes is aangelegd, kan eenvoudig een paar planken uit de houten vloer gehaald worden om grote waterschade aan het parket tegen te gaan of te beperken.

Reactie plaatsen

Lees eerst de reacties even door voordat u zelf een reactie plaatst. Misschien staat het antwoord op uw vraag al tussen de reacties.

Reacties

Reactie geplaast op: 09-05-2016 door C.C.Blokdijk schilderwerken b.v.

wij hebben in een keuken een houten vloer hoe kunnen wij deze beschermen tegen spatten e.d. wij denken zelf aan een plaat plexiglas ?
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Het ligt aan de afwerking, Wij raden niet direct aan om plexiglas op de vloer te leggen. Met goed onderhoud kan de vloer ook mooi gehouden worden.

Maar als de klant er toch iets op wenst zijn zogenaamde bureau matten aan te raden. Dit zijn doorzichtig plastic matten die normaal gebruikt om beschadigingen van bureaustoelwieltjes te voorkomen, maar deze kunnen ook in de keuken gebruikt worden.

Tekst naw
ParketLoods020 - 261 39 07info@parketloods.nlKeienbergweg 27, 1101 EX Amsterdam Zuid-Oost

Voorwaarden | Disclaimer

De prijzen in de webshop staan standaard op Incl. btw 

ParketLoods logo
ParketLoods