Zoeken gehele website...
Zoek!
ParketLoods

Voor- en nadelen van een gelakte houten vloer.

6 oktober 2011

Om een gedegen beslissing te kunnen nemen of parket cq een houten vloer afgewerkt met lak / vernis  het beste bij u past, dient u de eigenschappen van deze afwerking te kennen.

Van oudsher worden in Nederland houten vloeren afgewerkt met olie pas sinds de jaren 70 is gelakt parket in opkomst. Tot 10 jaar geleden werden er zwaar giftige lakken gebruikt die je nog weken na het lakken van de vloer bleef ruiken. Tegenwoordig mogen deze lakken gelukkig niet meer gebruikt worden en zijn de vloerlakken watergedragen. Wij leveren ook kant en klaar parket dat in de fabriek afgelakt is.
 
 
Voordelen houten vloer lak / vernis 
  • ons parket is al in de fabriek gelakt
  • direct in te richten / beloopbaar na het leggen
  • gemakkelijk in dagelijks onderhoud
  • geen gebruik schadelijke stoffen
Nadelen houten vloer lak/ vernis
  • krassen zijn niet of moeilijk weg te werken
  • om te renoveren dient de gehele vloer geschuurd te worden
Goed om te weten: dat krassen beter zichtbaar zijn op donkere houten vloeren, zoals merbau en jatoba gelakt parket. Een kras zie je natuurlijk ook op een lichtere eiken of essen vloer, alleen tekent de kras minder. Een kras in gelakt parket is zo goed als onvermijdelijk, maar er zijn wel mogelijkheden dit te beperken. Zorg dat zand en ander straatvuil wat krassen in de lak van de houten vloer kan maken niet in huis kan komen. Dit kan met goede inloopmatten en/of gebruik binnen eventueel ander schoeisel. Bescherm u meubulair met vilt, denk aan stoel- en tafelpoten, zodat deze geen krassen meer kunnen maken. Er zijn middelen op de markt die over lak gezet kunnen worden, om zonder te renoveren krasjes te verdoezelen. Het helpt, maar verwacht geen wonderen, kleine krasjes worden gemaskeerd, maar diepe krassen blijven helaas gewoon zichtbaar. Bij normaal gebruik kan een laklaag zo’n 10 á 15 jaar mee voordat renovatie nodig is.
 
Gelakte houten vloeren zijn makkelijk in het dagelijks onderhoud. Om stof af te nemen kan een bezem, stofzuiger of kleefdoekjes gebruikt worden. Voor een grondige schoonmaak kan de vloer met een goed uitgewrongen mop of dweil met lauw water worden afgenomen en eventueel kan er groene zeep of Blue Wonder voor vloeren (van Sorbo) gebruikt worden. PAS OP dat de vloer niet te nat  wordt de lak kan hier wel tegen maar het water kan tussen de naden van de houten vloer lopen met als gevolg dat hier op den duur zwarte randen ontstaan. Er zijn ook speciale schoonmaak producten op de markt zoals bv de Bona Spraymopset. Deze reinigingset voorkomt de zwarte naadjes door te vochtig afnemen.
 
Mat geborstelde lakvloeren met het gevoel van een olie vloer maar het gemak van een gelakte houten vloer.  De uitstraling en het gevoel van een houten vloer afgewerkt met olie, is waarom nog steeds geoliede vloeren veel verkocht worden. Wij hebben nu 4 gelakte eiken houten vloeren geborsteld en afgewerkt met matte lak.

 Terug naar overzicht blogberichten over houten vloeren

Reactie plaatsen

Lees eerst de reacties even door voordat u zelf een reactie plaatst. Misschien staat het antwoord op uw vraag al tussen de reacties.

Reacties

Reactie geplaast op: 29-09-2016 door Candy

Beste Parketloods, Wij hebben nu 3 jaar onze parketvloer en hebben op sommige plekken/latjes zwarte verkleuringen in de nerven van het hout. Zoals ik hierboven lees, komt dit doordat we te nat gedweild hebben (jammer dat we daar nu pas achter komen). Uiteraard gaan we dit in het vervolg beter doen, om verdere verkleuringen tegen te gaan. Maar we vroegen ons af of er iets te doen valt aan de zwarte verkleuringen die we nu al hebben? Wij hebben Monta parket van Bruynzeel. Met vriendelijke groet, Candy
Antwoord
Reactie van: Parketloods
Vervelend dat je er te laat achter komt dat je een houten vloer niet te nat mag dweilen. Dit moet je alleen met een ligt vochtige doek doen.
 
Helaas kan je nu niet zoveel aan de weerplekken tussen de naden van de plank doen. Deze worden eruit geschuurd bij een renovatie.

Reactie geplaast op: 30-05-2015 door Bert

Beste,

Het is theoretisch mogelijk de vloer te kleuren met een UV lamp. Toch raad ik het af omdat je dan weer harde lijnen krijgt bij het afdekken.

Uw probleem is een probleem waar iedereen mee te maken heeft waar maar deels geschuurd wordt. Geduld is hier een schone zaak de vloer zal weer vanzelf bijkleuren. En in het begin verkleurd de vloer het snelst.

Bert ParketLoods

Reactie geplaast op: 29-05-2015 door freek

Beste Parketloods,

Onze gelakte parketvloer (een op eiken lijkende cypress-soort volgens de vakman) is door die vakman op enkele plekken overnieuw geschuurd en afgelakt. Dat die plekken wat donkerder zouden worden, was ons bekend, maar na het resultaat is het nu toch wel erg veel donkerder dan de rest van de vloer.

De vraag is: of we met een UV lamp lokaal op die plekken gericht (en afdekken van de omringende vloer) die plekken (versneld) zouden kunnen bleken?

bij voorbaat dank,

 

Reactie geplaast op: 15-04-2015 door Bert

Beste,

Een vloer is beter beschermd tegen vuil en of rode wijn als de vloer in de vernis of lak staat i.p.v. olie.

Bert Parketloods 

Reactie geplaast op: 14-04-2015 door dodo

beste parket loods,

ik heb een cedar vloer laten leggen en zoals iedereen hier twijfel ik tussen een lijnzaadolie laag of een vernis laag.  ik begrijp het verhaal van krasjes en vuil.  maar Wat als er bijvoorbeeld een glas wijn op de vloer terechtkomt,  is de vloer beter beschermt tegen wijn met lijnzaadolie of vernis?

 

bijvoorbaat dank!

Reactie geplaast op: 28-03-2015 door christine

Wij twijfelen tussen de parketvloer lakken of bijvoorbeeld rubio monocoat, aangezien wij een hond hebben die regelmatig heen en weer rent weten wij niet wat het beste en vriendelijkste is qua mooi blijven en onderhoud. Graag advies

Reactie geplaast op: 28-03-2015 door christine

Wij twijfelen tussen de parketvloer lakken of bijvoorbeeld rubio monocoat, aangezien wij een hond hebben die regelmatig heen en weer rent weten wij niet wat het beste en vriendelijkste is qua mooi blijven en onderhoud. Graag advies

Reactie geplaast op: 21-10-2014 door bert

Beste,

Met lak krijg je snel krassen zeker als mensen met schoenen aan binnen lopen. Het is dan bijna onvermijdelijk dat er een keer bij iemand een steentje tussen het profiel blijft steken en daar krassen mee in de laklaag trekt.

Krassen zijn bij een lakvloer sneller zichtbaar op een satijn of hoogglans vloer op een matte lak zijn ze minder zichtbaar. Misschien is dat een optie.

Bert Parketloods

Reactie geplaast op: 21-10-2014 door Odin

Goedendag,

Ik twijfel tussen een geoliede vloer of een gelakte vloer. Ik krijg vaak mensen over de vloer ( met schoenen aan ) en wil het graag makkelijk schoon kunnen houden maar er wel een tijd plezier van hebben. Ook vraag ik me af hoe snel er krassen ontstaan op een gelakte vloer. Heeft u een tip?

Reactie geplaast op: 12-04-2014 door Bert

Beste,

Als je de nerven niet met goed schoonmaken schoon krijgt, dan is het ingelopen vuil. Dit krijg je dit er alleen uit door de vloer te schuren en opnieuw te lakken.

Bert PArketLoods

Reactie geplaast op: 12-04-2014 door Stefan

Hoe kan je het vuil dat in de nerven van een gelakte vloer zit het beste verwijderen?

Tekst naw
ParketLoods020 - 261 39 07info@parketloods.nlKeienbergweg 27, 1101 EX Amsterdam Zuid-Oost

Voorwaarden | Disclaimer

De prijzen in de webshop staan standaard op Incl. btw 

ParketLoods logo
ParketLoods