Zoeken gehele website...
Zoek!
ParketLoods

Mythes en fabels over houten vloeren

29 september 2012

In dit artikel komen verschillende mythes en stellingen over houten vloeren aan bod, sommige zijn algemeen bekend. Wij geven daarom goede argumenten waarom u met een gerust hart zou kunnen kiezen voor een houten vloer in uw huis. Daarnaast geven we handige tips voor het onderhoud van uw vloer, zodat u er zo lang mogelijk van kunt genieten. (lees ook deel 2)

 1.             Houten vloeren zouden niet gelegd moeten worden in een keuken!
De keuken is een van de meest populaire ruimtes voor een houten vloer / parket / lamelparket in huis, en niet zonder reden. Hout is een materiaal wat de eigenschap heeft hevig gebruik goed te doorstaan. Daarnaast is het een bijzonder mooi materiaal, het verreist weinig onderhoud en behoudt lang haar schoonheid. Juist in de keuken is het daarom een goede keuze.

2.             Vochtig dweilen is de beste manier om een houten vloer schoon te maken.
In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, zijn water en hout geen goede combinatie. Gebruik daarom liever niet de dweil en emmer met sop. Water beschadigt beschermende toplaag van het hout. Als gevolg daarvan kan het water doordringen tot het hout zelf, waardoor het hout zelf ook aangetast wordt. Gebruik daarom schoonmaak producten die niet de toplaag kunnen beschadigen.

3.              In hardhouten vloeren zouden geen krassen of deuken moeten ontstaan.
Ook al is een hardhouten vloer duurzaam genoeg om de slijtage door dagelijks gebruik op te vangen,  toch kan er in de toplaag en het hout zelf krassen of deuken ontstaan bij een bepaalde druk of weerstand. Hoogglans vloeren zullen ook meer imperfecties tonen. Fabrikanten geven geen garantie voor krassen en deuken in uw vloer.

 4.            Schoenen met hoge hakken beschadigen een houten vloer niet.
Als u de bovenstaande stelling gelooft, komt u van een koude kermis thuis. Schoenen met hoge hakken beschadigen wel degelijk een houten vloer. Op een hoge hak staat meer druk dan bij een normale platte zool, de druk per vierkante centimeter is groter dan de druk die een olifantenpoot uitoefent! De zogenaamde stilettohak is voornamelijk erg slecht voor de gezondheid van een houten vloer. Het effect van het lopen op hoge hakken is te vergelijken met kleine hamers die hard op de vloer slaan.

5.            Wanneer houten vloeren kromtrekken of bol gaan staan, dan komt dat doordat de ondervloer slecht is.
Wanneer een vloer bol gaat staan of kromtrekt, dan is dat te wijten aan bovenmatige vochtigheid of juist droogheid, dit is verbonden aan de ruimte waarin de vloer zich bevindt. Slechte waterhuishouding, een lekkage, sterke wisselingen in luchtvochtigheid of vochtigheid afkomstig uit de kruipruimte, kelder of betonplaat kunnen redenen zijn.

 6.           Als mijn houten vloer van kleur verandert of vervaagt, dan is de toplaag beschadigd.
Nee, dit is niet waar. Eigenlijk kunnen alle houten vloeren van tijd tot tijd veranderen van kleur. Amerikaanse kersen en vele exotische soorten, zoals Braziliaanse kers, zijn lichtgevoelig en zullen naarmate de tijd verstrijkt een diepe, rijke en donkere kleur vertonen. Kleine vloerkleden en grote meubelstukken die het vloeroppervlak overschaduwen moeten regelmatig verplaatst worden, om blootstelling aan UV-licht en zuurstof mogelijk te maken. Uiteindelijk zal de hele vloer eenzelfde kleurtoon aannemen. Er zijn geen vaste waarden vastgesteld voor dit natuurlijke proces, het is niet te sturen, daarom kan de fabrikant geen garantie bieden bij onvoorziene kleurveranderingen.

 7.           Het moet mogelijk zijn dat ik elk stuk hout dat ik gekocht heb kan gebruiken.     
Praktisch gezien is hout een natuurproduct, en daarom is het nooit helemaal perfect. Binnen de houtindustrie is het toegestaan dat 5% van de verkochte planken uit imperfecte planken bestaat. Deze imperfecties kunnen natuurlijk zijn, maar ze kunnen ook zijn ontstaan bij het fabricatieproces. Soms verschilt dit percentage (8 tot 10 procent) voor de exotische houtsoorten. Als de breedte van de planken bij het leggen van de vloer blijken te variëren, leg dan planken van dezelfde breedte in dezelfde rij.

8.            Als ik een kapotte of beschadigde plank vind nadat de vloer is gelegd, zal de fabrikant deze vervangen of repareren.
Nee, dit zal niet gebeuren. Het is de verantwoordelijkheid van een installateur of de klant om de vloer te controleren, en elke plank te selecteren op kwaliteit en natuurlijke kleurvariatie voordat de vloer gelegd is. Wanneer de vloer eenmaal gelegd is, gaat men ervan uit dat de vloer goedgekeurd is door zowel de installateur als de klant. Als het nodig is kan een enkele plank vervangen worden, maar garantie is niet gebruikelijk.

9.            Als mijn houten vloer kieren tussen de planken vertoont in de wintermaanden, dan is de vloer defect.
Bijna elke houten vloer heeft te maken met kieren of naden tussen de planken. In de winter, wanneer huizen verwarmd worden en de lucht droog is, zal het vocht in de houten vloer verdampen, daardoor zullen de planken krimpen. Wanneer dat gebeurt, zullen er kieren ontstaan. In de lente, als de verwarming weer uitstaat en de luchtvochtigheid toeneemt, zullen de kieren weer opgevuld worden. Dit is een natuurlijk proces, en betekent niet dat de planken beschadigd zijn.

10.          Keukenvloerreiniger met azijn, ammoniak of schuurmiddelen zijn de beste producten om mijn vloer mee schoon te maken.
Gebruik nooit dit soort producten voor dagelijks gebruik, de toplaag kan grotendeels weggeschuurd worden en de vloer raakt beschadigd, hierdoor vervalt uw garantie. Gebruik producten die passen bij de toplaag van uw vloer.

11.          Het is het beste om de luchtvochtigheid in mijn huis zo laag of droog mogelijk te houden.  
De parketvloerindustrie raadt aan om in uw huis niet af te wijken van de normale leefomstandigheden. Dit betekent doorgaans een temperatuur van 15 tot 26 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 45 tot 60 procent bij een continue luchtstroom over het vloeroppervlak.     

 12.         Mijn vloer heeft andere kleuren en verschilt in textuur met het teststaaltje, dus ik heb waarschijnlijk niet het juiste product gekregen.
Houten vloeren zijn als sneeuwvlokjes. Geen twee bomen zijn hetzelfde, en ook twee planken niet, zelfs niet als ze uit dezelfde boom komen. Meubelstukken, kasten of deuren zijn doorgaans van 1 tot 10 verschillende stukken hout gemaakt. Een houten vloer kan gemaakt zijn van 300 tot 1.000 verschillende stukken hout, en daarnaast is een houten vloer op maat gemaakt. Uw vloer is uniek, en dat maakt het een dierbaar product.

13.          Alle houtsoorten en houten vloeren hebben dezelfde hardheid.
Dit is niet waar.  Alle hardhouten vloeren kunnen deuken en krassen krijgen in verschillende omstandigheden. De houtindustrie heeft een classificatieschaal voor de hardheid van hout, ook wel de Janka-schaal genoemd, waarin de weerstand tegen deuken en krassen per houtsoort is ondergebracht. Hoe hoger het getal, hoe harder de houtsoort, en hoe meer weerstand het materiaal kan bieden. Rode eik telt bijvoorbeeld 1290, Braziliaanse kers 2890, en Braziliaanse walnoot zelfs 3680. Bamboe is een grasproduct, de hardheid van dit materiaal is vergelijkbaar met dat van esdoorn of hard grenen, maar kent andere normen met betrekking tot de toepassing.

14.          Het is het beste om te stofzuigen met een roterende borstel, om vuil en gruis van mijn houten vloer te verwijderen.
Hoewel wekelijks stofzuigen belangrijk is voor het verwijderen van aarde en gruis, kan het roteren van een harde varkenshaarborstel krassen maken in de toplaag van uw vloer en zo de vloer beschadigen.

15.          Mijn bureaustoel beschadigt mijn houten vloer niet.
Als uw bureaustoel wieltjes heeft die gemaakt zijn van hard plastic of metaal, kunnen deze wel degelijk uw vloer beschadigen. Het wordt u aangeraden om ronde wieltjes van niet-beschadigende rubber te gebruiken, maar u kunt ook een beschermende vloermat gebruiken.

16.          Tafels, stoelen en andere meubelstukken veroorzaken geen krassen of deuken in mijn vloer.
Hout is een natuurlijk materiaal en hierin kunnen krassen of deuken ontstaan. Plaats daarom zelfklevende, vilten meubelkussens onder de poten van al uw meubelstukken om beschadiging van uw vloer te voorkomen.

 17.         Het onderhouden van houten vloeren kost veel tijd en moeite.
In tegenstelling tot andere soorten vloerbedekking, is het voor een lange periode mogelijk om houten vloeren er als nieuw uit te laten zien met minimale inspanning. Om dit te bereiken, moet u allereerst nooit de vloer nat dweilen. Gebruik daarnaast alleen producten die bedoeld zijn voor houten vloeren. Ten slotte kunt u het beste de vloer benevelen en met een droge dweil schoonmaken.

18.          Zal een houten vloer de waarde van mijn huis doen stijgen?  
Een kwalitatief hoogstaande vloer zal een levenlang mooi blijven en is een investering waardoor de waarde van uw huis aanzienlijk zal stijgen, wat voordelig is bij de verkoop van het huis, maar ook voor eigen plezier.

19.          Houtworm gaten, kleine strepen en knoesten zijn beschadigingen van het hout.
Omdat hout een natuurproduct is, zijn de meeste karakteristieke elementen zoals gaatjes, strepen en knoesten toegestaan in de meeste gradaties. Als een plank niet overeenkomt met uw wensen, moet u dat melden bij uw installateur. Alle houtproducenten stellen dat de verantwoordelijkheid voor de inspectie en goedkeuring in handen ligt van de installateur en de consument. Wanneer een plank eenmaal gelegd is, moet deze al zijn goedgekeurd door zowel de installateur en de klant. Geen enkele klacht over een reeds geïnstalleerde plank, zonder zichtbare defecten, zal worden gehonoreerd.

Terug naar overzicht blogberichten over houten vloeren

Reactie plaatsen

Lees eerst de reacties even door voordat u zelf een reactie plaatst. Misschien staat het antwoord op uw vraag al tussen de reacties.

Reacties

Reactie geplaast op: 16-09-2016 door Rob Beurskens

Heb een lekkage gehad waardoor cementdekvloer langzaam en druppelsgewijs vocht heeft opgenomen. Vloer heeft dus niet blank gestaan. Twee planken van de vloer schotelen nu. Zijn er gelukkig niet uit gedrukt. Trekken deze vanzelf weer recht als het droogt en hoe lang duurt dat ongeveer?
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Het is niet te zeggen of de vloer weer helemaal recht trekt en hoe lang het duurt. Mochten de planken over een half jaar nog niet volledig zijn rechtgetrokken dan moet je er vanuit gaan dat dat ook niet meer gaat gebeuren.

Reactie geplaast op: 20-06-2016 door Sanne

Hallo, Ik ben voor ons nieuwe huis (jaren 50) op zoek naar een massief eiken houten vloer. We hebben een mooie gevonden en kregen de informatie dat een massief houten vloer zo erg kan uitzetten dat je hem niet zwevend kan leggen bij breedtes meer dan 5 mrt. de vloer zou dan door het werken de gevel (pui) eruit kunnen drukken. dat een vloer werkt weet ik, maar kan dit zoveel zijn? Mijn woonkamer is een soort L vorm met aan de lange zijde (breedste zijde) grote ramen en open slaade deuren. deze heeft een breedte (dus de lange zijde waar de ramen in zitten) van 7,40 mrt. de woonkamer is daar 4,10 mrt diep. De "korte" kant van de L is 8,10 diep bij 2,85 mtr breed. We willen graag de vloer leggen in de diepte van de kamer, dus met het licht mee leggen. dus in de breedte wordt dat dan 7,40 breed. Nu kregen we de opmerking dat dit alleen kan als we de vloer gaan verlijmen...hij kan niet zwevend gelegd door de druk en zetkracht. We wilde de vloer zelf gaan leggen en zijn best handig hierin. Mijn vraag is of dit klopt en wat jullie advies zou zijn?
Antwoord
Reactie van: Parketloods
Het klopt dat massief extreem werkt, wij geven zelfs geen garantie op zwevend gelegde massief houten vloeren. Zie ook is een massieve vloer de beste keuze?
 
