Ga terug
22 juni 2015
Parketloods

Deukjes in eiken houten vloer is dat normaal?

Een veel voorkomende klacht bij een eikenhouten parketvloer is dat er kleine deukjes inkomen. Is dat normaal of heb je een “slechte” eiken houten vloer gekocht? Waarom komt er bv in PVC of laminaat minder snel een deuk?

Als je een eiken vloer zou hebben waar je met sokken of (normale) schoenen deuken inloopt zou je een zeer slechte vloer hebben gekocht, maar dat bestaat niet en zou zelfs niet lukken bij de zeer zachte houtsoorten zoals Populier of Balsahout. Maar deukjes en krassen zijn niet te voorkomen bij normaal gebruik van een vloer en daar zit dan ook geen garantie op. Zelfs in de hardste tropische houtsoorten kan je op onderstaande manieren een deuk maken.

Deuken kunnen op twee manieren in een houten vloer komen:

  1. Veel gewicht op een relatief klein oppervlak, denk hierbij aan stilettohakken bij een damesschoen. Of bijvoorbeeld een steentje in het profiel van een bergschoen. Of wippen op twee poten van een keukentafelstoel waar het rubber van de pootjes versleten zijn. Bij deze manier komt er zoveel gewicht op een minieme oppervlakte dat het eikenhout niets anders kan dan een beetje meegeven waardoor het iets indeukt.
  2. De impactkracht van een vallend voorwerp, denk hierbij aan een mes die van een aanrecht af valt en met de achterkant van het stalen heft op de grond valt. (deze manier wordt ook gebruikt om een vloer fabrieksmatig te verouderen)Bij deze manier kunnen de deukjes zelfs groter zijn, omdat een klein vallend object een enorme grote impact kan hebben. Denk aan een kogel, maar zelfs een achterkant van een stalen bestek mes heeft bij een val van 50cm al zoveel kinetische energie opwekt dat daar al een flink deukje van komt in eikenhout. Als hetzelfde mes op dezelfde manier op een stalen plaat laat vallen zou daar ook een miniem deukje te zien zijn, dit om aan te geven dat ook op een heel hard oppervlak niet bestand is tegen impactkrachten, die met huis tuin en keuken voorwerpen op een eenvoudige manier te maken zijn.

Het is dus niet gek dat er deukjes in een eiken parketvloer komen. In sommige gevallen wordt er zelfs voor betaald om deuken in nieuw eiken parket te krijgen. Dit heet verouderen, er wordt van dezelfde impact (kinetische) krachten gebruik gemaakt als bij kopje twee omschreven. De eiken planken worden in een soort lange centrifuge gedaan met steentjes en ijzeren voorwerpen zoals moeren en ronde stalen knikkers. Deze centrifuge wordt 2 of 3 maal rondgedraaid waardoor de objecten van 20/30/40/50cm op de plank vallen en daardoor deukjes en krasjes creëren en de plank zo kunstmatig verouderen.

Wat te doen om het te voorkomen. Niets laten vallen, dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar niet zo makkelijk gedaan de ene persoon is nu eenmaal iets (on)handiger dan de ander. Wel zijn er plekken waar je iets meer uit kunt kijken. Bv de tafel en het aanrechtblad daar valt veel vanaf.

Maar krassen en deuken horen nu eenmaal bij normaal gebruik van een houten vloer en het is helaas niet te doen om de houten vloer in toonzaal conditie te houden. De eerste krassen en deukjes doen helaas wat pijn en vaak zie je de eertse al na een paar weken of als je pech hebt direct tijdens de verhuizing.

Als de vloer t.z.t. weer gerenoveerd wordt, kunnen de deukjes we weer uitgeschuurd en/of met eikenpulp gevuld worden.

Een van de redenen dat we niet meer weten dat er in eiken en andere houten vloeren deuken komen, is omdat ze vergeleken worden met bv Laminaat of PVC. Deze vloeren zijn van kunststof of hebben een kunststof toplaag. En kunststof is elastischer waardoor de impact net als elastiek door de veerkracht wordt opgevangen. Reden is dat we vroeger (nog niet eens zo lang geleden) op plaatsen waar veel kans op schade was bijvoorbeeld een gang of keuken granito of tegels hadden en alleen in de opkamer/huiskamer een houten vloer.

Reacties

Lees de reacties op Deukjes in eiken houten vloer is dat normaal

Nog geen reacties, wees de eerste!

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Wat een fijne service en advies! Hoewel het duidelijk is dat het hart van de Parketloods meer ligt bij echt hout, was het geen enkel probleem om mij te adviseren voor een door mij gewenste -goedkopere- optie van laminaat. Ik heb ook helemaal niet het gevoel gekregen dat ze me liever een houten vloer wilden verkopen ofzo. Ik had helemaal geen ervaring met het leggen van laminaat maar er is me heel geduldig uitgelegd wat ik moest doen en welke materialen ik nodig had. Als ik ooit wel geld heb voor een houten vloer, kom ik zeker terug!

Fleur Tromp

Mijn gerookte eikenhouten vloer had wat kleurproblemen maar die werden prima opgelost door Jai en John. Het uiteindelijke diagonale resultaat is fantastisch. Ik ben nog elke dag blij dat ik met de Parketloods in zee ben gegaan en beveel ze van ganse harte aan iedereen aan.

Ineke Jolink

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Tekst popup in beeld

De showroom van de Parketloods is vijf dagen per week open!

U bent welkom mét of zonder afspraak. Ook is het nog steeds mogelijk om een adviesgesprek in te plannen via videobellen. Meer info.

Lees hier over onze Corona / Covid 19 maatregelen per 24 november 2021.

Let op: kom alstublieft op tijd naar de showroom. In verband met de recente aanscherping van de maatregelen sluiten de deuren van onze showroom stipt om 17 uur.

 

Maak nu een afspraak

Tot ziens in onze showroom!

Parketloods logo
Parketloods
De Parketloods is open!
Lees hier meer