Ga terug
31 mei 2012

Massief houten vloer FAQ

Wanneer is een houten vloer een massieve vloer?

Een houten vloer is een massief houten vloeren als, ongeacht de lengte of breedte, de plank uit één stuk hout is gezaagd.

Wat voor keuze heb ik bij de afwerking van houten vloeren?

Massief houten vloeren lenen zich uitstekend voor maatwerk. Wij hebben een assortiment kant en klaar massieve vloeren met verschillende afwerkingen. Daarnaast kunt u ook zelf uw plank opbouwen, uw kunt kiezen uit verschillende hout soorten en gradaties van hout. Ook zijn er verschillende mogelijkheden van de afwerking, zoals het kleuren met beits, borstelen, hand geschaafd, verouderen, roken, lakken en oliën.

Waar kan ik een massieve vloer leggen?

Een massief houten vloeren kan bijna overal worden gelegd behalve op vloerverwarming. Het kan ook prima in keukens gelegd worden, alleen moet water dat gemorst wordt even opgeruimd worden.  

Is een massief houten vloer waterbestendig?

De bovenkant van massief parket is behandeld met lak of olie wat de vloer waterafstotend maakt. Toch moet een houten vloer niet onder water gezet worden, omdat water tussen de planken kan sijpelen waardoor de planken kunnen kromtrekken. Wanneer er water/vocht gemorst wordt op een houten vloer is het zaak dit gelijk droog te maken. Zorg ook dat planten die op de vloer staan een bak of bord onder de bloempot hebben. Wanneer u de vloer wilt schoonmaken met water en zeep kunt u dit doen met een goed uitgewrongen mop.

Voelt  massief parket warm aan in de wintermaanden?

Houten vloeren voelen warm aan, in tegenstelling tot natuurlijke of keramische stenen vloeren die ook echt koud zijn is in de wintermaanden.

Is een massief vloer krasbestendig?

Houten vloeren zijn redelijk resistent tegen krassen. Toch zal u uiteindelijk altijd krassen krijgen op uw houten vloer. De meeste mensen vinden dat niet erg omdat de houten vloer zo extra gaat leven, maar er is ook een groep die krassen verschrikkelijk vinden. Als u geen krassen wilt zult u extra moeten opletten. De meeste krassen kunnen bij een periodieke renovatie van de vloer er uitgeschuurd worden en/of gevuld met reparatie kit.

Krassen kunt u voor een groot deel voorkomen door vilt onder uw meubels te plakken, en inloopmatten bij de buitendeuren te leggen en door binnen geen schoenen te dragen die u buiten ook gebruikt.

Hebben jullie staaltjes van massief houten vloeren?

Ja, u kunt staaltjes van onze standaard houten vloeren bestellen via deze site. Klik links op massief parket en zoek de vloer waar een staaltje van wilt ontvangen en klik op bestel staaltje.

Kan ik het parket  zelf leggen?

Ja, onze kant en klaar massieve vloeren zijn ontworpen voor de doe het zelf markt. Alle informatie over het zelf leggen wordt bij de vloer meegeleverd.  Als u liever een professionele installatie van uw vloer wilt , kijk dan bij onze legservice.

Zijn houten vloeren geschikt voor mensen met allergieën?

Dankzij de gesloten voegen/naden tussen de planken is er geen mogelijkheid om stof te verzamelen. Huisstofmijt en andere allergie veroorzakende organismen kunnen niet overleven op schone vloeren en dit zal u helpen om uw huis vrij te houden van allergenen. Dit is natuurlijk belangrijk voor mensen aan astma of andere stof allergieën lijden. Daarbij is hout in tegenstelling tot laminaat vuilafstotend. Dit komt omdat hout niet statisch wordt als je erover loopt. De plastic toplaag van laminaat heeft dit probleem wel.

Wat ik doen moet voordat mijn vloer wordt gelegd?

U moet ervoor zorgen dat uw parket goed  acclimatiseert vóór het leggen. Massief parket moet 14 dagen acclimatiseren in de ruimte waar de vloer gelegd gaat worden. De ruimte moet tijdens het acclimatiseren en het leggen op een constante temperatuur tussen 18 C-24 C gehouden worden.

Is massief hout milieuvriendelijk?

Massief houten vloeren zijn geproduceerd met behulp van hout uit duurzame bosbouw. De fabrikanten waar wij zaken mee doen zijn zich bewust van de verplichtingen van hun duurzame verantwoordelijkheid  en recycling van afval om het milieu te beschermen.

Kan ik een massief houtenvloer leggen op vloerverwarming?

Nee, helaas massieve vloer is niet geschikt voor op vloerverwarming. De reden hiervoor is dat massief parket  teveel werkt door invloed van temperatuur en als de vloer niet egaal warm wordt  één plank op delen verschillende temperaturen hebben waardoor deze gegarandeerd krom zal trekken. Daarbij is de warmte weerstand van massief parket vaak te hoog voor een snelle warmte overdracht. Voor een houten vloer op vloerverwarming kunt u beter lamelparket installeren.

Kan ik in een kantoor massief parket  leggen?

Ja, alle van onze massieve vloeren zijn geschikt voor zowel huizen als kantoren.

Kan ik een houten vloeren buiten leggen?

Nee, parket is niet voor gebruik buitenshuis. Voor een vlondervloer in de tuin is speciaal tuinhout te koop.

Moet ik een uitzettingsvoeg aanhouden bij het leggen van een massieve vloer?

Ja, een 10 mm uitzettingsvoeg is minimaal nodig. Dit is om de werking van uw vloer op te vangen, deze werking komt door verandering van temperatuur en relatieve vochtigheid.  

Hoe moet ik de massieve vloer onderhouden?

Een massief parket schoon te houden is betrekkelijk eenvoudig.  Lees altijd de bijgeleverde informatie van de fabrikant.

Veeg en/of zuig uw vloer regelmatig, dit voorkomt dat zand en steentje krassen in de toplaag.

Een deurmat bij de ingangen van buiten helpt bij het niet naar binnen lopen van vuil, steentjes en andere stukjes puin die onder de schoenen kunnen zitten. Dit vermindert de hoeveelheid vuil op de vloer en het risico van krassen op het oppervlak.

Voor een grondige schoonmaak is het handig om te reinigen met een speciaal ontworpen microvezel mop. Bv de voermop van Bona, Als u met een gewone mop en groene zeep of natuurzeep uw massieve houten vloer schoonmaakt  zorg dan dat u alleen met een zeer goed uitgewrongen mop de vloer schoonmaakt.

Als u een vloeistof morst maak dit direct schoon en droog met vochtige zachte. Het direct schoonmaken voorkomt dat er vlekken in uw vloer komen die er niet of moeilijk te verwijderen zijn.

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!