Ga terug
16 oktober 2019
Parketloods

De verschillen en overeenkomsten tussen parket en laminaat.

Voor sommige mensen is het heel duidelijk wat het verschil is tussen een parket (houten vloer) en laminaat, maar als je je voor de eerste keer gaat bezighouden met het inrichten van een woning dan begrijpen wij dat dat helemaal niet zo duidelijk is. Daarom in deze blog een overzicht van de verschillen (en overeenkomsten) tussen parket en laminaat.

De overeenkomsten tussen parket en laminaat.

Hier kunnen we kort over zijn, dat is er eigenlijk maar één. Houten vloeren en laminaat zijn allebei vloeren. De andere eventuele overeenkomst is meteen ook het grootste verschil: het ziet er op het eerste gezicht allebei uit als hout, maar laminaat is gemaakt van kunststof. Al ziet het er nog zo ‘echt’ uit, er komt geen hout aan te pas bij de productie van laminaat.

De verschillen tussen parket en laminaat.

Laminaat eikenpatroon

Dat brengt ons bij de verschillen tussen parket en laminaat. Zoals gezegd wordt laminaat gemaakt van een samenstelling van HDF (High Density Fireboard), decorpapier en een melamine afwerking, het is daarmee minder duurzaam dan parket. Voor de productie van kunststof is veel olie nodig, iets wat wij in Europa niet hebben.

Parket is gemaakt van nagenoeg 100% hout. Meer dan 90% van de bossen waar het hout voor onze parketvloeren vandaan komt, staan in Europa. De zagerijen die de bomen verzagen tot planken staan bovendien in vrijwel alle gevallen direct naast de bossen. En de fabrieken van onze parketvloeren staan in Nederland. Het hout hoeft daardoor maar één keer binnen Europa vervoerd te worden, dat maakt de transportlijnen dus kort. Houten vloeren zijn daarnaast 100% recyclebaar, wat ook de duurzaamheid ten goede komt.

Een ander verschil is dat parket een aantal malen opnieuw geschuurd en gelakt of geolied kan worden. Bij beschadiging of vlekken hoeft de vloer dus niet vervangen te worden, maar kan het simpelweg opgeknapt worden. Bij laminaat is dat niet mogelijk. Bij schade moet een deel van de vloer eruit, omdat dat de enige manier is om bij de beschadigde delen te komen. Omdat het decor van laminaat regelmatig wisselt, is het dan vaak niet meer mogelijk om de beschadigde delen te vervangen. In dat geval moet de hele laminaat vloer vervangen worden.

Parketloods Eiken houten vloer

Massief eiken houten vloer

Wat ook nog een leuk voordeel is van een houten vloer: je zou er zelfs voor kunnen kiezen om na een aantal jaren je vloer te schuren en opnieuw te lakken of oliën in een andere kleur! Kijk maar eens bij de verschillende behandelingen die mogelijk zijn bij onze massief eiken vloeren of op onze vloerinspiratie pagina.

Voor een volledig overzicht van alle verschillen en daarmee ook de voor- en nadelen van laminaat versus parket verwijzen we je graag naar de blog ‘Het verschil tussen lamelparket en laminaat’.

Heb je na het lezen van deze of een andere blog nog vragen? Stel ze gerust! Je vindt het reactieformulier onder deze blog.

Reacties

Lees de reacties op De verschillen en overeenkomsten tussen parket en laminaat

Best wel een interessante blog om te lezen. Niet verwacht een interessante blog te vinden, waar ik ook iets nieuws leerde. Ik wist niet eens dat er een verschil was. Nu weet ik waarom mijn echtgenoot ervoor koos om een parket te plaatsen en geen laminaat. Dank je voor het delen van deze informatie.

T Jurriaan
8 september 2020

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Wat een fijne service en advies! Hoewel het duidelijk is dat het hart van de Parketloods meer ligt bij echt hout, was het geen enkel probleem om mij te adviseren voor een door mij gewenste -goedkopere- optie van laminaat. Ik heb ook helemaal niet het gevoel gekregen dat ze me liever een houten vloer wilden verkopen ofzo. Ik had helemaal geen ervaring met het leggen van laminaat maar er is me heel geduldig uitgelegd wat ik moest doen en welke materialen ik nodig had. Als ik ooit wel geld heb voor een houten vloer, kom ik zeker terug!

Fleur Tromp

Mijn gerookte eikenhouten vloer had wat kleurproblemen maar die werden prima opgelost door Jai en John. Het uiteindelijke diagonale resultaat is fantastisch. Ik ben nog elke dag blij dat ik met de Parketloods in zee ben gegaan en beveel ze van ganse harte aan iedereen aan.

Ineke Jolink

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Tekst popup in beeld

De showroom van de Parketloods is vijf dagen per week open!

Waarvoor kunt u een afspraak maken?

Door het succes van onze afsprakenplanner hebben we besloten dat we voorlopig op afspraak blijven werken. U boekt eenvoudig een afspraak op de datum en tijd die u het beste uitkomt. U bent ook zonder afspraak welkom, maar vooral op zaterdag én in de aankomende vakantieperiode bestaat dan de kans dat we u niet (meteen) kunnen helpen.

Advies & uitzoeken van uw nieuwe vloer:

Eenmaal in de showroom wordt u direct geholpen en we nemen ruim de tijd voor u. We houden voor u een uur vrij om u onze uitgebreide collectie vloeren te laten zien en u alles uit te leggen over onze vloeren. Lees hier meer over het adviesgesprek of maak direct een afspraak in onze afsprakenplanner.

Wilt of kunt u niet naar de showroom komen, dan is het ook nog steeds mogelijk om een live adviesgesprek via videobellen in te plannen.

Maak direct een videobel of showroom afspraak

Levering van uw reeds bestelde vloer:
Alle reeds bestelde vloeren worden op de afgesproken datum geleverd door onze vaste transporteurs.

Uw bestelling ophalen:
Heeft u bij de bestelling van uw nieuwe vloer of onderhoudsproducten aangegeven dat u de bestelling zelf komt ophalen? Dan nemen wij contact met u op om een ophaaldatum en/of tijdstip af te spreken.
 

Tot ziens in onze showroom!

 

 

Parketloods logo
Parketloods
De Parketloods is open!
maak hier een afspraak