Ga terug
22 november 2019

Eerste hulp bij het kiezen van een laminaatvloer: wat betekenen de gebruiksklassen en welke kan je het beste kiezen?

Niet ieder laminaat is hetzelfde. Er is uiteraard een verschil in kleur en prijs, maar er is ook een verschil in kwaliteit. Maar hoe weet je nou welk laminaat van een hogere en welke van een lagere kwaliteit is? En is een hogere kwaliteit altijd beter?

Gebruiksklassen en AC waarde

Voor laminaat is een internationale standaard ontwikkeld: gebruiksklassen. Deze gebruiksklassen geven informatie over de kwaliteit en sterkte, onafhankelijk van wie het laminaat geproduceerd heeft. Op elk pak laminaat moet deze gebruiksklasse staan. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van een zogenoemde AC waarde. Die AC waarde zegt alleen iets over de slijtvastheid van de toplaag. De AC waarden lopen van AC1 tot AC 5.

Meer dan alleen de mate van slijtage

De slijtvastheid van de toplaag van het laminaat wordt niet alleen vastgesteld aan de hand van het aantal mensen dat er overheen kan lopen. In deze klasse aanduiding is ook de vlekbestendigheid, de geschiktheid voor rolstoelgebruikers en de weerstand tegen de impact van vallende materialen meegenomen.

Welke gebruiksklassen zijn er?

De gebruiksklassen zijn verdeeld in twee categorieën: voor thuis gebruik of voor commercieel gebruik. In onderstaande tabel is aangegeven of het voor thuis of commercieel gebruik is en het aantal poppetjes geeft de belastbaarheid aan (licht, gemiddeld of zwaar).

Klasse 23 voor thuisgebruik komt qua kwaliteitseisen overeen met klasse 31 voor commercieel gebruik. Voor laminaat in een gezinswoning adviseren wij dan ook om minimaal voor klasse 31 te kiezen, omdat de vloer door een gezin met kinderen toch vaak Laminaat Authentic Hoomline Parketloodsintensiever wordt gebruikt. Klasse 31 is geschikt voor de minst intensief gebruikte ruimtes, zoals de slaapkamer. Bekijk bijvoorbeeld dit laminaat met gerookt eiken-look. In intensief gebruikte en belopen ruimtes zoals de woonkamer en hal, adviseren we om minimaal klasse 32 te kiezen. Bijvoorbeeld dit laminaat (zie foto rechts).

In het geval van laminaat is een hogere gebruiksklasse dus ook echt beter. De Parketloods verkoopt daarom ook alleen laminaat  in de gebruiksklassen 31, 32 en 33. Een vloer is nu eenmaal een echt gebruiksvoorwerp dat tegen een stootje moet kunnen, ook wanneer je alleen of met z’n tweeën woont.

Al ons laminaat is dus geschikt voor in huis of op kantoor. Maar ook voor gebruik in intensief bezochte ruimtes, zoals een
restaurant, winkel of school, is er bij de Parketloods laminaat met klasse 33. Maar restaurants en horeca kiezen toch ook vaak voor een houten vloer, zoals deze prachtige vloer die we leverden aan het Amsterdamse restaurant Juniper & Kin (zie de foto hieronder).

vloer Juniper and Kin Parketloods Amsterdam

Juniper & Kin, Amsterdam

Kijk voor meer houten vloeren inspiratie eens op onze pagina Vloer Inspiratie of bij ons Lamelparket. Voor al ons laminaat ga je naar onze pagina Laminaat.

Heb je na het lezen van deze of een andere blog nog vragen? Stel ze gerust! Je vindt het reactieformulier onder deze blog.

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!