Krakende parketvloer

Hoe komt het dat mijn parketvloer kraakt? Is dit normaal?

Een krakende vloer kan vervelend zijn, maar hoe komt het? Elke zwevende houten vloer kraakt wel een klein beetje, hout is en blijft een natuurproduct dat werkt en dus kan het een beetje kraken. Er is pas een probleem als de vloer buitensporig kraakt. Er zijn grofweg 3 redenen waarom een vloer te veel kraakt.

De parketvloer zou kunnen kraken omdat deze niet volgens de specificaties van de fabrikant gelegd zijn. De meest voorkomende fout met zwevend  leggen is dat de ondervloer niet vlak genoeg is. Bij het leggen mag de ondervloer niet meer dan 2mm per 2m ongelijk zijn.  Als de ondervloer ongelijk is en de parketvloer is zwevend gelegd dan kan het zijn dat het parket kraakt als je eroverheen loopt. Dit komt omdat de parketvoer niet overal de ondervloer raakt. Het kraken is niets anders dan de wrijving die je hoort van de mes en groef (of kliksysteem) die beweegt. Voor dit probleem zijn er eigenlijk geen echte oplossingen, omdat de oplossing (egaliseren) al voor het leggen genomen had moeten worden. De keus is dus met het kraken leren leven of de vloer zal opnieuw gelegd moeten worden nadat de ondervloer is geëgaliseerd. Als er een houten vloer onder het parket ligt zou het nog hier en daar vast geschoten kunnen worden (met een tacker), zodat het parket naar de lage delen getrokken wordt. Dit is niet echt een oplossing waar we achter staan omdat je dan weer problemen met het werken van de vloer kan krijgen.

Een ander oorzaak van kraken kan zijn dat de houten vloer te vochtig is. Dit kan komen doordat de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte te hoog is. Zorg altijd dat de relatieve luchtvochtigheid tussen de 45% en 60% is dan zal de vloer niet of zeer beperkt kraken. De relatiever luchtvochtigheid kan men uitlezen op een hygrometer. Als de relatieve luchtvochtigheid te hoog kan deze verlaagd worden door een luchtontvochtiger. Of men kan de ruimte warm stoken en dan de ramen open zetten, als je dit een paar maal herhaald zal de luchtvochtigheid aanzienlijk dalen. Warm stoken en luchten is geen permanente oplossing, doe dit alleen als er tijdelijk veel vocht is vrijgekomen in de kamer.

Er kan ook een probleem in het parket zelf zitten. Hoewel vaak gedacht wordt dat dit het probleem is, is de werkelijkheid dat dit bijna nooit het probleem is. Er zijn in de branche een paar klachten bekend van Chinese vloeren waar de lagen van de lijm die de lagen van het lamelparket bij elkaar houden hebben losgelaten en daardoor gingen kraken

​

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *