Ga terug
15 mei 2014

Een eiken houten vloer in de natuur zeep!!!

Een gezeepte eiken parketvloer is ecologisch, duurzaam, goedkoop, makkelijk in onderhoud en niet onbelangrijk erg mooi. Veel van onze klanten in de showroom lopen direct naar de gezeepte eiken vloer en willen alleen nog maar die afwerking, vanwege het natuurlijke onbehandelde uiterlijk. Maar hoe zet je een vloer in de zeep, wat is het effect en wat zijn de voor en nadelen van een gezeepte vloer?

Wat is een gezeepte vloer?


Het is een vloer die als beschermlaag alleen in de (woca natuur) zeep is gezet, dus zonder lak of olielaag. Dit is een van de oudste methodes om houten vloeren te beschermen. Deze manier wordt nog veelvuldig in Scandinavische landen gebruikt. Daar wordt het zepen voornamelijk gebruikt op grenen/vuren en essen vloeren omdat die vloer van oudsher meer gebruikt worden in die landen. Maar ook daar zie je een opmars in gezeepte eiken parketvloeren. Niet in de laatste plaats om dat zeep op eiken nog een extra werking heeft en dat is dat het hout een beetje rookt, waardoor het hout een mooie rauwe licht vergrijsde look krijgt. Een normaal gerookte eiken vloer is een vloer waarvan het looizuur dat in eiken zit een reactie is aangegaan met ammoniak een sterk alkalisch product. Dit gebeurd in rookkamers en is niet erg milieu vriendelijk. Zeep is licht alkalisch met een PH waarde van 10 en gaat daardoor ook een reactie aan met het looizuur (tannine) in het eiken waardoor er een zeer lichte grijze rooktint in het eikenhout komt.

In Nederland krijgen we meer aanvragen voor gezeepte eiken vloeren vanaf 2013. Niet in de laatste plaats omdat de bekende woonbladen er meer aandacht aan besteden.

De voor- en nadelen van een zeep vloer.

De voordelen van een gezeepte vloer op een rijtje:

 • Het is ecologisch er zitten geen chemicaliën in natuurzeep
 • Het is erg fraai en natuurlijk, doordat de eiken vloer een rauw onbehandeld uiterlijk houd
 • De vloer vergeeld niet, door het logen van de zeep wordt de vloer iets grijs
 • Het is goedkoop
 • Goed voorin de keuken, omdat zeep automatisch vet inkapselt
 • Het is zeer goed vuilafstotend (bij vet en zelfs rode wijn vlekken) zie onderhoud
 • Het is eenvoudig zelf aan te brengen op een nieuwe of geschuurde vloer

De nadelen van een gezeepte vloer op een rijtje:

 • Een gezeepte vloer moet regelmatig opnieuw gezeept worden, omdat zeep zacht is kan vuil makkelijk diep in de poriën komen. Als de vloer tijdig juist gedweild wordt het vuil dat door het zeep ingekapseld wordt verwijderd en komt er een nieuw laagje zeep op het hout. Zie onderhoud.
 • De vloer krijgt een cafevloer look en is besmettelijk voor watervlekken en vetvlekken.
 • De vloer kan te vaak iets te nat gemaakt worden wat slecht is voor parket. Bij het moppen moet de vloer daarna goed drooggemaakt worden. Om extreem werken of bij (lamel)parket van slechte kwaliteit delamineren te voorkomen.
 • Een gezeepte vloer is niet aan te raden bij vloerverwarming.

Een eiken houten vloer in de zeep zetten.

Benodigdheden:

 • Natuurzeep 1 ltr per 10m2 (bv van Woca)
 • Witte pad Met eventueel een houder
 • Rode pad of staalwol 000
 • 2 emmers
 • Een mop (katoen) Liefst Swepmob
 • Pluisvrije doeken of droge dweil
 • Stofzuiger

  Wij raden aan bij een nieuwe parketvloer deze eerst te (laten) instaleren alvorens deze te zepen. Indien je een onbehandelde korrel 120 geschuurde vloer heb gekocht (dit is hoe wij hem standaard leveren), probeer dan schoon te werken bij het leggen en kijk uit met vingerafdrukken of ander vuil op de onbehandelde vloer, mochten deze er toch opzitten schuur deze dan handmatig met de nerf mee weg. Een behandelde vloer die bijvoorbeeld met olie, was of lak behandeld is dient totaal gerenoveerd te worden en er moet dan minimaal 1mm afgeschuurd worden, zodat zeker is dat de gerenoveerde vloer 100% onbehandeld is.

2    Maak de vloer stofvrij door te stofzuigen. En reinig de vloer dan goed met Woca intensiefreiniger (volg de instructies op de verpakking.) deze reiniging is nodig om het tanninen dat dicht aan de oppervlakte ligt te verwijderen Als je dit verzuimd kunnen er met zepen donkere plekken in de vloer komen.

3    Mix dan natuurzeep 1ltr op 10ltr lauwwarm water, het verbruik is ongeveer 1 ltr per 2m2. Breng de zeep op met de witte pad. Zeep drie banen met de witte pad in door cirkelende bewegingen te maken, zodat het zeep goed gaat schuimen. Als de drie banen zijn ingezeept droog de vloer met een dweil of pluisvrije doeken. En doe dan hetzelfde met de volgende drie banen.

4    Als alles gedaan is en de vloer helemaal is ingedroogd, dat is na een uur. Herhaal je het inzepen zoals boven in kopje 3 is beschreven.

5    Na weer een uur drogen zullen er donkere en lichte strepen/vlekken op de vloer te zien zijn. De donkere plekken is een teveel aan zeep. Nu moet de vloer gedweild worden met een katoenen mop om het teveel aan zeep op te nemen en te verdelen. Maak een lauwwarm sopje van natuurzeep 1 op 5 en een tweede emmer met schoon lauwwarm water. Mop de vloer door de mop in de zeep emmer het sopje op te laten nemen, wring de mop uit en dweil met de mop de vloer. Spoel de mop uit in de emmer met schoon water en herhaal de stappen tot de parketvloer gedweild is ververs de emmer met schoon water regelmatig. Maak de vloer eventueel met een pluisvrije doek goed droog als deze te nat is geworden. Na een uur drogen de vloer nogmaals op dezelfde manier voor de tweede keer dweilen.

6    De vloer staat nu goed in de zeep alleen doordat vloer nat is geweest zijn er vezels van het eiken overeind gaan staan en voelt de vloer ruw aan. Normaal is dit alleen bij de eerste keer dat de vloer in contact met water is geweest. Schuur de vloer met een rode pad of met staalwol 000, hierdoor word de vloer weer glad. Stofzuig de vloer om deze stofvrij te krijgen. En je (eiken) gezeepte vloer is klaar.

Onderhoud van een gezeepte vloer.

Het onderhoud van een gezeepte vloer is eigenlijk heel eenvoudig, maar het ligt er een beetje aan of het veel of weinig werk is. Een gezeepte eiken houten vloer kan wat sneller vies worden, omdat zeep niet een harde laag over het parket legt. De zachte zeep zit in de poriën. En vuil kan snel wat dieper ingelopen worden. Een vloer grenzend aan een tuin zal vaker gedweild moeten worden met een (swep)mop, dan een vloer in een appartement 1 hoog waar je niet met schoenen loopt.

Het dagelijks onderhoud is bezemen en stofzuigen als het vies is. Als je ziet dat er ingelopen vuil in de vloer zit, moet de vloer gemopt worden doe dit in ieder geval 1 keer per 2 maanden omdat ook als je niet met schoenen loopt de zachte zeeplaag op de looproutes slijt. Bij het dweilen/moppen wordt het vuil en een beetje zeep verwijderd en een vers laagje zeep wordt komt weer op de vloer

Dweilen/moppen, maak een lauwwarm sopje van natuurzeep 1 op 20 en een tweede emmer met schoon lauwwarm water. Mop de vloer door de mop in de zeep emmer het sopje op te laten nemen, wring de mop uit en dweil met de mop de vloer. Spoel de mop uit in de emmer met schoonwater en herhaal de stappen tot de parketvloer gedweild is ververs de emmer met schoonwater regelmatig. Indien de vloer te nat geworden is droog deze dan met een pluisvrije doek.

Zeep kapselt van nature vuil in ook vetten en gemorste rode wijn. En met moppen zullen bijna alle vlekken automatisch verwijderd worden.

Mocht een bv een ingedroogde rode wijnvlek niet weggaan kun je deze met bv Woca intensiefreiniger wel wegkrijgen doe deze op een groen schuursponsje en boen zo de vlek eruit. Door de intensief reiniger is ook het zeep verwijderd deze zal weer opnieuw op de plek opgezet moeten worden.

De intensiefreiniger kan ook gebruikt worden als de gehele vloer te vuil is. Daarmee kan de zeeplaag inclusief diepliggend vuil van de vloer verwijderd worden. Het is dan wel zaak een nieuwe zeeplaag aan te brengen. Zie hoe breng je zeep aan op een houten vloer vanaf kopje 2.

Deze eiken houten vloeren zijn perfect om een zeepvloer van te maken:

Reacties

Lees de reacties op Een eiken houten vloer in de natuur zeep

Lijkt me prachtig .
Kan ik deze behandeling in de showroom zien ?
Vr groet Relinde

Relinde Uleman
24 augustus 2019

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Vriendelijke service, goed advies en kundige experts die meedenken in het hele proces. Wij zijn super tevreden met onze prachtige houten vloer, die tevens snel gelegd kon worden.

Marianne Kraai

Hierom ga je naar een winkel. Hele vriendelijke vakmensen. Goed advies en niet opdringerig. Voor de volgende vloer kom ik zeker terug.

Jonas Roukema

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!

Kom naar onze showrooms!
In Amsterdam en Rhenen (Veenendaal), lees hier meer.