GRATIS parkeren bij onze loods in Amsterdam
 • No products in the cart.

Doe het zelf parket leggen

Belangrijk: lees de instructies zorgvuldig door voor je begint met het leggen van het lamelparket

Zwevend lamelparket leggen
Verlijmd lamelparket leggen
Lamelparket leggen op vloerverwarming
Garantie

Zwevend lamelparket leggen

 • Het leggen van lamelparket gaat snel en je hebt er geen speciale parketteursvaardigheden voor nodig
 • De vloer kan onmiddellijk worden gebruikt nadat deze is gelegd.

Stap 1 Voorbereiding

Onze lamelparketvloer kan worden gelegd op elke droge, schone, stabiele en vlakke ondergrond. Eventuele oneffenheden van meer dan 2 mm per 2 meter moeten worden gestabiliseerd voordat je de parketvloer gaat leggen.

Controleer de vochtigheid van de ondervloer. De maximale vochtigheidsgraad voor de  verschillende ondervloeren is:

 • beton max- 2%
 • hout max – 8%
 • anhydriet max- 0,5%.

Als de vochtigheidsgraad hoger  is, of als de kans groot is dat de vochtigheidsgraad tijdens of na het leggen hoger kan worden (dit is bijvoorbeeld het geval bij vloeren boven een kelder of kruipruimte), dan moet er een vochtscherm worden aangebracht. Dit kan met onze Redusound ondervloer die direct kleine oneffenheden uitvult en 10db contactgeluid reduceert. Een andere mogelijkheid is het aanbrengen van minimaal 0.2 mm dikke dampwerende polyethyleen folie (bouwfolie). De banen van dit folie leg je met een overlap van minimaal 200 mm en daarna maak je de naden met tape dampdicht.

Laat het lamelparket minimaal 48 uur in de verpakking acclimatiseren in de kamer waar de vloer gelegd gaat worden. Pak de planken lamelparket uit vóór het leggen en bekijk de verschillen in de natuurlijke nerf (tekening van het hout) en kleur. Door het mixen van de planken naar eigen inzicht creëer je je eigen sfeer.

Gereedschap dat nodig is om het lamelparket te leggen:

 • hamer (500 g)
 • aandrijfijzer
 • meetlint (rolmaat) of duimstok
 • fijngetande hand- of decoupeerzaag
 • houten wiggen en/of stelplaatjes
 • houten slagblok

Natuurlijke materialen die worden aanbevolen voor de ondervloer van het lamelparket:

 • golfkarton
 • kurkmatten,
 • natuurlijke ondervloerplaten
 • ondervloer Spemi 10db soundkiller met vochtscherm (minder ecologisch)

Stap 2 Leggen ondervloer:

De eerste stap is de aanleg van de ondervloer. Deze leg je met de randen tegen elkaar aan. Gebruik je natuurlijke ondervloerplaten, ga dan uit van 2 mm afstand tussen de platen en 10 mm afstand tussen de platen en de muren. (Fig. 2)

Nadat de ondervloer gelegd is kies je voor de richting waarin de parketvloer zal worden gelegd. Normaal wordt een vloer gelegd in de richting van het invallende daglicht.

Stap 3 Leggen eerste rij:

De eerste rij van de vloer leg je met de tongen (het deel dat het minst uitsteekt aan de lange kant van het lamelparket) naar de muur. Lamelparket wordt gelegd vanaf de voorkant. De vloerdelen schuif je parallel in elkaar. Je kunt gebruik maken van een hamer en houten slagblok. Nadat de eerste rij van het parket is geïnstalleerd, plaats je de houten wiggen of stelplaatjes tussen de vloer en muur om een uitzettingsvoeg te creëren. (Fig. 3, Fig 4) Om strakker tegen de muur aan te kunnen leggen kun je er voor kiezen om de tongen die aan de lange en korte kant tegen de muur komen te liggen af te zagen.

Stap 4a Verder leggen:

Start bij de volgende rij vloerdelen met het gezaagde deel dat is overgebleven uit de eerste rij, tenzij deze korter is dan 50 cm. Steek de tong van het te leggen vloerdeel onder een hoek van +/- 30° in de gleuf van de plank die al ligt en druk hem met de hand in de richting van de vloer. (Fig 5)  Sla daarna het nieuw gelegde deel met de hamer en houten slagblok in de richting van de al geïnstalleerde rij parket om eventuele kieren weg te halen en de vloer goed in zijn kliksysteem te slaan. (Fig 6) Plaats eerst een stelplaatje of wig tussen de muur en het deel wat er al ligt. Leg het volgende vloerdeel van de rij op dezelfde wijze, houd wel 1 a 2 cm afstand tussen het vloerdeel dat al ligt en het nieuw te installeren vloerdeel van die rij. (Fig 7) Als het vloerdeel is aangeslagen zoals boven is beschreven moet het nog gekoppeld worden aan het vloerdeel dat al geplaatst is.

Het koppelen aan het reeds gelegde vloerdeel (Fig 4) kan door beide delen met de hamer en het slagblok naar elkaar toe te slaan. Om het laatste stuk van de rij naar elkaar toe te slaan heb je een hamer en aandrijfijzer nodig. (Fig 8) Zorg wel dat er na het aandrijven nog aan beide zijden langs de muur 1 cm uitzettingsvoeg overblijft. Plaats nu ook een wig of stelplaatje tussen het aangeslagen vloerdeel en de muur.

Let op:Gebruik geen parket gordelklemmen bij het leggen van lamelparket.

Stap 4b obstakels in de parketvloer:

Als je de parketvloer om een obstakel heen moet leggen, (centrale verwarming, gas- of waterleidingen), markeer je het uit te zagen deel nauwkeurig . Vergeet niet om 10 of 15 mm extra ruimte voor de uitzetting van de vloer uit te zagen. Deze gaten kun je eventueel  met rozetjes afdekken.

Het is van belang de laatste rij vloerdelen vooraf precies op te meten. De planken moet je waarschijnlijk verzagen. Nadat je ze op maat hebt gemaakt kun je  ze leggen met behulp van het aandrijfijzer en een hamer. Vergeet niet dat er ten minste een uitzetvoeg van 10-15 mm breed langs de muren moet overblijven. (Fig. 9)

Stap 5 afwerken parketvloer:

Nadat je de vloer hebt gelegd, verwijder je de wiggen en/of stelplaatjes en dek je de voeg/kier naar de muur af met een plint (Fig. 10).
Je kunt de nieuw aangelegde vloer onmiddellijk gebruiken nadat de plinten zijn geplaatst.

Leg-instructies zitten in elk verkocht pak of zijn los verkrijgbaar.

Top

Garantie op de vloer

Om voor garantie op de parketvloer in aanmerking te komen moet de parketvloer gelegd zijn volgens bovenstaande leginstructies. Tevens zijn onderstaande aandachtspunten van belang om een beroep te kunnen doen op een garantieclaim.

 • Beschadigingen aan de lamelparketvloer of losse vloerdelen, veroorzaakt door het verkeerd leggen van de vloer, water of een te hoge vochtigheidsgraad, vallen niet onder de garantie.
 • Houd rekening bij het leggen van de lamelparketvloer, dat er maximale waarden zijn. Voor grotere oppervlakten en/of breedtes cq lengtes zijn extra expansienaden (uitzettingsnaden) tussen de vloer nodig. 
  • maximale oppervlakte 160 m2
  • maximale breedte 8 m
  • maximale lengte 20 m
 • Geluid hoorbaar bij gebruik van de vloer is een natuurlijk kenmerk van houten vloeren en wordt niet geaccepteerd als grond voor een garantieclaim.
 • Kleurnuances in de vloerdelen zijn een natuurlijke eigenschap van hout en kunnen niet worden beschouwd als grond voor claims. Eveneens is het verkleuren van het parket door de zon geen grond voor een garantieclaim maar een natuurlijke eigenschap van hout.
 • De houten vloer mag niet worden gelegd in onverwarmde of vochtige ruimten zoals bijvoorbeeld badkamers, sauna’s, wasruimten etc. Ook is het geen geschikte vloer voor in de open lucht. De grootste bedreiging voor een houten vloer is water en zand. Gebruik daarom een deurmat om je vloer hier tegen te beschermen.
 • Gebruik vilten beschermplaatjes onder je tafels, stoelen en banken om je vloer te beschermen tegen krassen. Schroef of spijker meubilair nooit vast aan de vloer. Bij gebruik van kantoormeubilair, bijvoorbeeld zwenkwielen, bieden speciale beschermmatten een uitkomst.
 • Indien je het lamelparket op vloerverwarming legt, moet je warmteverklikkers onder de vloer monteren. Ga uit van één verklikker op elke 3 m2. Deze verklikkers zijn er om er op toe te zien dat de vloer niet warmer wordt dan 26 graden Celsius. Boven de 26 graden Celsius vervalt de garantie.
 • Controleer de houten lamelparketdelen vóór en tijdens de installatie van de vloer op eventuele gebreken. Op lamelparketdelen met gebreken die ontdekt zijn vóórdat ze gelegd zijn, is garantie uiteraard van toepassing.
 • De houten vloer moet gelegd en gebruikt worden in een omgeving waar de volgende regels gelden:
  • Luchttemperatuur tussen 18-24°C
  • Relatieve vochtigheid tussen 45-60%
   Om gegarandeerd te zijn van de juiste relatieve vochtigheid kun je het best gebruik maken van een luchtbevochtiger en indien nodig een ontvochtiger. (vraag ernaar bij je verkooppunt).
 • Normale slijtage door gebruik valt niet onder de garantie.

Top

Verlijmd lamelpakket leggen

Verlijmen op beton, zandcementvloer of tegelvloer.

Indien de vloer zich bevindt boven een kelder, kruipruimte of een andere ruimte waar je optrekkend vocht kunt verwachten, moet je de vloer voorzien van een vochtscherm. Dat is een speciale dampwerende epoxyhars. Let op dat je in dit geval ook de lijm aanpast aan het epoxy vochtscherm. Eventueel moet de vloer gegrond worden (voorstrijk aanbrengen). Volg hierbij de instructies van de lijmfabrikant.

Verlijmen op een houten ondervloer (houten vloerdelen of underlayment).

 • In het geval van een houten ondervloer moet je eerst een vlakke ondervloer aanbrengen van minimaal 12mm spaanplaat. De spaanplaat leg je in (broodjes) stukken van maximaal 60cmx120cm en komt dwars of diagonaal in steensverband over de bestaande naden.
 • Indien nodig moet je de naden van het spaanplaat na het leggen schuren zodat er geen hoogteverschillen tussen de platen onderling zijn.
 • Indien de vloer boven een kelder, kruipruimte of een andere ruimte gelegd wordt, waar te verwachten valt dat er optrekkend vocht is, moet de vloer voorzien worden van een vochtscherm. Er kan ook gekozen worden om minimaal 0.2 mm dikke dampwerende polyethyleen folie (bouwfolie) tussen de houten ondervloer en spaanplaat te leggen, de banen moeten dan met een overlap van minimaal 200mm gelegd worden en daarna moeten de naden dampdicht gemaakt worden met tape.
 • Je kunt ook een speciale dampwerende epoxyhars op de spaanplaat smeren. In dat geval moet ook de lijm worden aangepast op de epoxy.
 • Na de droogtijd van de epoxyhars en/of de grondlaag, kan het verlijmen van de vloer beginnen.
 • Gebruik de lijm volgens de instructies van de lijmfabrikant.
 • Breng de lijm aan met de juiste lijmkam.
 • Lijm niet een te groot oppervlak van de vloer voor, maar werk plank voor plank af of desnoods rij voor rij, zodat de lijm niet te vroeg uithardt.
 • Voor het leggen volg je de bovenstaande instructies van het zwevend leggen met als aandachtspunt dat de lamelparketplanken stevig in de lijm moeten worden gedrukt.
 • De volgende vloerdelen moeten zo worden gepositioneerd dat ze al schuivend door de lijm aan het al verlijmde deel gekoppeld worden.
 • Het is belangrijk om geen lijm te morsen op het parket.
 • Het is aan te raden om de vers verlijmde vloer minimaal 12 uur met ballast te verzwaren, zodat het parket zich goed in de lijm drukt. Dit kan bv met stapels boeken of zandzakken. Zorg er wel voor dat het gewicht goed verspreid wordt.
 • Over de vers verlijmde vloer mag pas na 12 uur gelopen worden of langer indien de lijminstructies dat voorschrijven.

Overige eisen voor verlijming

 • De lijm moet minstens 60% van het lamelparket vloerdeel raken.
 • De ondervloer moet minimaal aan de volgende eisen voldoen:
  • Afbladdersterkte min. 1Mpa
  • Druksterkte min. 25 Mpa

Er mag bij verlijming alleen polyuretaanlijm en synthetische lijm gebruikt worden waarvan de fabrikant zegt dat deze speciaal bedoeld is voor kant-en-klaar gelakt lamelparket en die te gebruiken is op vloerverwarming.Gebruik geen dispersielijm.

Let op: Bij het verlijmen komen oplosmiddelen vrij, daarom is een goede ventilatie erg belangrijk. Eveneens is het aan te raden een speciaal gasmasker te dragen. Gebruik rubberen handschoenen bij het leggen. Door het verlijmen neemt de eigenschap van natuurlijke krimp en uitzetten (werken van hout) niet af, dus zorg voor voldoende grote uitzetvoegen. Het is belangrijk om lijmen, epoxy en grondlagen van dezelfde fabrikant en hetzelfde systeem te gebruiken, om zeker te zijn dat alles verenigbaar is.
Bij het niet opvolgen van bovenstaande instructies en gebruik van verkeerde lijm vervalt elke garantie op de vloer en kan de vloer beschadigen.

Top

Lamelparket leggen op vloerverwarming

Het is mogelijk om ons lamelparket op zowel elektrische- als watervloerverwarming te leggen met een elektronisch regelbare thermostaat. Kijk eerst hier voordat je lamelparket op vloerverwarming gaat leggen.

 • Zet 2 weken voor het leggen van de vloer de vloerverwarming aan, zodat het vloeroppervlak verwarmd wordt op 18 °C.
 • De vloer moet gelegd worden in dezelfde temperatuur. Volg de instructies voor het zwevend leggen of verlijmd leggen van het lamelparket. Indien er een zwevende vloer gelegd wordt moet een speciale ondervloer als basis gebruikt worden. Bijvoorbeeld Thermosound of Heat foil.
 • De aan te raden verwarming is 100W/m2

Let op: Bij het leggen op een nieuw gelegde vloerverwarming moet de vloerverwarming in 30 dagen stapsgewijs verwarmd worden van de laagste stand naar de hoogste stand. Vóór het leggen moet de parketvloer weer 18°C zijn gemeten op de grond. De te leggen pakken lamelparket moeten minimaal 12 dagen in dezelfde temperatuur bewaard worden. De laatste 4 dagen in de te leggen ruimte. Om kromtrekken te voorkomen moet u er zeker van zijn dat de vochtigheidsgraad van de vloer tussen de 7% en 2% is als de houten vloer wordt gelegd.

Na het leggen van de lamelparketvloer.

Laat de temperatuur van het vloeroppervlak minimaal 48 uur op 18°C staan. Pas daarna kun je de verwarming hoger zetten met 1°C per dag tot de optimale temperatuur is bereikt. Het vloeroppervlak mag nooit warmer worden dan 26°C.

Let op: Met of zonder vloerverwarming moet de relatieve luchtvochtigheid altijd tussen de 45% en 60% blijven en mag het vloeroppervlak nooit warmer worden dan 26°C. De fabrikant geeft geen garantie op vloeren die te warm zijn geworden of zijn uitgedroogd doordat de vloer tijdelijk een te hoge temperatuur te verduren heeft gehad of een te lage relatieve luchtvochtigheid . Hout met een hoge krimpfactor reageert sterk op temperatuur- en relatieve vochtverschillen, met name bij lichte houtsoorten worden spleten ogenschijnlijk meer zichtbaar dan bij donkere houtsoorten.
Speciale zorg moet besteed worden aan het gelijkmatig verwarmen van de vloer, dit voorkomt  onregelmatig “werken” van het hout en geeft daarbij een hoog komfoor, zonder koude stukken op de vloer.