GRATIS parkeren bij onze loods in Amsterdam
 • No products in the cart.

Wat is beter? Een houten vloer zwevend of vol verlijmd leggen?

Een parketvloer kun je zwevend of verlijmd leggen. Wat zijn de voor- en nadelen van beide methodes en wat houdt zwevend en verlijmd precies in? Wij leggen het hier in eenvoudige bewoordingen uit.

Zwevend leggen van een houten vloer.

Het zwevend leggen van een houten vloer houdt in dat de vloer niet vast (met lijm of spijkers) komt te zitten aan de vaste vloer (bijvoorbeeld de cementdekvloer of vloerdelen) waar de houten vloer op gelegd wordt.

De normale opbouw van een zwevende vloer is de vaste vloer met daarop een ondervloer. De ondervloer zorgt voor een egale vloer én dat het loopgeluid gereduceerd wordt. Omdat bij het leggen van de ondervloer wel vaak lijm gebruikt wordt kan dit nog wel eens voor verwarring zorgen.

De zwevende vloer kan op 3 manieren worden gelegd:

 • met nadenlijm
 • met plintveren
 • met een klikverbinding

De lijm (nadenlijm) bij een zwevende vloer wordt gebruikt om het mes en groef aan elkaar te verbinden, zodat de houten vloer een grote zevende plaat wordt. Hiermee worden naden vermeden.

Zwevend leggen kan ook gedaan worden met zogenaamde plintveren. Deze veren zijn onder de plinten geïnstalleerd en zorgen er ook voor van de onderlinge planken bij elkaar gedrukt blijven, met hetzelfde doel als nadenlijm.

Dan zijn er houten vloeren met een klikverbinding deze worden altijd zonder nadenlijm of veren gelegd.

Voordelen van zwevend leggen:

 • Het is vaak net iets goedkoper qua materialen en eventuele legkosten als je de vloer door een parketteur laat leggen.
 • Indien er besloten wordt voor zelf leggen is zwevend iets makkelijker te leggen.
 • Een zwevende parketvloer, is eventueel weer te verwijderen om bijvoorbeeld met een verhuizing mee te nemen. De vloer met plintveren is het makkelijkst te verwijderen. Maar ook een vloer waar het mes en groef is verlijmd is te verwijderen.
 • Er kan met speciale ondervloeren een geluidsreductie worden gerealiseerd. Dat is verplicht is in sommige appartementen.

Nadelen van zwevend leggen:

 • Een vloer waarop een houten vloer zwevend gelegd wordt is vaak niet 100% vlak. Zelfs als er een ondervloer onder ligt die bedoeld is om een vloer uit te vlakken. Het kan zijn dat er bij een zwevende vloer beweging in een vloer blijft zitten. Bij een kuil van een paar millimeter zakt de vloer en dat kan vervelend voelen. Dit komt voornamelijk voor bij oudere huizen die nog vloerdelen hebben liggen.
 • Bij een te lichte vloer (qua gewicht) kan zich een probleem voordoen bij de seizoenswisselingen. In de winter wordt door de CV de lucht in huis drooggestookt. Hierdoor krimpt een vloer een beetje. Als in de lente en zomer de ramen en deuren weer opengaan en er niet meer wordt gestookt, komt er weer meer vocht in huis. Dat vocht zorgt ervoor dat de vloer weer een beetje uit gaat zetten. Hierdoor kan het zijn dat de houten vloer zich weer moet zetten en tijdelijk niet meer overal de ondervloer raakt, waardoor de vloer wat wiebelig en los aanvoelt.

Tip: Bij een zwevende vloer is het beter om een zo zwaar mogelijke vloer te kopen. Hoe zwaarder de vloer des te minder problemen je krijgt zoals hier bij de nadelen beschreven. Een zware vloer zich zet in de eventuele kuilen en bulten door zijn eigen gewicht. Bij seizoenswisselingen is de vloer te zwaar om los te komen van de ondervloer. Een zware vloer weegt meer dan 12 kg per m2. Hieronder valt de multiplank van minimaal 16 mm of liever 18 mm dik. Een dunnere vloer kan je daarom beter verlijmd leggen.

Verlijmd leggen van een houten vloer

Het vol verlijmd leggen van een houten vloer.  Dit houdt in dat de parketvloer vast verlijmd wordt aan de vaste vloer (bijvoorbeeld de cementdekvloer of vloerdelen). De normale opbouw van een verlijmde vloer is de vaste vloer, zoals de zandcementdekvloer, met daarop eventueel een epoxyvochtscherm, en vervolgens de lijm met de houten multivloer of lamelparket.

In het geval van een massieve houten vloer, of een vloer op vloerdelen, die verlijmd gelegd wordt, is een tussenvloer noodzakelijk. Dit is bijna altijd 12 mm spaanplaat. Deze tussenvloer dient om het weken op te vangen en de vloer te stabiliseren.

De opbouw is dan de vaste zandcementvloer met daarop eventueel het epoxyvochtscherm. Vervolgens de spaanplaat tussenvloer verlijmd en daarop de massieve vloer verlijmd.

Bij vloerdelen wordt de spaanplaat vernageld met krammen en daarop wordt de massieve vloer vernageld en verlijmd. Een multiplank of lamelparket kan direct zonder vernageling op de spaanplaat verlijmd worden.

Een vol verlijmde vloer is erg stabiel omdat het door de vaste verbinding geen kant op kan. Een vol verlijmde vloer werkt 50% minder dan dezelfde vloer zwevend gelegd.

Voordelen van verlijmd leggen:

 • De verlijmde vloer voelt kwalitatief hoogwaardig, dit geld ook voor dunne vloeren. Dit komt omdat de vloer één wordt met de vaste vloer. Er is bijna geen loopgeluid.
 • Een verlijmde vloer geeft met vloerverwarming sneller warmte door.
 • Een verlijmde vloer komt niet meer los te liggen van de vaste vloer tijdens de seizoenswisselingen en voelt het hele jaar door stabiel aan.
 • Een verlijmde vloer werkt 50% minder dan dezelfde vloer zwevend gelegd.

Nadelen van verlijmd leggen:

 • Verlijmd leggen is duurder, doordat er duurdere materialen nodig zijn en de arbeidskosten hoger zijn. Verlijmd leggen is simpelweg meer werk dan zwevend leggen.
 • Wil je zelf leggen, dan is verlijmd leggen ingewikkelder dan zwevend leggen.
 • Een verlijmde parketvloer is niet meer te verwijderen zonder de hele houten vloer te slopen. De ervaring leert dat een vol verlijmde vloer niet heel blijft.
 • Indien een geluidsreductie verplicht is in een appartement kan er geen extra geluidsreductie met verlijmd leggen gerealiseerd worden.

Tip: Als je niet van plan bent een houten vloer ooit te verwijderen, en de meerkosten zijn geen probleem, kies dan voor verlijmd leggen. Vanuit kwaliteitsoogpunt is verlijmd leggen de beste manier van installeren.

Verzekering

Goed om te weten: Een zwevende vloer valt onder de inboedelverzekering en een vol verlijmde of verspijkerde vloer valt onder de opstalverzekering.
Indien je een vloer wilt laten financieren door een bouwdepot dan moet je de vloer verlijmd leggen.

2 reacties op “Wat is beter? Een houten vloer zwevend of vol verlijmd leggen?

  1. Hallo Hans,

   Veel afwerkvloeren vereisen een expansieruimte. Uitzonderingen hierop zijn veelal tapis-vloeren, mozaïekvloeren en verlijmde kurkvloeren. De expansie- ruimte, verdeeld over beide zijden, bedraagt doorgaans 0,5 à 1% van de breedte van de vloer, afhankelijk van het te leggen materiaal. Volg hierbij de aanwijzingen van leverancier/fabrikant.
   Doorgaans is voor lamelparket verlijmd aan de constructievloer 1cm rondom voldoende.

   mvg,

   John

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *