GRATIS parkeren bij onze loods in Amsterdam
  • No products in the cart.

Wat is een Duovloer of multiplank?

Een duovloer ook wel duoplank, multiplank, multivloer of lamelparket genoemd is een samengestelde houten vloer. Hiermee wordt bedoeld dat de vloer uit twee delen is opgebouwd, een toplaag meestal eiken en een multiplex onderlaag meestal berken multiplex.

De voordelen van een duovloer met berken multiplex drager:

·        Zeer stabiel

·        Geschikt voor vloerverwarming

·        Geschikt voor zwevende of verlijmde installatie

·        Trekt onder normale omstandigheden niet krom

·        Werk tot 80% minder dan massief parket

·        Zeer goede prijs kwaliteitverhouding

Multiplank, duovloer, multivloer

Door de opbouw van twee lagen wordt er een zeer stabiele plank gecreëerd. Door de multiplex plaat wordt er voor gezorgd dat de houten vloer weinig werkt (inkrimpen/uitzetten als gevolg van wisseling vocht en/of temperatuur). Multiplex werkt weinig, omdat hout de neiging heeft om alleen in de breedte te werken. Multiplex zijn dunne houten plaatjes die kruislings verlijm zijn waardoor de ene laag het werken van de andere opheft.

Wanneer de multivloer is opgebouwd uit berkenmultiplex met een toplaag krijg je de beste kwaliteit die in houten vloeren verkrijgbaar is.  Deze opbouw is ook uitermate geschikt voor vloerverwarming. De vloer met deze opbouw heeft alles mee, de opbouw van berkenmultiplex is uitermate stabiel. Door de hoge densiteit van het materiaal geeft het ook warmte relatief snel door. De densiteit van de onderlaag zorgt er ook voor dat zelfs met wat dunnere toplagen bv 3 of 4 mm, de vloer hard is. Dit betekend dat er minder snel deuken in het hout kunnen komen.

Pas op dat u een multivloer aanschaft met berkenmultiplex, er worden ook goedkopere varianten met een populieren en of grenen/vuren multiplex (underlayment) aangeboden. Omdat deze lichter zijn missen ze enkele eigenschappen. Ze zijn minder geschikt voor zwevende installatie en het is zeker niet aan te raden dit type zwevend op vloerverwarming te leggen. De vloer hebben een lagere densiteit waardoor ze vatbaarder zijn voor deuken in de toplaag als je iets zwaars laat vallen. Door de lagere densiteit van de onderlaag isoleren ze ook iets beter en geven ze bijvoorbeeld bij vloerverwarming langzamer de warmte door.

Hoe herken je een goede of een slechte multivloer?

·        Een goede eiken duovloer op berken multiplex drager heken je aan het multiplex dat een licht roze tint heeft en een plank voelt zwaar aan. De plank zou bijna hetzelfde moeten wegen als een massief eiken variant.

·        De minder goede eiken duovloer op populieren en of grenen/vuren (underlayment)  multiplex herken je aan de kleur. Het populieren is erg licht bijna wit hout soms zelf te verwarren met berken multiplex, alleen met populieren multiplex voelt de plank erg licht aan. Grenen en vuren underlayment is duidelijk te herkennen aan de gele kleur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *