Ga terug
22 november 2019
Parketloods

Eerste hulp bij het kiezen van een laminaatvloer: wat betekenen de gebruiksklassen en welke kan je het beste kiezen?

Niet ieder laminaat is hetzelfde. Er is uiteraard een verschil in kleur en prijs, maar er is ook een verschil in kwaliteit. Maar hoe weet je nou welk laminaat van een hogere en welke van een lagere kwaliteit is? En is een hogere kwaliteit altijd beter?

Gebruiksklassen en AC waarde

Voor laminaat is een internationale standaard ontwikkeld: gebruiksklassen. Deze gebruiksklassen geven informatie over de kwaliteit en sterkte, onafhankelijk van wie het laminaat geproduceerd heeft. Op elk pak laminaat moet deze gebruiksklasse staan. Daarnaast wordt ook gebruik gemaakt van een zogenoemde AC waarde. Die AC waarde zegt alleen iets over de slijtvastheid van de toplaag. De AC waarden lopen van AC1 tot AC 5.

Meer dan alleen de mate van slijtage

De slijtvastheid van de toplaag van het laminaat wordt niet alleen vastgesteld aan de hand van het aantal mensen dat er overheen kan lopen. In deze klasse aanduiding is ook de vlekbestendigheid, de geschiktheid voor rolstoelgebruikers en de weerstand tegen de impact van vallende materialen meegenomen.

Welke gebruiksklassen zijn er?

De gebruiksklassen zijn verdeeld in twee categorieën: voor thuis gebruik of voor commercieel gebruik. In onderstaande tabel is aangegeven of het voor thuis of commercieel gebruik is en het aantal poppetjes geeft de belastbaarheid aan (licht, gemiddeld of zwaar).

Klasse 23 voor thuisgebruik komt qua kwaliteitseisen overeen met klasse 31 voor commercieel gebruik. Voor laminaat in een gezinswoning adviseren wij dan ook om minimaal voor klasse 31 te kiezen, omdat de vloer door een gezin met kinderen toch vaak Laminaat Authentic Hoomline Parketloodsintensiever wordt gebruikt. Klasse 31 is geschikt voor de minst intensief gebruikte ruimtes, zoals de slaapkamer. Bekijk bijvoorbeeld dit laminaat met gerookt eiken-look. In intensief gebruikte en belopen ruimtes zoals de woonkamer en hal, adviseren we om minimaal klasse 32 te kiezen. Bijvoorbeeld dit laminaat (zie foto rechts).

In het geval van laminaat is een hogere gebruiksklasse dus ook echt beter. De Parketloods verkoopt daarom ook alleen laminaat  in de gebruiksklassen 31, 32 en 33. Een vloer is nu eenmaal een echt gebruiksvoorwerp dat tegen een stootje moet kunnen, ook wanneer je alleen of met z’n tweeën woont.

Al ons laminaat is dus geschikt voor in huis of op kantoor. Maar ook voor gebruik in intensief bezochte ruimtes, zoals een
restaurant, winkel of school, is er bij de Parketloods laminaat met klasse 33. Maar restaurants en horeca kiezen toch ook vaak voor een houten vloer, zoals deze prachtige vloer die we leverden aan het Amsterdamse restaurant Juniper & Kin (zie de foto hieronder).

vloer Juniper and Kin Parketloods Amsterdam

Juniper & Kin, Amsterdam

Kijk voor meer houten vloeren inspiratie eens op onze pagina Vloer Inspiratie of bij ons Lamelparket. Voor al ons laminaat ga je naar onze pagina Laminaat.

Heb je na het lezen van deze of een andere blog nog vragen? Stel ze gerust! Je vindt het reactieformulier onder deze blog.

Reacties

Lees de reacties op Eerste hulp bij het kiezen van een laminaatvloer wat betekenen de gebruiksklassen en welke kan je het beste kiezen

Het kiezen van laminaat is inderdaad vrij lastig. Neem rustig de tijd ervoor en vergelijk verschillende laminaten.

Camping2000
6 maart 2020

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Advies & info

Reviews
Parketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Wat een fijne service en advies! Hoewel het duidelijk is dat het hart van de Parketloods meer ligt bij echt hout, was het geen enkel probleem om mij te adviseren voor een door mij gewenste -goedkopere- optie van laminaat. Ik heb ook helemaal niet het gevoel gekregen dat ze me liever een houten vloer wilden verkopen ofzo. Ik had helemaal geen ervaring met het leggen van laminaat maar er is me heel geduldig uitgelegd wat ik moest doen en welke materialen ik nodig had. Als ik ooit wel geld heb voor een houten vloer, kom ik zeker terug!

Fleur Tromp

Mijn gerookte eikenhouten vloer had wat kleurproblemen maar die werden prima opgelost door Jai en John. Het uiteindelijke diagonale resultaat is fantastisch. Ik ben nog elke dag blij dat ik met de Parketloods in zee ben gegaan en beveel ze van ganse harte aan iedereen aan.

Ineke Jolink

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Tekst popup in beeld

De showroom van de Parketloods is vijf dagen per week open!

Waarvoor kunt u een afspraak maken?

Door het succes van onze afsprakenplanner hebben we besloten dat we voorlopig op afspraak blijven werken. U boekt eenvoudig een afspraak op de datum en tijd die u het beste uitkomt. U bent ook zonder afspraak welkom, maar vooral op zaterdag én in de aankomende vakantieperiode bestaat dan de kans dat we u niet (meteen) kunnen helpen.

Advies & uitzoeken van uw nieuwe vloer:

Eenmaal in de showroom wordt u direct geholpen en we nemen ruim de tijd voor u. We houden voor u een uur vrij om u onze uitgebreide collectie vloeren te laten zien en u alles uit te leggen over onze vloeren. Lees hier meer over het adviesgesprek of maak direct een afspraak in onze afsprakenplanner.

Wilt of kunt u niet naar de showroom komen, dan is het ook nog steeds mogelijk om een live adviesgesprek via videobellen in te plannen.

Maak direct een videobel of showroom afspraak

Levering van uw reeds bestelde vloer:
Alle reeds bestelde vloeren worden op de afgesproken datum geleverd door onze vaste transporteurs.

Uw bestelling ophalen:
Heeft u bij de bestelling van uw nieuwe vloer of onderhoudsproducten aangegeven dat u de bestelling zelf komt ophalen? Dan nemen wij contact met u op om een ophaaldatum en/of tijdstip af te spreken.
 

Tot ziens in onze showroom!

 

 

Parketloods logo
Parketloods
De Parketloods is open!
Lees hier meer