Alles over de magnesietvloer.
Magnesietvloeren worden vaak toegepast in oudere gebouwen met nog houten draagbalken, zoals bijvoorbeeld grachtenpanden in Amsterdam. u kunt zich voorstellen dat wanneer u gaat verbouwen of renoveren en u een nat/water vloerverwarmingssysteem wilt hebben in een oud grachtenpand met houten bouwvloeren, het storten van een cement- of gips gebonden vloer onmogelijk is. Dat is gewoonweg veel te zwaar voor de constructie.
Magnesietvloeren bieden dan vaak een uitkomst door het lage gewicht van ca 3,5 Kg per M2 bij een dikte van 1 cm.
Een andere reden is dat Magnesietvloer de mogelijkheid biedt om in scheefgezakte woningen weer een vloer aan te brengen die waterpas komt te liggen. Hoogteverschillen van 4 tot 12cm kunnen voor komen in dit soort oude panden.
De vloer zelf.
Het worden dus magnesietvloeren genoemd en ook wel houtmagnesiet vloeren. En die laatste naam doet eerder recht aan dergelijke vloeren. De vloer bestaat tegenwoordig namelijk voor zo'n 95 % uit houtvezels (vroeger waren er ook magnesietvloeren zonder houtvezels). De overige 5%, het bindmiddel, bestaat uit gemalen magnesietsteen en magnesiumchloride, een zout. Aangemaakt met water wordt dit mengsel net als cement het pand ingepompt en met een rei uitgevlakt.
Omdat het dus voor het overgrote deel bestaat uit houtvezels kan de magnesietvloer er een beetje uitzien als vloeibaar spaanplaat en wanneer droog ziet het er ook uit als één grote spaanplaat vloer. Door allerlei bouwactiviteiten duurt dat doorgaans niet heel lang en ziet het er snel vervuild en grijs uit.
De droging
De droogtijd van een magnesietvloer is doorgaans gelijk aan die van een cementdekvloer; één centimeter per week. Het is dus van belang om te achterhalen in welke dikte het materiaal, verspreid over de ruimte, is aangebracht. De dikteverschillen kunnen immers heel groot zijn. Doorgaans is het wel zo dat u aan de veranderende kleur van de vloer kunt zien of deze aan het drogen is. Hoe lichter de kleur, hoe droger de vloer. Wanneer u met een stuk schuurmateriaal in bijvoorbeeld korrel 50 over de vloer gaat en het schuurmateriaal zit direct vol, dan is dat vaak een indicatie van een nog te natte magnesietvloer. Wanneer u met een beitel een klein beetje de vloer in gaat ziet u meestal vanzelf al of er nog vocht aanwezig is. Het materiaal is dan vaak nog een stuk donkerder en voelt ook licht vochtig aan. Het is altijd beter dit door een professional te laten doen.
Vocht meten in een magnesiet vloer.
Er zijn op dit moment geen vochtmeters die 100% zeker het vochtpercentage kunnen meten in een magnesietvloer.
Een veel gebruikte methode is het luchtdicht afplakken van de vloer met een stuk plasticfolie of opengeknipte vuilniszak. Zit er de volgende dag condens, dan kunt u ervan uit gaan dat de vloer nog te vochtig is. Hoe vochtig is echter de vraag. Bovendien is luchtdicht aftapen op een magnesietvloer soms lastig.
Een goede indicatie kan verkregen worden door het meten van de relatieve luchtvochtigheid in de magnesietvloer. Om dat te doen boort u een gaatje tot op ca ¾ van de dikte van de magnesietvloer. Het boorgat heeft daarna 3 dagen nodig om te stabiliseren, het boren zorgt immers voor warmte. Het gat moet in die drie dagen wel worden afgedicht met tape. Er bestaan ook speciale afsluitbare pluggen voor. Vervolgens kunt u dan met een sonde de relatieve luchtvochtigheid in de vloer meten. Wat ook mogelijk is, is net als bij een CM meting, materiaal te nemen uit de vloer en dit luchtdicht in een plastic zakje te doen. Ook dan na ca. 45 minuten de luchtvochtigheid in het zakje meten. Een percentage onder de 75% RH wordt als droog beschouwd. Dit wordt allemaal wel heel technisch en let op, dit is geen rechtsgeldige meting.
Doe hierbij wel voorzichtig, U wilt de vloerverwarmingsbuizen niet beschadigen.
Heeft u vragen? Neem direct contact op via
Neem nu vrijblijvend contact op!
Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!
U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).
Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!
Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur
Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur
Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.
Tot ziens in onze showroom!