Houten vloeren verdacht van illegale houtkap ondanks EU houtwet

Veel Nederlandse vloeren bedrijven die importeren van buiten de EU hebben boter op hun hoofd. Na een inspectie van Greenpeace bij 19 Parket speciaalzaken blijkt dat er nog veel verdacht hout in de winkels ligt.
Sinds 3-3-2013 is er een nieuwe Europese Houtverordening (EUTR). Deze moet te voorkomen dat er in de EU illegaal gekapt hout op de markt wordt gebracht. Er wordt door Interpol geschat dat tussen de 10% en 30% van al het hout wereldwijd illegaal gekapt is. De illegale houthandel wordt geschat tussen de 25 tot 75 miljard euro.
Enkele grote verantwoorde bedrijven (zoals Gamma, Bouwmaat en Jongeneel) hebben hun inkoop van hout aangepast en kopen geen hout meer uit onder andere China en Indonesië. Waar de legaliteit van het hout niet te achterhalen is. Helaas liggen er nog veel verdachte vloeren bij vloerenwinkels die importeren van buiten de EU, dit kwam als resultaat uit een inspectie van Greenpeace bij vloeren bedrijven die van buiten de EU importeren.
Hoe kun je als verantwoord consument zien en herkennen of een vloer van legaal gekapt hout is? 100% zien cq zeker weten is niet mogelijk zonder alles terug naar de bron traceren en dat is als consument niet te doen, maar er zijn wel wat indicatoren waarop je kunt letten die een vloer verdacht maken of juist niet.

GOEDE VLOER (van legaal gekapt hout):

  • Een goede graadmeter zijn keurmerken zoals FSC of PEFC. Als een vloer dit keurmerk heeft weet je dat het een goede vloer is.
  • Zonder keurmerk kan een vloer nog steeds verantwoord gekapt zijn, alle Europese fabrieken moeten inkopen volgens (EURT) dit houd in dat het hout altijd terug getraceerd moet kunnen worden naar waar het gekapt is (een legale kap). Een vloer gefabriceerd in EU is een goede vloer.
  • Een vloer van 18cm 20cm en of 22cm breed zijn maten die veelal door Europese fabrieken gebruikt worden
  • Een zogenaamde duovloer/multivloer of multiplank Dit een vloer opgebouwd van een drager van berken multiplex met daarop een eiken toplaag. Deze vloeropbouw komt bijna altijd uit Europa.

VERDACHTE VLOER (waarvan de legaliteit van kappen twijfelachtig is)

    • Vloeren gefabriceerd in bv China of Indonesië omdat in deze landen de legaliteit van gekapt hout niet te achterhalen is. Deze vloeren zijn te herkennen aan de maatvoering (de breedte van de vloer). Vloeren met een breedte maat van 14.8cm 15.8cm 18.9cm,19cm zijn verdacht. Dit zijn typisch maten die in bovenstaande landen geproduceerd worden.
Opbouw van een 3 laags eiken top met populieren tussen- en onderlaag
Opbouw van een 3 laags eiken top met populieren tussen- en onderlaag
  • Ook aan de opbouw van de vloer is vaak te herkennen of de vloer uit China of Indonesië komt. Het is bijna altijd een 3 laags parket met een hele lichte onderkant (populier) ook als je een plank optilt voelt het ligt aan. Ook zie je nog wel eens reparaties met tape. (zie foto) De Europese fabrikanten die drie laags parket maken werken veel met naaldhout dit is geler.
  • wengé en merbau vloeren. Van beide houtsoorten is bekend dat zonder controles door een onafhankelijke derde partij de herkomst en legaliteit nauwelijks is te achterhalen.
  • Vloeren van bedrijven die kant en klaar houten vloeren importeren van buiten de EU en speciaal vanuit Azië.
Onderlaag van een 3laags parket waarvan de foutjes met plakband zijn gemaakt. Dat is typisch Aziatisch.
Onderlaag van een 3laags parket waarvan de foutjes met plakband zijn gemaakt. Dat is typisch Aziatisch.
Bovenstaande handvatten geven alleen een indicatie, het zegt nog niets of het hout voor de vloer daadwerkelijk legaal of illegaal gekapt is. Bij twijfel vraag door waar de vloer vandaan komt.
De EUTR houtwet geld alleen voor bedrijven die hout of houtproducten die importeren van buiten de EU. Dit houd in dat een winkelier die koopt bij een fabriek, groothandel en of agent binnen de EU er niet mee te maken krijgen. Toch mag je als consument verwachten dat een winkelier wel weet waar de vloer vandaan komt ook  zeker als deze via een agent of groothandel aangekocht wordt, omdat dat dan de kans groter is dat deze niet in de EU gefabriceerd is.
Help mee en STOP Illegale kap, wees kritisch bij de aankoop van hout, deze veroorzaakt ontbossing, versterkt sociale conflicten, ondermijnt het bestuur in de landen van herkomst en spekt financieel criminele netwerken. Daarbij hoeft een eerlijke vloer niet duurder te zijn dan een illegale vloer.
ParketLoods doet alleen zaken met Europese houtfabrieken.
(bron Greenpeace)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *