GRATIS parkeren bij onze loods in Amsterdam
  • No products in the cart.

Houten vloer over een tegelvloer leggen

Is het mogelijk een houten vloer over een tegelvloer te leggen?

Het is een veel gestelde vraag of een houten vloer over een tegelvloer gelegd kan worden. Dat is logisch, omdat het veel werk, tijd en kosten scheelt om een tegelvloer te laten liggen. Gelukkig is het bijna altijd mogelijk om een houten vloer over de bestaande tegels te leggen.

In eerste instantie lijkt het vaak of de tegels ongelijk liggen, zeker als het gaat om tegels met een voeg. Door strijklicht wordt zo’n voeg uitvergroot. Met een lange rei, waterpas of een rechte plank kan eenvoudig gekeken worden of de vloer vlak is. Zet de plank op zijn kant en kijk of je ongelijkheden ziet en herhaal dit in verschillende richtingen en op verschillende plekken.

 

Hoe kan de houten vloer over de tegelvloer gelegd worden?

Er zijn twee manieren om een houten vloer cq lamelparket over tegels te leggen. Dit kan zwevend of vol verlijmd aan de tegels.

Indien de vloer zwevend gelegd wordt dient de ondervloer goed genoeg te zijn om eventuele oneffenheden op te vangen.

Om een houten vloer cq het lamelparket vol verlijmd over een tegelvloer te kunnen leggen moet deze vlak genoeg zijn. De lijm zou de oneffenheden op moeten kunnen vangen. Als dit niet mogelijk is zal de vloer eerst geëgaliseerd moeten worden. Voor egaliseren voor een verlijmde vloer moet een trekvaste egaline gebruikt worden en eerst een primer met eventueel met ingestrooid zand om een goede hechting te  genereren. Indien de vloer direct op de tegels verlijmd kan worden moet vaak ook een primer gebruikt worden voor de hechting en de vloer moet geheel vetvrij gemaakt worden.

 

Voordelen van een houten vloer over een tegelvloer

  • Sneller te leggen
  • Goedkoper te leggen
  • Er hoeft niet gesloopt te worden

Nadelen van een houten vloer direct op tegels te leggen

  • De vloer komt verder omhoog
  • Ongelijk gelegde geglazuurde tegels zijn moeilijk te egaliseren (voor vol verlijmde installatie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *