Repareer jouw houten vloer door 1 plank te vervangen – Tip Parketloods

Jouw houten vloer beschadigd door een ongeluk, het kan gebeuren. Vaak zijn er maar een of twee planken beschadigd. Dan is het zonde om heel de houten vloer te vervangen, of compleet te schuren.

Wanneer een deel van jouw vloer beschadigd is, hoeft u zich geen grote zorgen te maken. Je kunt het waarschijnlijk repareren zonder dat de hele vloer eruit hoeft. Gebruik daarvoor het volgende stappenplan:

Stap een: Voordat je de oude vloer verwijderd, zorg je ervoor dat je een klein deel van een parketplank heeft om het beschadigde deel mee te vervangen. Probeer een deel te vinden die het dichtst bij jouw huidige tint en afwerking in de buurt komt. Zorg ervoor dat je iets meer vloerdelen heeft dan dat de beschadigde delen omvatten. Zo kan je fouten incasseren.

Stap twee: Gebruik een cirkelzaag, stel de diepte in op de dikte van jouw vloer en maak zaagsneden, en laat ongeveer 1 tot anderhalve centimeter aan beide kanten van de plank die je wilt vervangen zitten. Wees voorzichtig, want je kunt de vloer snel beschadigen, waardoor je meer reparatiewerk voor jezelf creëert.

Stap drie: Maak nog een zaagsnede, in een hoek, zodat je een Z-vormige snede maakt. Dit geeft jou twee driehoekige stukken die gemakkelijk te verwijderen zijn met een beitel.

Stap vier: Maak de groeven en het vrijgekomen oppervlak goed schoon.

Stap vijf: Zaag de vervangende planken in de juiste maat zodat je geen gaten of spleten in jouw vloer krijgt. Het beste is om dit aan te sluiten op de al bestaande groeven in jouw vloer.

Stap zes: Gebruik een zaag om het onderste deel van het gegroefde deel te verwijderen.

Stap zeven: Probeer de uiteinden van de planken licht af te kanten, zodat deze gemakkelijker te plaatsen zijn.

Stap acht: Kijk of het beoogde deel in het vrijgekomen oppervlak past. Gebruik nog geen lijm.

Stap negen: Breng lijm aan op de groeve en de tand van de planken en bevestig deze aan de bestaande planken.

Stap tien: Vervang de planken. Je dient snel te werken, gezien de lijm snel droogt.

Deze stappen kan je herhalen voor elke reparatie die gedaan dient te worden. Zo kan je nog jaren van jouw vloer genieten zonder dat de gehele vloer vervangen hoeft te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *