Ga terug
29 september 2012

Mythes en fabels over houten vloeren

In dit artikel komen verschillende mythes en stellingen over houten vloeren aan bod, sommige zijn algemeen bekend. Wij geven daarom goede argumenten waarom je met een gerust hart kan kiezen voor een houten vloer in je huis. Daarnaast geven we handige tips voor het onderhoud van je vloer, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. (lees ook deel 2)

1. Houten vloeren zouden niet gelegd moeten worden in een keuken!

De keuken is een van de meest populaire ruimtes voor een houten vloer / parket / lamelparket in huis, en niet zonder reden. Hout is uitermate geschikt om hevig gebruik te doorstaan. Daarnaast is het een bijzonder mooi materiaal, het vereist weinig onderhoud en behoudt lang haar schoonheid. Juist in de keuken is het daarom een goede keuze.

2. Vochtig dweilen is de beste manier om een houten vloer schoon te maken.

In tegenstelling tot wat veel mensen geloven, zijn water en hout geen goede combinatie. Gebruik daarom liever niet de dweil en emmer met sop. Water beschadigt beschermende toplaag van het hout. Als gevolg daarvan kan het water doordringen tot het hout zelf, waardoor het hout zelf ook aangetast wordt. Gebruik daarom schoonmaakproducten die niet de toplaag kunnen beschadigen. Af en toe dweilen kan best, maar altijd met een goed uitgewrongen mop. Voor meer informatie zie: Hoe houd je een houten vloer schoon.

3. In hardhouten vloeren zouden geen krassen of deuken moeten ontstaan.

Ook al is een hardhouten vloer duurzaam genoeg om de slijtage door dagelijks gebruik op te vangen, toch kan er in de toplaag en het hout zelf best een kras of deukje ontstaan bij een bepaalde druk of weerstand. Hoogglansvloeren zullen ook meer imperfecties vertonen. Fabrikanten geven geen garantie voor krassen en deuken in je vloer.

4. Schoenen met hoge hakken beschadigen een houten vloer niet.

Als je bovenstaande stelling gelooft, kom je van een koude kermis thuis. Schoenen met hoge hakken beschadigen wel degelijk een houten vloer. Op een hoge hak staat meer druk dan bij een normale platte zool, de druk per vierkante centimeter is groter dan de druk die een olifantenpoot uitoefent! De zogenaamde stilettohak is voornamelijk erg slecht voor de gezondheid van een houten vloer. Het effect van het lopen op hoge hakken is te vergelijken met kleine hamers die hard op de vloer slaan.

5. Wanneer houten vloeren kromtrekken of bol gaan staan, dan komt dat doordat de ondervloer slecht is.

Wanneer een vloer bol gaat staan of kromtrekt, dan is dat te wijten aan bovenmatige vochtigheid of juist droogheid. Dit is verbonden aan de ruimte waarin de vloer zich bevindt. Slechte waterhuishouding, een lekkage, sterke wisselingen in luchtvochtigheid of vochtigheid afkomstig uit de kruipruimte, kelder of betonplaat kunnen redenen zijn.

6. Als mijn houten vloer van kleur verandert of vervaagt, dan is de toplaag beschadigd.

Nee, dit is niet waar. Eigenlijk kunnen alle houten vloeren van tijd tot tijd veranderen van kleur. Amerikaanse kersen en vele exotische soorten, zoals Braziliaanse kers, zijn lichtgevoelig en zullen naarmate de tijd verstrijkt een diepe, rijke en donkere kleur vertonen. Kleine vloerkleden en grote meubelstukken die het vloeroppervlak overschaduwen moeten regelmatig verplaatst worden, om blootstelling aan UV-licht en zuurstof mogelijk te maken. Uiteindelijk zal de hele vloer eenzelfde kleurtoon aannemen. Er zijn geen vaste waarden vastgesteld voor dit natuurlijke proces, het is niet te sturen, daarom kan de fabrikant geen garantie bieden bij onvoorziene kleurveranderingen.

7. Het moet mogelijk zijn dat ik elk stuk hout dat ik gekocht heb kan gebruiken.

Praktisch gezien is hout een natuurproduct, en daarom is het nooit helemaal perfect. Binnen de houtindustrie is het toegestaan dat 5% van de verkochte planken uit imperfecte planken bestaat. Deze imperfecties kunnen natuurlijk zijn, maar ze kunnen ook zijn ontstaan bij het fabricatieproces. Soms verschilt dit percentage (8 tot 10 procent) voor de exotische houtsoorten. Als de breedte van de planken bij het leggen van de vloer blijken te variëren, leg dan planken van dezelfde breedte in dezelfde rij.

8. Als ik een kapotte of beschadigde plank vind nadat de vloer is gelegd, zal de fabrikant deze vervangen of repareren.

Nee, dit zal niet gebeuren. Het is de verantwoordelijkheid van een installateur of de klant om de vloer te controleren, en elke plank te selecteren op kwaliteit en natuurlijke kleurvariatie voordat de vloer gelegd is. Wanneer de vloer eenmaal gelegd is, gaat men ervan uit dat de vloer goedgekeurd is door zowel de installateur als de klant. Als het nodig is kan een enkele plank vervangen worden, maar garantie is niet gebruikelijk.

9. Als mijn houten vloer kieren tussen de planken vertoont in de wintermaanden, dan is de vloer defect.

Bijna elke houten vloer heeft te maken met kieren of naden tussen de planken. In de winter, wanneer huizen verwarmd worden en de lucht droog is, zal het vocht in de houten vloer verdampen, waardoor de planken krimpen. Wanneer dat gebeurt, ontstaan er kieren. In de lente, als de verwarming weer uitstaat en de luchtvochtigheid toeneemt, zullen de kieren weer opgevuld worden. Dit is een natuurlijk proces, en betekent niet dat de planken beschadigd zijn.

10. Keukenvloerreiniger met azijn, ammoniak of schuurmiddelen zijn de beste producten om mijn vloer mee schoon te maken.

Gebruik nooit dit soort producten voor dagelijks gebruik, de toplaag kan grotendeels weggeschuurd worden en de vloer raakt beschadigd, hierdoor vervalt je garantie. Gebruik producten die passen bij de toplaag van je vloer.

11. Het is het beste om de luchtvochtigheid in mijn huis zo laag of droog mogelijk te houden.

De parketvloerindustrie raadt aan om in huis niet af te wijken van de normale leefomstandigheden. Dit betekent doorgaans een temperatuur van 15 tot 26 graden en een relatieve luchtvochtigheid van 45 tot 60 procent bij een continue luchtstroom over het vloeroppervlak.

12. Mijn vloer heeft andere kleuren en verschilt in textuur met het teststaaltje, dus ik heb waarschijnlijk niet het juiste product gekregen.

Houten vloeren zijn als sneeuwvlokjes. Geen twee bomen zijn hetzelfde, en ook twee planken niet, zelfs niet als ze uit dezelfde boom komen. Meubelstukken, kasten of deuren zijn doorgaans van 1 tot 10 verschillende stukken hout gemaakt. Een houten vloer kan gemaakt zijn van 300 tot 1.000 verschillende stukken hout, en daarnaast is een houten vloer op maat gemaakt. Je vloer is uniek, en dat maakt het een dierbaar product.

13. Alle houtsoorten en houten vloeren hebben dezelfde hardheid.

Dit is niet waar.  Alle hardhouten vloeren kunnen deuken en krassen krijgen in verschillende omstandigheden. De houtindustrie heeft een classificatieschaal voor de hardheid van hout, ook wel de Janka-schaal genoemd, waarin de weerstand tegen deuken en krassen per houtsoort is ondergebracht. Hoe hoger het getal, hoe harder de houtsoort, en hoe meer weerstand het materiaal kan bieden. Rode eik telt bijvoorbeeld 1290, Braziliaanse kers 2890, en Braziliaanse walnoot zelfs 3680. Bamboe is een grasproduct, de hardheid van dit materiaal is vergelijkbaar met dat van esdoorn of hard grenen, maar kent andere normen met betrekking tot de toepassing.

14. Het is het beste om te stofzuigen met een roterende borstel, om vuil en gruis van mijn houten vloer te verwijderen.

Hoewel wekelijks stofzuigen belangrijk is voor het verwijderen van aarde en gruis, kan het roteren van een harde varkenshaarborstel krassen maken in de toplaag van uw vloer en zo de vloer beschadigen.

15. Mijn bureaustoel beschadigt mijn houten vloer niet.

Als je bureaustoel wieltjes heeft die gemaakt zijn van hard plastic of metaal, kunnen deze wel degelijk je vloer beschadigen. Wij raden aan om ronde wieltjes van niet-beschadigende rubber te gebruiken, of een beschermende vloermat.

16. Tafels, stoelen en andere meubelstukken veroorzaken geen krassen of deuken in mijn vloer.

Hout is een natuurlijk materiaal en hierin kunnen krassen of deuken ontstaan. Plaats daarom zelfklevende, vilten meubelkussens onder de poten van al je meubelstukken om beschadiging van je vloer te voorkomen.

