Ga terug
16 april 2014

Is een massief (eiken) houten vloer wel de juiste keuze?

Bij een duurzame sterke (eiken) houten vloer denken we vaak automatisch aan massief parket of planken. Deze is dik en kan vaak geschuurd worden dus is het de beste vloer die te koop is, maar is dat wel zo? Want een massieve houten vloer kan ook problemen geven. Sterker nog meer dan 90% van alle problemen die met houten vloeren te maken hebben zij gerelateerd aan massieve vloeren.

Zie problemen met massief houten vloeren

De oplossingen om problemen met een massieve vloer te voorkomen

Iedereen heeft wel eens gehoord van een houten vloer met problemen. Meer dan 90% van deze problemen zijn gerelateerd aan een massieve parketvloer.

Zoals:

  • Het bol of hol gaan staan van planken
  • Het kieren van de planken in de winter
  • Een vloer die zo (werkt) uitzet dat de hele vloer bol gaat staan of eruit klapt
  • Muren en deurkozijnen uit zijn verband drukt 

Hoe komt het dat een massief houten vloer zoveel problemen kan geven?

Het grootste probleem is vocht en droogte, ofwel de veranderingen in de relatieve vochtigheid geduurde het jaar. In de lente en zomer staat de centrale verwarming uit en staan de ramen en deuren vaak open. Een huis wordt het in die periode wat vochtiger en het hout van de vloer neemt dat vocht op. Als hout niet tegen gehouden wordt (door lijm en/of spijkers) heeft het de neiging uit te zetten in de breedte van de plank. Als een vloer in de winter te strak gelegd is met te weinig werkingsruimte bij de muren. Dan zou het kunnen dat de vloer zover gaat uitzetten dat de houten vloer geen kant meer op kan en de vloer zich gaat afzetten tegen de muren en bol gaat staan en op plaatsten de ondervloer niet meer raakt. Dit kan zelfs zulke extreme vormen aanemen dat deuren klem komen te zitten en niet meer open of dicht kunnen, of dat de vloer zo bol gaat staan dat midden in de kamer de vloer 20 tot 50cm hoger ligt.

Het omgekeerde kan in de herfst en winter gebeuren, wanneer de CV weer aangaat en er minder wordt gelucht, wordt het ook droger in huis. De massieve houten vloer wordt ook droger en gaat krimpen met grote kieren tussen de planken als gevolg. Dit is natuurlijk minder erg, maar veel mensen zitten hier ook niet op te wachten.

Het hol en bol staan van massieve planken heeft een andere oorzaak. Indien een vloer gelegd wordt op een vloer met een kruipruimte daaronder en deze kruipruimte is van tijd tot tijd vochtig. Dan kan door optrekkend vocht de onderkant van het parket (vochtig) nat worden. Indien dit gebeurd hebben massieve planken de neiging hol te gaan staan. Het omgekeerd gebeurd (bol staan) indien er van boven teveel water op de vloer komt, door bv te nat dweilen of een emmer water die omvalt.

Een massieve eiken plank op vloerverwarming is bijna 100% zekerheid op problemen. Bovenstaand is te lezen dat massief eiken sterk werkt. Door de vloer ook nog bloot te stellen aan hevige temperatuurswisselingen, welke je krijgt met een vloer verwarming. komt er nog een extra factor bij die het werken versterkt. Door de vloerverwarming wordt ook de vloer van onder gedroogd waardoor de planken bol gaan staan. Massief eiken is geen optie voor vloerverwarming. Lamelparket en een multiplank zijn door hun kruislings verlijmde opbouw wel stabiel genoeg voor vloerverwarming. Een uitzondering voor een massieve eiken vloer op vloerverwarming is de Tapisvloer. Dit is een opbouw met een broodjes ondervloer (strookjes eiken of spaanplaat) met daarop verlijmd en verspijkerd 6mm of 8mm eiken stroken. Deze opbouw zorgt ervoor dat de werking dusdanig wordt verminderd dat het op vloerverwarming geinstaleerd kan worden. Tapis vloeren zijn vaak visgraat vloeren. Toch prefereren wij boven de tapis vloer op vloerverwarming de multiplank in in tapis of visgraat verband gelegd, omdat deze met een geringere dikte gelegd kan worden en bij vloerverwarming is dikte van belang ivm met snellere warmte doorgifte.

Hoe kun je problemen met een massieve parketvloer voorkomen?

Het beste is om een massieve parketvloer zowel te verlijmen als te verspijkeren, hiermee kan het werken van het hout in de breedte tot 80% verminderd worden. Door deze manier van  installeren voorkom je bijna alle boven beschreven problemen. In feite ben je dan een soort multiplank aan het maken. (Zie wat is een multiplank)

De vraag is dan waarom niet direct een multiplank kopen? Een goede multiplank is opgebouwd uit watervast berken multiplex met daarop een toplaag (bv van 6mm eiken). Door de kruislingse verlijming van de lagen berken is het multiplex uiterst stabiel en wekt bijna niet, ook niet als je de vloer zwevend zou installeren. Door deze opbouw is een multiplank ook nog een geschikt om op vloerverwarming te leggen wat niet aan te raden is bij massief parket. Als de vloer ligt kan je niet het verschil zien tussen massief parket of een multiplank. Wij raden eigenlijk altijd een multivloer aan boven een massieve houten vloer. Zie ook wat is de beste houten vloer?

De uitzondering dat wij een massieve vloer boven een multivloer aanraden, is in oude gebouwen. Zoals bijvoorbeeld: cafés en restaurants, boerderijen, kastelen, pastoorshuizen en herenhuizen. Waar een vloer aan geheeld dient te worden, of waar men het oude karakter wil benadrukken en de werking kieren juist wil hebben. Of waar men opgestopte knoesten wilt hebben.

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!