Ga terug
22 juni 2015

Deukjes in eiken houten vloer is dat normaal?

Een veel voorkomende klacht bij een eikenhouten parketvloer is dat er kleine deukjes inkomen. Is dat normaal of heb je een “slechte” eiken houten vloer gekocht? Waarom komt er bv in PVC of laminaat minder snel een deuk?

Als je een eiken vloer zou hebben waar je met sokken of (normale) schoenen deuken inloopt zou je een zeer slechte vloer hebben gekocht, maar dat bestaat niet en zou zelfs niet lukken bij de zeer zachte houtsoorten zoals Populier of Balsahout. Maar deukjes en krassen zijn niet te voorkomen bij normaal gebruik van een vloer en daar zit dan ook geen garantie op. Zelfs in de hardste tropische houtsoorten kan je op onderstaande manieren een deuk maken.

Deuken kunnen op twee manieren in een houten vloer komen:

  1. Veel gewicht op een relatief klein oppervlak, denk hierbij aan stilettohakken bij een damesschoen. Of bijvoorbeeld een steentje in het profiel van een bergschoen. Of wippen op twee poten van een keukentafelstoel waar het rubber van de pootjes versleten zijn. Bij deze manier komt er zoveel gewicht op een minieme oppervlakte dat het eikenhout niets anders kan dan een beetje meegeven waardoor het iets indeukt.
  2. De impactkracht van een vallend voorwerp, denk hierbij aan een mes die van een aanrecht af valt en met de achterkant van het stalen heft op de grond valt. (deze manier wordt ook gebruikt om een vloer fabrieksmatig te verouderen)Bij deze manier kunnen de deukjes zelfs groter zijn, omdat een klein vallend object een enorme grote impact kan hebben. Denk aan een kogel, maar zelfs een achterkant van een stalen bestek mes heeft bij een val van 50cm al zoveel kinetische energie opwekt dat daar al een flink deukje van komt in eikenhout. Als hetzelfde mes op dezelfde manier op een stalen plaat laat vallen zou daar ook een miniem deukje te zien zijn, dit om aan te geven dat ook op een heel hard oppervlak niet bestand is tegen impactkrachten, die met huis tuin en keuken voorwerpen op een eenvoudige manier te maken zijn.

Het is dus niet gek dat er deukjes in een eiken parketvloer komen. In sommige gevallen wordt er zelfs voor betaald om deuken in nieuw eiken parket te krijgen. Dit heet verouderen, er wordt van dezelfde impact (kinetische) krachten gebruik gemaakt als bij kopje twee omschreven. De eiken planken worden in een soort lange centrifuge gedaan met steentjes en ijzeren voorwerpen zoals moeren en ronde stalen knikkers. Deze centrifuge wordt 2 of 3 maal rondgedraaid waardoor de objecten van 20/30/40/50cm op de plank vallen en daardoor deukjes en krasjes creëren en de plank zo kunstmatig verouderen.

Wat te doen om het te voorkomen. Niets laten vallen, dat is natuurlijk makkelijk gezegd, maar niet zo makkelijk gedaan de ene persoon is nu eenmaal iets (on)handiger dan de ander. Wel zijn er plekken waar je iets meer uit kunt kijken. Bv de tafel en het aanrechtblad daar valt veel vanaf.

Maar krassen en deuken horen nu eenmaal bij normaal gebruik van een houten vloer en het is helaas niet te doen om de houten vloer in toonzaal conditie te houden. De eerste krassen en deukjes doen helaas wat pijn en vaak zie je de eertse al na een paar weken of als je pech hebt direct tijdens de verhuizing.

Als de vloer t.z.t. weer gerenoveerd wordt, kunnen de deukjes we weer uitgeschuurd en/of met eikenpulp gevuld worden.

Een van de redenen dat we niet meer weten dat er in eiken en andere houten vloeren deuken komen, is omdat ze vergeleken worden met bv Laminaat of PVC. Deze vloeren zijn van kunststof of hebben een kunststof toplaag. En kunststof is elastischer waardoor de impact net als elastiek door de veerkracht wordt opgevangen. Reden is dat we vroeger (nog niet eens zo lang geleden) op plaatsen waar veel kans op schade was bijvoorbeeld een gang of keuken granito of tegels hadden en alleen in de opkamer/huiskamer een houten vloer.

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!