Ga terug
13 oktober 2012

Mythes en fabels over houten vloeren- Deel twee

Dit is deel twee van de serie over de mythes die heersen over houten vloeren. Het eerste deel  kunt u hier vinden.

20.  Als mijn houten vloer ter plekke geschuurd en gelakt wordt, is dat duurzamer dan een vloer die voorbehandeld is in een fabriek.

Een voorbehandelde vloer heeft het voordeel dat de toplaag wordt aagebracht in een stofvrije omgeving onder ideale omstandigheden. De fabriekslaklagen zijn veel harder en duurzamer dan een toplaag die ter plekke bij het leggen aangebracht wordt. Deze laag moet aan de lucht drogen en de omstandigheden voor het verkrijgen een kwalitatief goede toplaag zijn thuis niet altijd ideaal.

21.  Een geschuurde en gelakte vloer kan makkelijker gerepareerd worden dan een voorbehandelde vloer.

Als het nodig is kunnen enkele planken van een voorbehandelde vloer, mits een voor een, vervangen worden. Vloeren die ter plekke behandeld zijn vergen vier tot vijf dagen voor het schuren, schoonmaken, lakken en drogen. Nadien kunnen de behandelde planken nog onderling verschillen.   

22. Ik heb gehoord dat zeep op oliebasis de beste manier is om mijn houten vloer te reinigen.

Zeep en andere schoonmaakmiddelen  kunnen een schadelijk laagje op de toplaag van uw parket achterlaten, wat ervoor kan zorgen dat het vernis vergeeld, dof wordt of scheuren gaat vertonen. Vraag bij uw leverancier wat de garanties van uw parket zijn.  

23. Mijn houten vloer kan geleverd en gelegd worden op dezelfde dag.  

De fabrieken en de meeste leveranciers van parket  raden aan dat massieve planken, voor ten  minste  3 tot 5 dagen voor de installatie geleverd moeten worden. Zo kan het hout wennen (acclimatiseren) aan de 'normale omstandigheden in de ruimte waar de v loer gelegd gaat woorden', denk dan aan een temperatuur tussen de 18 en 25 graden, en een relatieve luchtvochtigheid van 45% tot 65. Laminaatvloeren en lamelparket hebben doorgaans maar 1 dag nodig om te acclimatiseren.

24. Ik kan alleen kiezen uit Frans eiken en rode eik. 

Ook al zijn Frans eiken witte en rode eik twee zeer populaire soorten hout, dit zijn echter niet de enige houtsoorten! U heeft keus uit verschillende exotische houtsoorten zoals merbau, jatoba en kambala en. Of Europese soorten zoals beuken, essen, acacia, esdoorn,  enz, maar daarnaast komen ook kurk en bamboe op. 

25.  Als de planken voor mijn nieuwe vloer zijn geleverd, kan ik deze dan in mijn garage bewaren?

Nee. Houten planken mogen nooit bewaard worden in een garage, kelder, of in de buitenlucht, noch op een vloer van zandcement of beton. Zorg ervoor dat de planken op geen enkele manier in contact komen met vocht. Het vocht kan in de vloerplanken trekken, waardoor deze opzwellen en uitzetten of kromtrekken.   

26. Houten vloeren kunnen niet gelegd worden in een kelder met een betonnen vloer.

Niet helemaal. Er zijn vloerplanken die opgebouwd zijn uit verschillende lagen, waarbij elke laag haaks wordt aangebracht op de nerfrichting van de voorgaande laag. Deze vloeren zijn erg stabiel en kunnen veel uitzetting en krimp verdragen. Ga er voor de zekerheid van uit dat het vochtgehalte van uw vloer niet de 3% overschrijdt. Voor het leggen van een vloer op beton is doorgaans barrièremiddel tegen vocht nodig. Bij een zwevende vloer kan volstaan worden met een dampwerende folie en bij verlijmen dient er een epoxy vochtscherm aangebracht worden.

27. Ik ga ervan uit dat ik een houten vloer krijg die uit een en dezelfde kleur bestaat, zoals het kleurstaaltje aantoont.

Hout is een natuurproduct met patronen en kleurvariaties die zijn ontstaan in een levende boom, en deze vormen zijn uniek. Hout is een natuurproduct. Kleur en structuur kunnen per pak/plank verschillen. Afbeeldingen op de website en staaltjes dienen slechts als indicatie.

28. Ik ga ervan uit dat mijn vloer een gladde toplaag heeft, vergelijkbaar met een tafelblad. 

Houten vloerplanken zijn niet bedoeld als tafelblad. Hardhouten vloeren die voorbehandeld zijn, zijn meestal gefreesd en daarna met een breedbandschuurmachine gemaakt volgens exacte afmetingen. Maar als u op uw blote voeten over uw houten vloer loopt, kunt u alsnog verschillen van plank tot plank voelen. 

29. Hardhouten vloeren zijn onverwoestbaar. 

Hoewel er tegenwoordig geavanceerde technieken bestaan voor het vervaardigen van vloeren, kunnen alledaagse dingen zoals gemorst water, vuil en andere bijtende materialen de lak van uw vloer beschadigen. De specifieke ruimte waar de vloer zich bevindt, ingesleten looproutes, hoe vaak u uw vloer schoonmaakt en stofzuigt, kinderen en/of huisdieren zijn allemaal van invloed op de levensduur van uw vloer.

30. lamelparket vloeren zijn geen 'echte' houten vloeren. 

lamelparket heeft een toplaag van echt hardhout. Daaronder bevindt zich een constructie van meerdere lagen die haaks op de nerfrichting van de onderliggende plank zijn gelijmd. Dit is ideaal voor gelijkvloerse of niet-gelijkvloerse cementvloeren. Deze vloeren kunnen circa twee keer geschuurd worden. (afhankelijk van de dikte van de toplaag)

31. Als ik mijn vloer van dichtbij bekijk zie ik allerlei kleine imperfecties en defecten.

Of de defecten aan uw vloer binnen de garantiebepalingen vallen, wordt vastgesteld vanuit staande positie.

32. Mijn kelder, kruipruimte of betonoppervlak in kwestie ziet er droog uit, dus er zouden geen problemen moeten zijn bij het plaatsen van een houten vloer.

Ongeveer 90% van de klachten met betrekking tot de installatie zijn het gevolg van vochtproblemen. Uw installateur moet, voordat de vloer gelegd wordt, altijd controleren of de ondervloer geschikt is om een houten vloer op te leggen.  

33. Ik heb vloerverwarming, dus ik kan geen nieuwe vloer laten leggen. 

De meeste soorten lamelparket zijn zeer geschikt voor vloerverwarming. Dit is niet het geval voor massieve houten, vraag de verkoper om meer informatie. Of klik op parket op vloerverwarming. Het kan zijn dat u daarnaast ook de instellingen van uw verwarmingssysteem moet aanpassen, raadpleeg de informatiegids van uw verwarmingssysteem of neem contact op met uw leverancier. Aangeraden wordt om de temperatuur van 25 graden binnenshuis niet te overschrijden. 

34.   Ik heb mij laten vertellen dat ik mijn houten vloer of bamboevloer opnieuw moet laten lakken, om het te beschermen tegen urine van huisdieren, braaksel of gemorste vloeistoffen.                                                                                                    

Regelmatig schoonmaken wordt altijd aangeraden, maar als u opnieuw een laklaag over de originele toplaag aanbrengt, zal de garantie vervallen. Eenmaal aangebracht tussen de planken, kan vernis het ontstaan van kloven bevorderen. Aan de andere kant kan vernis ook gaan fungeren als een soort lijm, waardoor de normale uitzetting van het parket wordt tegengewerkt.

35.  De ruimte is gevoelig voor vochtigheid, kan ik dan wel een houten vloer aanschaffen?

Als u een houten vloer wilt, is lamelparket de beste keus. Maar misschien kunt u beter kiezen voor keramische tegels, vinyl of een houtlook PVC vloer. 

36.  Volledige badkamers en wasruimtes zijn prima voor een houten bevloering.

Sommige lamelparket vloeren kunnen gebruikt worden in volledige badkamers, omdat deze vloersoort minder gevoelig is voor veranderingen in vochtigheid, maar neem logische voorzorgsmaatregelen tegen stoom (damp) en hoge luchtvochtigheid, die ontstaan bij hete douches. Ventileer de ruimte goed om opstijgend vocht weg te voeren, en gebruik badmatten om de vloer te beschermen tegen gemorst water. (kijk ook eens naar PVC vloeren, die zijn uitermate geschikt voor badkamers)

37.  Is een vloer met een toplaag die aluminiumoxide bevat schadelijk voor de gezondheid?

Een dergelijke toplaag is niet schadelijk voor de gezondheid. De aluminiumoxidedeeltjes zijn microscopisch klein en na de uitharding is de vloer absoluut veilig voor kinderen en huisdieren. Het wordt wel aangeraden om al het zaagwerk buitenshuis plaats te laten vinden, om te voorkomen dat u het stof die hierbij vrijkomt inademt. Houtvezels en de aluminiumoxidedeeltjes in het stof zijn namelijk wel schadelijk voor uw longen.

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!