Ga terug
26 februari 2013

Een houten vloer onderhouden

Een houten vloer is een goede investering. Natuurlijk zijn er legio mogelijkheden en designs, maar wanneer u uw huis verkoopt heeft uw houten vloer een positief effect op de verkoopprijs van uw huis. Dit in tegenstelling tot laminaat en pvc-vloeren, deze worden vaak verwijderd wanneer het huis een nieuwe eigenaar krijgt. 

Gelukkig is het onderhoud van een houten vloer redelijk eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is enkele basisregels te hanteren, zodat het mooie uiterlijk en de bescherming van het hout behouden blijven.

Welke producten kan ik het beste gebruiken?

Er zijn twee groepen, namelijk olie en lak. Welke weer te verdelen zijn in subgroepen.

Om te beginnen adviseren we de onderhoudsproducten te gebruiken van het merk waar uw vloer mee behandeld is. Op deze manier weet u dat de producten op elkaar zijn afgestemd en getest. Bekijk de onderhoudswijzer van de bekende merken, voor het huidige advies.

We adviseren voor elke vloer minimaal 1 keer per jaar groot onderhoud. Wanneer u de vloer intensiever gebruikt, adviseren we het vaker te doen. Voor een geoliede houten vloer geldt intensief reinigen en het aanbrengen van een onderhoudsolie. Voor een gelakte houten vloer geldt intensief reinigen en voorzien van een polish.

Water is een factor waarmee rekening gehouden moet worden 

De onderhoudsproducten voor een geoliede vloer zijn vaak voedend en reinigend. De onderhoudsproducten voor een gelakte vloer zijn alleen reinigend. De meeste lakken zijn tegenwoordig watergedragen, gebruik alleen een licht vochtige dweil of microvezeldweil wanneer u de vloer wilt schoonmaken. We adviseren voor zowel een geoliede als een gelakte vloer een spraymop te gebruiken, deze is handig in gebruik en maakt optimaal gebruik van het onderhoudsproduct. U gooit dan nooit ongebruikte onderhoudsproduct weg. Wanneer het microvezeldoekje vuil is kan deze gewassen worden in de wasmachine. Over het algemeen is het het beste om de vloer +/- om de twee weken nat af te nemen. Regelmatig vegen met een zachte bezem of zuigen is nodig om te voorkomen dat zand en aarde de vloer beschadigen. Zand bestaat namelijk uit hele kleine kristallen, die gezamenlijk het effect hebben van schuurpapier. Het is verstandig om een goede schoonloopmat voor binnen aan te schaffen, die verbeterd is voor zowel vuil- als vochtopname, op die manier vangt u het grootste deel van het vuil al in de mat. 

We adviseren het gebruik beschermdoppen en/of vilt voor onder uw meubels. Op deze manier vermindert u de kans dat de vloer beschadigd raakt wanneer banken en stoelen heen en weer schuiven door dagelijks gebruik. 

Hoge hakken kunnen al snel een vloer beschadigen

Daarom kunt u deze schoenen beter niet binnen dragen. Als u het, om wat voor reden dan ook, niet kunt vermijden, let er dan op dat de hakken niet te scherp zijn of scherpe randjes hebben. Het is ook belangrijk om in acht te nemen dat er op een hoge hak veel druk uitgeoefend wordt op een klein oppervlak, waardoor ook deuken snel zijn gemaakt.

Buitensporig veel blootstelling aan zonlicht kan ervoor zorgen dat de vloer verandert van kleur, vervaagt en/of uitdroogt. Zorg er daarom voor dat geen enkel deel van uw vloer aan grote constante hoeveelheden zonlicht onderhevig is.

Gordijnen, andere vormen van raambekleding en zonwering zijn de goedkoopste manieren om te veel zon op uw vloer tegen te gaan.

Als u bovenstaande regels in acht houdt, zal uw parket nog langer meegaan en blijft de vloer mooi. Vandaag een beetje verzorging verlost u van zorgen in de toekomst.

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!