Ga terug
15 januari 2013
Parketloods

Hoe houd je een houten vloer schoon?

Schoonmaken kan een behoorlijke klus zijn, en misschien ook niet je favoriete klus. Maar het is vooral belangrijk voor de waarde van je huis. Een goed schoongemaakte huis beschermt je huis. In het geval van houten vloeren is regelmatig schoonmaken de beste manier om uw vloer de tand des tijds te laten doorstaan. Het is niet moeilijk om parket of houten vloeren schoon te maken, en als je de volgende stappen volgt, zal de klus snel geklaard zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals met veel andere dingen is voorkomen beter dan genezen. Om grote schoonmaakbeurten te voorkomen, Met een deurmat bijvoorbeeld, waaraan iedereen zijn schoenen afveegt. Een groot deel van het vuil zal hierdoor buitenshuis blijven. En maak er een regel van dat natte schoenen buiten of in de garage moeten blijven. Vocht zorgt namelijk voor vlekken en onregelmatigheden in je parketvloer.

Wekelijkse vloeren schoonmaak

Ook al neem je deze voorzorgsmaatregelen, uiteindelijk zal je houten vloer toch vies worden, en moet je gaan schoonmaken. Allereerst moet je je houten vloeren elke week vegen met een zachte bezem of Swiffer. Een stugge bezem zou de vloer (voornamelijk de toplaag zoals olie, wax en lak) namelijk kunnen beschadigen.

Uiteraard moet je je vloer ook regelmatig zuigen. Let op dat je gebruik maakt van een stofzuiger met zachte (parket) borstel. Let ook op het type stofzuiger, zorg dat je stofzuiger niet te zwaar is. Zware stofzuigers kunnen je houten vloer beschadigen, en bijvoorbeeld deukjes veroorzaken.

De vloer afnemen met een vochtige dweil zou ook op wekelijkse, al dan niet tweewekelijkse basis moeten gebeuren. Gebruik geen kletsnatte dweil, maar een licht vochtige, goed uitgewrongen dweil of mop. Overtollig water kan de vloer beschadigen, de planken kunnen kromtrekken of er kunnen vlekken ontstaan. Men raadt aan om een scheutje witte azijn bij het dweilwater te voegen, dit weekt vet los en voorkomt een grijze zweem over het vloeroppervlak. Een te grote hoeveelheid azijn zal je vloer niet ten goede komen. Ga uit van een half kopje azijn op grofweg 4 liter. Het dweilwater moet je vervangen zodra het troebel is geworden. Nog beter is het een tweede emmer te gebruiken met schoon water om vuile dweil in voor te spoelen.

Hardnekkige vlekken of vet resten hebben een specifieke reiniger nodig. Er zijn vele merken op de markt. Test eerst of het reinigingsmiddel geschikt is voor jouw vloer door het op een onopvallende plek aan te brengen. Het reinigingsmiddel dient geen vlekken of residu achter te laten.

Met een beetje aandacht is het schoonmaken van houten vloeren geen moeilijke klus, en krijg je als beloning een kamer die er uitnodigend uitziet. Het schoonhouden van parket is de beste manier om je vloer te onderhouden en de waarde van je investering te behouden.

Pas op! Veel fabrikanten van houten vloeren hebben hun eigen regels voor het schoonhouden van hun product. Volg in dit geval de instructies van de fabrikant op.

Reacties

Lees de reacties op Hoe houd je een houten vloer schoon

Hoe houd je een houten vloer schoon?

Jasper
16 april 2020

Een super goede schoonmaak informatie en zeer neutraal.

Diepeveen
14 augustus 2019

Dank u, : )

John

Parket Loods
19 augustus 2019

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Wat een fijne service en advies! Hoewel het duidelijk is dat het hart van de Parketloods meer ligt bij echt hout, was het geen enkel probleem om mij te adviseren voor een door mij gewenste -goedkopere- optie van laminaat. Ik heb ook helemaal niet het gevoel gekregen dat ze me liever een houten vloer wilden verkopen ofzo. Ik had helemaal geen ervaring met het leggen van laminaat maar er is me heel geduldig uitgelegd wat ik moest doen en welke materialen ik nodig had. Als ik ooit wel geld heb voor een houten vloer, kom ik zeker terug!

Fleur Tromp

Super parket, zeer vriendelijke persoonlijke bediening en zeer goede leg service. Het is zo mooi geworden en zo mooi gelegd, echt geweldig!

Stephan

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Tekst popup in beeld

Onze showroom is open!

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op de zaterdagen) wel handig als u zeker wil zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner en kies voor de optie 'afspraak in showroom'.

Maak nu een afspraak

Ook blijft het mogelijk om de showroom virtueel te bezoeken door middel van een live adviesafspraak via videobellen. Tijdens dit live adviesgesprek krijgt u ons uitgebreide en écht deskundige advies en na afloop sturen we de staaltjes van de vloeren die u mooi vindt naar u op.

Wilt u eerst meer weten over een adviesgesprek via videobellen? Hier leest u er alles over! Direct een afspraak maken? Klik op de button hierboven en kies voor de optie 'videobel afspraak'.

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
We hebben verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Kom langs of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!

Parketloods logo
Parketloods
De Parketloods is open!
Lees hier meer