Ga terug
23 november 2017

De voor- en nadelen van massieve houten vloeren

Massief houten vloeren zijn gezaagde planken uit één stuk natuurlijk vol hout. Dit kan van verschillende houtsoorten, maar in Nederland zijn het voornamelijk de massief eiken vloerdelen die gemaakt en verkocht worden. Massieve houten vloeren zijn veruit de eenvoudigste vorm van de moderne vloerbedekking en ze zijn ook een van de oudste. In dit artikel zullen we kijken naar wat massieve houten vloeren zo uniek maakt en u bekijkt of ze de juiste vloer voor u zijn.

Massief houten vloeren zijn gemaakt om lang mee te gaan

Massief houten vloeren zijn zeer duurzaam en kunnen jaren mee het is ook geen uitzondering dat de vloer de eigenaar overleefd! Dat komt omdat ze vaker kunnen worden geschuurd en afgewerkt kunnen worden dan elke andere houten vloer. Bij een massieve vloer kunnen krassen en deuken die zich in de loop van de jaren in de vloer zijn gekomen er weer makkelijk uit geschuurd worden bij een totale renovatie. Dit betekent dat massief houten vloeren ideaal is voor ‘high traffic’ gebieden zoals gangen in woningen of in kroegen, winkels kantoren en andere horeca, waar zware slijtage onvermijdelijk is. Ze zijn ook bijzonder goed voor huiseigenaren die waarde op de lange termijn aan het onroerend goed willen toevoegen. De meeste waarde wordt met massieve visgraat of andere patroonvloeren toegevoegd.

Massief houten vloeren zijn erg mooi

Eigenlijk het eerste dat u zou moet weten over massief houten vloeren, is dat ze bekend staan om hun unieke schoonheid. Elke massief houten vloer heeft zijn eigen unieke combinatie van nerven, sortering en kleur, zodat u uw perfecte stijl kunt samenstellen op u eigen wensen. Voor welke vloer u ook uw voorkeur hebt, elke plank wordt geselecteerd uit specifieke delen van specifieke bomen, zodat het allemaal samenkomt om een gekozen stijl te creëren. Als u op zoek bent naar een vloer met karakter, is een massieve houten vloer een uitstekende keuze.

Ze zijn niet watervast

Installeer nooit massieve houten vloer in ruimtes waar het vochtig is, in kelders, schuren, toiletten en in badkamers, omdat hout werkt (uitzet) wanneer het in contact komt met water en vocht. Massief hout werkt dan als een spons.  Al het water, vocht en stoom wat in badkamers en andere natte ruimtes kan voorkomen kunnen de vloer vervormen, denk aan schotelen van de planken of zelfs kan de vloer zo uitzetten dat deze uitbreekt. Als het om badkamers gaat, raden we PVC vloeren of een van onze waterdichte laminaatvloeren aan. In keukens kan massief wel gelegd worden, maar omdat ook hier water aanwezig is moet er wel met extra zorg mee omgegaan worden.

Massieve planken gaan niet samen met vloerverwarming

Een massieve vloer kan niet gelegd worden op vloerverwarming. Net als vocht kan door temperatuurverschillen en daardoor uitdroging van het hout het hout kromtrekken. Als u van plan bent om een houten vloer te installeren met vloerverwarming kunt u het beste lamelparket of een multiplank instaleren. Deze planken hebben een speciale opbouw waardoor deze tot 80% minder werken dan een massieve vloer.

Massief of lamelparket?

Wij zijn van mening dat lamelparket net zo mooi is maar veel betere eigenschappen heeft dan massief hout. Het enige punt van verschil is het aantal maal schuren. Toch kan ook dit opgelost worden met lamelparket met een extra dikke toplaag van bijvoorbeeld 6mm.

Heeft u vragen? Neem direct contact op via

Écht deskundig advies nodig?

Neem nu vrijblijvend contact op!

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur

Op Koningsdag, 27 april, en Hemelvaartsdag, 9 mei, zijn wij gesloten.

 

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!