GRATIS parkeren bij onze loods in Amsterdam
  • No products in the cart.

Wat is een gerookte houten vloer?

Als u op zoek bent naar eiken houten vloeren komt u regelmatig gerookte en dubbel gerookte houten vloeren tegen, maar wat houdt het roken eigenlijk in.

Een origineel gerookte eiken houten vloer is vloer die donkerder is gemaakt doormiddel van een chemisch procedé. Het procedé is dat ammoniak een reactie aangaat met looizuur in het hout, waardoor een verkleuring optreed.  Het hout wordt tijdens het roken een bepaalde tijd in een hermetisch afgesloten kamer gelegd, de vluchtige ammonia dampen kunnen dan gaan reageren met het looizuur.

·         Eiken hout kan gerookt worden

·         Spint (saphout)in eiken hout kan niet gerookt worden

·         Gerookte vloeren bleken (kleuren lichter) door invloed van UV

·         Origineel roken is een reactie van looizuur met ammoniak

·         Hoe langer de vloer gerookt wordt des te donkerder de houten vloer wordt

·         Niet origineel roken wordt gedaan met behulp van pigment

Eiken is een van de weinige houtsoorten die gerookt kan worden omdat het looizuur bevat. Des te meer looizuur het hout bevat  des te donkerder het hout kan verkleuren.  Als u een gerookte vloer wilt hebben kunt u normaal of dubbel gerookt krijgen. Het verschil is de tijd dat de vloer in de rookkamer heeft gelegen.

Bij roken kunnen makkelijk kleurverschillen optreden, dit komt omdat niet elke plank evenveel looizuur bevat en dus de ene plank meer reageert op ammoniak dan de ander. Ook zijn er verschillen hoeverre eiken hout gerookt kan worden waar het gekapt is. Russisch eiken heeft minder looizuur dan bv Frans eiken.

Ook kan spint niet of nauwelijks gerookt worden door afwezigheid van looizuur. Dit is wel handig om te weten als u een eiken rustiek extra besteld die u gerookt wilt hebben. Dan zal u een vloer krijgen met donkere en lichte stukken. (spint is saphout, licht van kleur dat vaak in eiken planken zit bij een lage gradatie)

Om eventuele problemen met het verschillend kleuren van houten planken onderling, wordt er ook al enige tijd gebruik gemaakt van roken met pigment. Dit is natuurlijk niet echt roken maar op deze manier kan vaak wel een constante kleur verkregen worden. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *