Zoeken gehele website...
Zoek!
ParketLoods

Krakende parketvloer

4 november 2010

Hoe komt het dat mijn parketvloer kraakt? Is dit normaal?

Een krakende vloer kan vervelend zijn, maar hoe komt het? Elke zwevende houten vloer kraakt wel een klein beetje, hout is en blijft een natuurproduct dat werkt en dus kan het een beetje kraken. Er is pas een probleem als de vloer buitensporig kraakt. Er zijn grofweg 3 redenen waarom een vloer te veel kraakt.

De parketvloer zou kunnen kraken omdat deze niet volgens de specificaties van de fabrikant gelegd zijn. De meest voorkomende fout met zwevend  leggen is dat de ondervloer niet vlak genoeg is. Bij het leggen mag de ondervloer niet meer dan 2mm per 2m ongelijk zijn.  Als de ondervloer ongelijk is en de parketvloer is zwevend gelegd dan kan het zijn dat het parket kraakt als je eroverheen loopt. Dit komt omdat de parketvoer niet overal de ondervloer raakt. Het kraken is niets anders dan de wrijving die je hoort van de mes en groef (of kliksysteem) die beweegt. Voor dit probleem zijn er eigenlijk geen echte oplossingen, omdat de oplossing (egaliseren) al voor het leggen genomen had moeten worden. De keus is dus met het kraken leren leven of de vloer zal opnieuw gelegd moeten worden nadat de ondervloer is geëgaliseerd. Als er een houten vloer onder het parket ligt zou het nog hier en daar vast geschoten kunnen worden (met een tacker), zodat het parket naar de lage delen getrokken wordt. Dit is niet echt een oplossing waar we achter staan omdat je dan weer problemen met het werken van de vloer kan krijgen.

Een ander oorzaak van kraken kan zijn dat de houten vloer te vochtig is. Dit kan komen doordat de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte te hoog is. Zorg altijd dat de relatieve luchtvochtigheid tussen de 45% en 60% is dan zal de vloer niet of zeer beperkt kraken. De relatiever luchtvochtigheid kan men uitlezen op een hygrometer. Als de relatieve luchtvochtigheid te hoog kan deze verlaagd worden door een luchtontvochtiger. Of men kan de ruimte warm stoken en dan de ramen open zetten, als je dit een paar maal herhaald zal de luchtvochtigheid aanzienlijk dalen. Warm stoken en luchten is geen permanente oplossing, doe dit alleen als er tijdelijk veel vocht is vrijgekomen in de kamer.

Er kan ook een probleem in het parket zelf zitten. Hoewel vaak gedacht wordt dat dit het probleem is, is de werkelijkheid dat dit bijna nooit het probleem is. Er zijn in de branche een paar klachten bekend van Chinese vloeren waar de lagen van de lijm die de lagen van het lamelparket bij elkaar houden hebben losgelaten en daardoor gingen kraken

‚ÄčTerug naar overzicht blogberichten over houten vloeren

Reactie plaatsen

Lees eerst de reacties even door voordat u zelf een reactie plaatst. Misschien staat het antwoord op uw vraag al tussen de reacties.

Reacties

Reactie geplaast op: 05-12-2018 door epim

Dankjewel voor dit artikel over krakende vloeren. Ik denk dat ik inderdaad een kromgetrokken vloer heb. Aanvankelijk was er helemaal geen gekraak, maar de laatste tijd kan ik niet door het huis lopen 's nachts zonder mijn vrouw te wekken. http://www.laminaatwinkel.com/vloeren-roosendaal/

Reactie geplaast op: 27-02-2018 door Inez

Onze zwevende houten vloer kraakt op 1 bepaalde plek terwijl we er niet op lopen. Wordt er een beetje gek van omdat ik een oorafwijking heb n.l. Misofonie. De plinten zijn op de muur geschroefd en niet op de vloer. Zou dat een oorzaak kunnen zijn. Heeft het zin om de plint lost te maken en een tijd weg te laten?
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Vervelend te horen dat u last hebt van een onverklaarbare kraak in uw vloer.

Van een afstand is helaas niet te bepalen waar een kraak vandaan komt, dit moet ter plaatse onderzocht worden. Misschien is het een idee om er een parketteur bij te halen?

Reactie geplaast op: 21-10-2014 door bert

Beste Jan Bartels,

Grote kans dat de oorzaak van het kraken komt door de nieuwe plinten. Als er platte plinten gebruikt zijn en deze zijn op de vloer gespijkerd dan hebben deze zich één gemaakt met de vloer. Normaal wordt er voor het werken langs de muren en kozijnen een groef vrijgehouden voor het werken. Zodat de vloer kan krimpen en uitzetten.

Door het aanbrengen van de nieuwe plinten kan de vloer niet meer werken en in de zomer wil de vloer uitzetten, waarschijnlijk zit uw vloer nu klem onderspanning en staan sommige planken iets omhoog. Als u eroverheen loopt geeft dit een krakend geluid.

De oplossing is aan één kant van de ruimte de plinten los te halen. Dan zal de vloer zich ontspannen en dan de plinten opnieuw aanbrengen met 1 of 2mm ruimte tussen de plint en de muur dat de vloer nog iets kan werken.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 21-10-2014 door Jan Bartelds

Beste,

We hebben in ons appartement (wat we deels verhuren omdat we in het buitenland wonen) een houten planken vloer liggen. Deze is gelegd bij oplevering in 1998.

Vorige jaar hebben we de vloer laten schuren en opnieuw in de lak gezet. En de plinten zijn vervangen.

Na een aantal maanden is de vloer op veel plekken gaan kraken en we zoeken naar de oorzaak en waarom ? Zeker omdat daarvoor dit niet zo het geval was.

Nu is het appartement al een 6 maanden niet bewoond. Kan dit een oorzaak zijn ? De verwarming staat bijvoorbeeld laag ! Ook werd de vloer niet schoongemaakt met een vochtige doek in die periode.

 

Jan Bartelds

Reactie geplaast op: 15-10-2014 door bert

Beste,

Ik heb te weinig informatie waar bij u het kraken vandaan komt.

·        Het kan zijn doordat de vloer te strak ligt

·        Het kan zijn dat de vloerdelen kraken

·        Het kan zijn dat het klikparket is en dat de klik kraakt

Om dit op te lossen kunt u het beste een professional (een parketteur) erbij halen van een afstand in niet te zien waar het exact vandaan komt. 

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 14-10-2014 door Liesbeth gijtenbeek

Ik heb een vloer van frans kastanjehout die vreselijk kraakt. Nu heb ik net gezien dat deze vloer is gelegd op de houten vloer. Heeft u voor mij een tip om het kraken te verminderen?

Reactie geplaast op: 14-06-2013 door Bert Parketloods

Dank voor je reactie. Helaas heb ik ziet zo’n goed bericht voor je. Als je van het kraken af wilt zal de vloer eruit moeten en de ondervloer vervangen door bv Isofelt platen (dit zijn softboard platen) met een TNO/TUV keurmerk. Dit zijn softboardplaten en deze liggen een stuk stabieler en veren niet terug.  Het nadeel is dat je vloer 5mm hoger komt te liggen dan nu, omdat de ondervloer 9mm is ipv de 4mm die je nu hebt. Als het tegenzit zullen ook de deuren ingekort moeten worden. Belangrijk: De softboard platen werken alleen tegen het kraken als de vloer daaronder stabiel en vlak is. Als het een ouder huis is met een vloer opgebouwd uit houten vloerdelen, dan kan het zijn dat de vloer na het vervangen van de ondervloer nog steeds kraakt. Dit komt dan doordat de vloerdelen bewegen. Ook als je een cementdekvloer onder het laminaat hebt liggen dat niet volkomen vlak is. Met bijvoorbeeld zogenaamde zakken in de vloer, dan zou je het laminaat blijven kraken bij de kuilen. Is dat niet het geval dan zal met bovenstaand advies het kraken voor 95% zekerheid tot het verleden behoren. Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 14-06-2013 door h

De ondervloer is inderdaad een goedgekeurde 4mm foam en de laminaatvloer veert inderdaad, dus is het heel aannemelijk dat de ondervloer de oorzaak is.

Anders dan de ondervloer vervangen, wat is er dan verder aan te doen?

We hebben voor wat de luchtvochtigheid betreft de centrale afzuiginstallatie op 1 gezet en de vochtheidsgraad is inmiddels iets aan het zakken.

Hopelijk heeft u een advies voor wat betreft de vloer.

Reactie geplaast op: 13-06-2013 door Bert Parketloods

Dank voor je reactie. 
  • Ten eerste is je luchtvochtigheid iets aan de hoge kant, onder de 65% relatieve luchtvochtigheid zou beter zijn. Toch denk ik niet dat het probleem van het kraken in jou geval daarin verscholen ligt.
 
  • Bij jou is een geluid reducerende ondervloer geplaatst, dit is verplicht omdat je in een appartement woont met onderburen. Bij een harde vloer zoals laminaat of lamelparket ben je verplicht die te instaleren. Waarschijnlijk is er bij jou een 4mm foam TNO of TUV gekeurde ondervloer geplaatst bv van het merk Redusound of Soundlayer. Het foam in de ondervloer werkt als een soort spons, als je op het laminaat loopt zakt de vloer 2 a 3mm in en als je je voet weghaalt veert de ondervloer weer terug naar de oorspronkelijke dikte.
 Dit veren van de ondervloer is wat het eigenlijke kraken van het laminaat veroorzaakt. Doordat het laminaat een kliksysteem heeft kan alleen werken (verschuiven) door de klik. Bij elke stap wit door het veren de vloer op het stuk een beetje verschuiven en dat is wat je hoort. Als je denkt dat dit het niet is kan je dan aangeven of de vloer op beton of houten vloerdelen ligt. Misschien dat daar nog een oorzaak zit. Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 12-06-2013 door Hennie

Wij wonen nu inmiddels een jaar in een nieuw apartement waar we een baltimor kliklaminaat vloer in hebben gelegd met een speciaal voor een apartement geschikte ondervloer.

Al vanaf het begin kraakt de vloer erg, het is net of je over beschuit loopt. We hebben een meter in de kamer geplaatst en die geeft ruim 70 aan. Is het dan te droog of te vochtig in huis en kan dat de oorzaak zijn van een krakende vloer?

Tekst naw
ParketLoods020 - 261 39 07info@parketloods.nlKeienbergweg 27, 1101 EX Amsterdam Zuid-Oost

Voorwaarden | Disclaimer

De prijzen in de webshop staan standaard op Incl. btw 

ParketLoods logo
ParketLoods