In deze blog staat ook dat je de vloer wel kunt verlijmen en verspijkeren op een zogenaamde broodjesvloer.

 

Reactie geplaast op: 08-01-2016 door Nico

In juni is bij mij een zwevende multiplankvloer met eiken toplaag gelegd. Lag perfect vlak. Luchtvochtigheid is lange tijd rond de 60-80% geweest. Nu de afgelopen periode flink gestookt is, en de luchtvochtigheid 50-60%, trekken de planken aan de kopse einden krom, naar boven dus. Volgens de leverancier is dit schrikken van de planken agv. de koude. Volgens mij is dit een broodje aap verklaring, en zit het in het verschil in krimp tussen de multiplex onderlaag en de eiken bovenlaag, dus agv. de constructie.B.v.d.,Nico
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste Nico,

Het is me niet helemaal duidelijk wat je bedoeld. Delamineerd de plank aan de koppen (ofwel komt het eiken los van de van de multiplank) of worden de planken bananen?  
 
Ik ga uit van bananen dat zou ook het meest logisch zijn als ik uw verhaal zo volg. 
 
Het lijkt me niet dat het aan de krimp ligt tussen het eiken en de onderlaag. Omdat hout in de breedte werkt en niet in de lengte. Wat hier aan de hand is is dat de onderlaag nog relatief nat (door de lange tijd dat de relatieve vochtigheid hoog was bij u of omdat u misschien last hebt van restvocht of optrekkend vocht) en is en de bovenlaag droog (door de laatste tijd dat de relatieve vochtigheid lager was) daar krijg je bananen planken van. Door het vocht aan de onderkant zet de plank daar uit en door de droge top krimpt hij van boven. Dan is er nog maar een optie voor de plak en dat is als een banaan te gaan staan.
 
Als je een hoogwaardige plank hebt zal dit vanzelf oplossen als vochtigheid aan de onderkant van de plank hetzelfde wordt als aan de bovenkant. Hier is tijd voor nodig.
 
Het is wel raadzaam je luchtvochtigheid beter onder controle te houden en te proberen door het jaar heen de relatieve vochtigheid tussen de 45 en 60% te houden. Het is niet erg als deze een paar dagen erboven of eronder is, maar bij langere periodes meer dan 2 a 3 weken zou u aan een bevochtiger danwel ontvochtiger moeten denken. Om bovenstaande problemen te voorkomen.
 
Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 25-11-2015 door jootjelien

Hallo,Op onze eikenhouten vloer heeft water gestaan omdat ee wasbak in de keuken over was gestroomd. Waarschijnlijk is er ook water onder de planken gekomen, want een aantal planken is kromgetrokken (zijkanten omhoog) Op een plaats is het zo erg dat ik het gevoel heb dat de 2 planken bijna losschieten van elkaar. Kan ik hier iets aan doen? Trekken de planken vanzelf weer recht? Of kan ik die planken nu weggooien?Alvast dank voor uw reactie!
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste,

Altijd vervelend water op een houten vloer. Of de vloer nog rechttrekt is een 50% 50% kans. Dat kun je pas na verloop van tijd zien.
Als het water zoals bij u onder de vloer is gekomen kan het drogen enkele maanden duren. Pas daarna kun je zien als de vloer weer compleet droog is of deze ook weer in zijn oude staat is teruggekomen.
 
Het is aan u of u daarop wilt en kunt wachten anders zit er niest anders op dan de planken te vervangen.
 
Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 20-10-2014 door bert

Beste,

Het is altijd moeilijk iets van afstand te beoordelen, maar het lijkt erop dat de vloer vocht uit de lucht heeft opgenomen en daardoor is gaan uitzetten. Als u een relatieve vochtmeter heeft (een weerstation) en de vochtigheid is boven de 70 a 75% en dit is voor een lange tijd dan kan de vloer uitzetten. Het geluk is dat we de winter in gaan aan dat de cv weer aangaat waardoor de relatieve vochtigheid in uw huis afneemt en het probleem waarschijnlijk vanzelf weer oplost.

