Ga terug
17 september 2011

Parket en houten vloeren in de keuken

Een veelgestelde vraag is of parket in een keuken wordt aanbevolen en hoe het dan gelegd dient te worden! Wat is beter gelakt of geolied parket in de keuken. Hoe moet parket in de keuken onderhouden worden.

• Parket en houten vloeren  in de keuken

• Dagelijks onderhoud van parket in de keuken

• Gelakt of geolied parket in de keuken

• Parket leggen in de keuken

Parket en houten vloeren kunnen zeker in een keuken gelegd worden. Alleen dient er wel rekening gehouden te worden dat hout kwetsbaarder is dan bijvoorbeeld tegels, vooral met water rond de gootsteen, vallende pannen, bestek en servies. Vallend servies en bestek geeft deukjes in het parket. Omdat parket vaak van eiken is heb je ook nog kans op tannine vlekken. In eikenhout zit tannine en dit kan een reactie aangaan met zuren waardoor het hout donkerder wordt. Bij keukens heb je dus grote kans op dit soort tannine vlekken waar zuren zijn gemorst. Deze vlekken die moeilijk tot niet te verwijderen zijn. Verder is een donkere eiken vloer makkelijker in de keuken dan een naturel of white wash vloer. Hoe lichter het hout des moeilijker de vloer schoon cq netjes te houden is en op en donkere vloer zie je de tanninen vlekken bijna niet. Als u met bovenstaand problemen heeft is het niet aan te raden parket in de keuken te nemen, maar een ander materiaal. Of om een rand tegels om het aanrecht te laten leggen, waar de houtenvloer tegenaan gelegd wordt. Sommige mensen nemmen wat extra vloer om de mogelijkheid te hebben enkele planken rondom het aanrechtblad te vervangen indien dit nodig mocht zijn.

Houten vloeren in de keuken hebben meer aandacht nodig dan parket in de rest van het huis. Mocht de vloer nat worden tijdens het koken of bij het afwassen zorg dan dat deze weer zo snel mogelijk gedoogd wordt met bijvoorbeeld een goed uitgewrongen mop of dweil.  Eveneens is aan te raden de vloer regelmatig met te dweilen of moppen met een speciaal schoonmaak middel dat is aanbevolen bij de aankoop van de vloer, dit om vet en etensresten van het parket te verwijderen. Meer info oven dagelijks ondehoud van de parketvloer.

Gelakt of geolied parket in de keuken? Voor beide vloeren is wat te zeggen.

Gelakte vloeren hebben het voordeel dat ze weinig onderhoud behalve regelmatig schoonmaken nodig hebben. Het nadeel is dat de laklaag in de keuken waarschijnlijk iets sneller slijt dan in de rest van het huis.

Een geoliede vloer moet zeker in de keuken regelmatig in de olie gezet worden +/- elke 3 maanden. Als je dit strikt doet zal de vloer een lange tijd meegaan. Bij verzuim wordt zeker in de keuken vuil snel in de poriën van het hout gelopen en dan dient de vloer gerenoveerd te worden om hem er weer mooi uit te laten zien. Klik hier als u meer wilt weten over alle voor en nadelen van olie en gelakte houten vloeren.

Parket leggen in de keuken. Onze voorkeur voor het leggen van parket of houten vloeren is om vloer NIET door  leggen onder de kastjes, maar tegen de pootjes van de kastje aan, zodat de onderplint (schopplaat onder de kastjes) het parket afdekt en het wel lijkt of de parket geheel doorloopt.

Er zijn 3 belangrijke redenen om het parket niet onder de keukenkastjes door te leggen.

1. Geld en materiaal verspilling

2. Een parketvloer werkt en als een keuken op de vloer geplaatst wordt gaat de keuken mee met het werken (bewegen)  van de vloer. Dit kan problemen geven met kitnaden en met kastje die op de vloer staan en ook bevestigd zijn aan de wand.

3. Een parketvloer die onder de keuken doorloopt kan niet gedemonteerd worden, bij eventuele water problemen zoals een lekkende sifon of problemen met vaatwasser . Wanneer een vloer in de keuken zwevend tegen de pootjes is aangelegd, kan eenvoudig een paar planken uit de houten vloer gehaald worden om grote waterschade aan het parket tegen te gaan of te beperken.

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!