17. Het onderhouden van houten vloeren kost veel tijd en moeite.

In tegenstelling tot andere soorten vloerbedekking, is het voor een lange periode mogelijk om houten vloeren er als nieuw uit te laten zien met minimale inspanning. Om dit te bereiken, moet je allereerst nooit de vloer nat dweilen. Gebruik daarnaast alleen producten die bedoeld zijn voor houten vloeren. Tenslotte kun je het beste de vloer benevelen en met een droge dweil schoonmaken.

18. Zal een houten vloer de waarde van mijn huis doen stijgen?

Een kwalitatief hoogstaande vloer blijft een leven lang mooi en is een investering waardoor de waarde van je huis aanzienlijk stijgt. Dat is niet alleen voordelig bij de verkoop van het huis, maar ook voor je eigen woonplezier.

19.  Houtworm gaten, kleine strepen en knoesten zijn beschadigingen van het hout.

Omdat hout een natuurproduct is, zijn de karakteristieke elementen zoals gaatjes, strepen en knoesten toegestaan in de meeste gradaties. Als een plank niet overeenkomt met je wensen, moet je dat melden bij je installateur. Alle houtproducenten stellen dat de verantwoordelijkheid voor de inspectie en goedkeuring in handen ligt van de installateur en de consument. Wanneer een plank eenmaal gelegd is, moet deze zijn goedgekeurd door zowel de installateur als de klant. Geen enkele klacht over een reeds geïnstalleerde plank, zonder zichtbare defecten, zal worden gehonoreerd.

Reacties

Lees de reacties op Mythes en fabels over houten vloeren

Deze blog over houten vloeren heb ik met veel interesse gelezen. In mijn huiskamer ligt een houten vloer en ik ben al aan het repareren moeten slaan vanwege de beschadiging door de wieltjes van de bureaustoel. Ik heb er nu een mat onder gelegd.

vanzandvoort.nl/diensten
5 september 2019

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd

*/?>
Advies & info

ReviewsParketloods icon

Wat zeggen onze klanten

Vriendelijke service, goed advies en kundige experts die meedenken in het hele proces. Wij zijn super tevreden met onze prachtige houten vloer, die tevens snel gelegd kon worden.

Marianne Kraai

Hierom ga je naar een winkel. Hele vriendelijke vakmensen. Goed advies en niet opdringerig. Voor de volgende vloer kom ik zeker terug.

Jonas Roukema

Wat een fantastische service! Ik belde met een heel specifiek probleem en werd meteen geholpen! Voor mijn volgende parket probleem kom ik zeker terug!

Christoph Rosenmoller

Uiterst tevreden over Parketloods. De service is erg goed, er wordt ruim de tijd voor je genomen en je kunt rekenen op een eerlijk advies waar je echt wat aan hebt. De vloeren zijn erg mooi en de kwaliteit is top. We raden Parketloods aan iedereen aan!

Sjoerd Koster

Ontzettend tevreden! Zeer goed geïnformeerd en daardoor de perfecte vloer gekozen. De vloer is gelegd door drie top leggers, echt vakmanschap. Het is werkelijk prachtig geworden en ik kan Parketloods dan ook absoluut aanraden! Bedankt John en Jai!

Nienke van Eck

Kom naar onze showrooms in Amsterdam of Rhenen (Veenendaal)!

U bent van hart welkom om uw nieuwe houten, PVC of laminaat vloer te komen uitzoeken in een van onze showrooms in Amsterdam en Rhenen (Veenendaal).

Een afspraak maken is niet nodig, maar is (vooral op zaterdag) wel handig als u zeker wilt zijn dat u direct geholpen wordt. Maak eenvoudig een afspraak in onze afsprakenplanner!

Maak nu een afspraak

Onze openingstijden:
Amsterdam
Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 9:00 - 16:00 uur

Rhenen (Veenendaal)
Donderdag en vrijdag: 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag: 10:00 - 16:00 uur LET OP: zaterdag 30 maart sluit onze showroom in Rhenen om 15 uur!

Hebt u op korte termijn een vloer nodig?
In onze showroom in Amsterdam hebben we verschillende vloeren op voorraad om af te halen. Wilt u in Rhenen een voorraadvloer afhalen? Bel dan even op 020 - 261 3907, dan zorgen we dat dat wat u zoekt aanwezig is! Of mail ons eerst op info@parketloods.nl.

Tot ziens in onze showroom!

Kom naar onze showrooms!
In Amsterdam en Rhenen (Veenendaal), lees hier meer.