Ga terug
18 april 2012

Lamelparket FAQ

Ziet een massieve houten vloer er beter uit dan een lamelparket vloer?

Zeker niet, de toplaag van lamelparket is exact hetzelfde als massief parket. Als het lamelparket gelegd is ziet het er precies zo uit als een massieve vloer.

Wat is de dikte van de toplaag?

De toplaag van een lamelparket vloer varieert van 2mm tot wel 6mm. Kwalitatief hoogwaardig lamelparket kan 10 tallen jaren tot een leven lang mee. In vergelijking even lang als een massieve vloer met 3 tot 7 mm top boven het mes en groef. Wij verkopen lamelparket met een toplaag variërend van 2 t/m 6mm. Lamelparket met een toplaag kleiner dan 2mm is fineerparket. We zijn geen voorstander van dit parket omdat het niet te renoveren is en met een flinke kras door de toplaag gaat.

Kan een lamelparket vloer gerenoveerd worden?

Of lamelparket te renoveren is hangt af van de dikte van de toplaag. Maar het is een feit dat meer dan 90% van al het parket nooit geschuurd cq gerenoveerd wordt. Als een vloer door een professioneel geschuurd wordt, wordt er zo rond de 0,7 en 1mm van de toplaag verwijderd. De toplaag mag nooit onder de 1,5mm komen. Dit betekend dat lamelparket met een toplaag van 2,5mm  1 maal professioneel gerenoveerd kan worden. En een toplaag van 6mm 4 tot 5 keer.

Kan lamelparket op beton gelegd worden?

Ja beton is ideaal om lamelparket op te leggen. Wel moet er voor het leggen de vochtigheid van het beton gemeten worden. Het vochtigheidsgehalte van de betonvloer moet onder de 2% liggen. Als het lamelparket zwevend gelegd wordt, dan kunt u het beste een vochtscherm onder de ondervloer leggen om optrekkend vocht (bv uit kruipkelder) tegen te gaan. Indien de vloer verlijmd wordt aan het beton met een ongeisoleerde kruipruimte dan raden wij een Epoxy vochtscherm aan. Gebruik bij verlijmen alleen de aanbevolen lijm. Wij kunnen u hier in adviseren.

Wat wordt er bedoeld met dat lamelparket stabiel is?

Massief hardhout is instabiel en dat betekend dat massief hout werkt onder invloed van vocht/droogte en temperatuur. Werken houdt in dat hout kan krimpen en uitzetten en vervormen (hol en bol staan). Lamelparket is opgebouwd uit lagen die kruislings op elkaar verlijmd zijn, door deze opbouw worden de negatieve gevolgen van werken tot een minimum beperkt, de vloer blijft vlak en zet ook minder in de breedte uit. Dit maakt lamelparket een kwalitatief betere keus, zeker als de vloer op vloerverwarming gelegd wordt.

Kan een Lamelparket op vloerverwarming worden gelegd?

Ja, lamelparket kan op vloerverwarming gelegd worden, zolang u aan een paar vereisten voldoet:

  • De leidingen van de vloerverwarming moeten niet te ver uit elkaar liggen om een goede hittedistributie te verkrijgen.
  • Of de leidingen moeten diep in het beton zijn uitgefreesd om zo een gelijkmatige warmte over de gehele vloer te krijgen.
  • Het gehele vloer moet worden verwarmd. Er mag niet plaatselijk een koude gebied zijn.
  • Het moet mogelijk zijn om de oppervlaktetemperatuur te kunnen inregelen en controleren.
  • De oppervlaktetemperatuur van de betonvloer mag 27°C  en dit nooit overschrijden.
  • en moet een vochtscherm tussen de betonvloer en houten vloer geïnstalleerd worden.
  • Zorg ervoor dat er geen lucht tussen het beton en het lamelparket kan, dit kan het lamelparket uitdrogen.
  • Het lamelparket moet gelegd worden met de vloerverwarming aan tussen de 18°C en 22°C.
  • De relatieve luchtvochtigheid moet tussen de 45%en  60% zijn vóór, tijdens en na het leggen van de vloer.

Gelieve van nota te nemen: De bovengenoemde punten zijn basisregels om lamelparket op vloerverwarming te leggen. Lees altijd de instructies van de fabrikant die kunnen aanvullende eisen bevatten.

Moet ik een dilatatievoeg (werkingsvoeg) aanhouden bij lamelparket?

Ja, zoals bij alle houten en gelamineerde vloeren (lamelparket) dient de vloer voldoende ruimte te hebben om te kunnen werken. Dit is overal van toepassing waar de vloer samenkomt bij een vast voorwerp zoals een muur, deurposten, cv pijpen, enz. Als vuistregen moet u voor elke meter in de breedte 3mm  dilatatievoeg aanhouden en voor elk meter in de lengte 1,5mm. Wanneer er vloeren gelegd worden van meer dan 20m x 8m dan moet er ook een dilatatievoeg om de 8m breedte en 20m lengte gebruikt worden.

Wat is de beste richting om het parket te leggen?

Vanuit een technisch standpunt gezien, maakt het niet uit in welke richting u het parket legt. Het is dus een persoonlijke en esthetische keuze. U zult het beste effect krijgen als u de vloer in de zelfde richting legt van de belangrijkste lichtbron en in de zelfde lijn zoals de meest gebruikte deuringang. Als u ramen heeft aan twee zijden die haaks op elkaar staan is het meestal de beste keuze om de vloer in de lengte te leggen van de langste zijde.

Kan lamelparket in badkamers of natte ruimten worden geïnstalleerd?

In badkamers of andere vochtige ruimten kunt u geen lamelparket leggen. In keukens of toiletten is het prima zolang water dat gemorst wordt direct weggehaald wordt. Wilt u in badkamers toch hout of houtlook dan zijn er PVC vloeren die wel geschikt zijn voor natte ruimten.

Kan ik een vloerkleed over lamelparket leggen?

Ja, u kunt een vloerkleed op lamelparket leggen. Het is wel belangrijk om een speciaal ondertapijt onder uw vloerkleed te leggen. Dit is dat de vloer toch kan ademen. Omdat hout van nature onder invloed van licht (UV) verkleurd is het aan te raden om het vloerkleed van tijd tot tijd te verplaatsen of weg te halen zodat het hout onder het kleed ook kan bijkleuren.

Reacties

Lees de reacties op Lamelparket FAQ

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Vriendelijke service, goed advies en kundige experts die meedenken in het hele proces. Wij zijn super tevreden met onze prachtige houten vloer, die tevens snel gelegd kon worden.

Marianne Kraai

Hierom ga je naar een winkel. Hele vriendelijke vakmensen. Goed advies en niet opdringerig. Voor de volgende vloer kom ik zeker terug.

Jonas Roukema

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!

Kom naar onze showrooms!
In Amsterdam en Rhenen (Veenendaal), lees hier meer.