Zoeken gehele website...
Zoek!
ParketLoods

Wat is beter? Een houten vloer zwevend of vol verlijmd leggen?

2 september 2014

Wat is beter een parketvloer zwevend of verlijmd leggen wat zijn de voor en nadelen van beide methodes en wat houdt zwevend en verlijmd precies in.

Het zwevend leggen van een houten vloer houd in dat de vloer niet vast (vol verlijm of gespijkerd) komt te zitten aan de vaste vloer (bijvoorbeeld de cementdekvloer of vloerdelen) waar de houten vloer op gelegd wordt.

De normale opbouw van een zwevende vloer is de vaste vloer met daarop een ondervloer, deze zorgt dat de vloer geëgaliseerd en het loopgeluid gereduceerd wordt. Omdat bij het leggen ook vaak lijm gebruikt wordt kan dit nog wel eens verwarring opleveren.

De lijm (nadenlijm) bij een zwevende vloer wordt gebruikt om het mes en groef aan elkaar te verbinden, zodat de houten vloer een grote zevende plaat wordt. Hiermee worden naden vermeden.

Zweven leggen kan ook gedaan worden met zogenaamde plintveren. Deze veren zijn onder de plinten geïnstalleerd en zorgen er ook voor van de onderlinge planken bij elkaar gedrukt blijven, met hetzelfde doel als nadenlijm.

Dan zijn er houten vloeren met een klikverbinding deze worden altijd zonder nadenlijm of veren gelegd.

Voordelen van zwevend leggen:

 • Het is vaak net iets goedkoper qua materialen en eventuele legkosten als u de vloer door een parketteur laat leggen.
 • Indien er besloten wordt voor zelf leggen is zwevend iets makkelijker te leggen.
 • Een zwevend parketvloer, is eventueel weer te verwijderen om bijvoorbeeld met een verhuizing mee te nemen. De vloer met plintveren is het makkelijkst te verwijderen. Maar ook een vloer waar het mes en groef is verlijmd is te verwijderen.
 • Er kan met speciale ondervloeren een geluidsreductie worden gerealiseerd wat verplicht is in sommige appartementen.

Nadelen van zwevend leggen:

 • Een vloer waarop een houten vloer zwevend gelegd wordt is vaak niet 100% vlak, en is zelfs met een ondervloer die bedoeld is om een vloer uit te vlakken wordt dit niet altijd helemaal opgelost. Dan kan het zijn dat bij een zwevende vloer er beweging in een vloer blijft zitten. Bij een kuil van een paar millimeter zakt de vloer en dat kan vervelend voelen. Dit komt voornamelijk voor bij oudere huizen die nog vloerdelen hebben liggen.
 • Bij een te lichte vloer qua gewicht kan zich een probleem voordoen bij de seizoenswisselingen. In de winter wordt door de CV de lucht in huis droog gestookt hierdoor krimpt een vloer een beetje. Als in de lente en zomer de ramen en deuren weer opengaan en er wordt niet meer gestookt, komt er weer meer vocht in huis waardoor de vloer weer een beetje uit gaat zetten. Hierdoor kan het zijn dat de houten vloer zich weer moet zetten en tijdelijk niet meer overal de ondervloer raakt waardoor de vloer wat wiebelig en los aanvoelt.

Tip: Bij een zwevende vloer is het beter om een zo zwaar mogelijke vloer te kopen. Hoe zwaarder de vloer des te minder problemen krijg je bij de nadelen van zwevend leggen. Omdat een zware vloer door zijn eigen gewicht zich zet in de eventuele kuilen cq bulten en bij seizoenswisselingen te zwaar is om los te komen van de ondervloer. Een zware vloer weegt meer dan 12kg per m2 hieronder valt de multiplank van minimaal 16mm of liever 18mm dik. Een dunnere vloer kan uit kwaliteit oogpunt beter verlijmd gelegd worden

Het vol verlijmd leggen van een houten vloer.  Dit houdt in dat de parketvloer vast verlijmd wordt aan vaste vloer. De normale opbouw van een verlijmde vloer is de vaste vloer is de zandcementdekvloer met daarop eventueel epoxyvochtscherm indien nodig, lijm en dan de houten multivloer of lamelparket.

Indien er een massieve vloer verlijmd wordt of een vloer wordt verlijmd op vloerdelen zal er een tussenvloer geïnstalleerd moeten worden dit is bijna altijd 12mm spaanplaat. Deze tussen vloer is om het weken op te vangen en de vloer te stabiliseren.

De opbouw is dan zandcement met daarop epoxyvochtscherm indien nodig, spaanplaat verlijmd en daarop de massieve vloer verlijmd.

Bij vloerdelen wordt de spaanplaat vernageld met krammen en daarop wordt de massieve vloer vernageld en verlijmd en een multiplank of lamelparket kan direct zonder vernageling op de spaanplaat verlijmd worden.

Een vol verlijmde vloer is erg stabiel omdat het door de vaste verbinding geen kant op kan en vol verlijmde vloer werkt 50% minder dan dezelfde vloer zwevend gelegd.

Voordelen van verlijmd leggen:

 • De verlijmde vloer voelt kwalitatief hoogwaardig, dit geld ook voor dunne vloeren. Dit komt omdat de vloer één wordt met de vaste vloer. Er is bijna geen loopgeluid.
 • Een verlijmde vloer geeft met vloerverwarming sneller warmte door.
 • Een verlijmde vloer komt niet meer los te liggen van de vaste vloer tijdens de seizoenswisselingen en voelt het hele jaar door stabiel aan.
 • Een verlijmde vloer werkt 50% minder dan dezelfde vloer zwevend gelegd.

Nadelen van verlijmd leggen:

 • Verlijmd leggen is duurder, doordat er duurdere materialen nodig zijn en als u het eventueel laat leggen zijn de legkosten ook hoger omdat het meer werk is.
 • Indien er besloten wordt voor zelf leggen is zwevend iets makkelijker te leggen dan verlijmd.
 • Een verlijmde parketvloer, is niet meer te verwijderen zonder de hele houten vloer te slopen, de ervaring geleerd dat een vol verlijmde vloer niet heel blijft.
 • Indien een geluidsreductie verplicht is in een appartement kan er geen extra geluidsreductie met verlijmd leggen gerealiseerd worden.

Tip: Indien het huis uw eigendom is en u niet van plan bent de vloer ooit te verwijderen en u kunt de extra kosten voor verlijmd leggen missen laat de vloer verlijmen vanuit kwaliteitsoogpunt is dit de beste manier van installeren.

Goed om te weten: Een zwevende vloer valt onder de inboedelverzekering en een vol verlijmde of verspijkerde vloer valt onder de opstalverzekering. Indien u een vloer wilt laten financieren door een bouwdepot moet de vloer verspijkerd of verlijmd gelegd worden.

Terug naar overzicht blogberichten over houten vloeren

Reactie plaatsen

Lees eerst de reacties even door voordat u zelf een reactie plaatst. Misschien staat het antwoord op uw vraag al tussen de reacties.

Reacties

Reactie geplaast op: 19-01-2019 door Koenders

Moet in een nieuwbouw woning een cement-dekvloer geegaliseerd worden voordat er een visgraat verlijmde parketvloer gelegd kan worden?

Reactie geplaast op: 18-03-2018 door Henk Pieter

Beste Bert,Wij gaan verhuizen naar een appartement (bovenste verdieping) en op de vloer ligt nu niet mooi gelegd massief eiken parket (kieren, lelijke aansluitingen). Hij is zwevend gelegd met mes-groef verbinding. We willen dit eigenlijk vervangen door lamelparket. Er ligt een fermacell ondervloer in.Tav de nieuwe vloer, zou je het fermacell laten liggen? En bij het leggen, zou je zwevend of verlijmd leggen?Dank! Henk Pieter

Reactie geplaast op: 09-03-2018 door Jeroen

Hoi BertEen vraagje voor je. Ik wil in de woonkamer een nieuwe vloer van 20 mm eikenhouten vloerdelen leggen. Er ligt al een lamelparket vloer (op een oude houten vloer, de lamelparket vloer is versleten. Omdat ik de vloer strak tegen onder andere tegels wil aanleggen heb ik het advies gekregen de vloerdelen te verlijmen (op de ondervloer + vastgetackt). Evt op spaanplaat maar de lamelparket vloer is al perfect vlak en uiteraard schuur ik de bestaande laklaag eraf Hoe strak kan ik de vloer leggen in de breedte ? De woonkamer is 3.6 m breed, en liefst leg ik natuurlijk drempelloos naar de gang toe (nog 1.4 m). Ik neem aan dat in de lengte (net als bij zwevend leggen) je de planken sowieso heel strak kunt leggen ?alvast bedankt, Jeroen

Reactie geplaast op: 02-12-2017 door Elise

Beste Bert,Wij hebben een nieuw huis gekocht, 3 jaar oud, waar reeds een pvc vloer verlijmd is geplaatst. Wij willen hier graag een eiken lamel vloer van 1 cm dikte zwevend op plaatsen. Er is vloerverwarming aanwezig, welke de hoofverwarming betreft. Denkt u dat dit mogelijk is of adviseert u de pvc vloer te verwijderen en de eiken vloer te verlijmen ten aanzien van watmteverlies en vering? Oppervlakte is circa 40 m2.Met vriendelijke groet,

Reactie geplaast op: 20-09-2016 door J v Mierlo

Beste Bert , We hebben een eiken planken parketvloer die op de cement vloer gelijmd is waarvan twee planken bol staan ,wat kan ik neven het ventileren doen om die planken vlak te krijgen ?Met vr. gr J v Mierlo
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Dit kan door verschillende oorzaken komen. Ik ga ervan uit dat het om een multiplank ofwel lamelparketvloer gaat. Als het een massieve plank is het gegarandeerd een vochtprobleem.

 1. Bij een lamelplank kan het zijn dat de plank gedelamineerd is. Dan zal de toplaag of plank vervangen moeten worden.
 2. Het kan zijn dat er een vocht probleem is dan moet de oorzaak gezocht en weggenomen worden. Waarschijnlijk zullen alsnog de planken vervangen moeten worden. 
Het is het verstandigst contact op te nemen met het bedrijf waar u de vloer gekocht heeft of met de legger die uw vloer gelegd heeft om even te laten opnemen wat het probleem is en wat de oplossing bij u is.

Reactie geplaast op: 23-07-2016 door DP

Hallo Bert, Ik woon in een appartementencomplex uit 1932. De tussenvloeren zijn van hout. Ik hoor alles van mijn bovenbuurvrouw, en dan voornamelijk haar lopen vanuit de gang. ik hoop haar over te kunnen halen om hier iets aan te doen, wat zou jij adviseren?Gr, DP.
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Huizen voor 1970 en speciaal de appartementen  met vloerdelen zijn zeer gehorig, Dit komt omdat men in die tijd nog niet aan geluidsreductie in de bouw deed.

Dit probleem is niet door ons op te lossen. Om het appartementen complex aan te pakken zal je een aannemer in de hand moeten nemen om het probleem constructief op te lossen. Dit is overigens niet goedkoop.
Dank voor uw reactie, huizen voor 1970 en speciaal de appartementen zijn met vloerdelen zijn zeer gehorig, Dit komt omdat men in die tijd nog niet aan geluidsreductie in de bouw deed.
Dit probleem is niet door ons op te lossen. Om het appartementen complex aan te pakken zal je een aannemer in de hand moeten nemen om het probleem constructief op te lossen. Dit is overigens niet goedkoop.

Reactie geplaast op: 11-05-2016 door Heino

Beste Bert,We hebben een ingewikkelde situatie in onze net aangekochte jaren '30 woning:Na een verbouwing 5 jaar geleden is de keuken bij de woonkamer getrokken (waardoor er een L vormige woonkamer is ontstaan). De ondervloer van de originele woonkamer is een planken vloer (rustend op dwarsbalken). Het nieuwe deel (voormalige keuken) heeft een stenen / granieten ondervloer. Daarover is een parketvloer gelegd die is aangelegd aan de bestaande parketvloer. Precies op de overgang van steen naar houten ondergrond is de vloer gescheurd (grotendeels op de naad, maar deels is een plankje in de lengte gescheurd).Het oude deel (vloer lag er al toen de vorige eigenaar het huis dertig jaar geleden kocht) is niet (meer) waterpas, en 'golft' (bij de aanhechting op het nieuwe deel loopt de vloer naar beneden af). De spanning die door het hoogteverschil ontstaat kan een oorzaak zijn, en eventueel ook de verschillende werking van het hout op verschillende ondervloer.Nu is mijn vraag: is het theoretisch mogelijk is om een nieuwe verlijmde multiplanken vloer aan te leggen in de gehele woonkamer (nieuwe en oude delen), waarbij ik zoveel mogelijk de ondervloer egaliseer, door de oude planken ondervloer te vervangen door platen. Naar ik begrijp werkt het hout niet meer als het is verwerkt in een multiplank, maar ik ga ervan uit dat de vloer op een houten ondervloer zal het altijd meer meeveren dan op een stenen / harde ondergrond (ik heb jonge kinderen die van springen en dansen houden...). Heb je ervaring met zulke situaties en blijft er een groot risico op een nieuwe scheur?Bijkomend detail: het nieuwe deel moet gelijk uitkomen met de stenen vloer van de aangebouwde nieuwe keuken. Dat betekent dat ik voor het nieuwe deel 16 mm hoogte van de vloer beschikbaar heb (zoals het lijkt door op een punt te meten). Dat betekent dus dat ik dat deel van de nieuwe vloer direct op de stenen ondervloer zou moeten verlijmen.Bij voorbaat dank voor je advies!Met vriendelijke groet, Heino
Antwoord
Reactie van: Parketloods
Als ik het zo lees dan zal de vloer constructief aangepast moeten worden. Om recht te trekken de hele grenen vloerdelen moet eruit en de balken opgedikt om zo de vloer waterpas te maken en gelijk te trekken met de keuken. Dan zal er een spaanplaat op moeten waar de vloer op verlijmd kan worden.
 
Hier zou ik een aannemer naar laten kijken dat is niet echt iets wat een parketteur doet. 
 
De vraag is hoe belangrijk is het een oud huis is niet perfect, misschien is het veel handiger de vloer in uw geval zwevend te leggen den zorgen dat je met de langszijde van de plank precies uitkomt bij de overgang naar de keuken.

Reactie geplaast op: 10-02-2016 door Lorenzo Holtkamp

Beste,Wij trekken binnenkort in onze nieuwe huis. Aangezien het een koopwoning betreft willen we graag een parketvloer plaatsen.Het betreft hier een appartement en dus moet er een minimale geluidsdemping zo'n van 10dB, is het dan raadzaam om zwevend te leggen? De vloer wordt op vloerverwarming /vloerkoeling gelegd.Ook gaat het om een oppervlakte van circa 108m2, is zo'n oppervlak door te leggen zonder uitzetvoegen?Bedankt voor uw antwoord!Met vriendelijke groet,
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Helaas is er geen algemeen antwoord voor uw situatie. Dit omdat er nog te veel onbekende factoren zijn of zwevend of verlijmd bij u beter is. Heeft u een zwevende cementdekvloer of is het een ouder appartement waar misschien al een fermacell vloer in zit?

Daarnaast heeft u  vloerkoeling wat weer andere vragen oproept. Bij vloerkoeling en houten vloer moet een condensbewaking zijn geïnstalleerd.

Condensbewaking is er op gericht om condensvorming in de vloer te voorkomen. Omdat de vloeroppervlaktetemperatuur altijd hoger is dan de temperatuur van het water in de gekoelde leiding kan er zo nooit condens in of op het parket ontstaan. Mocht dit wel het geval zijn, dan staat de koeling veel te koud afgesteld (fout ontwerp of niet goed functionerende installatie!) en bestaat de kans dat de vloerconstructie intussen verzadigd is van vocht. In principe worden er door een goede condensbewaking veel problemen voorkomen. Wij adviseren dan ook, wanneer u overweegt parket aan te schaffen in het geval van vloerverwarming en vloerkoeling, zich goed te laten informeren of er gebruik wordt gemaakt van condensbewaking. 

Het beste is dat u een keer langskomt zodat we elk detail van uw situatie onder de loep kunnen nemen en kijken of een houten vloer überhaupt mogelijk is bij u. 

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 08-02-2016 door Carolien

Kan ik lamelparket zwevend verlijmd leggen op vloerisolatie met hoge drukvasthied? Ik heb niet de ruimte om de parket zwevend te leggen op balken om daar isolatie tussen te steken en verkies dus eerst een isolatielaag te leggen van 2cm waar de lamelparket bovenop komt. Kan dit? Of gaat de parket dan toch schuiven of inzakken?Vriendelijke groet, Carolien

Reactie geplaast op: 21-01-2016 door Giel

Beste Bert,Ik zou graag een houten vloer willen leggen (brede massief eiken planken), deze zou ik het liefst verlijmen. Mijn probleem is dat het op een bestaande (niet geĆÆsoleerde betonvloer is, ik wil dus nog graag een dunne isolatie ondervloer aanbrengen. Maar kan ik de vloer dan nog verlijmen? Ikzelf zat te denken aan eerst de dunne isolatie laag daarop een zwevende 12mm zwevende spaanplaat vloer waarop vervolgens de massieve eiken planken op gelijmd worden. Is dit mogelijk of heeft het geen nut wanneer de spaanplaat zwevend op de isolatie ligt? (ik heb voldoende ruimte (zo'n 4 cm.) dus de dikte van het pakket maakt niet veel uit)alvast bedankt voor het advies.
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste Giel,

Het heeft alleen nut om een massieve vloer verlijmd te installeren op spaanplaat als deze ook verlijmd wordt aan de ondervloer. Als je deze zwevend zou leggen is de kans groot dat het spaanplaat kapot getrokken wordt als de vloer gaat werken.
 
In uw geval zal de isolatie aan de onderkant van het beton moeten gebeuren als dat mogelijk is.
 
Indien dat niet mogelijk is en de isolatie is toch belangrijker dan raad ik aan een multiplank zwevend te leggen.
 
Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 11-12-2015 door Dassen

Beste,is het verstandig om een nieuw te leggen lamelparket te leggen met een gedeelte zonder vloerverwarming (bestaand, 40m2 ) en een gedeelte met vloerverwarming (aanbouw, 25m2). en dan zonder dilataties.Alvast bedankt.MVG J Dassen
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste,

Het ligt aan de kwaliteit van het lamelparket, maar met onze lamelparket cq multiplank zouden we, mits de 40m2 ook zandcement is over de gehele oppervlakte verlijmen zonder dilitatie
 
Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 15-10-2015 door Petra

Beste Bert

Wij hebben een houten vloer laten leggen ( op advies zwevend) en hebben de ondervloer laten beoordelen of deze geegaliseerd moets worden,maar de ondervloer was goed, echter nu ligt de vloer,  en op verschillende plekken veert de vloer na ons gevoel te veel door. ( lamp staat te schudden als we langs lopen ). Verkoper en leverancier van de vloer zijn geweest en de vloer beoordeel.De vloer ligt goed en volgens hun is het doorveren binnen de marche. Maar nu is de vraag, kan je de plekken waar de vloer doorveert via een gaatje in de vloer opvullen met lijm of iets dergelijks, want in de rapportage staat tussen de regels door dat als wij het probleem willen oplossen de bijkomende kosten voor ons zijn. Of moeten wij de vloer nog laten beoordlen door een onpartijdigen,

Groetjes Petra

Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste Petra,

Zoals je zelf al aangeeft kun je het beste bij een onafhankelijke partij advies vragen, wij mengen ons niet in disputen tussen twee partijen.

Dit is wat wij zeggen over een zwevend gelegde vloer:

Wij geven standaard aan dat indien een vloer zwevend gelegd wordt het kan zijn dat de vloer wat beweegt dat is inherent aan zwevende installatie. Hier heb je natuurlijk gradaties in bij installatie zwevend over vloerdelen zal de vloer naar alle waarschijnlijkheid meer bewegen dan op een vlakke zandcement dekvloer.

Ook zal bijvoorbeeld een zware multiplank stabieler liggen dan een massieve plank. (omdat de laatste ook nog de neiging heeft hol of bol te gaan staan wat het bewegen bevorderd. En een lichte plank heeft ook meer kans dat deze beweegt indien zwevend geïnstalleerd.

Als een klant aangeeft dat de vloer echt niet mag bewegen dan verlijmen wij de vloer, maar daar hangt wel een ander prijskaartje aan.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 13-09-2015 door Mark

Beste Bert Is een verlijmde vloer een oplossing wanneer ik geen plinten wil maar een vloer (multiplank 16mm) die strak tegen de muur wordt gelegd? Alvast dank! Groet Mark
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste Mark,

Door een vloer te verlijmen kan je inderdaad dichter tot de muren leggen dan met zwevende installatie . Maar er moet nog steeds rekening gehouden worden wet het werken. Vaak word dit opgevangen door een kit rand in kleur.

Het strak leggen tegen de muur is qua leggen wel duurder omdat het moeilijker is om te leggen en veel meer precies zaagwerk genereerd wat tijd kost.  

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 19-07-2015 door Richard

Beste Bert,Ik heb twee jaar geleden een massief hardhouten vloer gekocht, deze wil ik nu gaan leggen op een cementdekvloer. Ik heb echter weinig hoogte tot mijn beschikking (eigenlijk alleen de dikte van de de planken 18 a 20mm). Is het mogelijk / verstandig de vloer rechtsreeks op de cementdekvloer te verlijmen en welke lijmsoort dient dan gebruikt te worden?Hartelijke groet,Richard Duim
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste Richard,

Wij leggen nooit een massieve vloer rechtstreeks verlijmd op zandcement, maar gebruiken in dat geval een tussenvloer van spaanplaat waarop we de massieve vloer verlijmen en verspijkeren. De werking van massief parket is zo sterk dat het bijna zeker zichzelf lostrekt van de zandcement laag en deze ook beschadigd.

Een multiplank zou wel rechtstreeks op de zandcement gelijmd kunnen worden, mar dan zou je de massieve vloer moeten verkopen en een andere vloer terugkopen.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 28-04-2015 door Jan

Beste Bert,

Ik ga verhuizen naar een pand uit 2008 waar in de huiskamer een parketvloer ligt. De vloer is los gelegd zonder lijm in de naden (vermoed messing-groef verbinding) maar met plintveren. De vloer ligt op een ondervloer voor de geluidsdemping en voor het egaliseren. Echter zie je hier en daar behoorlijke kieren tussen de planken. Hoe is dit het makkelijkste op te lossen? Kan ik de naden alsnog verlijmen en met de plintveren de hele vloer op zijn plek houden?

Groet en bedankt!

Jan

Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste Jan,

Als de vloer helemaal los ligt met kieren tussen de naden en er zijn wel plintveren gebruikt, dan vermoed ik dat het om massieve planken gaat. Als dat zo is, dan is het probleem niet op te lossen, omdat massief door de seizoenen heen erg werken (krimpen en uitzetten). In de winter zal de vloer krimpen omdat de lucht droog is door de verwarming en de lente en zomer zal de vloer uitzetten.

Zie ook is massief de juiste keuze?

Als het geen massief is maar een lamelparket, dan kan de vloer uit elkaar gehaald worden en opnieuw gelegd met nadenlijm dan zal het probleem zijn opgelost.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 22-04-2015 door Steve

Beste, zes jaar terug hebben we onze huidige woning gekocht en gerenoveerd. De living en keuken is 1 open ruimte. De ondervloer is osb die waterpas ligt (de vroegere grenen vloer is er uit gehaald omdat er een niveauverschil was van 14cm tussen voor- en achtergevel). In de keuken hebben we tegels gelegd op een ditra-mat die op de osb-ondervloer is gelijmd. Wegens budgetredenen hebben we zes jaar geleefd op de osb-ondervloer in de living die we ter bescherming hebben behandeld met bootvernis. Na zes jaar willen we parket leggen. Het is de bedoeling om die vast te lijmen op de osb-ondervloer. Ik heb de volgende vragen: 1) kunnen we rechtstreeks verlijmen op de osb-ondervloer die met bootvernis is behandeld? Moet er eventueel speciale lijm worden aangekocht? 2) hoe pakken we de overgang tussen de houten vloer en de stenen keukenvloer (zo esthetisch mooi mogelijk) aan? We moeten waarschijnlijk een zetvoeg voorzien? Moet die opgevuld worden met silicone? Hoe kunnen we dit mooi afwerken? Alvast bedankt voor uw tips. Steve
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste Steve,

In eerste instantie zou ik geen parket op gelakt OSB vol verlijmen.

Het probleem is dat je misschien 2 zwakke schakels heb.

 • De eerste zwakke schakel is de lak die zou kunnen loslaten als er met een lijm gewerkt wordt. Het oplosmiddel in de lijm kan de lak week maken waardoor de vloer los kan komen te liggen.
 • De tweede zwakke schakel is het OSB deze is in principe niet berekend op trekkrachten die door het werken van de parketvloer op het OSB worden uitgeoefend. Het zou kunnen dat delen van de OSB chips loslaten.
   

Als je dit wilt doen met een massieve vloer raad ik het pertinent af. Als je bijvoorbeeld een lamelparket neemt zou je het kunnen wagen omdat dit type parket veel minder werkt. Maar dan raad ik wel aan de vloer te schuren zodat de lak eraf is en dan nog is er geen 100% garantie dat het goed gaat.

Het beste is om op de OSB plaat een Spaanplaat te schieten met krammen en daarop de parketvloer te verlijmen.

De naad naar de tegels zou gevuld kunnen worden met Acryl Parketkit die in meerdere kleuren te krijgen is. Of met een dilatatieprofiel(overgangsprofiel) van hout of Aluminium.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 02-03-2015 door Geke

Hartelijk bedankt voor uw snelle reactie. Ik vergeet te vermelden dat er ook bloerverwarming onder pvc zit. Verder is er niet perfect geƫgaliseerd (je ziet wat deukjes etc. Denkt u dat dit terug te zien is on het lamelparket?

Reactie geplaast op: 28-02-2015 door geke

Kun je lamelparket over een pvc-vloer leggen (pvc is verlijmd)
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste,

Een lamelparket vloer kan over een PVC vloer geplaatst worden, mits zwevend geïnstalleerd. Meestal heb je een perfecte ondergrond, omdat een vloer waar een PVC vloer op geïnstalleerd wordt vaak vooraf geëgaliseerd is.

Als je het lamelparket wilt verlijmen is het aan te raden eerst de PVC vloer te verwijderen.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 12-01-2015 door Margaret

Geachte,Vraagje onze parketvloer schoteld, wat kan we hier aandoen?Mvg. margaret.
Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste Margaret,

Bij schotelen ga ik ervanuit dat de er van boven uitziet dat de planken kommetjes zijn.

Schotelen komt door vocht onbalans, vaak doordat er te nat of te vaak gedweild wordt of doordat de relatieve vochtigheid in de ruimte te hoog is. Dan wordt de vloer van boven vochtiger dan aan de onderkant en gaat daar meer uitzetten met schotelen als gevolg.

Vaak maar niet in alle gevallen zal de plank weer in zijn oudere rechte staat trekken als de vochtbalans hersteld wordt.

Dit kunt u doen door niet of minder te dweilen en moet er toch gedweild worden, doe dit met een goed uitgewrongen mop of dweil.

Als dat het niet is kan er ook met een droger geprobeerd worden de ruimte te drogen dan droogt de vloer ook vanzelf.

Nogmaals er is geen garantie dat de vloer weer in zijn oude vorm komt, maar gelukkig vaak doet ze dat wel.

Bij twijfel is het raadzaam een parqueteur te raadplegen.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 02-01-2015 door Jan Smit

Bedankt voor de info maar waarom is de info die ik tot mij krijg niet steeds het zelfde? Ik lees hier dat het verlijmen van een eiken lamelparket eigenlijk gewenst is, zeker op vloerverwarming, maar bij de zaak waar ik deze kocht vertelde men dat dit niet nodig zou zijn.

Het is een vloer van 70m2 en de planken zijn 1.7cm en komt op ondervloer en de oude plavuizen te liggen, wat raad u mij aan?

mvg

 

Jan

Antwoord
Reactie van: Parketloods

Beste Jan,

Verlijmen op vloerverwarming is het beste omdat dan de warmte het snelste wordt doorgegeven. Er is bij vol verlijmen ook geen kans dat, door het werken van de vloer tijdens de verschillende seizoenen, de vloer hier een daar los van de ondervloer komt te liggen. Dit losliggen betekend dat er een extra luchtlaag (isolator) onder de vloer zit waardoor de warmte slechter wordt doorgegeven.

Het beste is dus vol verlijmen. Maar soms zijn er redenen te bedenken waardoor zwevend leggen toch de voorkeur heeft.

De reden kunnen zijn:

 • Dat de de tegelvloer zo glad is of geolied dat deze eerst geschuurd moet worden en dit brengt extra kosten met zich mee, misschien is dat te duur voor het budget.
 • Dat de vloer ook weer makkelijk verwijderd moet kunnen worden, omdat het een huurhuis is.
 • Dat de vloer zelf gelegd wordt en zwevend instaleren is eenvoudiger voor een doe het zelver dan vol verlijmd leggen.
 • Dat de vloer in een appartement gelegd wordt waar de VVE of huurcommissie de regel heeft dat een harde vloer niet verlijmd geïnstalleerd mag worden. Of er een ondervloer met geluidsreductie verplicht is.

Mochten bovenstaande redenen niet van toepassing zijn raad ik aan te verlijmen.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 21-09-2014 door I.S. Boer

Geachte Heer/ Mevrouw,

Ik heb de volgende vraag , en hoop dat u die wilt beantwoorden. Ik heb een lamel eikenhouten parketvloer, zwevend gelegd , mes en groef zijn gelijmd. Nu lees ik op uw site dat ook deze vloer verhuisbaar is. Mijn vraag: hoe kan deze lijm verwijderd worden, hoe kan de vloer worden verhuisd?

Met vriendeljk groet

Antwoord
Reactie van: Parketloods

De planken kunnen uit elkaar worden gehaald door deze te laten schrikken.

De eerste plank eruit halen is het moeilijkst, het makkelijks is het om deze met een invalzaag (bv Festo TG55) of multizaag (Fein) eruit ta halen. Deze plank moet je verzagen en is niet meer her te gebruiken.

Als je de plank eruit hebt kan je een balk of lat schuiven onder de lengte van de baan met de hoek exact tussen de twee banen. Dan kan je de baan naar boven trekken en naar beneden drukken. (doe dit met beleid zodat, het mes niet afbreekt in de groef. Door dit een paar keer te doen breekt de lijm en heb je de baan los. Hetzelfde kan je doen met de verbinding aan de kopse kanten en dan heb je alle planken van de rij los.

De resten lijm kan je met een driehoek schraper van het mes afhalen en met een stanleymes kan je de lijmresten uit de groef verwijderen. En dan kan de plank weer opnieuw gelegd worden. 

Bert ParketLoods

Tekst naw
ParketLoods020 - 261 39 07info@parketloods.nlKeienbergweg 27, 1101 EX Amsterdam Zuid-Oost

Voorwaarden | Disclaimer | Privacyverklaring

De prijzen in de webshop staan standaard op Incl. btw 

ParketLoods logo
ParketLoods