Voor de volledigheid vanuit hier kan ik het probleem niet zien of meten dit kan alleen door een expert ter plaatse.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 19-10-2014 door Bert

goede dag ik heb al 7 laminaat vloer nu komt hij ineens om hoog hij woord niet te nat gedweild en het is in de midden van de vloer bv dank

Reactie geplaast op: 17-12-2013 door Bert

Beste Broers, Dat is vreemd dat het water rood kleurt bij dweilen. Ik kan maar 2 dingen bedenken. Dat er na het schuren schuurstof in uw huis heeft gehangen, dat is neergeslagen op de vloer en dat heeft u opgedweild. (jatoba is rood en zou het water kunnen kleuren)
  • Het kan ook dat er een extra pigment op de vloer is gezet en pigment kan de eerste keren met dweilen afgeven
  • Het lijkt me niet dat u de olie opdweilt, als de olie nog niet uitgehard is zou het met water witte vlekken geven.
 Het beste is dat u met de parketteur contact opneemt en hem vraagt wat er aan de hand is hij weet wat voor producten hij heeft gebruikt en wat er eventueel bij u aan de hand is. Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 16-12-2013 door broers

Hallo,

Een aantal weken geleden is de jatoba vloer bij ons geolied en nu heb ik hem vorige week gedweild met woca zeep en mijn water was rood. Ik heb het idee dat ik de waslaag eraf dweil. De vloer is lichter geworden na het dweilen. Kan dit? 

alvast bedankt voor uw reactie.

Reactie geplaast op: 28-09-2013 door Hans

Ik heb ook een zwarte kabbes vloer liggen.. (60m2), die er inmiddels 4 jaar inligt. Ook onze vloer is met Osmo 3x behandeld. Ik ben uiterst tevreden over de vloer en heb helemaal geen last van krimp. De vloer ligt los, heb hem zelf gelegd, en tussen de winter en zomer zit iets van 5mm verschil, dat met de plint wordt opgevangen. 

Ik verbaas me over die 23cm krimp. dat is wel extreem veel.. 

 

 

Reactie geplaast op: 27-09-2013 door Bert

Beste Bonnie, Bent u zeker dat u een olie op bracht met een mop? Ik zou geen merk weten waar u op deze manier olie kunt opbrengen. Zover mijn kennis reikt hebben alle onderhouds olies gekookte lijnzaadolie in zich. Als je deze te dik opbrengt krijg je glans of velvorming. Dit betekend dat de toplaag van de olie uithard maar de onderlaag niet of heel langzaam. Hierdoor zouden gevaarlijke situaties kunnen ontstaan doordat de vloer spekglad wordt de harde vellen olie glijden over de film van niet uitgeharde olie. Wat me waarschijnlijker lijkt is dat u uw kroeg hebt bijgehouden met natuurzeep en water. Deze zeep laat ook een beschermende laag achter. Dit kan ook met groene zeep en water.  Bert  Parketloods

Reactie geplaast op: 26-09-2013 door Bo

We hebben gerookte houten vloer in de keuken,kamer. Eiken. Ik vindt het halen van machine en op je knieƫn olie opbrengen niets! Voorheen had ik een kroegje waar ik de houten vloer als net met dweilen olie opbracht! Welke moet ik hebben dan!! Er wordt in de keuken goed geleefd! Bedrijfskeuken zeg maar! Ik heb hem gister in een opwelling ingedeeld met keuken olie,( voor de koekenpan) Hij is prachtig geworden! Maar niet echt bedoeling natuurlijk,kunt u mij zeggen welke olie ik kan opbrengen!! Alvast bedankt

Reactie geplaast op: 08-06-2013 door Bert Parketloods

Dank voor uw reactie,

Vervelend dat u fout bent voorgelicht of eigenlijk bent u dus niet voorgelicht. De cowboys in de vloeren branche, voor een hout liefhebber is dit een horrorstuk, helaas zijn er altijd verkopers die alleen mooi weer verkopen en niet bezig zijn met de klant en zijn wensen.

