Welke afwerkingen zijn er voor houten vloeren beschikbaar?

Parket en houten vloeren zijn te krijgen in verschillende afwerkingen te krijgen. Om een beter afweging te maken in  uw keuze van een nieuwe houten vloer. Leggen we uit wat voor afwerkingen er te krijgen zijn.  Zoals bijvoorbeeld matte lak, natuurlijke olie, satijn lak, geborsteld en handgeschraapt.

Natuurlijke olie
Voor houten vloeren is natuurlijke olie op basis van lijnolie de oudste afwerking. Natuurlijke olie is eenvoudig aan te brengen en te herstellen en met de juiste zorg gaat het een leven lang mee. Van tijd tot tijd zal de vloer onderhouden moeten worden door de houten vloer goed schoon te maken en daarna opnieuw te oliën. Door te oliën wordt de vloer beschermd tegen vuil en tot op zekere hoogte water. De olie vloeit in de poriën van het hout en verhard waardoor het hout een beschermende laag krijgt. (voorbeeld vloer afgewerkt met natuurlijke olie)
Satijn lak
Waarschijnlijk de meest populaire afwerking voor parket in de wereld,  hoewel we in Nederland toch graag een olievloer hebben.  Een gelakte vloer is duurzaam, waterbestendig (tot op zekere hoogte) en hebben minimaal periodiek onderhoud . Lak is een afwerkingen die blijft  liggen op het oppervlak van het hout en vormt zo een beschermende laag. Door nieuwe technologie in water gedragen lakken stelt het dagelijks onderhoud weinig meer voor dan vegen en/of stofzuigen en af en toe de vloer schoonmaken met een lichtvochtige doek  eventueel met een speciaal product voor gelakte houten vloeren. Eventueel kan er na een paar jaar een polish over de lak gezet worden om kleine haarkrasjes weg te halen. Gelakt afwerkingen is een sterke coating en is daarom geschikt voor kantoren, high traffic ruimtes en keukens. Een nadeel is dat je onvermijdelijk een kras krijgt in een lakvloer, maar deze zijn enigszins bij te werken met speciale lakstiften. (voorbeeld vloer afgewerkt met satijn lak)
Matte lak
Een mat gelakte vloer is een elegant alternatief voor een olievloer en een satijn gelakte vloer. Zeker een geborstelde mat gelakte houten vloer heeft de uitstraling en het gevoel van een olie vloer maar met de voordelen van een gelakte vloer. Deze relatief nieuwe technologie is speciaal ontworpen om een afwerking van zowel natuurlijke olie en gewaxde houten vloeren te benaderen, maar zonder het periodiek onderhoud. De matte lak afwerking laat de nerf extra uitkomen net als een olievloer. Matte lak is zeer goed bestand tegen krassen en is zeer duurzaam. Gelakt afwerkingen vormen een beschermende laag en zijn daarom geschikt voor kantoren, high traffic ruimtes en keukens. (voorbeeld vloer afgewerkt met matte lak)
UV-olie
UV-olie is een unieke manier van fabrieksmatig oliën van parket en het benadrukt de rijke kleuren van natuurlijk hout.  UV olie beschermt het hout en is over het algemeen meer vergevingsgezind met krassen en slijtage dan een gelakte afwerking. Onderhoud is een belangrijk onderdeel van deze afwerking. Om ervoor te zorgen dat deze vloer goed onderhouden wordt moet deze vloer periodiek met onderhoudsolie bijgewerkt worden. (voorbeeld vloer afgewerkt met UV olie)
Wax
Wax vloeren zijn net als ook van natuurlijk materiaal (meestal bijenwas) De wax geeft een satijn glans. Het is ook nog zelf aan te brengen, maar er is wel een poetsmachine nodig. Wax vloeren hebben veel meer onderhoud nodig dan olievloeren. Een nadeel is dat parket dat in de wax gezet is veel strepen trekt. Als je een stoel onder een tafel schuift staan er strepen in de waxlaag. Dit wordt zeker niet door iedereen geapprecieerd.
Handgeschraapt
Handgeschraapte houten vloeren geven een unieke authentieke uitstraling. Door deze techniek krijg je hoogteverschillen in het hout vooral om knoesten en kwasten en het ziet er niet gekunsteld uit. Handschrapen is een oude (schrijnwerkers) techniek die erg arbeidsintensief en dus tijdrovend is. Maar met een eindresultaat  dat ervoor zorgt dat een nieuwe vloer er uit ziet als een 200jaar oude vloer. Deze vloeren worden bijna altijd afgewerkt met olie of wax.  Handgeschraapte houten vloeren hebben niet meer onderhoud dan andere olievloeren. (voorbeeld vloer handgeschraapt)
Geborsteld 
Borstelen van het oppervlak benadrukt de natuurlijke structuur van de nerven, de houten vloer krijt een 3D effect. Het effect is afhankelijk van de soort. Borstelen is meestal vergezeld van andere oppervlaktebehandelingen zoals Matte lak en een groefje. Wanneer een mat gelakte vloer geborsteld is benadrukt dit het structuur van het hout en is eigenlijk zo goed als niet meer te onderscheiden van een geoliede vloer. Het voordeel van borstelen is dat ook krassen bijna niet meer opvallen. (voorbeeld vloer geborsteld)
Gerookt
Eiken vloeren worden van oudsher gerookt om het eiken een donkere diepere kleur te geven. Origineel wordt een eiken vloer gerookt met ammoniak. Ammoniak gaat een reactie aan met het looizuur dat in eiken zit. Deze behandeling heeft 2 problemen. Men weet niet hoeveel looizuur er in eiken zit en niet in al het eiken zit evenveel looizuur. Hierdoor verkleurd het hout vaak niet zoals de klant verwacht of wil. Ten tweede is het werken met ammoniak geen pretje. Daarom wordt er tegenwoordig bijna altijd met pigmenten gewerkt. Meestal wordt het toch gerookt genoemd. (voorbeeld vloer pigment gerookte vloer)
Onbehandeld afgewerkt met zeep
Onbehandelde houten vloer afgewerkt met (groene) zeep. Deze oude techniek wordt eigenlijk bijna nooit meer gebruikt. Het is de meest ecologische afwerking en als je van natuurlijk hout houd erg mooi. (en heel goedkoop). Er wordt gedacht dat een vloer altijd afgewerkt moet zijn met olie of lak. (onbekend maakt onbemind) Het onderhoud is heel eenvoudig, de vloer moet met enige regelmaat gedweild worden natuurzeep of groene zeep. Een ander voordeel is dat er geen slijtplekken in de houten vloer ontstaan zoals op een wax en lakvloer. Een nadeel kan zijn dat een onbehandelde vloer wel kan vlekken met morsen van koffie en wijn, maar hierdoor gaan de nerven extra leven wat voor de liefhebber ook een mooi effect geeft. (voorbeeld vloer onbehandelde vloer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *