Onder onze producten vind u de eigenschappen van de parketvloeren, maar sommige informatie is misschien iets te technisch. Wat is nu eigenlijk een micro velling of wat houd rustiek of select in. Hier vind u de uitleg wat van de beschreven eigenschappen die de houten vloer kan hebben bij de Parketloods.
Artikel nummer: is het unieke nummer waar de houten vloer snel onder zoeken te vinden is. Omdat veel vloeren erg op elkaar lijken, maar bv net een andere afwerking hebben is het soms handig het artikel nummer door te geven bij bestellingen, om vergissingen te voorkomen.
Hout soort:Bij massief parket geeft het aan van welk hout de vloer gemaakt is. Bij samengesteld parket zoals: lamelparket en een duovloer of multiplank geeft het aan waar de toplaag van gemaakt is.
Dikte toplaag: Hier word in mm de dikte van de toplaag van lamelparket of een multiplank aangegeven. Een vuistregel is hoe dikker de toplaag des te beter de kwaliteit van de houten vloer. Om een vloer te renoveren is minimaal een toplaag van 2.5mm nodig.
Breedte plank: hier wordt de breedte aangegeven van de houten vloer, zonder mes en groef of kliksysteem. Dus puur wat je aan breedte ziet als de houten vloer gelegd is.
Lengte plank: Hier geld hetzelfde als bij de breedte, maar dan voor de lengte van de houten plank.
Kant afwerking: Met kantafwerking wordtbedoeld of de planken vlak tegen elkaar aansluiten, of er een groef tussen de planken zit. Er zijn 3 kant afwerkingen bij een houten vloer: Micro velling is een groefje van 2mm of kleiner. Een normale velling is groter dan 2mm en vlak is zonder velling. Bij 2 zijdige velling wordt bedoeld dat er alleen een velling zit aan de lange kant van de plank. Bij 4 zijdige velling zit er naast de lange zijde ook een groefje aan de kop z’n kant van de houten plank.
Kwalificatie hout: Dit geeft aan hoe de toplaag bij lamelparket en een multiplank is:
Select = praktisch foutvrij knoesten (kwasten) tot 1cm zijn toegestaan – geen grote kleurverschillen tussen de planken onderling
Rustiek A = knoesten tot 2.5cm toegestaan – kleine kleurverschillen toegestaan
Rustiek B = knoesten tot 4.5cm toegestaan – kleurverschillen toegestaan
Rustiek C = onbeperkt knoesten toegestaan en grote open gebreken (schuren/knoesten) grotendeels gestopt – grote kleurverschillen toegestaan
Rustiek extra = spint (saphout) onbeperkt knoesten en spint (saphout) toegestaan en grote open gebreken (schuren/knoesten) grotendeels gestopt – grote kleurverschillen toegestaan
Herkomst hout: Dit geeft aan waar de boom gekapt is: Een goede vuistregel voor eerlijk hout is dat de boom gekapt is in Europa, Noord-Amerika en de Ukraine. (de laatste lijkt vreemd, maar de controle vanuit de overheid m.b.t. kapvergunningen en herplanten is erg streng)
Hardheid: De hardheid volgens Janka is de methode om de hardheid van hout aan te geven. Om de hardheid van het hout te meten wordt de kracht gemeten die nodig is om een gladde stalen bol met een diameter van 11,284mm voor de helft in het hout te drukken. De totale oppervlakte van de halve bol is precies 100mm2 . De getallen in de bovenstaande tabel zijn de hardheid van het hout bij benadering. De hardheid van hout kan afwijken door bijvoorbeeld: vochtgehalte, waar gemeten wordt (in het hart van de boomstam of dicht bij de schors) en waar de boom is gekapt.
Afwerking: Van oudsher wordt het meeste parket en houten vloeren onbewerkt geleverd, om dan na het leggen geolied of gelakt te worden. Sinds 10 jaar is de trend dater kant en klaar gelakt, geolied of was vloeren worden geleverd. Die na het leggen direct gebruikt kunnen worden.
UV Lak – is een lakafwerking die in de fabriek met uv lampen gedroogd wordt, hierdoor kunnen snel meerdere lagen aangebracht worden.
Lak/vernis – is een normale lak of vernislaag die aan de lucht gedroogd wordt.
UV Olie – is een olieafwerking die in de fabriek met uv lampen gedroogd wordt
Olie – is normale olie die aan lucht gedroogd wordt
Hot press olie –is een hardwax afwerking
Vochtgehalte– Dit geeft aan wat het gemiddelde vochtgehalte is van het als het wordt geleverd. 8% +/- 1% geeft aan dat het geleverde hout tussen de 7% en 9% ligt.
Geborsteld – geeft aan of de toplaag geborsteld is.
Aanzicht – Geeft wat u ziet als u naar de vloer kijkt en hoe een plank is opgebouwd. Zo heb je een:
1 strook ziet eruit als een gehele plank
2 of 3 strook ziet eruit als tapis parket 2 of 3 stroken naast elkaar op een plank
Kops ziet eruit als blokje op zijn kant de ringen van de boom zijn dan goed te zien
Fine line ziet eruit als heel veel kleine strookjes hout naast elkaar
Verbinding – hoe wordt de vloer aan elkaar gelegd. Er zijn 3 manieren:
Geen – dan worden de delen koud tegen elkaar aangelegd (komt voor bij visgraat en tapis parket)
Mes en groef (veer) –dan schuiven de delen in elkaar (komt voor bij massieve planken, duovloer multivloer en twee laags visgraat tapis parket.
Klik –dan klikken de delen in elkaar( komt voor bij 3 laags lamelparket en laminaat dit is een snel systeem ook voor doe het zelvers)
Leggen methode – geeft aan op welke manier de vloer te leggen is.
Zwevend leggen – de parketvloer wordt dan vaak onderling verbonden. Bv met kliksysteem of verlijmen van mes en groef (veer), maar de vloer wordt niet verlijmd of gespijkerd naar de ondervloer. Een belangrijk voordeel bij deze manier van leggen is dat contactgeluid makkelijk te beperken is en daarom geschikt voor het leggen in appartementen. Het is vaak ook de goedkoopste methode. (bij deze methode valt de vloer onder de inboedelverzekering)
Verlijmen of spijkeren– dit houd in dat de houten vloer vast gemaakt wordt aan de betonvloer of vloerdelen. Het voordeel van deze methode is dat de vloer stabieler is en minder kan werken. (bij deze methode vat de parketvloer onder de opstalverzekering)
Opbouw parket – Geeft aan hoe de houten vloer is opgebouwd.
Massief – dan is de vloer 100% van hetzelfde hout soort (meestal eiken)
3 laags – dit geeft aan dat het om lamelparket gaat de bovenlaag is van de aangegeven hout soort bv, eiken, beuken, essen, merbau etc. De middenlaag is kruislings verlijmd op de toplaag om het werken van het hout te verminderen en de onderlaag is in dezelfde richting als de toplaag om de plank weer stabiel te maken. De middenlaag en onderlaag zijn bijna altijd van een goedkoop snelgroeiend naaldhout gemaakt of Hevea (Rubberwood).
2 laags –Dit is wordt zowel lamelparket, duoplank als multiplank genoemd. De toplaag is van de aangegeven houtsoort en de onderlaag is gemaakt van multiplex. Deze opbouw is erg stabiel, maar omdat de beste soorten gemaakt zijn van duur berken multiplex is het vaak een wat duurdere plank. Tegenwoordig is de multiplank ook te vinden met naaldhout (pine) multiplex, dit is van mindere kwaliteit omdat deze soort multiplex makkelijk kan kromtrekken.
Garantie – geeft aan hoe lang de fabriek garantie geeft. (dit geld alleen als de legvoorschriften 100% zij opgevolgd) wij hanteren standaard de volgende garantie voorwaarden
Pak inhoud – geeft verpakking en verkoopeenheid aan.
Gewicht per pak – geeft het gewicht per pak aan.
Heeft u vragen? Neem direct contact op via
Neem nu vrijblijvend contact op!
Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!
U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).
Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!
Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur
Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur
Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.
Tot ziens in onze showroom!