De eerlijkheid gebied met te zeggen dat ik zelfs even in het hout vademecum op moest zoeken wat Kabbas of Zwarte Kabbas voor soort hout is, het wordt meestal verkocht onder de naam Sucupira Preta. Het is een tropisch harthout uit Zuid-Amerika. In het Vademecum staat ook aangegeven dat deze vermoedelijk middelmatig tot veel werkt. Dit houd in dat de houten vloer in de wintermaanden wanneer uw huis waarschijnlijk drooggestookt wordt door de CV en vloer behoorlijk in de breedte zou krimpen en in de zomer in de vochtige periode zou uitzetten. Wat mij verbaast is dat het 23cm is. Zoiets heb ik nog nooit eerder gehoord.

Qua olie is normale Osmo niet de juiste keuze, Sommige tropische hardhout soorten zijn moeilijk te impregneren met normale olie of Hardwax, De gaat bijvoorbeeld om Kambala/Iroko/Ipé/Cumaru en volgens mij ook Kabbas. Voor dit soort hout is er een speciale impregneer. De Klarwachs, dit is een dun vloeibare “olie” speciaal voor moeilijk te impregneren soorten hout. Het is overigens normaal dat bij een opgeschuurde vloer de haren overeind gaan staan bij oliën of lakken (bij de eerste laag) Ik raad aan om dan na het drogen met staalwol 000 (dit is heel fijn) of met bruin Scotsbrite over de vloer heen te gaan daarmee haal je de opstaande houdvezels weg. Dan goed stofzuigen en nogmaals lakken of in de olie zetten. Bij de twee maal komen de houtvezels niet meer omhoog.

Deze info is voor u allemaal wat laat, maar zoals u zelf al aangaf voor de nieuwe kopers niet.

Bert

Parketloods

Reactie geplaast op: 08-06-2013 door d

Een eerlijk stuk,!!!

Dit hadden ze mij moeten vertellen toen ik een zwarte kabbes vloer kocht (DE VLOER IS NIET GEKOCHT BIJ PARKETLOODS) even voor de duidelijkheid. " 100 euro de m2  ziet hier met 110 m2   In de winkel werd de vloer de hemel in geprezen, Ik wilde geen kieren geen  velig rand.Maar heb me om laten praten  .Zit ondanks een vocht meter met holle planken . lange scheuren  sokken bleven hangen de verkoper zei dat het allemaal wel zou oplossen we hebben zelf na een jaar aan een kant 23 cm bij moeten leggen omdat de planken zo gekrompen waren dus na een jaar zelf de vloer met 1 vel schuurpapier licht op geschuurd en opnieuw dun in de osmo gezet  met goede roller , De verkopers zeiden dat het niet allemaal zo goed gezogen hoefde te worden voor het lakken want de opstaande haren waar de sokken aan hingen  je die vanzelf plat zou lopen, Dat het een uitstraling van een kroegvloer had zeiden ze niet  Gevolg nu glimt hij een beetje te veel.  Het is echt niet het beloofde land als wat veel websites doen geloven. Ik vind het niets dat ik uren aan het stofzuigen ben omdat ieder paar dagen de kieren weer anders zitten om ze in lengte richtingen uit te zuigen. 

We zijn nu bijna 2 jaar verder, Ik begin er aan te wennen , Maar weer beginnen er nieuwe kieren te komen , Dus weer aanschoppen en nieuwe planken aan de rijkant erbij leggen. Mijn woonkamer vloer is in 6.50 breeedte al 23 cm gekrompen Kan u nagaan hoe het eruit zag , net zon schuifspelletje van 9 vakjers die je moet schuiven naar het juiste plaatje. Ondanks mijn speurtocht op internet 3 jaar terug niets negatiefs gevonden. Ben blij voor nieuwe kopers dat ze niet het bos in worden gestuurd. 

Wij denken dat de planken gewoon nog niet droog waren  1 pluspunt , de kabbes vloer kleurt heel donker en mooi op Je moet alleen de tijd hebben en geduld. 

Tekst naw
ParketLoods020 - 261 39 07info@parketloods.nlKeienbergweg 27, 1101 EX Amsterdam Zuid-Oost

Voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring

De prijzen in de webshop staan standaard op Incl. btw 

ParketLoods logo
ParketLoods