Ga terug
4 november 2010

Krakende parketvloer

Hoe komt het dat mijn parketvloer kraakt? Is dit normaal?

Een krakende vloer kan vervelend zijn, maar hoe komt het? Elke zwevende houten vloer kraakt wel een klein beetje, hout is en blijft namelijk een natuurproduct dat werkt en dus kan het een beetje kraken. Er is pas een probleem als de vloer buitensporig kraakt. Er zijn grofweg drie redenen waarom een vloer te veel kraakt.

1. De vloer is niet goed (zwevend) gelegd

De parketvloer zou kunnen kraken omdat deze niet volgens de specificaties van de fabrikant gelegd zijn. De meest voorkomende fout met zwevend leggen, is dat de ondervloer niet vlak genoeg is. Bij het leggen mag de ondervloer niet meer dan 2mm per 2m ongelijk zijn. Als de ondervloer ongelijk is en de parketvloer is zwevend gelegd dan kan het zijn dat het parket kraakt als u eroverheen loopt. Dit komt omdat de parketvoer niet overal de ondervloer raakt. Het kraken is niets anders dan de wrijving die u hoort van de mes en groef (of kliksysteem) die beweegt. Voor dit probleem zijn er eigenlijk geen echte oplossingen, omdat de oplossing (egaliseren) al voor het leggen genomen had moeten worden. De keus is dus met het kraken leren leven of de vloer zal opnieuw gelegd moeten worden nadat de ondervloer is geëgaliseerd. Als er een houten vloer onder het parket ligt zou het nog hier en daar vast geschoten kunnen worden (met een tacker), zodat het parket naar de lage delen getrokken wordt. Dit is niet echt een oplossing waar we achter staan omdat er dan weer problemen met het werken van de vloer kan krijgen.

Bekijk onze parketvloeren

2. Een vochtige parketvloer

Een andere oorzaak van kraken kan zijn dat de houten vloer te vochtig is. Dit kan komen doordat de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte te hoog is. Zorg altijd dat de relatieve luchtvochtigheid tussen de 45% en 60% is dan zal de vloer niet of zeer beperkt kraken. De relatieve luchtvochtigheid kunt u uitlezen op een hygrometer. Als de relatieve luchtvochtigheid te hoog kan deze verlaagd worden door een luchtontvochtiger. Of u kunt de ruimte warm stoken en dan de ramen open zetten, als u dit een paar maal herhaalt zal de luchtvochtigheid aanzienlijk dalen. Warm stoken en luchten is geen permanente oplossing, doe dit alleen als er tijdelijk veel vocht is vrijgekomen in de kamer.

3. Fout in het parket zelf

Er kan ook een probleem in het parket zelf zitten. Hoewel vaak gedacht wordt dat dit het probleem is, is de werkelijkheid dat dit bijna nooit het probleem is. Er zijn in de branche een paar klachten bekend van Chinese vloeren waar de lagen van de lijm die de lagen van het lamelparket bij elkaar houden hebben losgelaten en daardoor gingen kraken.

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!